16 Ekim 2008 Perşembe

ALMANYA'DA 14 YIL TERZİLİKTEN ARTIRDIĞI PARAYLA DOĞDUĞU BELDEYE YÜKSEKOKUL YAPTIRDI

Zonguldak'ın Kilimli Beldesinde Hayırsever Nurhan Demirtaş'ın Almanya'da Terzilik Yaparken Biriktirdiği 220 Bin Euro ile Yapılan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (Zkü) Zonguldak Meslek Yüksekokulu Kilimli Nurhan Demirtaş Eğitim Merkezi Binasının Açılışı Yapıldı.



Zonguldak'ın Kilimli beldesinde hayırsever Nurhan Demirtaş'ın Almanya'da terzilik yaparken biriktirdiği 220 bin Euro ile yapılan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Zonguldak Meslek Yüksekokulu Kilimli Nurhan Demirtaş Eğitim Merkezi binasının açılışı yapıldı.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, ZKÜ Rektörü Prof Dr. Bektaş Açıkgöz, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Kilimli Belde Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, öğretim üyeleri, işadamları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla okul binasında gerçekleştirilen törende, ZKÜ Akademik Senfoni Orkestrası ve Devlet Konservatuarı Korosu mini bir konser verdi.



Kilimli'ye meslek yüksekokulundan sonra bir fakülte açılmasını isteyen Kilimli Belde Belediye Başkanı Aslankılıç, "Beldemize fakülte istiyoruz, sayın rektörüm; sadece yüksekokul yetmez. Biz Kilimli halkı olarak bu çocuklarımıza evimizi kiraya verirken, onları arabamıza, dolmuşumuza alırken her zaman koruyup kollayacağız. Ben bugünü Kilimli için bayram ilan ediyorum" dedi.


"HEP 'BEN DE BİR GÜN EĞİTİME KATKIDA BULUNABİLİR MİYİM' DİYE YAŞADIM"


1936 yılında 7 çocuklu bir ailenin 6. çocuğu olarak dünyaya gelen Nurhan Demirtaş, ilkokulu Kilimli'de bitirmiş; ancak Kilimli'de o dönemde ortaokulun bulunmayışı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle tahsiline ara vermiş. Hep eğitime katkı verebilir miyim düşüncesiyle yaşadığını belirten Demirtaş, "Eğitime ara verdikten sonra gayretlerimle el sanatlarımı geliştirdim. Biraz daha büyüyüp serpilince Zonguldak Kız Meslek Lisesi'nin Akşam Sanat Bölümü'nü bitirdim ve tüm hayatımı el emeği ve göz nuruyla kazandım. Ailemde örnek aldığım eğitimcilere bakarak, 'ben de bir gün eğitime katkıda bulunabilir miyim?' düşüncesiyle yaşadım. Her kazancımın bir kısmını bu iş için biriktirdim ve damlaya damlaya göl oldu. Ağustos 2003 tarihinde dileğimi arz etmek için gittiğim o dönemki Valimiz Yavuz Erkmen idealimi gerçekleştirdi. Daha sonra temasa geçtiğimiz Kilimli Belediye Başkanımız Ali Aslankılıç ile emeği geçenlere ve bugün birlikte olduğumuz sizlere en içten teşekkürlerimi sunarken, bu okulda okuyacak olan genç kardeşlerimize başarılar dilerim" dedi.


Eğitime 260 öğrenciyle başlayan 12 derslikli ZKÜ MYO Kilimli Nurhan Demirtaş Eğitim Merkezi binasının yapımını üstlenen hayırsever Demirtaş'a teşekkür eden Rektör Açıkgöz, "14 yıl Almanya'da terzilik yaparken biriktirdiği parayla Kilimli'de böyle bir yüksek okul binası yapılmasını sağlayan Sayın Demirtaş'ı beldemizde yaktığı bu eğitim meşalesinden ötürü şükranlarımı arz ediyorum" dedi. Eğitim hizmetinin her ülkenin en fazla önem vermesi gereken bir konu olduğunu hatırlatan Vali Erdal Ata ise şunları söyledi: "Bir süre önce ülke çapında başlatılan ve eğitime yüzde yüz destek kampanyaları gibi sivil girişimler çok önem arz etmektedir. Sayın Nurhan Demirtaş'ın 220 bin Euro'yu valiliğimize bağışlaması ile sonuçlanan bu anlamlı desteği hiçbir zaman unutmayacağız."


Konuşmaların ardından okulun açılmasına destek olanlara plaket ve teşekkür belgesi verildi. Daha sonra açılış kurdelası kesilerek okul hizmete açıldı.

CEYHAN'DA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AÇILACAK

Çukurova Üniversitesi (Çü) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Son Yıllarda Enerji Merkezi Haline Gelerek Çukurova'nın Parlayan Yıldızı Konumundaki Ceyhan İlçesine Mühendislik Fakültesi Kurmak İçin YÖK'e Başvuruda Bulunduklarını Söyledi.



Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, son yıllarda enerji merkezi haline gelerek Çukurova'nın parlayan yıldızı konumundaki Ceyhan ilçesine mühendislik fakültesi kurmak için YÖK'e başvuruda bulunduklarını söyledi.
Akınoğlu, YÖK'ün fakülteye olumlu bakacağını ümit ettiğini belirterek, şimdilik makina, inşaat ve gemi inşaatı olmak üzere ilçede 3 bölümün açılacağını kaydetti.


Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nin 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Mithat Özsan amfisinde yapılan programda konuşan Prof. Dr. Akınoğlu, mühendislik ve mimarlık fakültelerinin ülkenin itici gücü olduğunu, sanayicilerle işbirliğinin geliştirilmesiyle işlevlerinin daha da artacağını ifade etti.

Sadece sempozyumlar, toplantılar düzenleyerek sanayicilerle işbirliği yapılamayacağına dikkat çeken Akınoğlu, öğretim üyelerinden, üniversite-sanayi işbirliği ile sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen yüksek lisans veya doktora tez çalışmalarının desteklendiği Santez, programını önemsemelerini istedi.

Bilimsel çalışmaların Santez sayesinde raflardan kurtulduğunu hatırlatan Akınoğlu, geliştirilen projelerin yüzde 75'inin Santez tarafından desteklendiğini kaydetti.

Akınoğlu, akademisyenlerin daha çok eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunması, sanayicinin yeni gelişimleri yakalayabilmesi için koordinasyonun sağlanması gereğini yineledi.

Konuşmaların ardından fakültenin eski dekanlarına, katkılarından dolayı plaket verildi.

Daha sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım, ''Akıllı Sistemlerin Mühendislik ve Mimarlık Uygulamaları'' konulu konferans verdi.