6 Haziran 2008 Cuma

1 Milyon OKS'ye Kilitlendi...

İlköğretim 8. sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı, bu pazar günü son kez yapılacak.

İlköğretim 8. sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), bu pazar günü son kez yapılacak. 913 bin 612 öğrenci, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Polis Koleji ve parasız yatılı okullarına gidebilmek için ter dökecek.
Bu yıl son kez yapılacak olan OKS'de geçen yıldan farklı olarak sınavın kapsamı daraltılırken, soruların niteliği de değiştirildi. OKS'de öğrencinin diploma notu, İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonuçlarını da yaklaşık yüzde 7 oranında etkileyecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul bu puanı kullanmıyor.

-410 BİN ÖĞRENCİ KOMİSER OLMAK İSTİYOR-

EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, ANKA'ya yaptığı açıklamada sınava girecek adayların 468 bin 905'inin erkek, 444 bin 707'sinin ise kız öğrencilerden oluştuğunu bildirdi. OKS'ye girecek adayların 433 bin 156'sı DPY için başvururken, 410 bin 21 öğrenci ise Polis Poleji'ne girebilmek için OKS'ye giriyor. Polis olmak isteyen öğrencilerin 230 bin 797'si erkek öğrencilerden oluşurken, 179 bin 224 kız öğrenci de “bayan komiser” olabilmek için OKS'de ter dökecek.

-2 BİN 842 OKULDA YAPILACAK-

EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Ekinci, sınavlara girecek öğrencilerin cep telefonu ve hesap makinesi getiremeyeceğini belirtirken, sınavın 8'i yurtdışında olmak üzere toplam 2 bin 842 okulda, 49 bin 430 salonda yapılacağını söyledi. Ekinci, sınavda görevli olarak 100 bine yakın öğretmenin de görev yapacağını açıkladı. OKS, yurtdışında Suudi Arabistan'da Cidde, Riyad ve Medine şehirlerinde, KKTC'de Lefkoşa, Özbekistan'da Taşkent, Türkmenistan'da Aşkabat, Azerbaycan'da Bakü, Libya'da da Trablus şehirlerinde bulunan Türk okullarında yapılacak. Yurtdışından 510 öğrenci OKS'ye katılırken, 716 bin 573 öğrenci il merkezi ve merkez ilçelerden, 196 bin 529 öğrenci ise taşra ilçelerden katılacak. Ekinci, OKS'de görev alacak öğretmen sayısının ise yaklaşık 100 bin olduğunu bildirdi.
Ekinci, sınava bin 899 özürlü öğrencinin katılacağını bildirirken, 991 öğrencinin özrüne uygun olarak, ek süre, okutman-yazman isteme, hastanede sınava girme gibi taleplerde bulunduğunu anlattı. OKS'ye 3 öğrenci de cezaevinden girecek.

-NÜFUS CÜZDANINDA FOTOĞRAF BULUNMA ZORUNLULUĞU YOK-

Ekinci, OKS'ye girecek olan adayların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunup bulunmaması konusunda endişe yaşandığını anımsatarak, “Nüfuz cüzdanında fotoğraf bulunması gibi zorunluluk yoktur. Öğrencilerimizin okullarından aldıkları sınava giriş belgesinde fotoğraf bulunması yeterlidir. Öğrenci ve velilerimiz bu konuda endişe yaşamasınlar” dedi.


-ADAYLAR 120 DAKİKADA 100 SORU ÇÖZECEK-

Tek oturumda yapılacak olan OKS, 120 dakika sürecek. Toplam 100 soru bulunan sınavda öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler'den 25'er soru yanıtlayacaklar. Sınavda Türkçe testinde çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü ile ilgili olacak. Matematik sorularının 9'u geometriyi kapsayacak. Fen ve Teknoloji sorularının 10'u Fizik, 9'u Biyoloji ve 6'sı da Kimya sorusu olacak. Sosyal bilgilerdeki soruların da 14'ü Tarih, 11'i Coğrafya konularından çıkacak.

-POLİS OLMAK İSTEYEN OKS-MF'DEN YÜKSEK ALMALI-

OKS'de iki tür puan hesaplanacak ve bu puanlar okullara yerleştirmede kullanılacak. Bu puanlardan biri OKS-MF (Matematik Fen) Puanı, diğeri OKS-TM (Türkçe Matematik) Puanı. OKS-MF puanı Fen Liseleri, Fen ve Teknoloji Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri'ne yerleştirmesinde kullanılacak. OKS-TM puanı ise OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8. Sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda geçerli olacak.

-FEN VE ÖZEL LİSELERİ SEÇECEKLERE “4.00” ZORUNLULUĞU-

OKS'de öğrenciler 20 tercih yapabilecekler. Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar belirlenip, ilan edilecek. Öğrencinin Fen Lisesi ve Özel Fen Lisesi tercihini yapabilmesi için 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yılsonu notu en az 'orta' ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalaması en az 4.00 olması gerekiyor. Öğrencinin Sosyal Bilimler Lisesi tercihi yapabilmesinin koşulu ise 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birinin yılsonu notunun en az 3.00 ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalamasının da en az 4.00 olması gerekiyor.

Gönül Köprüsü Denizle Buluştu...

Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği Gönül Köprüsü projesi, hayatı boyunca deniz göremeyenleri, Boğaz’la buluşturdu.

Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği Gönül Köprüsü projesi, hayatı boyunca deniz görme fırsatı bulamayan öğrencileri, Boğaz'ın mavi sularıyla buluşturdu

Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliği ile Diyarbakır'da geçtiğimiz gün start alan “Gönül Köprüsü” projesi kapsamında İstanbul'da kalan 210 öğrenci, Boğaz Turu'na çıktı. Aralarında denizi ve Boğaz'ı ilk kez gören öğrencilerin de bulunduğu kafile, 2 saat boyunca İstanbul'un tarihi ve kültürel değerlerini ilgiyle takip etti.

Diyarbakır'da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in başlattığı proje kapsamında Boğaz turuna çıkan öğrencilerin keyfine diyecek yoktu. Diyarbakır Anadolu Otelcilik ve Meslek Lisesi Öğrencisi Ayşegül Kalkan, “İstanbul Boğazı'nı ilk defa görüyorum. Kızkulesi ile Boğaz'ı televizyonlardan görmek ile yakından görmek çok farklı bir duygu” derken, aynı okuldan Bahar Asan (15) ise, “Diyarbakır'da hayat biraz durgun İstanbul'da ise çok hareketli, Boğaz ve denizin güzelliğine hayran oldum” diye konuştu.

Ek Yerleştirmede Tercih Değişmiyor...

Okulların kontenjanlarında açık kaldığı takdirde ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirmede de ilk tercih listesi kullanılacak

Tercihler sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra internet üzerinden yapılacak. Bunun için velilerin, başvuru yaptıkları okul müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

Yapacağınız tercih listesi hem ilk yerleştirmede hem de ek yerleştirmede kullanılacak. Dolayısıyla tercih listesinin doğru yapılandırılması önemli.
Yerleştirmede öncelik, tercih sırasına göre değil puana göre belirleniyor. En yüksek puan alandan başlayarak yerleştirme yapıldığı için, tercih yaparken başka adayların değil, kendi listenizin tutarlılığına bakmanız gerekiyor. Okulların puanları büyükten küçüğe doğru sıralanırken, okulun başvuru şartlarının uygunluğu da kılavuzdan kontrol edilmeli.

Bahçeşehir Koleji Rehberlik Birimi uzmanları tercih listesi oluştururken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

- Yerleştirme için MF ve TM olmak üzere iki tür puan hesaplanıyor. Özel okulları tercih edebilmek için ise özel okul puanı hesaplanıyor.
- En fazla 20 tercih yapılabilir. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil.
- Tercihlerde il ve ilçe sınırlaması yok.
- Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, öğrencilerini merkezi giriş sınavı ile almadığından 2007 OKS kontenjan kılavuzunda yer almayacak. Adaylar okullara başvurarak okulların kendi iç sınavlarına girebilirler.
- Tercihler okullardan elektronik ortamda http://oks.meb.gov.tr adresinden yapılacak.
- Farklı puan türüyle öğrenci alan okullara aynı listede yer verilebilecek.
- Puanları birbirine yakın okullardan sadece biri seçilmeli. Tercih edilecek okulların aralarında biraz puan farkı bulunması adayın kazanma olasılığını yükseltecektir.
- Kazanıldığında gidilmeyecek okullar kesinlikle tercih edilmemeli.
- Eşdeğerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.
- Tercih edilecek okulun; yeri, eğitim biçimi, mezuniyetten sonra kazandıracakları, hazırlık süresi, yabancı dili ve pansiyon durumu göz önünde bulundurulmalı.
- Okulun, adayın kişiliğine, seviyesine, yeteneklerine ve geleceğe yönelik ideallerine uygun olup olmadığına dikkat edilmeli.
- Tercihler asil liste başarı sıralamaları dikkate alınarak yapılmalı. Çünkü adayların sınavları kazanması yani bir okula yerleştirilmesi asil liste başarı sıralamaları dikkate alınarak yapılıyor.
- Adaylar tercihlerini sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra internet üzerinden yapacaklar. Bunun için velilerin başvuru yaptıkları okul müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor. Tercihler, yerleştirme işlemleri, kesin kayıtlar ve ikinci yerleştirmeyle ilgili konular “e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nda yer alacak.

Heyecan dikkati engeller
Sınav salonuna girdiğinizde derin bir nefes alarak sakinleşmeye çalışın. Salon görevlilerinin talimatlarını yerine getirip 'en iyisini yapacağım' diyerek soruları çözmeye başlayın

Sınav öncesinde ve sınavda yapmanız gerekenlerle ilgili, birçok kaynaktan önerilerle karşılaşıyorsunuzdur. Ancak biliyoruz ki her birinizin, kendinize özgü sınav gerçeği ve yaşam alışkanlıkları var. Bunlara ilave edilebilecek bazı davranış biçimleri olabilir. Bu davranışları sergilemek, sizin başarınıza katkıda bulunabilir. Aşağıda işinizi kolaylaştırabilecek öneriler bulunuyor:

Sınav taktikleri
- Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Sınava hazırlık sürecinde deneme sınavlarında soruları nasıl bir sırayla çözüyorsanız aynı yöntemi kullanmanız başarınızı arttıracaktır.
- Soruları çözmeye en iyi bildiğiniz dersten başlayın. Çünkü sınava başladığınızda heyecan düzeyiniz dikkat seviyenizi düşürebilir en başarılı olduğunuz dersten başlarsanız daha hızlı ve daha iyi bir sınav başlangıcı yapabilirsiniz.
- Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Ancak zamanlama yaparken sürekli saate bakmayın bölüm aralarında saatinizi kontrol edin.
- Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti koyarak bu soruları geçin. Burada kırmızı bir kurşun kalem kullanabilirsiniz yapamadığınız soruların başına kırmızı kalemle işaret koyabilirsiniz. Bu sizin algınızı güçlendirecektir.
- Soru köklerindeki verilerin tümünü okuyun. Parantez içindeki ifadelere dikkat edin. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin. Mutlaka bu ifadelerin altını çizerek okuyun.
- Soruların hepsini okuyun. Çünkü, çözmekte zorlanmayacağınız veya okul hayatınızın herhangi bir anında beyninize yerleşmiş bir bilgi ummadığınız soruyu çözmenize yardım edebilir.
- Seçeneklerin de hepsini okuyun. Çeldiriciler doğru cevaba çok benzer unutmayın. Dolayısıyla tüm seçenekleri okumanız şart.
- Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Kalem kullanırsanız dikkat ve algı düzeyiniz çok yükselecek hata yapma olasılığınız azalacaktır.
- İşlemlerinizi düzgün yazarak yapın, sağlama yapın. Özellikle öğrenciler basit dört işlemlerde bariz hatalar yapıyor. Çözümleri en ince noktasına kadar yapmalısınız.
- Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kağıdına biriktirmeden, hemen düzgün ve doğru şekilde işaretleyin. Toplu işaretlemeden kaçının.
- Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat edin.
- Sınav süresini, sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirin. Erken çıkmanın bir getirisi olmadığını unutmayın.
- Vakit kalırsa tekrar gözden geçirme yapın. Son kontrolü yaparken kalemi bırakın. Çünkü kalem size, yüzde yüz emin olmadığınız cevaplarınızı değiştirme baskısı yapabilir.
- İlk verdiğiniz cevabın kesinlikle yanlış olduğundan emin değilseniz değiştirmeyin.
- Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın (bu değil bu olamaz diyerek şıkları indirgeyin)
- Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşmadıysanız o sorunun yanına bir işaret koyarak başka bir soruya geçin.
- Zihninizin dağılmasını önlemek için bölümler arasında kısa bir(2-3 dk) dinlenme aralığı verebilirsiniz. Biz buna sınav teneffüsü diyoruz. Her bölüm arasında kendinize 2-3 dakikalık teneffüsler yaratınız. Bu zihninizin dinginleşmesini ve rahatlamasını sağlayacaktır.
- Üç yanlış cevap, bir doğru cevabı götürdüğünden doğruluğundan emin olmadığınız soruları boş bırakın.
- Paragraftan oluşan sorularda önce soru kökünü sonra paragrafı okumanız zaman kaybını önleyecektir.
- Aynı seçeneğin cevap kâğıdında en fazla üç defa art arda gelebileceğini unutmayın. Eğer üçten fazla aynı seçeneği işaretlediyseniz bu soruları kontrol etmelisiniz.

Araştırma yapın okulu belirleyin
1-Dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olması, kaliteli eğitim için şart. Çok kalabalık, öğrencinin kendi görüşlerini iletmesini ve öğretmenle birebir iletişim kurmasını engelleyecek sınıflar, öğrencinin akademik gelişimini olumsuz yönde etkiler.
2- Öğretmen kadrosunun niteliği, okulun ÖSS ve diğer akademik alanlardaki başarısı okulun eğitim-öğretim düzeyi hakkında fikir verir. Yabancı dil eğitimi gençlerin çağı yakalaması için önemlidir. Bu nedenle özellikle yabancı dilde eğitim veren lise türlerinden herhangi birini seçecek olan öğrencilerin, yabancı dil öğretmen kadrosunun niteliğine, yabancı dilde yapılan etkinliklere dikkat etmesi gerekiyor.
3- Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimi için gerekli. Öğrencinin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak olan klüp çalışmalarının ve eğitsel kol faaliyetlerinin aktif olarak sürdürülmesi önemli. Genellikle dersleri engelleyici olarak düşünülen bu tür faaliyetler kişinin sorumluluk alma, takım çalışmasına uyum sağlama, kendi güçlü ve zayıf yanlarını tanımasına fırsat verir.