2 Temmuz 2008 Çarşamba

SİVAS OLAYLARI 15. YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

Sivas'ta 1993 Yılında Meydana Gelen Madımak Oteli Yangınında Ölen 37 Kişi İçin Bugün Sivas'ta Anma Törenleri Düzenlendi. Olayların 15. Yılı Münasebetiyle İlk Tören Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarafından Yapıldı.



Sivas'ta 1993 yılında meydana gelen Madımak Oteli yangınında ölen 37 kişi için bugün Sivas'ta anma törenleri düzenlendi. Olayların 15. yılı münasebetiyle ilk tören Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapıldı.
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay başkanlığındaki bir grup vekil ile partililer Atatürk Anıtı'nda biraraya geldi. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir grup adına bir açıklama yaptı. Özdemir, yaşanan olaylara en çok Sivas halkının üzüldüğünü belirterek, "Zaten var olan göç, özellikle sermaye göçü bu olaydan sonra hızlanmıştır. Hangi inançtan, hangi mezhepten olursa olsun, Sivas halkının ezici çoğunluğu bu olayı lanetlemektedir" dedi.


Grup daha sonra kortej halinde olaylarda ölenlerin isimlerini okudu, kalabalık da "Burada" diye cevap vererek Madımak Oteli'nin önüne geldi. Bina önüne karanfil bırakan grup adına Milletvekili Hakkı Suha Okay konuşma yaptı. Okay, yaşanan olaylardan sonra ölen insanların ailelerinin avukatlığını yaptığı için yakından tanıma fırsatı bulduğunu kaydederek, "Mahkeme 2001'e kadar sürdü. Komutan Cafer Erçakmak hala ortalarda yok. Sebati Bey isimli et lokantasının otelin altında olması bizi üzüyor. 2 kez hoşgörü müzesi yapılması için teklifte bulunduk. Gerekirse CHP olarak biz bedelini ödemeye hazırız. Müze olmasını öç almak için değil, Menemen, Maraş, Çorum ve Sivas olayları bir daha yaşanmasın diye istiyoruz. 2 Temmuz sevgi ve hoşgörü günü olsun." dedi. Okay sözlerini Pir Sultan Abdal'ın "Dönen dönsün, biz dönmeyiz yolumuzdan" sözleriyle tamamladı. CHP vekilleri daha sonra il binasına geçti.

CHP'lilerin Madımak Oteli'nin önünden ayrılmasından sonra bina önüne çelenk bırakan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de basın açıklaması yaptı. Başkan Sarıgül, seçim zamanları Madımak'ı ağzından düşürmeyenlerin 2 Temmuz'da Sivas'a gelmediğini belirterek, "Baykal yıllardır burada yok. İlk normal yapılacak genel seçimlerde sosyal demokratlar iktidar olacak. Yaşanan olaylardan ben son derece üzgünüm." yorumunu yaptı. Madımak Oteli önündeki olayları protesto için gelenler arasında Tunceli bağımsız Milletvekili Kamer Genç ve Sanatçı Ali Kızıltuğ da katıldı.

EMNİYET SIKI GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALDI

Sivas'ta sabahın erken saatlerinde başlayan anma etkinliklerine karşı emniyet güçleri bir dizi tedbir aldı. Hükümet meydanı trafiğe kapatıldı. Belediyeye resmi işlemleri için gelen vatandaşlar iki saat boyunca alan dışına çıkamadığı için mahsur kaldı. 100 dükkanın hizmet verdiği Belediye Çarşısı'nın giriş ve çıkışları saat 09.00'dan itibaren kapatıldı. Esnaf mağdur olurken bazı müşterilerin esnafa ulaşmak için bariyerleri aştığı gözlendi.

Özel harekat timleri çatılarda güvenlik için konuşlandırılırken, çevre illerden olaylar nedeniyle 240 Çevik Kuvvet polisi takviye getirildi. Jandarma da muhtemel olaylar için hazır bekletildi. Sivas Valisi, Emniyet Müdürü ve Garnizon Komutanı olayları meydana bakan orduevinden izledi. CHP'nin başını çektiği anma etkinliklerini düzenleme komitesinde Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Rıza Kaçan, Cumhuriyet Kadınlar Derneği Sivas Şubesi Başkanı Nurten Yanalak, Atatürkçü Düşünce Derneği Sivas Şubesi Başkanı Kemal Işın, Eğitim İş Sivas İl Temsilcisi Haydar Gölbaşı yer aldı.

15 YIL ÖNCE SİVAS'TA NE OLMUŞTU?

02 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Aziz Nesin'in yaptığı konuşma üzerine meydanda toplanan bir grup, Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti. Alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olması üzerine kalabalık otel önünde bir otomobili yaktı. Otele sıçrayan yangın sonucunda duman zehirlenmesi nedeniyle aralarında otel görevlisi ve yoldan geçen insanların da bulunduğu toplam 37 kişi hayatını kaybetmişti. Bu acı olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme sonunda 37 kişi idam ve değişik sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye ve dünya basınında Alevi - Sünni çatışması olarak geniş yer bulan bu olay nedeniyle her yıl otel önünde anma etkinlikleri düzenleniyor.

PRİZREN BELEDİYESİ, ISPARTA ÜNİVERSİTESİ'NİN KAMPUS AÇMASINA İZİN VERMEDİ

İşadamları ve Esnaflar Derneği'yle Birlikte İşbirliği Protokolü İçin Hafta İçerisinde Prizren'i Ziyaret Eden Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi Heyeti, Eğitim Bakanlığı ve Priştine Üniversitesi Rektöründen Destek Aldı. Ancak, Prizren Belediyesi Başkanı Süleyman Demirel Üniversitesi Kampusu İnşası İçin Arazi Tahsisine Yeşil Işık Yakmadı.



İşadamları ve Esnaflar Derneği'yle birlikte işbirliği protokolü için hafta içerisinde Prizren'i ziyaret eden Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi heyeti, Eğitim Bakanlığı ve Priştine Üniversitesi rektöründen destek aldı. Ancak, Prizren Belediyesi Başkanı Süleyman Demirel Üniversitesi kampusu inşası için arazi tahsisine yeşil ışık yakmadı.
Arazi tahsisi konusundaki heyetin taleplerine net bir cevap vermeyen Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya'nın yaklaşımını üzücü olarak bulan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar ve Esnaflar Derneği Başkanı Şarık Cibo, sivil toplum kuruluşlarını Prizren Belediyesi'ne baskı uygulamaları konusunda duyarlılığa davet etti.

"Prizren Belediyesi arazi tahsis etmediği takdirde inşa etmeyi planladığımız kampusu Mamuşa'ya yönlendireceğiz" diyen Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar, nihai karar için 11 Temmuz tarihine kadar bir cevap bekleyeceklerini söyledi. Baydar, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve Üniversite Genel Sekreteri Ahmet Tevfik Köse'nin de yer aldığı heyetin Mamuşa ziyaretleri sırasında Mamuşa Belediyesi başkanı ve yetkililerinden tam destek aldıklarını belirtti. Baydar ayrıca Prizren Belediyesi'nden arazi tahsis edilemediği halde Mamuşa Belediyesi'nin üniversitenin kampus inşası için 10 hektarlık bir arazi sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Baydar, Mamuşa Belediyesi ile bu konuda ön mutabakata varıldığını açıkladı.

İngilizce, Arnavutça ve Türkçe olmak üzere üç dilde eğitim yapacak üniversitenin bölgenin ve yöre halkının ihtiyacına göre fakülteler açılacağını ifade eden Rektör Baydar, bu sürecin ilk aşamada meslek edindirme kurslarıyla başlayacağını kaydetti. Bunu daha sonra fakültelerin kurulması ve bölümlerin açılması, üçüncü aşamada da yüksek lisans ve doktora programlarının başlatılmasının izleyeceğini belirten Baydar, "Sadece eğitim ve bilimsel olarak değil, elimizden gelen her türlü desteğe sunmaya hazırız. Aynı desteğin Prizren Belediyesi tarafından verilmesi bekliyoruz. Uzattığımız yardım elinin Prizrenliler tarafından da tutulmasını istiyoruz" dedi. Baydar, işadamları ve Esnaflar Derneğiyle sadece sağlık kolu ve sağlık alanıyla değil, ihtiyaç duyulan bütün uzmanlık alanlarıyla geniş kapsamlı bir işbirliği protokolü imzaladı.

Geçenlerde uzmansal eğitimlerini geliştirmek amacıyla üniversitenin misafiri olarak Isparta'da bulunan Kosovalı doktorlara sertifikaları da takdim edildi. Rektör Baydar, kendisi ve tıp fakültesindeki arkadaşlarının üç aylık aralıklarla Prizren Hastanesindeki meslektaşlarıyla uzmansal birikimlerini paylaşacağını, Prizrenli hastaları ücretsiz olarak tıbbi muayene edecekleri müjdesini verdi. "Amacımız iki kurum arasındaki işbirliğini artırmak ve Prizren ile yöresinin bilimsel olarak kalkınmasına hizmet sunmaktır" diyen Lütfü Baydar, bu iyi niyet ve desteğin aynı şekilde anlayış ve destek bulması gerektiğini, belirlenecek ortak bir stratejiyle yarınlarımıza hizmet sunacağını dile getirdi. Protokol imzası ardından taraflar birbirlerine karşılıklı olarak plaket ve teşekkür belgesi takdim ettiler.