17 Ağustos 2009 Pazartesi

Boş Kalan Üniversite Kontenjanları...

ÖSYM, 2009-ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan üniversite kontenjanlarını açıkladı.
Buna göre, üniversitelerin 26 bin 643'ü lisans ve 61 bin 959'u önlisans programları olmak üzere toplam 88 bin 602 kontenjanında boşluk bulunuyor. ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre, lisans programı bulunan Boğaziçi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün tüm programları doldu. Galatasaray, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Eskişehir Osman Gazi, Yıldız Teknik, Mardin Artuklu, Batman, Şırnak üniversitelerinin ise hem lisans hem de önlisans programlarında boş kontenjan kalmadı. Sadece lisans programlarında boş kontenjan kalmayan üniversiteler arasında Dokuz Eylül,Ege, Gazi, Muğla, Uludağ, Düzce, Mehmet Akif Ersoy, Adıyaman, Amasya, Karamanoğlu Mehmetbey, Ağrı İbrahim Çeçen, Siirt, Çankırı Karatekin, Artvin Çoruh, Bilecik, Bitlis Eren, Kırklareli, Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Iğdır, Yalova üniversiteleri bulunuyor. Anadolu, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, Marmara, ODTÜ, Haliç, Işık, Yeditepe, Ufuk üniversitelerinin ise önlisans programlarında boşluk kalmadı. Vakıf üniversiteleri arasında kontenjanlarında boşluk bulunmayan üniversiteler ise Sabancı, İstanbul Bilim, Acıbadem, Piri Reis üniversiteleri ile İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı, Kavram Eğitim Vakfı olarak belirlendi. Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversiteler arasında kontenjanlarında en çok boşluk bulunan üniversiteler içinde 5 bin 128 boş kontenjan ile İstanbul Aydın Üniversitesi, 2 bin 964 boş kontenjan ile Yakın Doğu Üniversitesi, 2 bin 958 kontenjan ile İstanbul Arel Üniversitesi, 2 bin 905 boş kontenjan ile Girne Amerikan Üniversitesi, 2 bin 868 boş kontenjan ile Doğu Akdeniz Üniversitesi, 2 bin 818 boş kontenjan ile Beykent Üniversitesi, 2 bin 793 boş kontenjan ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 2 bin 571 boş kontenjan ile Okan Üniversitesi, 2 bin 570 boş kontenjan ile Süleyman Demirel Üniversitesi, 2 bin 528 boş kontenjan ile Konya Selçuk Üniversitesi, 2 bin 219 boş kontenjan ile Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2 bin 208 boş kontenjan ile Mersin Üniversitesi bulunuyor. Koç ve İstanbul Özyeğin üniversitelerinin ise sadece birer kontenjanın boş olduğu belirlendi

Yurtkur'un Sitesinde Panikleten Hata!

Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sitesinde hafta sonu yaşanan sorun öğrencilerin yüreğini ağzına getirdi.
Üniversitelere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler kredi ve yurt başvurularına başladı.14 Ağustos - 25 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden de yapılan kredi ve yurt başvurularında sorunlar yaşanıyor. Başvuruların başladığı ilk günler Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun www.kyk.gov.tr adresli sitesine erişim mümkün olmazken, hafta sonu yaşanan durum da öğrenciler arasında büyük endişeye neden oldu. OKUL BİLGİLERİ ÖSYM'DEN ALINACAK Kredi ve Yurtlar Kurumu internet üzerinden başvuruları kabul ederken bazı bilgilerin ÖSYM'den alınacağını duyurarak şu uyarıda bulundu: “Üniversite, Fakülte, Bölüm, Puan ve Puan Türüne ilişkin alanlar Kurumumuzca ÖSYM 'den alınacağından bu alanlardaki bilgiler tarafınızdan doldurulmayacak ve dikkate alınmayacaktır.” HERKES ABANT İZZET BAYSAL'I KAZANDI! Bu uyarıyı dikkate alarak başvurularını tamamlayan öğrenciler daha sonra kontrol ettiklerinde, kazandıkları okul ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kendi başvuru bölümünde gösterdiği okulun farklı olduğunu gördüler. Hafta sonu yaşanan bu durumda tüm başvurularda kazanılan okul Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Bolu Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ikinci öğretim bölümü görünüyordu. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun okullara ilişkin bilgileri ÖSYM'den alacağını açıklaması üzerine öğrenciler kazandıkları bölüm alanında bu bilgileri görünce kısa süreli bir şok yaşadı. ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL Haber 7'ye gelen onlarca mailde hafta sonu bu durumun birçok kişinin başına geldiği ve sorunun nedenin anlaşılmadığı bildirildi. Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz Yurt Kur'un telefonlarını defalarca aramamıza rağmen sürekli meşgul çalan telefonlar bir türlü düşmedi. Kuruman 20 hatlı telefonu öğle saatlerinde de meşgul çalarken Kredi bölümü için verilen telefon ise öğle saatinde otomatik yanıtlama sistemiyle cevap vererek, mesai saatleri içinde hizmet verildiği hatırlatmasıyla birlikte müracaatların nasıl yapılacağını bildiren bir mesajla karşıladı. Kazanılan bölüm bölümüyle ilgili hata Pazartesi giderilmiş gibi görünse de siteye erişim haberin hazırlandığı saatlerde güçlükle gerçekleşiyordu. ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ Öğrenim ve Katkı Kredileri'nin yeniden yapılandırılması ile yurt ve kredi başvurularının aynı döneme denk gelmesinin böyle bir sorun oluşturduğu tahmin edilirken, öğrenciler bu durumun geri ödemelerde ya da yurt ve kredi müracaatlarında sorun oluşturmasından endişe duyuyor.

88 Bin Boş Kontenjan Var

2009-ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre, üniversitelerin lisans ve önlisans programları olmak üzere 88 bin 602 kontenjanında boşluk bulunuyor.
ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre birçok üniversitede kontenjanlar doldu. ÖSYM, 2009-ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan üniversite kontenjanlarını internet sitesinde yayımladı. Buna göre, üniversitelerin 26 bin 643'ü lisans ve 61 bin 959'u önlisans programları olmak üzere toplam 88 bin 602 kontenjanında boşluk bulunuyor. ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre, lisans programı bulunan Boğaziçi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün tüm programları doldu. Galatasaray, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Eskişehir Osman Gazi, Yıldız Teknik, Mardin Artuklu, Batman, Şırnak üniversitelerinin ise hem lisans hem de önlisans programlarında boş kontenjan kalmadı. Sadece lisans programlarında boş kontenjan kalmayan üniversiteler arasında Dokuz Eylül,Ege, Gazi, Muğla, Uludağ, Düzce, Mehmet Akif Ersoy, Adıyaman, Amasya, Karamanoğlu Mehmetbey, Ağrı İbrahim Çeçen, Siirt, Çankırı Karatekin, Artvin Çoruh, Bilecik, Bitlis Eren, Kırklareli, Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Iğdır, Yalova üniversiteleri bulunuyor. Anadolu, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, Marmara, ODTÜ, Haliç, Işık, Yeditepe, Ufuk üniversitelerinin ise önlisans programlarında boşluk kalmadı. Vakıf üniversiteleri arasında kontenjanlarında boşluk bulunmayan üniversiteler ise Sabancı, İstanbul Bilim, Acıbadem, Piri Reis üniversiteleri ile İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı, Kavram Eğitim Vakfı olarak belirlendi. Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversiteler arasında kontenjanlarında en çok boşluk bulunan üniversiteler içinde 5 bin 128 boş kontenjan ile İstanbul Aydın Üniversitesi, 2 bin 964 boş kontenjan ile Yakın Doğu Üniversitesi, 2 bin 958 kontenjan ile İstanbul Arel Üniversitesi, 2 bin 905 boş kontenjan ile Girne Amerikan Üniversitesi, 2 bin 868 boş kontenjan ile Doğu Akdeniz Üniversitesi, 2 bin 818 boş kontenjan ile Beykent Üniversitesi, 2 bin 793 boş kontenjan ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 2 bin 571 boş kontenjan ile Okan Üniversitesi, 2 bin 570 boş kontenjan ile Süleyman Demirel Üniversitesi, 2 bin 528 boş kontenjan ile Konya Selçuk Üniversitesi, 2 bin 219 boş kontenjan ile Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2 bin 208 boş kontenjan ile Mersin Üniversitesi bulunuyor. Koç ve İstanbul Özyeğin üniversitelerinin ise sadece birer kontenjanın boş olduğu belirlendi.