27 Ocak 2010 Çarşamba

Atanamayan 10 Bin Öğretmene Müjde...

MEB, şubat ayında ataması yapılamayacağı için sitem eden binlerce öğretmen adayının sesini duydu.

Ağustosta yapacağı atamanın 10 binini hazirana çekme kararı aldı. Böylece KPSS süresi temmuz ayında dolacak öğretmen adaylarının sıkıntısını hafifletti. Ancak karara şimdi de yeni mezun olacak adaylar tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şubat ayında yapmayacağını ilan ettiği öğretmen atamasını haziran ayına kaydırdı. Şubatta atama bekleyen öğretmen adaylarının yoğun tepkisini dikkate alan bakanlık, bu yıl bir kere ve ağustos ayında yapacağını duyurduğu öğretmen atamasının 10 binini haziran ayında yapacak. Böylece şubat ayında atama yapılacağını düşünerek aralıktaki atamalara başvurmayan ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) süresi temmuz ayında dolacak olan öğretmen adaylarının mağduriyeti telafi edilecek. Her yıl şubat ayında atama yapıldığını dikkate alarak kendilerini ayarlayan öğretmen adayları aralık sonunda, 'şubat ayında atama yapılmayacağının' açıklanması üzerine bakanlığa tepki göstermişti. Genel anlamda yılda bir defa atama yapılmasına karşı olmayan öğretmen adayları, ancak açıklamanın geç yapılması nedeniyle bu şubat ayında 'verilmiş bir hakkın alınmaması için' son bir kez atama yapılmasını istiyordu. Bakanlık ise 'eğitim öğretimin aksamaması' için 2010 yılı Şubat ayında atama yapılmayacağını, atamaların artık bir kez ve ağustos ayında gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Bu kez de yeni mezunlar tepkili Haziran ayı sonunda yapılacak atamalar için başvurular yine haziran ayında alınacak. Yüksek puanlı adayların geçen seneki atamalarda görevlerine başlamış olmaları nedeniyle haziranda yapılacak atamada puanlar önemli oranda düşecek. Bu duruma ise bu sene mezun olacak öğretmen adayları tepkili. Temmuz ayında yapılacak KPSS'ye hazırlandıklarını ve yeni mezun olacaklarını dile getiren adaylar, "Öğretmen ataması bir kez ve ağustos ayında yapılmalı. Puanı yüksek olan da atanmalı. Birkaç kez atama yapılınca puanı çok düşük olanlar çok iyi yerlere atanıyor. Ayrıca eğitim öğretim devam ederken yeni atama yapılması tüm eğitimi aksatıyor. Haziranda yapılacak atamanın kadrosu bizim hakkımız. Girsinler sınava puanları yetiyorsa onlar atansın." dedi. 2010'da 40 bin öğretmen atanacağının ilan edilmesine rağmen mevcut rakamlar bu rakam için yeni kanun çıkarılmasını gerektiriyor. Bütçe Kanunu'na göre 2010'da devlete toplam 21 bin memur kadrosu verildi. Milli Eğitim ise 21 bin toplam kadronun 20 binine talip oldu. Ancak her yıl toplam kadronun yarısının Milli Eğitim'e verildiği, kalanının ise tüm kamu kurumlarına paylaştırıldığı dikkate alındığında bu yıl MEB'e 21 bin kadronun 10 bininin verilmesi bekleniyor. Bu arada her yıl 17-18 bin civarında öğretmen emekli olurken geçen sene bu sayı 10 binde kaldı. Bu durum bakanlığa 5 bin kadro sağladı. Böylece MEB'in 2010 yılında yapabileceği atama sayısı 15 bin civarında olacak.

ODTÜ'te Yolsuzluk...

Prof. Ural Akbulut'un, ODTÜ'deki rektörlüğü döneminde usulsüz uygulamalara imza attığı ortaya çıktı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbul'un görevli olduğu 2007 yılı hesaplarını mercek altına alan Sayıştay denetçileri yapılan yolsuzlukları tek tek tespit etti. Üniversitede milyonlarca liralık usulsüz harcama yapıldığı belirlenirken, birçok yasadışı uygulamanın da gerçekleştirildiği anlaşıldı. Akbulut hakkında yasal işlem yapılması için YÖK'e yazı yazıldı. Kamu zarara uğratıldı Denetçilerin raporunda Akbulut'a yönelik çok sayıda suçlamaya yer verildi. Mevzuatta yeri olmadığı halde bir profesörü rektör danışmanı olarak atayan Akbulut'un yine yasalara aykırı olarak birçok firmadan doğrudan temin yöntemi ile alımlar gerçekleştirdiği kaydedildi. İncelenen 2007 hesaplarında personel maaşlarının İş Bankası'ndan ödenmesi karşılığında yapılan protokolden alınması gerekli olan vergilerin Maliye'ye yatırılmadığı tespit edilirken, bütçe kanunlarına aykırı olarak Maliye Bakanlığı'nın izni olmadan Uluslararası kuruluşlara üye olunduğu belirlendi. Üniversiteye ait spor tesislerinin bedelsiz olarak çeşitli kişilere kullandırıldığı öğrenilirken, ödenen bedellerin de Kamu Sosyal Tesis Tebliği'ne aykırı olarak belirlenmesi sonucu kamunun zarara uğratıldığı raporda belirtildi. Yine Akbulut'un emri doğrultusunda Üniversite lojmanlarının bir kısmının belli kişilere misafirhane olarak verildiği ve bu konutlarda üniversitenin demirbaşının da kullanıldığı saptandı. Üniversiteye ait çarşıda yer alan büroların kira bedellerinden KDV tahsilatı yapılmayarak 866 bin TL hazinenin zarara uğratıldığına dikkat çekilen raporda, üniversite arazilerinde mevzuatta yeri olmadığı halde ODTÜ Geliştirme Vakfı Şirketi olan EBİ A.Ş'ye yap-işlet-devret modeli ile çarşı, yurt, lojman yaptırıldığı suçlamasına yer verildi. Olmayan bölüme atama yapıldı ODTÜ Geliştirme Vakfına yasalara aykırı olarak bedelsiz, kayıtsız ve şartsız olarak 400 hektar arazi tahsisinin yaptırıldığının da aktarılan raporda, Akbulut dönemine ait şu usulsüzlüklere de yer verildi: ** Üniversite bünyesinde bulunmayan bölümlerin araştırma görevlisi kadrolarına sınavsız atama yapıldı. ** Ataması yapılan araştırma görevlilerinin yüksekokul yerine Rektörlük emrinde uzman olarak çalıştırıldı. ** Araştırma görevlisi kadrolarına dil şartı tutmayanlar atandı. l Araştırma görevlisi kadrosunda bulunanlar Yurt Müdürlüğü kadrolarına atandı. ** Yıllık 500 bin TL değerindeki tenis kortlarının gelirleri ODTÜ Spor Kulübü Derneğine aktarılırken giderleri ise üniversite bütçesinden karşılandı. ** Anaokulu gelirlerinin 87 bin TL değerindeki kısmı Yuva Anaokulu Okul Aile Birliği hesabına aktarıldı.

YÖNVER'le Yeni Sınav Sistemi Anlatılacak...

YÖNVER Projesi kapsamında yönetici, öğretmen ve öğrencilere yenilenen sınav sistemi anlatılacak.

İstanbul Kültür Üniversitesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülecek YÖNVER Projesi kapsamında, İstanbul'daki orta öğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmen ile öğrencilere yenilenen üniversiteye giriş sınav sistemi anlatılacak. Şubat ayında hayata geçirilecek projenin protokolü, İstanbul Kültür Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Dursun Koçer ile İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız tarafından imzalandı. Üniversitelerle işbirliğine büyük önem verdiklerini kaydeden Yıldız, Yeni Öğrenci Seçme Yerleştirme Sisteminde Oyunun Kuralları 2010 (YÖNVER) Projesi eğitim camiası adına büyük yarar sağlayacağını kaydetti. Prof. Dr. Koçer ise üniversiteye giriş sınavlarının lise eğitiminde öğrencilerin başarısının göstergesi olduğunu belirtti. Proje kapsamında kent genelindeki orta öğretim kurumlarındaki yönetici, öğretmen ve öğrencilere ÖSS performansları konusunda detaylı bilgilerin verileceğini anlatan Prof. Dr. Koçer, ayrıca yeni sınav sistemine yönelik bilgilendirme konferanslarının da gerçekleştirileceğini kaydetti. PROJE HAKKINDA YÖNVER projesi, İstanbul'daki orta öğretim kurumları müdürlerine, bu kurumlarda görev yapan rehber öğretmenlere ve öğrencilere 2010'da uygulanacak yeni Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemini tanıtmayı, öğrencilerin üniversite ve meslek tercihleri konusunda güncel bilgiler edinmelerini sağlamayı amaçlıyor. 2009-2010 eğitim öğretim yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Ar-Ge Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilecek projede, bilgilendirme konferansları, fikir ve önerilerin internet üzerinden paylaşılarak tartışıldığı e-platform ile 2009 yılı ÖSS performanslarının istatistiki olarak değerlendirildiği kitapçıkların yayın ve dağıtım projesinden oluşuyor.