21 Ekim 2008 Salı

Öğrenci Affı Yarın Genel Kurul'du...

TBMM Genel Kurul’unda yarın “Öğrenci Affı” tasarısı görüşülecek..

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kapsamı genişletilerek kabul edilen tasarı, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun üniversiteleriyle ilişiği kesilenlere af öngörüyor. Tasarı ayrıca 1980 sonrası çıkarılan aflardan hiç yararlanmayanlara da af getiriyor. Tasarıya, Genel Kurul'da verilecek önergeyle polis akademisinin de eklenmesi bekleniyor.

Profile Göre Program Yaptık...

Ülkemizin asıl sorununun üniversite eğitimi değil, yetişmiş ara eleman sorunu olduğunu belirten Durmuş, “Ara elemanı da MYO’lar yetiştiriyor” dedi.

Meslek yüksek okullarının kuruluş amacının “kaliteli, iyi yetişmiş ara eleman yetiştirmek” olduğunu belirten Kavram Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyet Başkanı Bahattin Durmuş, “Türkiye'nin asıl ihtiyacı da budur. Herkes akademik kariyer yapacak diye bir kural yok” dedi.

“Meslek edinmek için piyasada yer edinmek için veya kendi işini kurmak için mutlaka 4 yıllık fakültede okumak gerekmiyor” diyen Durmuş, meslek liseleri ve meslek yüksek okullarının ülkemiz için çok gerekli olduğunu söyledi.

Meslek yüksek okullarında mutlaka akademik kariyerli öğretim üyelerinin görev yapacağı gibi bir zorunluluk bulunmadığını da ifade eden Bahattin Durmuş, “YÖK de zaten böyle düşünüyor. Sadece programların başında olacak kişilerin akademik kariyerli olması isteniyor. Diğerleri alanında uzman olan ve işini iyi bilen öğreticilerden oluşuyor.

Meslek yüksek okulları için de böylesi gerekli” şeklinde konuştu.

İHTİYACA GÖRE

Kavram Meslek Yüksek Okulu'nda yeni programlar için önce bütün meslek odalarına görüş sorduklarını ve ne tür elemanlara ihtiyaçları olduğunu belirlediklerini ifade eden Durmuş, şunları söyledi:

“Bu görüşleri topladık ve bir dosya halinde YÖK'e sunduk. YÖK de bizim dosyamızda yer alan programlara izin verdi. Şimdi o programlara göre eğitim veriyoruz. Bütün meslek yüksek okulları mezunlarımız boş kalmayacak diyor. Bu iyi bir şey. Ama bunun gerekleri de yerine getirilmeli. Sektörün ihtiyacına göre öğrenci yetiştirilmeli.”

MEB’i Floresan Lambalar Yaktı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ödemekte sıkıntı çektiği yüksek elektrik faturalarının nedeninin “Reaktif Enerji” olduğu ortaya çıktı.

Okullar, çok sayıda floresan lamba kullandıkları, bu lambaların tek hat üzerinde kurulu olması nedeniyle bazı lambalar yanmasa da hattın elektriği çekmesi nedeniyle “Reaktif Enerji” ortaya çıkıyor. Böylece daha ekonomik olması için kullanılan floresan lambaların maliyeti gerekli sistem olmadığı için daha da artıyor. Reaktif enerji, faturaların yüzde 30'a varan oranlarda yükselmesine neden oluyor. Okulların Reaktif Enerji'den kurtulması için 3 bin YTL'yi bulan bir sistem kurması gerekiyor.

Konuyu araştıran Bakanlık, başta eski okullar olmak üzere birçok okulda “Kompanzasyon” ve “Ölçü sistemi” olmamasından dolayı ortaya çıkan “Reaktif Enerji”den dolayı yüksek faturaların ödendiğini tespit etti. Okullarda çok sayıda floresan olmasından dolayı Reaktif Enerji kullanımının arttığını belirten Bakanlık yetkilileri, bu sorunun basit bir sistemle çözülebileceğini kaydetti.

SİSTEM 3 BİN YTL

Okulların Reaktif Enerji bedelinden kurtulması için kurulacak sistem yaklaşık 3 bin YTL'ye mal oluyor. Okulların ayrıca belli aralıklarda sistemi de kontrol ettirmesi gerekiyor. Şu anda tüm meslek liselerinde bu sistem mevcutken bazı genel liselerde sistem kurulmadı. Bakanlık, bu okulların tespiti için çalışma başlattı. İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne bir yazı gönderen Bakanlık, bazı okulların kompanzasyon ve ölçü sistemleri kurulumlarını gerçekleştirmemeleri nedeniyle elektrik ücretlerini yüksek tarifeden ödemek zorunda kaldığını hatırlattı. Bakanlık, okulların bu sistemi kurması için de, “okul aile birlikleri ile hayırseverleri” adres gösterdi. Bakanlık, bu sistemi kuramayan okullardan gerekçelerini de kendilerine bildirmesini istedi.