30 Nisan 2008 Çarşamba

Hitit Üniversitesi’nde Hacı Bektaş Velî Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu.

Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Velî Araştırma ve Uygulama Merkezinin kurulmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre, merkezin amacı şöyle belirlendi : “Hacı Bektaş Velî'nin Türk kültür ve düşünce tarihi içerisindeki yerini bilgi ve belgelere dayalı olarak tespit etmek, elde edilen bilgileri Merkez tarafından yayımlanacak olan akademik araştırma dergisi, elektronik posta, bülten ve benzeri vasıtalarla, araştırma yapan kişilere, kurumlara ulaştırmak, ayrıca konferans, panel ve sempozyumlar aracılığıyla geniş halk kitlelerine sunmak.”
Hacı Bektaş Velî'nin ve onun yetiştirdiği kişilerin yazma eserlerini ortaya çıkarmayı, dijital ortama aktarmak, arşivlemeyi, Türkçe'ye çevirerek yayınlamayı, içerik analizleri yapmayı, elektronik ortamda Türkçe ve İngilizce özetlerini yayınlamayı ve uygun illerde alan araştırmaları yapmayı hedefleyen merkezde, bir dokümantasyon merkezi de oluşturulacak. Merkez, arşivinde toplanan eserlerle ilgili öğrencilerin yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılmasını da sağlamayı amaçlıyor. Yurt içi ve yurt dışında bu alanda çalışmaları bulunan resmi ve özel kuruluşlarla iletişim kurmayı da hedefleyen merkez, Türkiye'nin uluslararası alandaki komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine bilimsel katkılarda bulunmayı amaçlıyor.

Beypazarı'nın Karaşar beldesindeki İsmail Hakkı Tonguç Yatılı Bölge Okulunda şimdi yatılı olmayan 9 öğrenciyle eğitime devam ediliyor.

Beypazarı'nın Karaşar beldesindeki İsmail Hakkı Tonguç Yatılı Bölge Okulunun (YİBO), yatılı bölümünün kapanmasının ardından burada yatılı olarak eğitim gören 37 öğrenci, başka okullara gönderildi. 8 derslikli okulda şimdi yatılı olmayan 9 öğrenciyle eğitime devam ediliyor.

Beypazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bir süre önce okulla ilgili rapor hazırladı. 240 mevcut kapasiteli okulun yatılı kısmında 37 kişinin kaldığına dikkat çekilen raporda, okulun yatılı bölümünün kapatılması talep edildi.

Söz konusu raporun İlçe Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de onaylaması üzerine bir süre önce okulun yatılı kısmı kapatıldı. Burada okuyan 37 öğrenci ise il içindeki başka okullara gönderildi.

EĞİTİME DEVAM

Yatılı öğrencilerin başka okullara gönderilmesinin ardından, 8 derslikli okulda şimdi 9 öğrenciyle eğitim ve öğretime devam ediliyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, belde merkezinde oturan ve yatılı okumayan 9 öğrencinin 2007-2008 eğitim ve öğretim dönemini burada tamamlayacağını bildirdiler.

Mevcut öğrencilerden 6'sının ilköğretim bir, 2'sinin 2, 1'inin de 4. sınıf öğrencisi olduğunu belirten yetkililer, bu öğrencilerin gelecek yıl belde merkezinde başka okullara nakledileceğini kaydettiler.

Örnek Öğretmenlerin Kavgası!...

Ümitköy’deki Ümit İlköğretim Okulu’nun kadın müdürü Semiha U. ile Fen Öğretmeni Pakize Ummak arasında öğrenciye dayak atma nedeniyle kavga çıktı.

Kreş Çocukları Lösemiye Daha Dirençli...

Kreş veya oyun gruplarına katılıp diğer çocuklarla etkileşime giren çocukların lösemisinin en sık görülen biçimine yakalanma risklerini yüzde 30 oranında azalttıkları bildirildi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre, Berkeley Üniversite'sinden araştırmacılar 6 bini akut lenfoblastik lösemiye yakalanmış toplam 20 bin çocuk üzerinde yapılmış 14 araştırmayı yeniden gözden geçirerek bu sonuca vardılar.
Erken yaşta hastalığın bulaşmasının, vücudun hastalıklara direncini artırdığının tahmin edildiği bildiriliyor.
Yürütülen araştırmanın bu karmaşık hastalığın nedenlerini anlamakta ve nasıl önlenebileceği konusunda önemli bir adım olduğu kaydediliyor.
Haberde, löseminin sanayileşmiş dünyada her 2 bin çocuktan birini etkilediği, çocuklarda görülen en yaygın kanser türü olduğu belirtildi.