3 Mart 2009 Salı

Öğrenciler Çetelere Katılıyor...

Meclis Araştırma Komisyonunun anketine göre, ''güvensiz ortamı'' gerekçe gösteren liselilerin yüzde 15,1'i okula delici, kesici alet ve silahla geliyor.

Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların belirlenmesi amacıyla 2006'da kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 261 ortaöğretim okulunda (lise), 26 bin 9 öğrenciyi kapsayan anket çalışmasını kitap haline getirdi. Ankete göre, ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin yüzde 15,6'sı haftada bir-iki kez ya da daha fazla sigara içiyor. Öğrencilerin yüzde 5,4'ü haftada en az bir defa ya da daha fazla alkollü içki kullanırken, yüzde 6,9'u da şimdiye kadar en az bir defa uyuşturucu, uyarıcı maddeleri denedi. Sigara ile tanışan öğrenci oranı yüzde 37. Bu oran devlet okullarında yüzde 37, özel okullarda yüzde 38,2. Öğrencilerin yüzde 30'unun alkolle lisede tanıştığının tespit edildiği çalışmaya göre, bu oran özel okullarda yüzde 50,1, devlet okullarında ise yüzde 29,5. -HER 10 ÖĞRENCİDEN 1'İ DELİCİ, KESİCİ ALETLE OKULA GELİYOR- Araştırma, öğrencilerin okula delici, kesici alet ve silahla geldiğini de ortaya koydu. Öğrencilerin yüzde 9,2'si okula delici ve kesici alet, yüzde 5,9'u ateşli silahla geliyor. Öğrencilerin yüzde 55,9'u, delici, kesici ya da ateşli silah taşıma nedeni olarak ''güvensiz bir ortam''ı, yüzde 20,6'sı ''kendisini daha iyi hissetmek'', yüzde 7'si ''filmdeki insanları örnek aldığı'' ve yüzde 3,9'u ''arkadaşlarının silah taşıması'' gerekçelerini gösterdi. Ortaöğretime devam eden öğrencilerin yüzde 7,7'si çete üyesi olduğunu söylüyor. Çete üyesi olma nedenleri arasında da yine ilk sırayı ''güvenlik'' alıyor. Bu öğrencilerin yüzde 42,3'ü kendini güvende hissetmek için çete üyesi olurken, yüzde 29,8'i yakın arkadaşları çete üyesi olduğu için, yüzde 27,9'u bir gruba üye olmak adına çetelere katılıyor. Öğrencilerin yüzde 2,9'u kumar, yüzde 19,1'i şans oyunu, yüzde 3,3'ü de her ikisini oynuyor.

Ortadoğu'da Sertifikaya Yetkili Üniversite...

Çin, Ortadoğu'da sertifika vermeye yetkili eğitim kurumu olarak Okan Üniversitesi'ni seçti..

Çin Halk Cumhuriyeti Çinceyi Yaygınlaştırma Ofisi, Çince Seviye Tespit Sınavı (HSK)'nın Ortadoğu yetkisini Okan Üniversitesi'ne verdi. Ortadoğu'nun Çince sınav merkezi olan Okan Üniversitesi, uluslararası geçerliliğe sahip Çince yeterlilik sertifikası verecek. İlk sınav 18 Nisan 2009'da yapılacak. Başvurular 15 Mart'ta sona erecek. Okan Üniversitesi, 2005'te Çeviribilim Bölümü çatısı altında Çince Mütercim Tercümanlık programını başlatarak bir ilke imza atmıştı. Üniversite, iki ülke arasında iletişim ve çeviri ihtiyacını gidermek için bu akademik-mesleki programı hazırlarken dünyada yabancılara Çince eğitimi veren en eski ve saygın kurum Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Üniversitede, daha önce HSK sorularının hazırlanmasında görev almış, anadili Çince olan deneyimli öğretim üyesi kadrosu bulunuyor. HSK'da temel, orta ve ileri düzeyler için farklı sınavlar uygulanıyor. 135 dakika süren temel düzey sınavı dinleme, gramer, okuma-yazma aşamalarından oluşuyor. Sertifika Çince konuşulan ya da Çin'le işbirliği olan pek çok ülkede geçerli olacak.

New York'ta Tipi Okulları Tatil Etti...

New York'ta 5 yıldır ilk defa kar yüzünden okullar tatil edildi.

Devlet okullarının 5 yıldır ilk kez kar yüzünden tatil edildiğini belirten yetkililer, kentte felç olan trafiği açmak için sabah erken saatlerden beri çalışıldığını belirtti. Yoğun kar yağışı yüzünden New York'ta uçak seferlerinde gecikmeler ve iptaller oluyor. Şu ana kadar tipi nedeniyle şehrin ana havameydanları JFK, LaGuardia, Newark'da 900 uçak seferi yapılamadı.

TUS'a Başvurular Yarın Sona Eriyor...

Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) ilkbahar dönemine başvurular yarın sona eriyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, tıpta uzmanlık eğitimi görmek üzere Sağlık Bakanlığı eğitim hastanelerine, üniversitelerin tıp fakültelerine ve Gülhane Askeri Tıp Fakültesine alınacak adaylara yönelik TUS'un 2009 ilkbahar dönemi 11-12 Nisanda gerçekleştirilecek. Tıp fakültesi mezunları ve sınav tarihine kadar stajyerliğini tamamlamış teğmen, üsteğmen veya yüzbaşı rütbesindeki askeri sağlık personelinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı eğitim hastanelerinde Tababet Uzman Tüzüğü'nün 6. maddesinin (b) bendinde belirtilen dallarda uzmanlık eğitimi görmek isteyen veteriner, eczacılık fakülteleri, fen fakültesi ve dengi fakültelerin biyoloji, kimya bölümü mezunları; Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün 19. maddesine göre üniversitelerdeki tıpta uzmanlık programlarında aylıksız olarak eğitim görmek isteyen tıp fakültesi mezunu yabancı uyruklu adaylar da bu sınava başvurabilecek. Adaylar, başvurularını yarına kadar yapabilecek. Başvuru sırasında, mezun olma şartı bulunuyor. Başvuru, sınavın uygulanması ve değerlendirilmesi ile yerleştirme işlemlerine ilişkin bilgiler sınav kılavuzunda yer alacak. Başvurular elektronik ortamda alınacak, kılavuz dağıtımı yapılmayacak. Adaylar, sınav kılavuzuna ve başvuru merkezleri adres bilgilerine ÖSYM'nin "www.osym.gov.tr" internet adresinden ulaşabilecek. TUS'un birinci basamağını oluşturan yabancı dil sınavı 11 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Sınavın bu basamağında başarılı olan adaylar 12 Nisan Pazar günü Bilim Sınavı'na alınacak