25 Haziran 2010 Cuma

Mersin Üniversitesi'nde Başörtüsü Protestosu...

Mersin'de bir grup erkek, başlarına bağladıkları eşarplarla Mersin Üniversitesi Yerleşkesi'ne girerek başörtüsü yasağının kaldırılmasını istedi.
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi'ne gelen erkekler, başlarına bağladıklarını eşarplarla üniversiteye girmek istedi. Önce güvenlik görevlilerinin izin vermediği grup, daha sonra yerleşke önünde eylem yapmak isteyince, girişlerine izin verildi. Grup adına açıklama yapan Halil İbrahim Pekmez, başörtüsü yasağının tarihçesini anlatıp, başörtülü kızlarının üniversiteye girişlerinin engellenmesine anlam veremediklerini söyledi. Başörtüsü yasağının bir an önce kaldırılmasını isteyen Pekmez, bu konuda ilgililerden destek beklediklerini kaydetti. Grupta yer alan Emin Ünalan ise türbanlı kızların okula girişlerine izin verilmezken, erkeklere izin verilmesinin çelişki olduğunu belirtti. Ünalan, "Bizim okula alınmamızın, yasakların delinmesine vesile olmasını temenni ediyoruz." dedi. Gruba destek veren öğrenci velisi Mehmet Gül, kızının LYS'ye hazırlandığına dikkati çekerek, "Hafta sonu okula gelip, kızımla sınava gireceği yeri görmek istedik. Ama kızımın içeri girişine izin vermediler. Bu nasıl bir iştir anlamıyorum. Kızım kapı girişinde rencide edildi. Kızım görmediği bir yerde sınava girecek." şeklinde konuştu. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Yaz Tatili Pazarda Geçiyor...

Yozgat'ta okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar semt pazarında el arabası ile sebze ve meyve taşıyarak harçlıklarını sağlıyor.

Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte ilde salı ve çarşamba günleri kurulan semt pazarında, çocuklar, el arabası ile sebze ve meyve taşıyarak kendi harçlıklarını biriktirirken, ailelerine de destek oluyor. Çocuklar, "Genelde kalabalık ailesi olan daha çok meyve ve sebze alıyor, evleri de pazara biraz uzaksa bize taşıttırıyor. Ayrıca, yaşlı amcalar ve teyzeler çabuk yoruldukları için onlar da bize taşıttırıyor." dediler. Pazardan sebze ve meyve taşıyarak günlük ortalama 10 ile 20 lira kazandıklarını belirten çocuklar, "Mesafeye göre 1 liradan başlayıp 2-3 liraya kadar fiyatlar yükseliyor. Biz her pazar kurulduğunda arkadaşlarımızla kararlaştırıp burada taşımacılık yparak, harçlığımızı çıkartıyoruz. Ayrıca, evimizin sebze ve meyvesini de alarak aile bütçesine katkı sağlıyoruz." şeklinde konuştu. Pazarda el arabası ile taşımacılık yapan çocuklardan bazıları da ayakkabı boyacılığı yaptıklarını belirterek, "Okullarımız yaz tatiline girdi. Bizde 3 ay boyunca semt pazarı kurulduğu günlerde el arabası ile taşımacılık, diğer günlerde ayakkabı boyacılığına devam edeceğiz." dedi. Pazardan aldığı sebze ve meyveyi çocuklara taşıttıran bazı vatandaşlar ise çocuklara harçlık verelim diye taşıttıklarını ifade ederek, "Allah'a şükür pazar alışverişlerini yapabilecek sağlığımız var, biz kendimiz de taşıyabiliriz. Fakat çocukları burada görünce harçlık verelim diye el arabası ile taşıttırıyoruz." diye ifade etti.

Eğitimciler Bulgaristan'da...

Giresun Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir grup öğretmen Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da çalışma ziyaretlerinde bulundu.


Giresun Eğitimciler Dernek Başkanı Fatih Şahin yaptığı açıklamada, iki yıldır devam eden projenin final raporunu hazırlayıp sunumunu yaparak diğer ortakların takdirini kazandıklarını ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiklerini söyledi. Başkan Fatih Şahin "e-Train" (e-öğrenme) adlı Grundvig Projesi'nin ortakları Türkiye, Almanya, Portekiz , Romanya ve Bulgaristan ile yürütüldüğü belirtildi. Başkan Şahin, proje kapsamında Giresun'da bir grup öğretmenin Sofya'ya giderek çalışma ziyaretinde bulundukları ifade ederek, "Bulgaristan'da 14-20 Haziran tarihleri arasında yapılan çalışma toplantısına Giresun Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Metin Sağlam, Kaşdibi 60. Yıl YİBO Okul Müdürü Mustafa Karabürk, Tirebolu Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Taner Aydın ve Piraziz İsmail Yücel Anadolu Teknik Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Lütfü Kayık katılmıştır. Öğretmenlerimiz tarafından 2 yıldır yürütülen proje kapsamında proje ortakları ziyaret edilmiş ve en son olarak da proje ortağı Bulgaristan'da çalışma toplantısı yapılarak final raporu hazırlanmış oldu." dedi.

Sözleşmeli'yi İsyan Ettiren Kontenjan

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özür durumuna bağlı tayinler için belirlediği kontenjan sayısı sözleşmeli öğretmenleri isyan ettirdi.

Eş durumu, hastalık ve olağanüstü nedenlerle ‘tayin’ isteyen sözleşmeli öğretmenler, Ankara’da kadronun 7 ile sınırlı tutulmasına tepki gösterdi. Başkent’te yüzlerce yeni okul açılmasına rağmen bu kadronun 7 ile sınırlandırılmasına kızan öğretmenler, “Hani kadrolu ile sözleşmeli öğretmen eşit haklara sahipti? Bu pozisyonlar kadrolu öğretmenler için mi boş tutuluyor” diye sordular. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sözleşmeli öğretmenler için öngördüğü özür durumuna bağlı il içi ve il dışı tayin başvuru sonuçları yarın açıklanacak. Ancak sözleşmeli öğretmen ve yakınları, Bakanlığın kendilerini ikinci sınıf görmeye ve kadroluları kayırmaya devam ettiğini ileri sürüyor. Başkent’te onlarca yeni okul açılmasına karşın hastalık, eş durumu gibi nedenlerle yer değiştirmek isteyen sözleşmeli öğretmenler için sadece 7 kontenjan ayrıldığına dikkat çekiyorlar. Bir öğretmen Ankara’nın ilçelerinden birinde görev yaptığını, her gün 2.5 saat yol gittiğini, 15 lira yol parası verdiğini belirtirken, “Eşim özel sektörde olduğu için yer değiştiremiyor. Çünkü benim görev yaptığım yerde iş bulması imkansız. Tayin isteyeceğim ama sadece 7 kişilik kontenjan vermişler” diyor. Bir başka öğretmen yakını ise Ankara’da yüzlerce yeni okul açılmasına karşın sözleşmeliler için belirlenen sayıya tepki gösteriyor. Öğretmen yakını “Oysa 50 branş var. Her branşa bir öğretmen başvursa yine hiç şansımız olmayacak” diyerek umutsuzluğunu dile getiriyor. Bakanlığın, sözleşmeli – kadrolu ayrımı yapmadığını göstermesi için sınırlamayı kaldırmasını istiyor.