29 Ocak 2010 Cuma

SDÜ'e Eğitim Fakültesi...

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Eğitim Fakültesi kurulacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Eğitim Fakültesi kurulacak. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

MEB Sınavı Kaldırma Kararı Aldı...

Milli Eğitim Özel Yabancı Ortaöğretim Kurumlarına Giriş Sınavı''nı kaldırma kararı aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye
Özel Okullar Birliğince düzenlenen sempozyuma katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, toplantıya verilen arada, Türkiye Özel Okullar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan ile bir araya geldi.

Çubukçu'nun, bu görüşmede Gülan'a, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ''Özel Yabancı Ortaöğretim Kurumlarına Giriş Sınavı''nın kaldırılması kararını aldıklarını söylediği öğrenildi.

Bu okulların, öğrencilerini Seviye Belirleme Sınavı'na göre alacakları belirtildi. Sınav sonucuna göre öğrenci alımının ayrıntılarını özel okullar belirleyecek.

Geçen sene Mayıs ayında yapılan sınavda, Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilimler ve dili öğrenme yeteneğine ilişkin sorular yer alıyordu.

Kaldırılan sınavla öğrenci alan okullar şöyle:

''Özel Alman Lisesi, St. Michel Fransız Lisesi, İzmir St. Joseph Fransız Lisesi, St. Pulcherie Fransız Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Galileo Galilei İtalyan Lisesi, St. Georg Avusturya Lisesi, St. Georg Avusturya Tic. Lisesi, St. Benoit Fransız Lisesi, Amerikan Robert Lisesi, İtalyan Lisesi, St. Joseph Fransız Lisesi, İzmir Amerikan Lisesi, Tarsus Amerikan Lisesi.''

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SBS sonucuna göre nasıl bir değerlendirme yapılarak öğrenci alınacağının, İstanbul'a döndüklerinde yabancı ve Türk özel okullarıyla yapılacak toplantı sonucunda belirleneceğini söyledi.

Öğrenci alımına ilişkin şu an için iki seçeneğin olduğunu ifade eden Gülan, ''Biri geçen sene Türk özel okullarının yaptığı gibi sadece 8. sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alınabilir, bir diğeri ise ondan daha önceki sene yaptığımız gibi aynı sınav üzerinden tercih toplayarak yerleştirme yapabiliriz. Bizim belirleyeceğimiz kıstaslara göre yeniden planlama yapılacak'' diye konuştu.

Öğretmenler Becayiş Hakkı İstiyor...

Becayiş hakkı uygulaması konusunda, Hükümet de Milli Eğitim Bakanlığı da bu konuda bir düzenleme yapmadı.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2008'deki toplu görüşmelerde
özellikle sözleşmeli personelle ilgili becayiş hakkı uygulaması konusunda mutabakata varıldığını hatırlatarak, Hükümet de Milli Eğitim Bakanlığı da bu konuda bir düzenleme yapmadı dedi.

Koncuk, konuyla ilgili ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, 657 sayılı devlet memurları kanununun 73. maddesinde Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır hükmünün yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

Becayiş hakkı, 2008 toplu görüşmelerinde mutabakata vardığımız konulardan biridir. Ancak 2010'da hala kullanamıyoruz. Hükümet de Milli Eğitim Bakanlığı da bu konuda bir düzenleme yapmadı. Hükümetin ilgili kurumlara talimat göndermesi lazım.
Sözleşmeli öğretmenler becayiş hakkını kullanamıyor. Biz, bütün memurlar için bunu talep ettik, özellikle de sözleşmelilerle ilgili gündeme getirdik, sözleşmelilerin atama ve yer değiştirmelerine yönelik bir yönetmelikleri yok. Yıllarca bulundukları yerde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Koncuk ayrıca, kadrolu öğretmenlere eş durumundan il emrine tayin hakkı verilirken, sözleşmelilere bu hakkın da tanınmadığını belirtti.

-OSMANİYE ŞUBE'DEN BECAYİŞ KAMPANYASI-

Türk Eğitim Sen Osmaniye Şube Başkanı Ahmet Rasim Asker ise,
sağlık personeline zaman zaman becayiş hakkı tanındığını ancak öğretmenlere bu zamana kadar becayiş hakkı tanınmadığını söyledi. Asker, öğretmenlerin internet sitelerinde yer alan forumlara yazdıkları notlardan şu örnekleri verdi:
-Biz atandığımızda il emri hakkımız vardı. Bu nedenle evimizden ayrı yerleri yazdık. Bize bunu yapacaklarını nereden bilebiliriz. Yalan evliliklerin önüne geçmek için il emrini kaldırdılar ama suçluyu bulacaklarına suçsuzu cezalandırdılar.
-Benim oğlum 8 aylıkken anneme ve eşime bıraktım çünkü bulunduğum yerde bakıcı bulamadık ne yürümeye başladığını nede ilk diş çıkardığını göremedim. Tatillerde ise çocuğum beni tanımıyordu yanımda ağlıyordu.

-Eşim atandığında hamileydi. 2 yaşında oğlum var arada bin 200 kilometre olduğu için ortalama 2 ayda bir görüyorum. Hala baba diyemiyor. Kucağıma alınca sanki başkasının çocuğunu seviyormuşum gibi geliyor. Her vedalaşmada gizli gizli ağlamaktan yoruldum.
Asker, internet sitelerinde öğretmenlere becayiş hakkı için dilekçe kampanyası başlattıklarını da duyurdu.



YÖK'ten Kritik Açıklama...

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada önemli ayrıntılara yer verildi.

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Yabancı Uyruklu
Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) son kez 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 16 Mayıs 2010 tarihinde yapılacağı bildirildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, yükseköğretim kurumlarının yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin YÖK Genel Kurulunda alınan kararın kamuoyunda yanlış değerlendirmelere yol açtığı belirtilerek, tartışmaya konu olan hususlara ilişkin açıklama yapılmasına gerek duyulduğu ifade edildi.

YÖK Genel Kurulunun, 21 Ocak 2010 tarihli toplantısında, Türkiye'deki üniversitelerde okumak isteyen adaylara yönelik düzenlenen YÖS'ün kaldırılmasına, üniversitelerin yurt dışından öğrenci kabul edilecek kontenjanları, yöntemleri ve minimum puanları belirlemelerine karar verildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Üniversitelerin bu ilkeler çerçevesinde belirleyecekleri yöntemlerden birisi olan YÖS, son kez 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 16 Mayıs 2010 tarihinde yapılacaktır. Bu sınavın da aynı özzellikteki diğer üniversite giriş sınavlarında olduğu gibi geçerlilik süresi 2 yıl olacaktır.

2010-2011 öğretim yılında yükseköğretim kurumlarının yurt dışından kabul edilecek öğrenci kontenjanları ve kabul şartları üniversitelerin bu konudaki teklifleri dikkate alınarak hazırlanacak olan 'Yurt Dışından Öğrenci Kabul Edilecek Öğrenci Kılavuzu'nda yer alacak olup, ayrıca duyurulacaktır.''

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Ayrıldı...

Gazi Üniversitesi bünyesinde bulunan Mühendislik Mimarlık Fakültesi ayrıldı.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Gazi Üniversitesi Senatosu tarafından 5 Ocak 2010 tarihinde Mühendislik Mimarlık Fakültesinin kapatılmasına, üniversiteye bağlı Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi kurulmasına oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

Özel Eğitimin Payı Arttırılacak...

MEB Nimet Çubukçu, özel eğitim alanını milli eğitimin alternatifi değil, kardeşi, yakını, paydaşı olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye Özel
Okullar Birliği tarafından ''Okulda Yenilenme'' konulu sempozyum, Antalya Sheraton Otel'de başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, sorunların tartışılmasında ve çözüm arayışlarında bu tür platformların önemli açılımlar ve fırsatlar sunduğunu söyledi.

Özel okulların, eğitim sistemine çok yönlü katkı sağlayan kurumlar olduğunu ifade eden Çubukçu, ''Özel okullarımız da eğitim kalitesinin artırılmasında birçok yeniliğin eğitim sistemimize girmesinde ve yeni eğitim yaklaşımlarının eğitimimize kazandırılmasında öncü bir görev üstlenmektedir'' diye konuştu.

''Okulda yenilenme'' teması etrafında yapılacak tartışmaların çocuklara, gençlere daha çağdaş, daha yaratıcı, daha özgür eğitim ortamları oluşturma çabasına katkıda bulunacağını belirten Çubukçu, ''Okullarımızın çağın gerektirdiği eğitim ortamlarına kavuşması için yaptığımız çalışmalar sonucunda eğitimin fiziki alt yapısında çok önemli gelişmeler elde ettik. Büyük bir mutlulukla söyleyebiliriz ki özel ve resmi okulların tamamı birçok batı ülkesinde bulunmayan standartlara sahiptir'' dedi.

Çubukçu, resmi okullarda olumlu gelişmeler yaşanırken, özel okullarda da eğitimin kalitesini artırma yönünde kayda değer gelişmelerin sağlandığını vurgulayan Çubukçu, ''Bunları söylerken bu kıyaslamayı yapmayı doğru da bulmuyorum. Özel eğitimi milli eğitimin alternatifi değil, kardeşi, yakını, paydaşı olarak görüyorum. Özel okullar her yıl yapılan SBS ve ÖSS sınavlarında ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında, sosyal ve sportif yarışmalarda öne çıkmaktadır'' diye konuştu.
Özel okulların küresel ekonomik kriz ortamında öğrenci sayısını 25 bin artırarak, 419 bine çıkardığına dikkati çeken Çubukçu, bu başarının kendiliğinden olmadığını, önemli fedakarlıklar yapıldığını söyledi.

Özel okulların, eğitimin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Çubukçu, özel okullardaki öğrenci sayısının artırılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Çubukçu, özel okulların eğitime verdiği desteğin devlete ciddi anlamda katkı sağladığını belirterek, özel okulların sadece okul yatırımı yapmada değil, eğitimdeki kaliteyi artırmada, iyi yetişmiş öğrenci profilini geliştirmede önemli rol oynadığını vurguladı.
Bakan Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığının 2010-2014 Stratejik Planı'na da değinerek, bu planda özel okulların eğitim sektörüne yatırım yapmaya teşvik edilmesinin, daha çok kişinin özel öğretim kurumlarından yararlanmasının sağlanmasına yer verildiğini kaydetti.

Türkiye'de özel okullarda okuyan öğrencilerin oranının AB ülkeleri, Orta Doğu ve Doğu Bloku ülkelerinden çok geride olduğunu ifade eden Çubukçu, ''Strateji planımızda özel öğretimin genel eğitimimiz içindeki payını 2014 yılı sonuna kadar yüzde 2,76'dan yüzde 5'e çıkarmak bir alt hedef olarak belirlenmiştir'' diye konuştu.

Yeni mevzuat çalışmalarıyla özel okulların sorunlarının giderilmesine devam edildiğini anlatan Çubukçu, özel okulların sınavlarda veya bilim, kültür, sanat, spor gibi alanlarda başarılı olan öğrencilere karşılıksız burs imkanı sağlandığını anımsattı.
Çubukçu, Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesi'nde de özel okulların lehine önemli değişiklikler yapılacağını duyurdu.