23 Ağustos 2010 Pazartesi

Tarladan Üniversiteye...

Evde tarla, bahçe işleriyle uğraşan, hayvanlara bakan 1 çocuk annesi Zeynep Cengiz, üniversite sınavında başarılı oldu. Zeynep Anne, öğretmen olacak.

MALATYA'nın Muhacirobası Köyü'nde yaşayan 1 çocuk annesi Zeynep Cengiz'in (23) üniversite hayali gerçek oldu. Cengiz, üniversite sınavında başarılı olarak İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'n kazandı. Cengiz, yaşadıklarını şöyle anlattı: Evlendikten sonra bahçe ve tarla işlerinde çalışıyordum. Boş zamanlarımda Halk Eğitimi Merkezi'ndeki kurslara katıldık. Günlük olarak hayvanlara bakıyordum, tarla ve bahçe işlerinde çalışıyordum. Bir de çocuğum vardı. Ama her akşam saat 23.00 ile 01.00 arası ders çalışıyordum. Sonunda İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği'ni kazandım. 'VAKTİM YOK' DEMESİNLER Cengiz, okumak isteyen kadınlara şu tavsiyelerde bulundu: 'Vakit bulamıyoruz diye yakınmasınlar. Ben istediğim için başardım. 2 odalı evde 8 kişi yaşıyoruz. Özellikle eşim ve kayınpederim çok destek oldu.' Cengiz'in bir diğer destekçisi ise Akçadağ Kaymakamı Erhan Günay. Kadınları Halk Eğitim Merkezi'ne davet eden Günay, 'Zeynep Cengiz ve diğer Zeynep'ler destek olacağız' diyor.
Akşam

İstanbul Üniversitesi'ne 'Pamuk' Gibi Şans...

Her yıl yapılan "dünyanın en iyi üniversiteleri" seçiminde Türkiye'den sadece İstanbul Üniversitesi yer aldı.
Üniversitenin bu başarısı akademisyenlerin performansının yanı sıra Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a da bağlı... Her yıl yapılan dünyanın en iyi üniversiteleri seçiminde Harvard Üniversitesi 8. yılında da birinci olurken, Çin'deki üniversitelerin yüksek performansı dikkat çekti. Türkiye'den ise listeye giren tek üniversite 424. sıradaki İstanbul Üniversitesi oldu. 2003 yılından bu yana Şanghay Ciao Tong Üniversitesi'ne bağlı bir merkezin yaptığı "2010 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması" açıklandı. ABD ilk 10'a 8, ilk 100'e ise 54 üniversitesini sokarak, listenin en iddialı ülkesi oldu. Türkiye'den ise listeye giren tek üniversite İstanbul Üniversitesi oldu. Üniversite, bu başarı aslında Nobel ödüllü mezunu Orhan Pamuk'a da borçlu. Çünkü Pamuk sayesinde 15.1 puan kazandı ve 424. sırada yerini aldı. Araştırmada kriter olarak, Nobel ödülü kazanan mezun ve akademisyen sayısına, adı çokça geçen araştırmaların sayısına, ileri gelen dergilerde basılan ve yayımlanan makale sayısına, enstitünün büyüklüğüne oranla kişi başına düşen verim göz önünde bulunduruluyor. Liste, daha çok bilimsel araştırma başarılarına odaklanıyor. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun olan Pamuk da bu açıdn değerlendirildiğinde, okula artı puan kazandırıyor. Yazarın, tek başına getirdiği puan, üniversitenin akademisyenlerinin performansıyla eş değer. Üniversite, akademisyen başına düşen akademik performansan ötürü de 15.5 puan aldı. NTV

Yeni Eğitim Dönemine Hazırlık...

Yenişehir Belediyesince İlçe Sınırlarında Bulunan İlköğretim Okulu ve Liselerde Temizlik, İlaçlama ve Bahçe Düzenlemesinin Yapıldığı Bildirildi.

Yenişehir Belediyesince ilçe sınırlarında bulunan ilköğretim okulu ve liselerde temizlik, ilaçlama ve bahçe düzenlemesinin yapıldığı bildirildi. Belediye Başkanı İbrahim Genç, yazılı açıklamasında, okulların tatil olduğu dönemleri değerlendirerek, temizliği, ilaçlanması ve bahçelerinin düzenlenmesi yönündeki çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Bu kapsamda çalışmaların bir program dahilinde sürdüğünü ifade eden Genç, şunları kaydetti: 'Bağımsız ve gelişmiş bir toplum olarak yaşamak istiyorsak, eğitime destek vermeliyiz. Ben eğitime verilen her emeğin ve hizmetin neticeye ulaşacağına inanıyorum. Bu kapsamda bizler de, öğrencilerimizin daha sağlıklı bir ortamda eğitimlerini sürdürebilmeleri için temizlik, ilaçlama, asfaltlama, bahçe düzenlemesi ve bakım çalışmalarını, ara vermeden sürdürüyoruz.' MERSİN

Liselere Kayıtta Cuma Son Gün...

Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıtlar sona eriyor

Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına 2 Ağustos'ta başlayan öğrenci aday kayıtları, 27 Ağustos Cuma günü sona eriyor. Sınavsız öğrenci alan genel veya meslek liselerine kayıt yaptırmak isteyen adayların, bu tarihe kadar aday kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı 2010/42 sayılı genelgeye göre, öğrencilerin aday kayıtları elektronik ortamda okul müdürlüklerince gerçekleştiriliyor. Genel liselere aday kayıt işlemleri, genel lise müdürlüklerince, meslek liselerine aday kayıt işlemleri ise meslek lisesi müdürlüklerince yapılıyor. Genel lise aday kayıtlarında, bölge ve ikametgâh adresi esas alınıyor. Genel liseye kayıt olacak adayın ikameti, öğrenci yerleştirme komisyonlarınca belirlenmiş olan okulun bölge sınırları içinde olması gerekiyor. Genel liseyi tercih edecek öğrenciler ikametlerine uygun olan genel lise müdürlüğüne giderek aday kayıtlarını yaptıracaklar. Meslek liselerine kayıtlarda ise öğrenciler bölge sınırlaması olmaksızın 10 tercih yapabilecekler. Öğrenimlerine meslek liselerinde devam etmek isteyen öğrenciler, herhangi bir meslek lisesine giderek tercihlerini yapabilecekler. Öğrencilerin hem meslek lisesine hem de genel liseye kayıt yaptıramayacakları konusunda uyarıda bulunan Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Esen, "Aday kayıtları tamamlandıktan sonra okullar ve öğrenci yerleştirme komisyonlarınca gerekli kontroller yapıldıktan sonra kayıt listeleri onaylanarak en geç 3 Eylül tarihine kadar www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek. Bu listelere göre kesin kayıt işlemleri için gerekli evrak, ilgili okul müdürlüklerince 6-17 Eylül tarihleri arasında kabul edilerek kesin kayıt işlemleri tamamlanacak." dedi. Hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını da belirten Necmettin Esen, herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrencilerin 2010/42 nolu genelge çerçevesinde yönlendirileceğini söyledi. (CİHAN)

Mevsimlik İşçi Gibi Öğretmen Atanır Mı?

KPSS'nin kaldırılmasını ve atama bekleyen öğretmenlerin en kısa süre içerisinde planlı bir şekilde kadrolu ve güvenceli olarak atanması talep ettiler.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, ''Sayın Başbakan, eğitimde mevsimlik işçi gibi mevsimlik öğretmen atanır mı?'' dedi. Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyeleri, öğretmenlerin sorunlarına dikkati çekmek için Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Eyleme destek veren Eğitim-İş üyeleri adına konuşma yapan Adıbelli, pek çok sendikanın Türkiye genelindeki öğretmen açığının 140 bin olarak tespit ettiğini, bunu Milli Eğitim Bakanlığının da kabul ettiğini söyledi. Eğitim ve sağlıkta tasarruf olamayacağını dile getiren Yüksel Adıbelli, ''Sayın Başbakan, eğitimde mevsimlik işçi gibi mevsimlik öğretmen atanır mı?'' diye sordu. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin tümünün atandığını belirten Adıbelli, buna rağmen okullarda bu derslerin boş geçtiğini öne sürdü. Devletin kaynaklarının heba edildiğini savunan Adıbelli, bu kaynakların eğitime aktarılmasını istedi. Adıbelli, ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan sınavlardaki hatalara ve soruların çalındığı iddialarına da değinerek, ÖSYM Başkanı'nın istifa etmesi gerektiğini savundu. AYÖP adına Ali Rıza Çam tarafından yapılan basın açıklamasında da, KPSS'nin kaldırılması ve atama bekleyen öğretmenlerin en kısa süre içerisinde planlı bir şekilde kadrolu ve güvenceli olarak atanması talep edildi. Eğitim fakültelerine alınacak öğretmen adaylarının ihtiyaca göre alımının planlanması da istenen açıklamada, AYÖP üyesi öğretmenlerin talepleri karşılanana kadar Ankara'da eylem yapacakları da belirtildi.