9 Eylül 2008 Salı

Büyükşehir 20 Bin Burs Verecek...

Ankara Büyükşehir Belediyesince üniversite, lise ve ilköğretim öğrencilerine eğitim bursu verilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesince üniversite, lise ve ilköğretim öğrencilerine verilen eğitim bursu için başvurular 22 Eylül Pazartesi başlayacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ömer Öksüz, internet üzerinden alınacak burs başvurusuyla 2008-2009 öğretim döneminde toplam 20 bin öğrenciye burs verileceğini bildirdi.

Herkes Meslek Liseli Olabilecek...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kayıt işlemleri 12 Eylüle kadar sürecek meslek liseleriyle ilgili genelge yayımladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kayıt işlemleri 12 Eylüle kadar sürecek meslek liseleriyle ilgili genelge yayımlayarak, "kayıt yaptırmak isteyen hiçbir öğrenci geri çevrilmeyecek" kesin uyarısında bulundu.


Genelge uyarınca, sınavsız öğrenci alan meslek liselerine, e-kayıt yöntemiyle başvurup, tercih ve ilköğretim diploma puanlarına göre yerleştirilemeyip kesin kayıt hakkını yitiren öğrencilerin yanısıra, e-kayıt yöntemiyle başvurmayanlardan da kayıt yaptırmak isteyen olursa geri çevrilmeyecek.
Mesleki ve teknik okullara , 12 Eylüle kadar başvuran her öğrencinin kaydı yapılacak.


Bu çerçevede mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının fiziki kapasiteleri azami derecede kullanılacak. Ayrıca bu okullarda, "Tam gün tam yıl eğitim" uygulaması kapsamında ikili öğretime geçilecek.


Genel liseler ile mesleki ve teknik liselerin 9. sınıflarının ortak sınıf olduğu göz önünde bulundurularak meslek liseleri dışındaki diğer liselerin fiziki kapasitelerinden de azami ölçüde yararlanılacak.

Gül, 23 Üniversiteye Rektör Atadı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK'ün önerdiği adaylar arasından yeni kurulan 23 üniversiteye rektör atadı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130. ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca YÖK'ün önerdiği adaylar arasından yeni kurulan üniversitelere rektör atadığı bildirildi.

Rektör atanan üniversiteler ve rektörlerin isimleri şöyle:

-Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İrfan Aslan,

-Ardahan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ramazan Korkmaz,

-Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Duman,

-Bartın Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ramazan Kaplan,

-Batman Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam,

-Bayburt Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu,

-Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş,

-Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut Doğru,

-Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş,

-Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İhsan Günaydın,

-Hakkari Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Belenli,

-Iğdır Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz,

-Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sabri Gökmen,

-Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Aykaç,

-Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Güvenç,

-Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Serdar Bedii Omay,

-Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Nihat İnanç,

-Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Filiz Kılıç,

-Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Orhan Büyükalaca,

-Siirt Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları,

-Şırnak Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ali Akmaz,

-Tunceli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Durmuş Boztuğ,

-Yalova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu

Mavi Önlük Tarihe Karışıyor...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrencilerin okullarda mavi önlüklerin yerine daha çağdaş ve rahat formalar giyeceklerini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullarda mavi önlüklerin artık tarihe karışacağını, 2009-2010 eğitim yılı itibariyle, öğrencilerin daha çağdaş ve rahat formalar giyeceklerini açıkladı. Bakanlık, yakın zamanda yeni forma modellerini internette yayınlayarak velilerden görüş alacak. Formalar eksiki gibi tek renk olmayacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2009-2010 eğitim öğretim yılı itibariyle mavi önlüklerin kullanılmayacağını, yerine yeni ve daha rahat “formaların” kullanılacağını açıkladı. Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, asıl meselenin kravat, pantolon, ceket “hikayesi” olmadığını söyleyerek, okullarda serbest kıyafete ise karşı olduğunu söyledi. Çelik, “Şimdi okullarda biz bunu bu şekilde yaptığımız zaman bu işin önünü alamazsınız. Bin bir türlü başınıza dert alırsınız. Bütün Avrupa'da da herkes canı istediği gibi giymiyor. Bizim burada üzerinde durduğumuz şudur. Her okulun standart kıyafeti olsun. Gelecek seneden itibaren mavi önlüğü kaldıracağız” dedi.

2009-2010 EĞİTİM YILI İTİBARİYLE YENİ FORMALAR KULLANILACAK

Daha önce kullanılan siyah önlüklerin “sefaleti” örtmek için olduğunu ifade eden Çelik, Türkiye'nin ekonomisini düzelmesi ile okul kıyafetlerinin de değiştiğini kaydetti. Çelik, “Çocukların kıyafetleri gördünüz mü. Beyaz tişört, lacivert etek kızlarda, erkeklerde pantolon. Gayet de şık olmuştu. Biz modeller koyacağız internette velilerin beğenisine sunacağız. Modellerin hepsi hazırlandı. Bu uzun zamandır hazırlanan bir şey. 2009-2010 için hazırlandı. Bu sene velilere ekstra masraf çıkarma niyetinde değiliz. Serbest kıyafet olsa ne olur. Biz bir inceleme yaptırtırdık. En az 4 kat artıyor masraf. Bir de bu Türkiye'de gelir dağılımımdaki adaletsizlik belli bir seviyeye gelmeden olmaz. Mesela bir kısım öğrenciler markalı elbiseler ile okula gidecekler. Şimdi bir kısmı garip garip giyinerek gidecek ve bu çok travmatik sonuçlar doğurabilir. Ama forma olunca, birinin beş tane var, birinin iki tane var. Ama neticede hepsi aynı. Bu, bu sıkıntıyı gideriyor. Tamamen serbest kıyafete geçme niyetinde değiliz” açıklamasında bulundu.

Bakan Çelik, öğrencilere çeşit çeşit alternatifler sunulacağını belirterek, “Buradaki esas amaç çocukların kendini daha rahat hissedebileceği, ama asla disiplinden taviz yok. Böyle pejmürde darmadağınık, şekilde okula, zaten tertipli düzenli giyinmek de eğitimin parçasıdır. Bu sene öğrencilerin kıyafetine müdahale etmiyoruz, ama 'kravat takmadın' gibi sıkıntılar olmaz” dedi.

BAKANLIK FORMALAR İÇİN VELİLERDEN GÖRÜŞ ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni forma modelleri, yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden yayınlanarak velilerin beğenisine de sunulacak. Her renkte ve farklı modellerde yapılacak yeni formalarla ilgili olarak velilerden görüş alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı yeni formalarla ilgili olarak yaklaşık 8 aydır çalışmalarını sürdürürken, hazırlıklarını neredeyse tamamladı.

İlköğretim Müfettişleri Çok Dertli...

Devlet memurları içinde kimseye yaranamayan grupların başında gelen ilköğretim müfettişleri çok dertli. İşte müfettişlerin hali...

İlköğretim müfettişleri gercekten cok dertli

(Ali Tezel / Akşam)
Hepimiz ilkokul okuduk. Hani müfettiş gelecek derlerdi de hem öğretmenlerimiz hem biz tir tir titrerdik ya, hani sınıfa girince bizlere birkaç şey sorardı ve sordukları sorular ömrümüz boyunca aklımızda çıkmazdı ya, hani devletin gördüğümüz ilk müfettişleri onlardı ya işte onlardan yüzlerce mektup yağıyor.

Devlet memurları içinde ne İsa'ya ne de Musa'ya yaranabilen grupların başında müfettişler gelir, bunların içinde ise en dertlileri ilköğretim müfettişleridir.

Üstlerinde Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun baskısı, İl Milli Eğitim Müdürü'nün baskısı ve çok düşük ücretle işgörmeye çalışırlar. En son devlet memurlarına ek ödeme benzeri uygulamadan da en çok zarar görenler ise bu gruptur.

Son günlerde bu grubun feryadı epey arttı. Ben de size bugün gelen feryatlardan konuyu özetleyen üç tanesini vereceğim.

1-İki yılda bir yer değiştirmekten bıktık

İlkİ ismini gizli tutmamı isteyen bir ilköğretim müfettişinden ve en azından bir ilde 7-8 yıl kalmak istiyor. Bakın ne diyor.

“...Türk Eğitim sistemini sırtında taşıyan ve il düzeyinde görev yapan yaklaşık 3000 ilköğretim müfettişi kan ağlamaktadır. İki üniversite bitirip sınavla müfettiş oldum. 4 yıl boyunca hem öğretmenlik yapıp hem de üniversiteye devam ettim. Sonuç, denetlediğim okul müdüründen de öğretmenden de daha düşük maaş alıyorum. Maddi sıkıntılar bir yana, yıllardır uygulanmayan rotasyonun uygulanması sonucu yer değiştirmek zorunda kaldım. 42 yaşına geldim. İki yılda bir yer değiştireceğim için inanın evime eşya bile alamıyorum. İki yıl sonra hangi ile atamam yapılacak diye gecelerim uykusuz geçiyor. Çocuklarımın ve eşimin psikolojisi bozuldu. Amacım hiç kimseyi şikayet etmek değil. Sadece bulunduğumuz illerde 7-8 yıl çalışma imkanı verilmesi için yardımınızı bekliyoruz. Benim durumumda olan yüzlerce ilköğretim müfettişi bulunmaktadır.

İsmi mahfuz

2-Denetlediğimden az aylık alıyorum

İkİncİsİ ise bir ilköğretim müfettişi yardımcısı diyor ki; “...Eşit işe eşit ücret kapsamında yapılan zamlardan nasibini alamayan ben ve benim gibiler, sizleri bu durumdan haberdar etme gereği duyduk. Eşit işe eşit ücret kapsamından yararlanmayanlar; ilköğretim müfettişleri ve müfettiş yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri ve şefler. Benim eşim 9 yıllık (derece ve kademesi 4/1) öğretmen. Benim de 11 yıllık öğretmenliğim ve 1 yıllık müfettiş yardımcılığım (derece ve kademem 3/2) var. Ben eşimden yaklaşık 150 YTL daha düşük bir maaş alıyorum. Düşünün; denklik olarak ilçe milli eğitim müdürüne denk statüde olmamıza rağmen okul müdürü ve öğretmenleri denetlememize rağmen daha az maaş almamız ne derece doğru sizlerin yorumunuza bırakıyorum.”

İsmi mahfuz

3-Artık mesleğimden utanmaya başladım

Yayınlayacağımız üçüncü mektupta ise; “Ben bir ilköğretim müfettişiyim. İlköğretim müfettişi olabilmek için 2 üniversite bitirdim ve devletin yaptığı 4 tane sınavı başarı ile geçtim. Hayatımın en güzel yılları bu mesleğe hazırlanmakla geçti. Ancak son 10 yılda mesleğimiz her yönü ile git gide eridi. Toplam 3000 kişi olmamıza rağmen sesimizi kimseye duyuramadık. Artık usandım ve yaptığım işten utanır hale geldim. Şu anda aldığım maaş denetlediğim öğretmenden ve müdürden daha düşük. Bir sistemde denetim görevini yapan denetlediğinden daha düşük maaş alır mı? Siz bilirsiniz, Allah aşkına dünyada bunun bir örneği var mı? Size bir de tablo gönderiyorum göz atarsanız ne demek istediğimizi daha rahat anlatabiliriz...”

Sabancı Üniversitesi'nin araştırmasına göre 6-14 yaş arasında okula gidemeyen beş çocuktan üçü kız

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi koordinatörlüğünde yürütülen Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG) saptamalarına göre 6-14 yaş arasındaki her 10 çocuktan birine okul yolu kapalı. Okula gidemeyen her beş çocuktan üçü kız. ERG devletin ilköğretim çağındaki her çocuğa eğitim hakkını sağlama yükümlülüğünü gerçekleştiremediğine dikkat çekerek acil önlem alınması gerektiğini belirtiyor. İşte ERG'nin saptamalarına göre ilköğretim çağındaki çocukların durumu:

* Her 10 çocuktan biri okula gidemiyor.

* Zorunlu eğitime devam edemeyen her beş çocuktan biri, esas nedenin yoksulluk olduğunu belirtiyor.

* İlköğretim çağında eğitim sisteminin dışında kalan her beş çocuktan üçü kız çocuğu.

* Devlet, ilköğretim çağındaki engelli çocukların büyük bir çoğunluğunun eğitim hakkını sağlayamıyor. Örneğin, ilköğretim çağında 25 bini aşkın işitme engelli çocuk var ve ilköğretim okullarına devam eden işitme engelli çocuk sayısı ise 6 binden az.

* İlköğretim çağında olan 78 bin çocuk ücretli, maaşlı ya da yevmiyeli olarak tarım sektöründe çalışıyor.

* Okul öncesi eğitime her dört çocuktan sadece biri ulaşabiliyor ve okullulaşma oranları iller arasında büyük farklılık gösteriyor.

HİZMETTE ÇEŞİTLİLİK
ERG, her çocuğun zorunlu ilköğretimden mezun olmasını sağlamak için alınması gereken önlemler arasında ise eğitim hizmetlerinin, eğitime erişimde dezavantajlı olan çocukların gereksinimlerine ve koşullarına cevap verebilecek biçimde geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesine özellikle vurgu yapıyor.