17 Mayıs 2008 Cumartesi

Okul Zillerine Susturucu dönemi...

Milli Eğitim Bakanlığı, okul zillerine kota koydu. Bundan sonra okul zillerinin sesi kısılacak ve en fazla 5 saniye çalacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından gönderilen genelgeye göre bundan sonra tüm okulların zil sesleri okulların dışında duyulmayacak seviyeye düşürülecek, en fazla 5 saniye çalacak ve dinlendirici müziklerden seçilecek.
Milli Eğitim Bakanı Çelik imzası ile gönderilen genelgede, okul zillerinin çevresel gürültü kirliliği oluşturduğu belirtilirken, bu nedenle önlem alınması ihtiyacının ortaya çıktığı ifade edildi. Gürültünün insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olduğuna işaret edilen genelgede, “Yerleşim yerlerindeki toplu yaşam alanlarında yer alan, eğitim kurumlarımızın da bu anlamda çevreye ve vatandaşlarımıza karşı sorumlulukları bulunduğu açıktır. Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızın, eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürürken çevre ve gürültü kirliliğine sebep olmaması son derece önem arz etmektedir” ifadesine yer verildi.
Bakan Çelik tarafından gönderilen genelgede okulların gürültülü zil seslerinin çevreye olan zararını ortadan kaldırmak, “huzur ve sükuneti” sağlamak amacıyla bir dizi önlem alındığı bildirildi.

-ZİL ÇALMA SÜRESİNE SINIRLAMA-

MEB tarafından okullarda zil sesleri ile ilgili uygulanması istenen yeni kurallar ise şöyle:
-Gürültü niteliğine sahip zil seslerinin seviyesi, çevreyi rahatsız etmeyecek, kabul edilebilir düzeye indirilecek.
-Zillerin çalma süresi 5 saniye ile sınırlandırılacak
-Eğitim ve öğretim saatleri dışında, Cumartesi-Pazar ve tatil günlerinde zil sesleri kapatılacak
-Okulların açık alanlarında yapılan he türlü tören ve konuşmalarda, seslendirme cihazlarının ses seviyelerine çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacak

-ZİL SESİ DİNLENDİRİCİ OLACAK-

-Zil sesleri insanları dinlendirecek, gürültü yaratmayacak melodilerden seçilecek
-Okullarda, okul çevresini rahatsız edecek düzeyde hoparlör, sistemi ile yapılan duyuru ve ilanlara son verilecek
Bakan Çelik, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin konu ile ilgili tedbirleri almasını isterken, herhangi bir okulda zil sisteminde düzenleme yapılmaması halinde ise sorumluluğun milli eğitim müdürlerinde olacağını bildirdi.

Güvenlikçi Aleyhine Vahim İddia...

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda görevli bir özel güvenlik elemanının, bir öğrencinin kafasına silah dayayarak tehdit ettiği iddia edildi.

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi Zafer Algül, kafasına kampusta görevli özel güvenlik elemanlarından biri tarafından silah dayandığını ve tehdit edildiğini iddia etti.
Zafer Algül ANKA'ya yaptığı açıklamada, kampus girişine turnike konulması ve özel güvenlik biriminin tutumuyla ilgili sabah saatlerinde bir basın açıklaması yaptıklarını ve açıklamanın ardından kampusun karşısındaki Türk Telekom Bayii'ne kadar takip edildiğini belirtti. Algül burada, sivil kıyafet giyen özel güvenlik elemanının silahını çıkardığını ve kafasına dayayarak kendisini tehdit ettiğini söyledi. “Kafana sıkarım senin, hadi suyumu ısıtsana” şeklinde tehdit aldığını dile getiren Algül, özel güvenlik elemanının dışarı çıkarken de “İçerde terörist var” dediğini ve kendisine beklemesini söylediğini kaydetti.
Görgü tanıklarının da bulunduğunu bildiren Algül, olayla ilgili suç duyurunda bulunduğunu ifade etti.