11 Mart 2010 Perşembe

SBS'de Kopya İddiası...

Geçen sene SBS'de 5. sırada oturan Emet, 9. sıradaki öğrenciyle kopya çektiği iddia edilince mahkemeye başvurdu.
Konya'da lise birinci sınıf öğrencisi Emet Altan'ın Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) kopya çektiği gerekçesiyle matematik testi cevaplarının hesaplanmaması üzerine, ailesi mahkemeye başvurdu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Emet Altan (15) geçen yıl ilköğretim 8. sınıf öğrencisiyken SBS'ye girdi. Sınavdan bir süre sonra gelen sonuçlarda Altan, matematik testinin hiç hesaplanmadığını fark etti. Bunun üzerine Altan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne durumu anlatan bir dilekçe gönderdi. Daha sonra aileye, Emet Altan'ın ikili kopyaya karıştığı için matematik testinin iptalinin söz konusu olduğu bildirildi. Altan ailesi, avukatları aracılığıyla durumu yargıya taşıdı. Ankara 8. İdare Mahkemesi'nde hala devam eden davada, yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ailenin avukatı, davanın devam ettiğini, sınavda 5. sırada oturan bir öğrenciyle 9. sıradaki bir öğrencinin kopya çekmesinin imkansız olduğunu, şimdilik yürütmeyi durdurma kararı alındığını söyledi. ÇOCUKLARININ OKUMASI İÇİN KONYA'YA TAŞINMIŞLAR 4 çocuk babası Kenan Altan (39) AA muhabirine, çocuklarının daha iyi eğitim alabilmesi için yaklaşık iki yıl önce Aksaray'ın Eskil ilçesinden Konya'ya taşındıklarını söyledi. Öğrenim hayatında başarılarından dolayı her dönem 'takdir', 'üstün başarı' ve 'onur' belgesi alan kızının SBS sonuçlarında en az kendi kadar öğretmenlerini de şaşırttığını belirten Altan, şunları anlattı: ''Çünkü hepimiz kızımdan iyi bir derece bekliyorduk. Önce kızımın cevap anahtarında kaydırma yaptığını düşündük. Ancak matematik testinin hesaplanmadığını anlayınca durum ortaya çıktı. Kopya muamelesi nedeniyle puan hesaplanmamış. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararından sonra elektronik ortamda kızımın Karatay Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne kaydı yapıldı. Dilekçe ile itiraz ettik. Çünkü kızıma verilen 309 puan nedeniyle tercih şansı çok azalmıştı ve bu okulu da istemediğimiz halde tercihlerine yazmıştık. Kopya muamelesi olmasaydı kızım 70 puan fazla alacaktı ve şimdi çok iyi bir okulda olacaktı.'' Altan, kızının istediği bir Anadolu lisesine gidemediğini ve psikolojisinin bozulduğunu bildirdi. KOPYA MUAMELESİ ONU ÇOK ÜZDÜŞimdi düz bir liseye giden Emet Altan ise AA muhabirine, matematik testinin hesaplanmamasından çok kopya muamelesinin kendisini çok yıprattığını belirtti. Sınavda 9. sırada oturan öğrenciyle ikili kopyaya karıştığı gerekçesiyle matematik testinin iptal edildiğini ifade eden Altan, ''İlköğretimi okul ikincisi olarak bitirdim. Ben kimseden kopya çekmedim. Sınava çok çalıştım. O kadar başarı, çalışma boşuna mı gitti. Kopyacı damgası yemek gururumu o kadar çok incitti ki bunalıma girdim'' diye konuştu. Haklı olduğunun ispatlanması için davanın hemen sonuçlanmasını istediğini anlatan Altan, eğitimine her ne olursa olsun başarılı bir şekilde devam etmek istediğini sözlerine ekledi.

'Taş Mektep' Beyaz Perdede...

Sakarya Meydan Muharebesi'ne katılmak için Kayseri Lisesi'nin son sınıfından ayrılıp şehit olan 63 öğrencinin hikâyesi "Taş Mektep" adıyla sinemaya aktarılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı yetiştiren, birçok bürokrat ve sanatçıyı Türkiye'ye kazandıran meşhur Kayseri Lisesi'nin Sakarya Savaşı'nda şehit düşen 63 öğrencisinin hikâyesi, beyaz perdeye uyarlanıyor. 3 milyon liralık bütçeyle çekilecek "Taş Mektep" in senaryosunu "Salkım Hanımın Taneleri" ve "Güz Sancısı"ın senaristi Yılmaz Karakoyunlu kaleme alıyor. atv'nin sevilen dizisi "Canım Ailem"le hatırlanan Sadullah Çelen'in yöneteceği filmde, Atatürk'ü yine aynı dizide "Halim" karakterini canlandıran İlker Aksum oynayacak. 29 Ekim'de vizyona girmesi hedeflenen filmde Fikriye'yi Ahu Türkpençe, Fevzi Çakmak'ı ise Bülent İnal canlandıracak. Haziran ayında başlayacak olan çekimler Kayseri ve Ankara'da gerçekleştirilecek. "Taş Mektep" filmine konu olan Kayseri Lisesi öğrencilerinin kahramanlık mücadelesi "Nutuk"ta da yer alıyor. Hikâyeyi, şair Cahit Külebi, yıllar sonra müfettiş olarak görev yaptığı sırada okul kayıtlarını incelerken ortaya çıkarmış ve tarihe geçirmişti. Filmin senaristi Yılmaz Karakoyunlu, Kayseri Lisesi'nin tarihini ise şöyle anlattı: RAYLARI KADINLAR DÖŞEDİ "Tarihte okulların savaşlara katılmasının çok örneği vardır. Ancak milli mücadelede bunun ilk örneği Kayseri Lisesi'dir. Çok zahmetli bir yoldan Ankara'ya gitmişlerdir. Çocukları Ankara'ya götürecek tren için kadınların bir yandan rayları döşeyip yol yapmaları, diğer yandan bebeklerini emzirmeleri gibi dram daha yoktur." Yılmaz Karakoyunlu filmin sadece tarihe tanıklık etmediğini, vatan sevgisini de vurguladığını söyledi. 1893'TE KURULDU, 1923'TE LİSE OLDU 13 Eylül 1893'te "Derece-i ula mekteb-i mülkiyesi idadisi" adıyla kurulan "Taş Mektep" 1915-1916 öğretim yılında "sultani" oldu. 1923'te Ziya Gökalp'in kanun teklifiyle liseye çevrildi.

Erzurum'a Vakıf Üniversitesi...

YÖK'ün ikinci devlet üniversitesini kurmayı planladığı Erzurum'a bir de vakıf üniversitesi geliyor.
Bir süre önce Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Erzurum'a ikinci devlet üniversitesi kurulması yönünde Milli Eğitim Bakanlığı'na teklifte bulunacağı haberleriyle sevinen Erzurumlular'a ikinci sevindirici haber ETSO'dan geldi. Üniversite kurma çalışmalarını, ETSO Araştırma, Geliştirme ve Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla sürdüren ETSO Meclisi ve Yönetim Kurulu, vakıf senedinde yapılan değişikliğin ardından bu çalışmalarına hız verdi. Üniversitenin konuşlandırılacağı alanla ilgili girişimlerde bulunan vakıf, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılan Erzurum-Aziziye karayolu üzerindeki eski DSİ Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu alanı taşınmazlarıyla birlikte 5 yıllığına kiraladı. İl Milli Emlak Müdürü Adnan Yılmaz'ın makamında gerçekleştirilen ihalede 240 Bin TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılan alanı kiralayan vakıf adına ihale evraklarına ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ve ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik imza attı. Üniversite kampusu için kiralanan 120 dönümlük alanda yaklaşık 25 dönüm de kapalı alan bulunduğunu dile getiren ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, üniversite kurma yönünde ilk somut adımı atmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. ETSO'nun kuracağı üniversitenin şehrin prestijini artıracağını vurgulayan Saim Özakalın, ETSO'nun üniversite kurma çabalarının ciddiyetle devam ettiğini belirterek, “Bu çabalarımızın karşılık bulacağını biliyoruz. Biz bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. İlgili diğer kurumların da aynı çabayı göstereceğine eminiz” dedi. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, Erzurum'u çağdaş, modern, ufku geniş ve altyapısı güçlü bir vakıf üniversitesine kavuşturma çabasında olduklarını kaydederek, bununla ilgili ilk girişimlerin olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erzurum'un bir eğitim merkezi olma yolunda hızla ilerlediğinin altını çizen Başkan Yücelik, “Önceki yıllarda Erzurum'a, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ne (ETÜ) bağlı bir fakülte açılması yönünde girişimlerimiz oldu. Ancak daha sonra hedefimizi büyüterek, şehrimize bir vakıf üniversitesi kurma çabasına girdik. Şimdi de hedefimize ulaşmak için artık somut adımlar atıyoruz. Umut ediyoruz ki bizim attığımız bu adımlar Erzurum'un ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine zemin hazırlayacak adımlar olur.”diye konuştu.