16 Haziran 2009 Salı

Cambridge, Harvard İstanbul'a Geliyor

YÖK, Cambridge, Harvard gibi dünyanın en başarılı üniversitelerinin İstanbul'da eğitim vermesini sağlayacak.

'Serbest eğitim bölgesi' modelini hayata geçirmeyi hedefliyor. Türk gençleri ABD ve Avrupa'ya gitmeden 15-20 bin dolar maliyetle diploma alabilecek Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cambridge, Harvard gibi dünyanın en başarılı üniversitelerini Türkiye'ye çekmek için eğitimde “serbest bölge” modeline geçiyor. Artık Türk gençlerin dünyaca ünlü Avrupa ve ABD üniversitelerini Türkiye'de evinden ayrılmadan okuyabilecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, dünyanın önde gelen üniversitelerinin vergiden muaf olarak kampüs açabilecekleri yeni modeli, İstanbul'da hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Özcan, dünyanın tanınmış üniversitelerine kurulacak “eğitim serbest bölgesi” içinde yapacakları binalarda yer göstereceklerini ve serbest bölge muafiyetleri tanıyacaklarını söyledi. İstanbul'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk “eğitim serbest bölgesi”nde devlet tarafından hazırlanacak üniversite binaları yabancı üniversitelere kiralanacak. YASAL KOLAYLIK SAĞLANACAK 'Eğitim serbest bölgeleri' sanayideki serbest bölgelerin bir benzeri olacak. Serbest bölgede dünyanın tanınmış özel üniversitelerinin de bölüm açabilmeleri için 2547 sayılı YÖK yasasında da gerekli değişiklikler yapılacak. Bu bölgelerde kira ödeyerek eğitime başlayacak üniversiteler vergiden muaf olacak. Eğitim serbest bölgelerinde faaliyet gösterecek üniversiteler için “sıfır bürokrasi” esas alınacak. ORTADOĞU'DAN ÖĞRENCİ Özcan “Abu Dabi mi, İstanbul mu desek, herkes İstanbul'u tercih eder. 15-20 bin dolar veren iyi üniversitelerden mezun olabiir” dedi. Halen dünyada Dubai'de ve Abu Dabi'de başarıyla uygulanan bu modelle her yıl, Ortadoğu ülkelerinden ve Arap dünyasından onbinlerce öğrenci bu şehirlere akın ediyor. Eğitim serbest bölgeleri sayesinde dünyaca ünlü özel üniversitelerde okumak için Avrupa ve ABD'de yüksek maliyetle karşı karşıya kalan öğrenciler bu yükten kurtulacak. Başbakan'a sunum yapılacak YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan projeyle ilgili önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan'a bir sunum yapacağını ve Başbakan'ın onayından sonra uygulamaya geçeceklerini anlattı. Erdoğan'ın onayından sonra İstanbul'da serbest bölge için geniş bir arazi tahsis edilmesi planlanıyor.

Staj Yapmak Şart

Meslek liselerinde, staj yapmayan hiçbir öğrenciye diploma verilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik ve Erkek teknik Öğretim Genel Müdürlükleri tarafından tüm mesleki ve teknik öğretim kurumlarına yapılan uyarıda “Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen staj çalışmasını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez ve kurum birinciliği seçiminde değerlendirmeye alınmaz” denildi.

Karneni Göster Ücretsiz Gez

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaz tatili boyunca başarılı öğrencileri anne ve babalarıyla Kent Müzesi ve Hayvanat Bahçesi'ni ücretsiz gezdirerek, ödüllendiriyor.

Eğitim-öğretim dönemi boyunca derslerden başını kaldıramayan ve okulların tatil olmasıyla birlikte rahat bir nefes alan öğrencilere bir hediye de Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geleceğimizin teminatı çocukların Bursa'yı daha iyi tanımaları ve yaşadıkları şehrin değerlerini öğrenmeleri gerektiğini belirterek, "Bu doğrultuda karnelerini getiren öğrencilerimiz, hem Bursa'yı tanımaları ve değerlerini öğrenmeleri, hem de onları yorucu bir eğitim döneminden sonra ödüllendirebilmek amacıyla hayvanat bahçesi ile kent müzesini yaz sezonu boyunca ücretsiz gezebilecekler" dedi. Öğrenciler karnelerini göstererek, iki tesisi de ücretsiz gezebilecekleri gibi yanlarında anne ve babalarını da getirebilecekler.