28 Ocak 2011 Cuma

Başvurular Bugün Sona Eriyor

Başvurular Bugün Sona Eriyor

Üniversiteye girişte uygulanan birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na başvuru için verilen ek süre, bugün sona eriyor.

2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemleri, 19 Ocak 2011'de sona ermişti.

Ancak, ÖSYM bu tarihler arasında 2011-ÖSYS'ye başvurusunu yapamayan adayların, 26-27 Ocak 2011 tarihlerinde 2011-ÖSYS Kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak, 2011-ÖSYS başvurularını yapabileceklerini bildirmişti.

Adaylara başvuru için verilen bu ek sürenin kesinlikle uzatılmayacağı bildirildi.

Polis Üniversiteye İzinsiz Giremeyecek

Polis Üniversiteye İzinsiz Giremeyecek

YÖK Başkanı Özcan, üniversite rektörlüklerine gönderdiği genelgeyle, kolluk kuvvetlerinin okullara girmemesi gerektiğini belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite rektörlüklerine gönderdiği genelgeyle, ''öğrencilerle ilgili olaylarda, rektör çağırmadıkça kolluk kuvvetlerinin üniversitelere girmesine izin verilmemesi gerektiği'' uyarısında bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Özcan, ''Güvenlik'' konulu bir genelge yayımlayarak, bu genelgeyi tüm üniversite rektörlüklerine gönderdi.
Genelgede, ''Yükseköğretim öğrencileri ile yapılan toplantılarda da dile getirildiği üzere, öğrencilerle ilgili olaylarda, rektör çağırmadıkça kolluk kuvvetlerinin üniversitelere girmesine izin verilmemesi hususunun üniversitelerimize hatırlatılması zarureti doğmuştur'' denildi.

Süleymaniye Kapısı 50 Yıl Sonra Açılıyor

Süleymaniye Kapısı 50 Yıl Sonra Açılıyor

Darbede 'öğrenciler geçmesin' diye kapatılan İstanbul Üniversitesi'nin Süleymaniye Kapısı 50 yıl sonra açılıyor.

27 Mayıs 1960'ta güvenlik gerekçesiyle kapatılan İstanbul Üniversitesi'nin Süleymaniye Kapısı, restorasyonun ardından turizme açılacak.

Yerleşkenin ilk girişi konumundaki kapının onarımı 1 milyon liraya mal olacak. Ziyaretçiler 'Kültür Yolu' adı verilecek kapıdan geçtikten sonra Süleymaniye Camii'ne ulaşabilecek.

Yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçisi olan ve çoğu zaman talebi karşılayamayan İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesi turizme açılıyor. 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın da destek verdiği restorasyon çalışması sayesinde 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1865-66 yıllarında yaptırılan ve bugün üniversite olarak hizmet veren tarihi yerleşke, gözde turizm merkezlerinden biri olacak. 50 yıl aradan sonra ilk kez bakıma alınan Beyazıt'taki tarihi üniversite kapısından geçecek ziyaretçi, Osmanlı'nın Genelkurmay'ı olarak kullanılan yapıyı gezerek Süleymaniye Kapısı'ndan çıkacak. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlanan kapı 5 ay sonra yeniden hayat bulacak. Tarihi kapı en son 60 darbesine zemin hazırlayan, 40 kişinin yaralandığı ve Turan Emeksiz'in öldürüldüğü 28 Nisan 1960'taki olaylarda öğrenciler tarafından kullanılmıştı. Darbeden sonra güvenlik gerekçesiyle kapıya mühür vurulmuştu.

Proje kapsamında tarihi üniversite gezisi için 1 ve 1,5 saatlik iki ayrı program düzenlenecek. Ziyaretçilere Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra 12 farklı dilde bilgi verilecek. Ziyaretler ilk aşamada salı, perşembe ve pazar günleri öğleden önce ve sonra olmak üzere 4 kez planlanıyor. Kule çevresinde veya havuzlu bahçede çeşitli dinlenme mekânları da hazır olacak. Yerleşkede restorasyonu tamamlanan 2. Beyazıt Hamamı, Mirgün Köşkü, Abdüllatif Suphi Paşa Konağı, Nadir Eserler Kütüphanesi, yerleşke çevre duvarları ve taş odalar ise ziyarete hazır durumda.

Okul Birincisi Hazal Karnesini Göremedi

Okul Birincisi Hazal Karnesini Göremedi

Okul birincisi olan küçük Hazal, karne almaya bir gün kala takdir belgeleri ile son yolculuğuna uğurlandı.

Ordu'da önceki gün şofben zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden ilköğretim öğrencisi Hazal Topçuoğlu (12) toprağa verildi. Okul birincisi olan küçük kız, karne almaya bir gün kala takdir belgeleri ile son yolculuğuna uğurlandı. Şirinevler Mahallesi'nde oturan 6. sınıf öğrencisi Hazal, önceki akşam yıkanmak için girdiği banyodan uzun süre çıkmamıştı. Banyoya giren ailesi tarafından baygın halde bulunan küçük kız, kaldırıldığı Ordu Devlet Hastanesi'nde kurtarılamamıştı.

Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu öğrencisi Hazal için dün evinin önünde cenaze töreni düzenlendi. Küçük kızın, bugünkü karne töreninde bir takdir belgesi ve bir de onur belgesi alacağı, karnesindeki derslerinin tamamının ise pekiyi olduğu öğrenildi. Hazal'ın öğretmenleri, aynı zamanda sınıf başkanı olan küçük kızın, ölümünden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Törende Hazal'ın arkadaşları gözyaşlarına boğulurken, anne-babası Tülay-Enver çifti ve ağabeyi Serhat (18) fenalık geçirdi. Anne Topçuoğlu, cenazede "Kızım sana hakkım helal olsun, melekler ve huriler hep yoldaşın olsun." diyerek ağladı. Cenaze, törenin ardından toprağa verilmek üzere Ulubey ilçesi Fındıklı köyüne götürüldü.

Ege'de Yunan Tezi de Ders Konusu Oldu

Ege'de Yunan Tezi de Ders Konusu Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin yakın tarihi en iyi şekilde öğrenmesi için tarih dersinin müfredatını değiştiriyor.

Liselerde okutulacak olan "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" dersinde öğrenciler, 1917'den 2010'a kadar geçen süredeki tüm siyasi olayları öğrenecek. Ayrıca tarih dersinde karşı tez uygulaması da ilk defa gerçekleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'ndan yapılan açıklamada, düzenleme ile liseyi bitiren bir öğrencinin yakın tarihi en iyi şekilde öğreneceği ve karşı tezlerin neler olduğunu bilerek liseden mezun olacağı belirtildi.

KARŞI TEZ KONULARI

Öğrencilerin bakış açılarını değiştirmek, işlenen konuyu sorgulatmak için "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" dersinde öğrencilere öğretilecek konular hakkında bilgi veren Talim Terbiye Kurulu yetkilileri görüşlerini şöyle ifade ettiler: "Ege'de kıta sahanlığı konusu ülkemizle Yunanistan arasında en önemli meselelerinden biri. Yeni tarih kitabında öğrenciler Ege'de savunduğumuz tezi öğrenirken, Yunanistan'ın savunduğu tezler hakkında bilgilenecek. Aynı durum Kıbrıs için de geçerli. Türkiye'nin istekleri ile Güney Kıbrıs'ın istekleri kitapta yer alacak. Başka bir konuda ise Bosna Savaşı ve Sırpların ve Boşnakların istekleri karşılıklı olarak ele alınacak. Maksim Gorki'nin 'Ana' adlı romanından faydalanılarak Rusya'nın durumu, bir edebi metinden yola çıkılarak, öğrencilerin bilgiyi kendilerinin yapılandırması istenecek."

Okullardaki Şiddet Veli Eğitimi İle Aşılacak

Okullardaki Şiddet Veli Eğitimi İle Aşılacak

Zararlı alışkanlıklar, aile içi şiddet ve aile tutumları, çocukların internet kullanımı ve TV programları gibi konularda 96 bin 286 veliye eğitim verildi.

Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şükrü Bildik, zararlı alışkanlıklar ve sağlıklı yaşam, aile içi şiddet ve aile tutumları, çocukların internet kullanımı ve TV programları gibi konularda 6 bin 294 toplantıda 96 bin 286 veliye eğitim verildiğini ifade etti.

2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması İl Eylem Planı birinci dönem çalışma toplantısı yapıldı.

Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'nde gerçekleştirilen toplantıya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Şevket Barca, Eğitim Müfettişleri Başkanı Gazi Hasgül, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şükrü Bildik, eğitim sendikalarının temsilcileri, Uludağ Üniversitesi, Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri ve komisyonda görevli okul müdürleri, rehber öğretmenler katıldı.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şükrü Bildik, İl Emniyet Çocuk Şube Müdürü Mustafa Avcı ve İl Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Mesut İnan tarafından yapılan sunumda, okullardaki şiddetin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar anlatıldı. İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şükrü Bildik, okullarda 19 bin 172 öğrencinin lisanslı olmak üzere toplam 89 bin 214 öğrencinin sportif faaliyetlere katıldığını söyledi. İlde güvenlik kamerası bulunan 380 okuldaki güvenlik kamerası sayısının 4 bin 296 olduğunu, bin 701 kantin denetlemesi yapıldığını, toplam 98 resmi okulda güvenlik görevlisi bulunduğunu ve riskli okulların Emniyet Müdürlüğüne bildirildiğini kaydetti.

Bildik, zararlı alışkanlıklar ve sağlıklı yaşam, aile içi şiddet ve aile tutumları, çocukların internet kullanımı ve TV programları gibi konularda 6 bin 294 toplantıda 96 bin 286 veliye eğitim verildiğini ifade etti. Toplantıda söz alan sendika temsilcileri, şiddet olaylarının yalnızca tek taraflı olmadığını, öğretmenlere yönelik şiddetin giderek arttığını, bu olaylarda bakış açısının öğretmenleri olumlu-olumsuz etkilediğini söylediler. Komisyon üyesi rehber öğretmenler ve uzmanlar, okullarda rehber öğretmen açığına değindiler. Ailelerin çocuklarıyla daha çok vakit geçirmeleri ve ev ve anaokullarında şiddetin önlenmesinin ve öğretmenin saygınlığının arttırılmasının sonraki zamanlarda şiddetin azaltılmasına katkı sağlayacağını belirttiler.