23 Temmuz 2010 Cuma

ÖSYM'den Açıklama

ÖSYM'den Açıklama

ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, okul türü kodları yanlış gönderilen adayların doğru bilgilerinin merkeze ulaştığı ve düzeltildiği bildirildi.
Yazılı açıklamada, 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine başvuru yapan son sınıf düzeyindeki adayların öğrenim bilgilerinin, öğrencisi oldukları ortaöğretim kurumları tarafından elektronik olarak 14-25 Haziran arasında ÖSYM'ye bildirildiği anımsatıldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Ancak TC Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Mesleki Açıköğretim Lisesi Müdürlüğünce, 15.07.2010 tarihinde merkezimize gönderilen yazıda, öğrencilerin bir kısmının okul türlerinin sehven yanlış gönderildiği belirtilmiş ve bu adayların doğru bilgileri de merkezimize 20.07.2010 tarihinde ulaştırılmıştır.

Bu bilgi üzerine, adayların mağduriyetlerinin önlenebilmesi için kurumun talebi üzerine ilgili adayların yanlış bildirilen okul türlerinin düzeltilmesi yoluna gidilmiş ve yeni durumları ÖSYM'nin www.osym.gov.tr adresinde adayların bilgilerine sunulmuştur.''

Özyeğin'de Burslu Oranı Yüzde 96

Özyeğin'de Burslu Oranı Yüzde 96

ÖzÜ, üniversite sınav sonuçlarına göre Türkiye genelinde ilk 5 bine giren öğrencilerine aylık nakit burs da verecek.

Özyeğin Üniversitesi'nde öğrencilerin yüzde 96'sı burslardan yararlanıyor. Fakültelerdeki bölümlere burssuz öğrenci alınmıyor. Gençler dört yıllık bu bölümlerde tam burslu ya da yarı burslu olarak okuyor. Bu yılki 570 kişilik kontenjanın 539'una da burs verilecek



BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Her öğrenciye taşınabilir bilgisayar veriliyor.
* Öğretim üyelerinin yüzde 60'ı dünyada ilk 100, yüzde 85'i ise ilk 200'de yer alan üniversitelerden doktoralarını aldı.
* ABD'deki University of Texas at Dallas'ın yayımladığı sıralamada, pazarlama alanının en önemli dört süreli yayını kabul edilen Journal of Consumer Research, Journal of Marketing, Journal of Marketing Research ve Marketing Science'da 2009 yılında yer alan makale sayılarına göre, işletme okulları arasında Türkiye'den bir tek Özyeğin Üniversitesi dünyada ilk 100'e girdi.
* Üniversitenin tanıtım günleri 6 Ağustos'a kadar devam ediyor.
* ÖzÜRektörü'yle tercih dönemi boyunca 21.30-23.00 arasında OzURektor@live.com adresinden sohbet edebilirsiniz.
* Öğrencilere yardımcı olmak için 'Üniversite Seçim Rehberi' hazırlandı. http://www.ozyegin.edu.tr/ADAY-OGRENCILER/Universite-Secim-Rehberi adresinden ulaşabiliyor.
* Üniversiteye, www.ozyegin.edu.tr, http://www.facebook.com/ozyeginuniversitesi ve http://twitter.com/ozyeginuni adreslerinden ulaşabiliyor.

Özyeğin Üniversitesi'nde (ÖzÜ) her 100 öğrenciden 96'sı burslu okuyor. Üniversite, 2010-2011 akademik yılında da 10 milyon TL değerinde burs verecek. Alınacak 570 öğrencinin 539'u çeşitli oranlarda, burslardan yararlanacak.
Burslar, işletme ve mühendislik programlarındaki bütün öğrencileri, otel yöneticiliği bölümündekilerin de yüzde 66'sını kapsıyor. Burs desteği karşılıksız ve en az beş yıl boyunca kesintisiz devam ediyor. İktisadi ve idari bilimler, mühendislik fakültelerindeki tüm bölümler 26 bin TL. Uygulamalı bilimler yüksekokulundaki bölümler ise 16 bin 600 TL. İşletme bölümünde okuyan öğrencilerin 50'si tam burslu olarak öğrenim ücretinin tamamından muaf olacak, 140 kişi ise öğrenim ücretinin sadece yarısını ödeyecek. Mühendislik fakültesine de tüm öğrenciler burslu alınacak. Bilgisayar mühendisliğinde 35 öğrenci tam, 45 kişi yarı burslu olacak. Endüstri mühendisliğine alınacak 90 öğrenciden 35'ine tam burs, 55'ine ise yüzde 50 oranında burs verilecek. Elektrik-elektronik mühendisliğinde 30 kişi tam, 40 kişi yüzde 50 burslu okuyacak. Makine mühendisliğinin tam burslu kontenjanı 20kişi , yüzde 50 burslu kontenjanı ise 30 kişi. Uygulumalı bilimler yüksekokulundaki otel yöneticiliği programında dokuz kişi 16 bin 600 olan öğrenim ücretini ödemeyecek, 20 kişi yarısını, yani 8 bin 300 TL ödeyecek. 30 öğrencinin öğrenim ücretinin yüzde 25'i ise üniversite tarafından karşılanacak.
Öte yandan 'tam burslu' programlara yerleştirilen ve kazandıkları bölümün puan türünde Türkiye genelinde ilk 5 bine girenlere harçlık da verilecek. Derece yapan bu öğrenciler 10 ay süreyle ayda 500 TL nakit burs olanağından faydalanacak. Türkiye genelinde 10 bine girenler ise 10 ay süreyle ayda 300 TL harçlık alacak. Ayrıca üniversite öğrencilere öğrenim kredisi de veriyor. Öğrenciler, öğrenim ve konukevi ücretlerinin ödemelerinde kullanmak üzere uygun koşullarda kredi kullanabiliyor. Öğrenim kredisinden yararlanan öğrencilere anlaşma yapılan banka tarafından aylık kredi faiz oranı ve dosya masrafında kredi vadesine göre yüzde 15 veya yüzde 20 oranında indirim yapılıyor.


Mezun olmadan iş hayatına giriş
Özyeğin Üniversitesi(ÖzÜ) müfredatındaki en ilginç ve önemli derslerden biri 'sektörel çözümler'. Bu ders sayesinde tüm bölümlerdeki öğrenciler yurtdışında ve yurtiçinde zorunlu staj yapıyor.
İş dünyasıyla iç içe, uygulamalı bir eğitim vermeyi hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, geliştirdiği modelle tüm öğrencilerinin okurken staj yapmasını sağlıyor. İktisadi ve idari bilimler, mühendislik fakülteleri öğrencileri ikinci sınıfta üniversite müfredatının önemli bir parçası olan 'sektörel çözümler dersleri' alıyor. Dersler kapsamında sektörel projeler yapılıyor. Ayrıca öğrencilere yurtiçi ve yurtdışında staj yapacağı firmalar bulunuyor. Not ortalaması 2.00'nin üzerinde olan tüm öğrenciler yaz döneminde ücretli staj yapıyor. Not ortalaması 3.50'nin üzerinde olan öğrenciler ise üniversite tarafından yurtdışında staja gönderiliyor.

Altı öğrenci yurtdışına gitti
Bu yıl üstün başarı gösteren altı öğrenci yurtdışı stajlarını yapmaya başladı. Özyeğin Üniversitesi, yurtdışında ücretli staj imkânı sunduğu öğrencilerinin seyahat ve konaklama giderlerini de karşılıyor.
Öte yandan üniversite, yıl boyu düzenlediği çeşitli etkinliklerle iş dünyasının lider isimlerini öğrencilerle buluşturuyor. Bu etkinliklerde öğrenciler hem başarılı profesyonellerin ve girişimcilerin deneyimlerini dinleme hem de onlarla bizzat tanışma şansı yakalıyor. 2009-2010 akademik yılı içinde üniversite öğrencileri, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, New York Times köşe yazarı Thomas Friedman gibi birçok kişiyle bir araya geldi. Öğrencilerden bu toplantılar sayesinde kendine staj bulanlar oldu. İşletme 2. sınıf öğrencisi Ali Yağız Yemişçi bunlardan biri. PepsiCo'da staj yapan Yemişçi, �Üniversitemizde düzenlenen Kadın Seferberliği Programı toplantısının konuşmacılarından PepsiCo Asya Pasifik Bölgesi Başkanı Ümran Beba ile tanışmam bu uluslararası şirkette staj yapmamı sağlayan ilk adım oldu. Temmuz ayında da ilk zorunu stajımı bu şirkette yapmaya başladım� şeklinde konuştu.

ÖzÜ öğretim üyelerinin 84 patenti var
Özyeğin Üniversitesi, öğretim üyelerini bilimsel ve dünya genelinde sektörün ihtiyaçlarına cevap veren projeler üretmeye teşvik ediyor. Üniversite kurulalı iki yıl olmasına karşın dokuz öğretim üyesi Avrupa Komisyonu tarafından tersine beyin göçünü özendirmek amacıyla verilen Marie Curie Ulusla-
rarası Yeniden Entegrasyon Ödülü'nü aldı. 14 öğretim üyesi projesi TÜBİTAK tarafından desteklendi. Bir öğretim üyesi de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın San-Tez Programı Ödülü'nü almaya hak kazandı. Üniversite, ikinci yılında toplam 4 milyon 340 bin TL tutarında proje ve ödül desteği aldı. Öğretim üyelerinin toplam 84 patentinin yanı sıra dokuz tane de yeni patent başvurusu bulunuyor.

Girişimci gençlerden parlak projeler
İşletme öğrencisi Semih Arkohen, okuldaki kahve makinelerini işletmek üzere bir şirket kurdu, başka bir öğrenci Yusuf Karaca, tek öğünlük ambalajlı zeytin fikirini geliştirdi ve ürününü sosyal tesislere, simitevlerine pazarlamaya başladı bile, Fethi Sercan Aydın ise üzerinde üniversitenin logosunun bulunduğu tişörtler satıyor...
Bunlar Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği fikirlerden sadece birkaçı. Üniversitenin ikinci yılında öğrenciler, özgün iş fikirlerini hayata geçirmeye başladı. Gençler düzenlenen yarışmalarda da değişik projeleriyle yer alıyor. IBM Türkiye ve Yeditepe Üniversitesi Fütürizm Kulübü'nün 'IBM Akıllı İstanbul 2010 Fikir Yarışması'nda Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Cem Arslan birinci ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Doğan Osman Yirmibeşoğlu üçüncü oldu.

Özyeğin'in karnesi pekiyi
Realta Danışmanlık'ın üniversite öğrencileri arasında ikincisini gerçekleştirdiği 'Türkiye'nin En Gözde Şirketleri' araştırmasında bu yıl öğrencilerden okudukları üniversiteyi değerlendirmeleri de istendi. İnternet üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya 98 üniversiteden toplam 18 bin 490 üniversite öğrencisi katıldı. 13 bin 852 geçerli anket değerlendirmeye alındı. Değerlendirme sonucunda Özyeğin Üniversitesi, öğrenci memnuniyeti bakımından birinci oldu.

Otelcilerin stajı hazır
Özyeğin Üniversitesi, otel yöneticiliği lisans programı öğrencileri için önemli bir fırsat sunuyor. Üniversite Swissôtel Hotels&Resorts ile işbirliği protokolü imzaladı. Yapılan anlaşmaya göre otel yöneticiliği öğrencileri, stajlarını Swissôtel'in farklı şehirlerdeki tesislerinde yapabiliyor ve mezuniyet sonrası ilk iş görüşmelerini Swissôtel'le gerçekleştirebiliyor.Mezun olmadan iş hayatına giriş
Özyeğin Üniversitesi(ÖzÜ) müfredatındaki en ilginç ve önemli derslerden biri 'sektörel çözümler'. Bu ders sayesinde tüm bölümlerdeki öğrenciler yurtdışında ve yurtiçinde zorunlu staj yapıyor.
İş dünyasıyla iç içe, uygulamalı bir eğitim vermeyi hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, geliştirdiği modelle tüm öğrencilerinin okurken staj yapmasını sağlıyor. İktisadi ve idari bilimler, mühendislik fakülteleri öğrencileri ikinci sınıfta üniversite müfredatının önemli bir parçası olan 'sektörel çözümler dersleri' alıyor. Dersler kapsamında sektörel projeler yapılıyor. Ayrıca öğrencilere yurtiçi ve yurtdışında staj yapacağı firmalar bulunuyor. Not ortalaması 2.00'nin üzerinde olan tüm öğrenciler yaz döneminde ücretli staj yapıyor. Not ortalaması 3.50'nin üzerinde olan öğrenciler ise üniversite tarafından yurtdışında staja gönderiliyor.

Altı öğrenci yurtdışına gitti
Bu yıl üstün başarı gösteren altı öğrenci yurtdışı stajlarını yapmaya başladı. Özyeğin Üniversitesi, yurtdışında ücretli staj imkânı sunduğu öğrencilerinin seyahat ve konaklama giderlerini de karşılıyor.
Öte yandan üniversite, yıl boyu düzenlediği çeşitli etkinliklerle iş dünyasının lider isimlerini öğrencilerle buluşturuyor. Bu etkinliklerde öğrenciler hem başarılı profesyonellerin ve girişimcilerin deneyimlerini dinleme hem de onlarla bizzat tanışma şansı yakalıyor. 2009-2010 akademik yılı içinde üniversite öğrencileri, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, New York Times köşe yazarı Thomas Friedman gibi birçok kişiyle bir araya geldi. Öğrencilerden bu toplantılar sayesinde kendine staj bulanlar oldu. İşletme 2. sınıf öğrencisi Ali Yağız Yemişçi bunlardan biri. PepsiCo'da staj yapan Yemişçi, �Üniversitemizde düzenlenen Kadın Seferberliği Programı toplantısının konuşmacılarından PepsiCo Asya Pasifik Bölgesi Başkanı Ümran Beba ile tanışmam bu uluslararası şirkette staj yapmamı sağlayan ilk adım oldu. Temmuz ayında da ilk zorunu stajımı bu şirkette yapmaya başladım� şeklinde konuştu.

ÖzÜ öğretim üyelerinin 84 patenti var
Özyeğin Üniversitesi, öğretim üyelerini bilimsel ve dünya genelinde sektörün ihtiyaçlarına cevap veren projeler üretmeye teşvik ediyor. Üniversite kurulalı iki yıl olmasına karşın dokuz öğretim üyesi Avrupa Komisyonu tarafından tersine beyin göçünü özendirmek amacıyla verilen Marie Curie Ulusla-
rarası Yeniden Entegrasyon Ödülü'nü aldı. 14 öğretim üyesi projesi TÜBİTAK tarafından desteklendi. Bir öğretim üyesi de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın San-Tez Programı Ödülü'nü almaya hak kazandı. Üniversite, ikinci yılında toplam 4 milyon 340 bin TL tutarında proje ve ödül desteği aldı. Öğretim üyelerinin toplam 84 patentinin yanı sıra dokuz tane de yeni patent başvurusu bulunuyor.

Girişimci gençlerden parlak projeler
İşletme öğrencisi Semih Arkohen, okuldaki kahve makinelerini işletmek üzere bir şirket kurdu, başka bir öğrenci Yusuf Karaca, tek öğünlük ambalajlı zeytin fikirini geliştirdi ve ürününü sosyal tesislere, simitevlerine pazarlamaya başladı bile, Fethi Sercan Aydın ise üzerinde üniversitenin logosunun bulunduğu tişörtler satıyor...
Bunlar Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği fikirlerden sadece birkaçı. Üniversitenin ikinci yılında öğrenciler, özgün iş fikirlerini hayata geçirmeye başladı. Gençler düzenlenen yarışmalarda da değişik projeleriyle yer alıyor. IBM Türkiye ve Yeditepe Üniversitesi Fütürizm Kulübü'nün 'IBM Akıllı İstanbul 2010 Fikir Yarışması'nda Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Cem Arslan birinci ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Doğan Osman Yirmibeşoğlu üçüncü oldu.

Özyeğin'in karnesi pekiyi
Realta Danışmanlık'ın üniversite öğrencileri arasında ikincisini gerçekleştirdiği 'Türkiye'nin En Gözde Şirketleri' araştırmasında bu yıl öğrencilerden okudukları üniversiteyi değerlendirmeleri de istendi. İnternet üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya 98 üniversiteden toplam 18 bin 490 üniversite öğrencisi katıldı. 13 bin 852 geçerli anket değerlendirmeye alındı. Değerlendirme sonucunda Özyeğin Üniversitesi, öğrenci memnuniyeti bakımından birinci oldu.

Otelcilerin stajı hazır
Özyeğin Üniversitesi, otel yöneticiliği lisans programı öğrencileri için önemli bir fırsat sunuyor. Üniversite Swissôtel Hotels&Resorts ile işbirliği protokolü imzaladı. Yapılan anlaşmaya göre otel yöneticiliği öğrencileri, stajlarını Swissôtel'in farklı şehirlerdeki tesislerinde yapabiliyor ve mezuniyet sonrası ilk iş görüşmelerini Swissôtel'le gerçekleştirebiliyor.

radikal

Meslek Liselilere Müjde

Meslek Liselilere Müjde

Teknoloji fakülteleri meslek liselerine mühendislik yolunu açtı.
Yıllardır 4 yıllık fakülte hayali kuran meslek liseli öğrenciler, teknoloji fakültelerine girebilecek. Bu fakültelerdeki 2 bin 52 kontenjana sadece meslek lisesi mezunları alınacak. Programı bitiren öğrenciler, mühendis olarak iş hayatına atılıyor.

Meslek lisesi öğrencileri, artık 4 yıllık bir fakülteye girip mühendis çıkabilecek. ÖSYM tercih kılavuzundaki karışıklıklardan nasibini alan meslek liselilerin çoğu, üniversite tercih tablolarında aydınlatıcı bilgi bulunmadığı için meslek yüksekokullarına yönelmek zorunda kalıyor. Oysa meslek lisesi mezunları, Türkiye'nin dört bir yanındaki 7 üniversitede açılan teknoloji fakültelerinde mühendislik hayalini gerçekleştirebilir. Bu programdaki 2 bin 52 kontenjana sadece meslek lisesi mezunları alınacak. Teknoloji Fakültesi diplomasıyla mühendislik Fakültesi diploması arasında statü olarak bir fark da yok. Birçok meslek liselinin bu yıl teknoloji fakültelerine yerleşebileceğini belirten FEM Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, meslek liseli adaylara yetenekleri doğrultusunda mühendis olmanın yolunun açıldığına dikkat çekiyor.

Binlerce meslek liselinin merakla beklediği lisans eğitim fırsatı 2010 tercih kılavuzunda adeta gizlenmiş. YÖK'ün meslek liselinin mağduriyetini gidermek için bu yıl ilk kez uyguladığı sistemle teknoloji fakülteleri, meslek liselilere açıldı. Buna göre her meslek liseli, sadece YGS-1 puanına göre bu fakülteyi tercih edebiliyor. Bünyesinde mühendislik ve teknoloji olmak üzere iki farklı bölüm bulunan fakülteden mezun olanlar 'mühendis' sayılıyor. Bu fakülte mezunu mühendisler, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'ne bağlı mühendis odalarına üye olabiliyor. Teknoloji fakültesi öğrencileri; bir yarıyıl işyeri eğitimi (7. yarıyıl) ve ayrıca yaz dönemlerinde 72 günlük endüstri stajı görme imkânına da sahip. Fakültede lisansüstü (Yüksek lisans-doktora) eğitimleri ise mühendislik fakültelerinde olduğu gibi düzenleniyor.

FEM Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, daha önceki sistemde mühendis olmaları alan katsayı uygulamalarından dolayı mümkün olmayan meslek ve teknik lise öğrencilerinin artık puanı kırılmadan ve ek puan almadan genel lise mezunları gibi mühendis olabileceğini anlatıyor.

Teknoloji Fakülteleri ile ilgili bilgiler 2010 tercih kılavuzu 211. sayfa Tablo 6-2B'de ve Tablo 4'te yer alıyor. Meslek liseliye özel bölümlerin yanında METOK-(Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları için Ayrılmış Kontenjanlar) şeklinde ibare bulunuyor. Teknoloji Fakültelerinin yer aldığı üniversiteler şunlar: Afyon Kocatepe, Fırat, Gazi, Karabük, Marmara, Sakarya, Süleyman Demirel. Bu fakülte içindeki bölümler ise şöyle: Bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, otomotiv mühendisliği ve yazılım mühendisliği.

Öğretmenlere Eş Durumu Tayini

Öğretmenlere Eş Durumu Tayini

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "öğretmenler eşlerinin bulunduğu illerdeki kadrolara atanacak." denildi.

Eş durumunda ve il içi tayinlerde MEB'den �adalet isteyen'' öğretmenlere olumlu yanıt geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, "Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, öğretmen atama kılavuzunda il emri koymamıştı. Öğretmenler 25 tercih yapıyor, atanmazlarsa 26'ncı tercihlerine yönelendiriliyordu. Sayın bakanımız il emri talimatı verdi. Artık öğretmenler eşinin bulunduğu ilin Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosuna atanacak. Her öğretmen mutlaka eş durumundan eşinin bulunduğu kente atanabilecek." dedi.

Daha önceden sadece kadrolu öğretmenlerde geçerli olan bu durum artık sözleşmeli öğretmenler için de geçerli olacak.