4 Kasım 2008 Salı

Uzak Doğu'da Eğitim İmkanı...

Çin, yabancı öğrencilerin eğitim için tercih ettiği ülkeler arasında yerini almaya başladı. Çin’e 2007 yılında, 193’ü Türk olmak üzere 41 bin yabancı öğrenci giriş yaptı

Türkiye'de birçok ilde Çin'de eğitim görmek isteyenlere danışmanlık hizmeti veren Akademi Çin Danışmanlık Grubu yetkilisi Sedat Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin hükümetlerinin, son yıllarda ekonomik kalkınmanın yanı
sıra eğitime de büyük önem verdiklerini söyledi.

Çin'in, ülke genelindeki 200'ü aşkın üniversiteye yabancı öğrenci çekebilmek için büyük gayret sarf ettiğini bildiren Satıcı, şöyle dedi:
"Çin'de eğitim sektörüne sunulan teşvikler sayesinde bugün Çin'deki üniversite sayısı 200'ü aşmıştır. Bunun yanı sıra üniversitelerin akademik başarıları ise dikkat çekicidir.
Uluslararası derecelendirme istatistiklerine göre dünya başarı sıralamasında ilk 500'e giren tam 27 tane Çin Üniversitesi bulunmaktadır, bu sayı Türkiye'de ise sadece 4 üniversite ile sınırlı kalmıştır. Çin kısa zamanda
katettiği mesafe sayesinde yabancı öğrencilerin ilgi odağı olmuştur."

ÇİNCEYE İLGİ
Sedat Satıcı, Çin'deki eğitim kurumlarına ilgide Milli Eğitim Bakanlığının Çinceyi seçmeli ders olarak lise müfredatlarına konulabileceğini belirtmesi ve bunun yanında birçok özel okulda seçmeli ders olarak okutulmasının
etkili olduğunu bildirerek, şöyle konuştu:
"Gerek bakanlığın Çinceyi seçmeli ders olarak lise müfredatlarına konabileceğini belirtmesi, gerek Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in 'İş bulmak isteyen Çince öğrensin' beyanı bu yönelimi hızlandırmış ve bir anlamda da
onaylamıştır.
Çoğu özel kolejin Çinceyi ilkokul ve ortaokul müfredatına sokması, Çin'de eğitim almasını önermesi yaşanılan bu talep patlamasında önemli rol oynamaktadır."

Çin'de lisans, yüksek lisans, MBA (işletme masteri), doktora, araştırmacı ve kişisel gelişim programları, yaz okulları ve dil kursları eğitimlerinden yararlanmak isteyenler için basit işlemlerin olduğunu belirten Satıcı, dil
kursları için 16 yaş üstü ve sağlıklı olmanın yeterli olduğunu, lisans ve yüksek lisans programları için ise prosedürler haricinde Çince dil bilgisinin yeterli olduğunu kaydetti.

Satıcı, Çin'de eğitim görmenin bedelinin kişi başına 4 bin ile 8 bin dolar arasında değiştiğini söyledi.

GEÇEN YIL 193 ÖĞRENCİ EĞİTİM İÇİN ÇİN'İ SEÇTİ

Danışmanlık şirketlerinin Çin'e eğitim için gönderdiği öğrencinin her geçen yıl arttığını bildiren Satıcı, şöyle devam etti:
"Çin'e 2007 yılında yabancı öğrenci girişi 41 bin kişidir. Bunlar arasında ağırlıklı olarak Avrupalı öğrencilerin yanı sıra her ülkeden öğrenci bulunmaktadır.
Biz 2007-2008 döneminde 193 öğrenci gönderdik. 2008-2009 döneminde bu rakamın 4 katına çıkmasını ve küresel ölçekli pazar payında yüzde 2'lik bir dilim kapmayı hedefliyoruz."

Rize Okul Öncesinde Ortalamayı Geçti...

Rize, okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 60 oranını yakaladı.

Rize, okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 60 oranını yakaladı. Rize Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik yaptığı açıklamada, il genelinde 4.5-6 yaş grubu olan okul öncesi eğitime devam oranının 5 yıl önce 10.5 olduğunu, bu yıl ise yüzde 60'a yükseldiğini belirtti.

Hedeflerinin okul öncesi eğitim oranını bu yıl yüzde 90'a çıkarmak olduğunu ifade eden Çelik, "Okul öncesi eğitim, çocukların gelişmesi açısından son derece önemli. Anaokulu eğitimi, çocuğun bütün yaşantısı boyunca alacağı başarı ve başarısızlığı etkiliyor. Çünkü çocukların zekâsının yüzde 70'i, 0-6 yaş arasında tamamlanıyor." dedi. Çelik, anaokulu eğitiminde önemli mesafe katettiklerini belirterek şunları söyledi: "Rize, anaokulu eğitiminde okullaşmada Türkiye'de üçüncü sırada yer alıyor. Yapılan bir araştırma, okul öncesi eğitime devam edenlerin iş ve öğrenim hayatında diğerlerine göre yüzde 75 daha başarılı olduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle velilerden okul öncesi eğitime önem vermelerini ve çocuklarını anaokuluna göndermelerini istiyoruz."

Okul öncesi eğitimde velilerden çocuğun yemek masrafı için belirli bir ücret alındığını bildiren Çelik, Rize'de alınan bu ücreti her geçen yıl azaltmaya çalıştıklarını kaydetti. Çelik, maddi durumları iyi olmayan velilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat etmeleri durumunda bu ücretin vakıf tarafından karşılandığını ifade etti. Rasim Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gelecek yıl 30 ilde başlatmayı planladığı okul öncesi eğitimin fiili olarak zorunlu olacağı uygulamada Rize'nin pilot iller arasında bulunacağını vurgulayarak, "Yeni hedefimiz, okul öncesi eğitimde bu yıl yüzde 90 oranını yakalamak."dedi.

Erdoğan Türk Rambo'ları İzleyecek...

Genelkurmay, Başbakan ve kabine üyelerine bugün Eğirdir Komando Okulu'nda brifing verecek. Başbakan, Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak komandoların eğitimini yerinde görecek..

Genelkurmay Başkanlığı, terörle mücadelede kapsamında yürüttüğü iç güvenlik harekâtlarına ilişkin Bakanlar Kurulu'na 27 Ekim Pazartesi günü verdiği brifingin ikincisini bugün Isparta Eğirdir'deki Komando Okulu'nda düzenleyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Terörle Mücadele Kurulu üyesi 6 bakana teröristlerle mücadele eden askerlerin nasıl eğitildiği anlatılacak. Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak komandoların tanıtılacağı brifing tüm gün sürecek. Komutanların "Amerikalı Rangerlerden daha iyiyiz" dediği komandoların yetiştirilme biçimi şöyle:

* Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak komandolar Isparta Eğirdir'deki Komando Okulu'nda 9-16 hafta arasında eğitim alıyorlar.

* Doğu'nun yapısıyla birebir aynı özelliklere sahip arazilerde hakiki mühimmatlarla en az 10 gün süren tatbikatlar yapılıyor.

* Günde ortalama 5 bin kalori ile beslenen komandolar, dağ başında zor koşullarda, hiçbir yardım almadan tek başlarına 15 gün boyunca yaşayabilecek şekilde eğitiliyor.

* Askerlerin güvenlerini geliştirmek için verilen eğitimlerin arasında dünyada benzeri olmayan 76 metrelik kule ve 127 engel eğitimi de var.

* Her türlü koşula uyum sağlaması istenen askerler yarasa, yılan ve farelerin olduğu karanlık tünellerden geçiriliyor. Askerler 32 kiloluk teçhizatlarla her gün 27 km. intikal yapıyor, dağ tırmanıyor. Haftada en az 3 kez, yine hakiki mühimmatlarla gece harekâtı yapılıyor.

* Asker, teçhizatla, Eğirdir'den Antalya'ya kadar engebeli arazide yürüyor.

* Eğitimi tamamlayanlar, dünyanın hiçbir ordusunda olmayan 67 parkurda sınava giriyor, yapamayan yeni eğitim alıyor.

PROFESYONEL ORDU
Eğirdir'de verilecek brifingde Doğu ve Güneydoğu'da teröristlerle savaşacak timlerin profesyonelleştirme çalışmalarından da bahsedilecek. Geçen yıl alınan kararla Doğu ve Güneydoğu'da, terörle sadece subay ve astsubaylardan oluşan profesyonel komandoların savaşması için TSK bünyesinde yeni bir yapılanmaya gidildi. Altı komando tugayında 2009 Mart'ından sonra da er ve erbaşlar olmayacak. Dağlarda PKK'lıları kovalama işi, kısa süreyle askere giden er ve erbaşlara değil hareket kabiliyeti yüksek 'profesyonellere' devredilecek. Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde Güneydoğu'daki timlerin profesyonelleştirileceği haberini ilk kez Eğirdir'de vermişti.

Toptan'dan Bir Zonguldak Anısı...

Köksal Toptan dün "Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi"nin açılış töreninde bir anısını anlattı.

Sene 1992. Demirel Başbakan. Toptan da Milli Eğitim Bakanı. Zonguldak'ta üniversite kurulması için yasa çıkarılıyor.
Toptan bekliyor ki "kutlama mesajları, mektupları, telgrafları yağacak."
Ama ne gezer?

Toptan'a "sadece bir mektup" geliyor.
O da "sorularla" dolu:
* Zonguldak'a üniversiteyi nasıl yapacaksınız?
* Diyelim ki yaptınız, Tıp Fakültesi'ni nasıl kuracaksınız?
Zonguldak'ta üniversite de kuruldu, Tıp Fakültesi de.
Fakülte "gittikçe büyüyor... Dün biraz daha büyüdü."
Toptan dün kürsüde "bu anısını" anlattı ve sonra yerine oturunca kulağına eğildik:
- Pek çok büyük yatırımda böyle olmadı mı?.. Bu bizde yaygın hastalık... Biz yapamayız, biz beceremeyiz hastalığı.
Meclis Başkanı:
- Kendimize güvenmemiz şart... Türkiye bir dünya devleti... Başaramayacağımız bir şey yok.
Yavuz Donat - Sabah

Her Öğretmen Bunu Yapamaz...

Şanlıurfa’da evinin 2 odasını kütüphaneye dönüştüren emekli bir öğretmen, yaklaşık 5 bin kitapla, sınavlara hazırlanan öğrencilere ve kitap tutkunlarına yardımcı olmaya çalışıyor.

Emekli edebiyat öğretmeni Nejat Ergüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kitap okuma oranın en düşük olduğu illerden biri olan Şanlıurfa'da bir kaç yıl önce Kamberiye Mahallesi'ndeki tek katlı evinin 2
odasını düzenleyerek, kütüphaneye dönüştürdüğünü belirtti.

"Buluntu Hoca Kütüphanesi" adını verdiği kütüphaneyi, öğretmen olarak görev yaptığı yıllarda aldığı kitapların yanı sıra daha sonra hayırseverlerin bağışladığı kitaplarla geliştirdiğini aktaran Ergüven, bu sayede kütüphanedeki
kitap sayısının 5 bini aştığını ifade etti.

Genellikle gençlerin faydalandığı kütüphanede öğrenciler için rahat bir çalışma ortamı hazırlamaya çalıştığını anlatan Ergüven, "Kütüphanede özellikle ders kitapları, sınavlara hazırlık kitapları ve soru bankaları, çeşitli romanlar,
ansiklopediler ve çocuk hikayeleri bulunuyor. Öğrenciler gelip burada derslerine çalışabiliyor. Amacım gençlere okumayı sevdirmek" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER BOŞ VAKİTLERİNİ KAFELERDE GEÇİRİYOR
Son dönemlerde kütüphaneye gelen öğrenci sayısında azalma olduğuna değinen Ergüven, gençler arasında okuma ve araştırma alışkanlığının azaldığını söyledi.

Öğrencilerin artık boş zamanlarını internet kafelerde geçirdiğini belirten Nejat Ergüven, şunları kaydetti:
Artık öğrenciler hazır bilgiye alıştı. İnternette buldukları bilgilerle derslerine hazırlanıyorlar. İnternet kafeler öğrencilerin araştırmacı yönünü köreltti. Ben de çevremdeki gençlere yeniden kitap okuma alışkanlığı kazandırmak
ve yardımcı olmak için çaba harcıyorum.