Ek Yerleştirmede Tercih Değişmiyor... - Eğitim Haberleri

6 Haziran 2008 Cuma

Ek Yerleştirmede Tercih Değişmiyor...

Okulların kontenjanlarında açık kaldığı takdirde ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirmede de ilk tercih listesi kullanılacak

Tercihler sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra internet üzerinden yapılacak. Bunun için velilerin, başvuru yaptıkları okul müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

Yapacağınız tercih listesi hem ilk yerleştirmede hem de ek yerleştirmede kullanılacak. Dolayısıyla tercih listesinin doğru yapılandırılması önemli.
Yerleştirmede öncelik, tercih sırasına göre değil puana göre belirleniyor. En yüksek puan alandan başlayarak yerleştirme yapıldığı için, tercih yaparken başka adayların değil, kendi listenizin tutarlılığına bakmanız gerekiyor. Okulların puanları büyükten küçüğe doğru sıralanırken, okulun başvuru şartlarının uygunluğu da kılavuzdan kontrol edilmeli.

Bahçeşehir Koleji Rehberlik Birimi uzmanları tercih listesi oluştururken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

- Yerleştirme için MF ve TM olmak üzere iki tür puan hesaplanıyor. Özel okulları tercih edebilmek için ise özel okul puanı hesaplanıyor.
- En fazla 20 tercih yapılabilir. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil.
- Tercihlerde il ve ilçe sınırlaması yok.
- Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, öğrencilerini merkezi giriş sınavı ile almadığından 2007 OKS kontenjan kılavuzunda yer almayacak. Adaylar okullara başvurarak okulların kendi iç sınavlarına girebilirler.
- Tercihler okullardan elektronik ortamda http://oks.meb.gov.tr adresinden yapılacak.
- Farklı puan türüyle öğrenci alan okullara aynı listede yer verilebilecek.
- Puanları birbirine yakın okullardan sadece biri seçilmeli. Tercih edilecek okulların aralarında biraz puan farkı bulunması adayın kazanma olasılığını yükseltecektir.
- Kazanıldığında gidilmeyecek okullar kesinlikle tercih edilmemeli.
- Eşdeğerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.
- Tercih edilecek okulun; yeri, eğitim biçimi, mezuniyetten sonra kazandıracakları, hazırlık süresi, yabancı dili ve pansiyon durumu göz önünde bulundurulmalı.
- Okulun, adayın kişiliğine, seviyesine, yeteneklerine ve geleceğe yönelik ideallerine uygun olup olmadığına dikkat edilmeli.
- Tercihler asil liste başarı sıralamaları dikkate alınarak yapılmalı. Çünkü adayların sınavları kazanması yani bir okula yerleştirilmesi asil liste başarı sıralamaları dikkate alınarak yapılıyor.
- Adaylar tercihlerini sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra internet üzerinden yapacaklar. Bunun için velilerin başvuru yaptıkları okul müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor. Tercihler, yerleştirme işlemleri, kesin kayıtlar ve ikinci yerleştirmeyle ilgili konular “e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nda yer alacak.

Heyecan dikkati engeller
Sınav salonuna girdiğinizde derin bir nefes alarak sakinleşmeye çalışın. Salon görevlilerinin talimatlarını yerine getirip 'en iyisini yapacağım' diyerek soruları çözmeye başlayın

Sınav öncesinde ve sınavda yapmanız gerekenlerle ilgili, birçok kaynaktan önerilerle karşılaşıyorsunuzdur. Ancak biliyoruz ki her birinizin, kendinize özgü sınav gerçeği ve yaşam alışkanlıkları var. Bunlara ilave edilebilecek bazı davranış biçimleri olabilir. Bu davranışları sergilemek, sizin başarınıza katkıda bulunabilir. Aşağıda işinizi kolaylaştırabilecek öneriler bulunuyor:

Sınav taktikleri
- Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Sınava hazırlık sürecinde deneme sınavlarında soruları nasıl bir sırayla çözüyorsanız aynı yöntemi kullanmanız başarınızı arttıracaktır.
- Soruları çözmeye en iyi bildiğiniz dersten başlayın. Çünkü sınava başladığınızda heyecan düzeyiniz dikkat seviyenizi düşürebilir en başarılı olduğunuz dersten başlarsanız daha hızlı ve daha iyi bir sınav başlangıcı yapabilirsiniz.
- Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Ancak zamanlama yaparken sürekli saate bakmayın bölüm aralarında saatinizi kontrol edin.
- Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti koyarak bu soruları geçin. Burada kırmızı bir kurşun kalem kullanabilirsiniz yapamadığınız soruların başına kırmızı kalemle işaret koyabilirsiniz. Bu sizin algınızı güçlendirecektir.
- Soru köklerindeki verilerin tümünü okuyun. Parantez içindeki ifadelere dikkat edin. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin. Mutlaka bu ifadelerin altını çizerek okuyun.
- Soruların hepsini okuyun. Çünkü, çözmekte zorlanmayacağınız veya okul hayatınızın herhangi bir anında beyninize yerleşmiş bir bilgi ummadığınız soruyu çözmenize yardım edebilir.
- Seçeneklerin de hepsini okuyun. Çeldiriciler doğru cevaba çok benzer unutmayın. Dolayısıyla tüm seçenekleri okumanız şart.
- Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Kalem kullanırsanız dikkat ve algı düzeyiniz çok yükselecek hata yapma olasılığınız azalacaktır.
- İşlemlerinizi düzgün yazarak yapın, sağlama yapın. Özellikle öğrenciler basit dört işlemlerde bariz hatalar yapıyor. Çözümleri en ince noktasına kadar yapmalısınız.
- Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kağıdına biriktirmeden, hemen düzgün ve doğru şekilde işaretleyin. Toplu işaretlemeden kaçının.
- Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat edin.
- Sınav süresini, sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirin. Erken çıkmanın bir getirisi olmadığını unutmayın.
- Vakit kalırsa tekrar gözden geçirme yapın. Son kontrolü yaparken kalemi bırakın. Çünkü kalem size, yüzde yüz emin olmadığınız cevaplarınızı değiştirme baskısı yapabilir.
- İlk verdiğiniz cevabın kesinlikle yanlış olduğundan emin değilseniz değiştirmeyin.
- Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın (bu değil bu olamaz diyerek şıkları indirgeyin)
- Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşmadıysanız o sorunun yanına bir işaret koyarak başka bir soruya geçin.
- Zihninizin dağılmasını önlemek için bölümler arasında kısa bir(2-3 dk) dinlenme aralığı verebilirsiniz. Biz buna sınav teneffüsü diyoruz. Her bölüm arasında kendinize 2-3 dakikalık teneffüsler yaratınız. Bu zihninizin dinginleşmesini ve rahatlamasını sağlayacaktır.
- Üç yanlış cevap, bir doğru cevabı götürdüğünden doğruluğundan emin olmadığınız soruları boş bırakın.
- Paragraftan oluşan sorularda önce soru kökünü sonra paragrafı okumanız zaman kaybını önleyecektir.
- Aynı seçeneğin cevap kâğıdında en fazla üç defa art arda gelebileceğini unutmayın. Eğer üçten fazla aynı seçeneği işaretlediyseniz bu soruları kontrol etmelisiniz.

Araştırma yapın okulu belirleyin
1-Dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olması, kaliteli eğitim için şart. Çok kalabalık, öğrencinin kendi görüşlerini iletmesini ve öğretmenle birebir iletişim kurmasını engelleyecek sınıflar, öğrencinin akademik gelişimini olumsuz yönde etkiler.
2- Öğretmen kadrosunun niteliği, okulun ÖSS ve diğer akademik alanlardaki başarısı okulun eğitim-öğretim düzeyi hakkında fikir verir. Yabancı dil eğitimi gençlerin çağı yakalaması için önemlidir. Bu nedenle özellikle yabancı dilde eğitim veren lise türlerinden herhangi birini seçecek olan öğrencilerin, yabancı dil öğretmen kadrosunun niteliğine, yabancı dilde yapılan etkinliklere dikkat etmesi gerekiyor.
3- Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimi için gerekli. Öğrencinin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak olan klüp çalışmalarının ve eğitsel kol faaliyetlerinin aktif olarak sürdürülmesi önemli. Genellikle dersleri engelleyici olarak düşünülen bu tür faaliyetler kişinin sorumluluk alma, takım çalışmasına uyum sağlama, kendi güçlü ve zayıf yanlarını tanımasına fırsat verir.

Hiç yorum yok: