3 Temmuz 2008 Perşembe

ÜAK, YÖK'le Arayı Düzeltiyor...

Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'yla hiç bir zaman problemlerinin olmadığını söyledi.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'yla hiç bir zaman problemlerinin olmadığını söyledi.

AÜ Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO)'na yapılacak yurdun protokol sözleşmesi için ilçeye gelen Akaydın, çıkışta basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bazı basın yayın organlarında 'ÜAK ile YÖK'ün arası düzeliyor' şeklinde çıkan haberleri değerlendiren Akaydın, geçmişte de YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'la aralarının iyi olduğunu anlattı. Akaydın, YÖK Başkanı 'Özcan'la aralarının nasıl olduğu'na dair sorulan bir soruya, "YÖK'le geçmişte de bir sorunumuz yoktu. Sadece bazı konularda görüşlerimizi açıkladık. Geçmişte üzerimize düşen görevi yaptık. Umarım böyle bir görev yeniden düşmez." şeklinde cevap verdi.

Ergenekon operasyonları kapsamında yapılan gözaltılar hakkında da değerlendirme yapması istenen Akaydın, "Endişe verici bir ülke gündemi var. Ergenekon gözaltılarıyla ilgili iddianameler açıklanıncaya kadar konuşmayacağım. Türkiye böyle bir gündemi hak etmiyor." demekle yetindi. Görev süresinin 1 ay sonra dolacağını hatırlatan Akaydın, "Yeniden rektör olabilir miyim? Bilmiyorum? Bu ziyaretlerim belki bir veda ziyareti." dedi.

Okullara Kayıtları Bilgisayarlar Yapacak...

MEB, okul kayıt sisteminde Bakanlık ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasındaki koordinasyonu artıracak yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Yeni düzenleme ile okul kayıtlarında veli ve okul yönetimi karşı karşıya getirilmeyecek, 'kayıt parası' ile 'torpil' gibi problemleri yaşanmayacak. MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, okul kayıtları konusunda yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Çalışmalarla MEB'in kontenjan tespitlerinin daha iyi yapılması ve eğitimin kalitesinin yükseltilmesi amacıyla tüm okullarda bu yıl uygulamaya koyduğu elektronik ortamda öğrenci kaydı (e-kayıt) uygulamasının geliştirilmesi planlanıyor.

ELEKTRONİK SİSTEM

Yapılacak yeni düzenlemeyle MEB ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün elektronik altyapısı entegre hale getirilerek okul kayıtlarında yalan beyanların da önüne geçilecek. Bakanlığın başlattığı 'e-kayıt' uygulamasında, nüfus ve adres işlemleri nedeniyle bu yıl velilerin kayıt sırasında okullara gitmesinin istenmesi nedeniyle 'kayıt parası' gibi problemler yine baş gösterdi. Yeni getirilecek sistemle, okul ve veliler karşı karşıya getirilmeyecek, tüm kayıtlar bir sistem üzerinden elektronik ortamda yapılacak.

Her Öğrenciye "e-mail" Adresi...

Çelik, küreselleşme sürecinin getirdiği imkan ve olumsuzluklara işaret ederek, ‘’Bundan yararlanmasını bilirseniz dezavantajları avantaja dönüştürmüş olursunuz’’ dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, küreselleşme sürecinin getirdiği imkan ve olumsuzluklara işaret ederek, ''Bundan yararlanmasını bilirseniz dezavantajları avantaja dönüştürmüş olursunuz'' dedi. Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği ''5. Uluslararası Coğrafi Bilgi Sistemleri Konferansı”na katılan Bakan Çelik, her öğrenciye e-mail adresi vereceklerini söyledi. Bakan Çelik, bakanlığı döneminde Türkiye'deki okulları 600 bin bilgisayarla donattıklarını belirterek, ''Şu anda öğrencilerin yüzde 90'ından fazlası Türkiye'nin en uzak köşesinde olsalar bile artık hızlı internetten faydalanıyor. Bakanlık olarak, Türk Telekom ile yaptığımız işbirliği kapsamında, birkaç yıl içinde bütün dış taarruzlara kapalı olarak, öğrencilerimize e-mail adresi vereceğiz” şeklinde konuştu.

Tercih Rehberi Neden Gerekli...

"OKS adayları için de tercih rehberi gerekli. Milli Eğitim Bakanlığı, bu sene güzel bir iş yaptı." İşte nedeni:

Bakanlık, 2008 ÖSS'ye katılan ve sonuçları bekleyen gençler için “Adım Adım ÖSS” tercih rehberi kitapçığını hazırlayıp okullara gönderdi. Devlet okullarında görevli rehberlik öğretmenleri, bu kitapçık sayesinde ÖSS adaylarına tercihlerinde yardımcı olacaklar. Bu çok güzel bir gelişme ve olumlu bir iş.

Milli Eğitim Bakanlığı şimdi aynı hizmeti OKS adayları için de yapabilir. Daha OKS sonuçlarının açıklanmasına 1 haftadan fazla bir süre var. Bakanlık isterse ve biraz da gayret gösterilirse, OKS adayları için de tercih rehberi hazırlanabilir. Üstelik çok da iyi olur.

Ayrıca 8 yıllık zorunlu ilköğretim sisteminin temelinde de “rehberlik eğitimi”nin önemine vurgu var. 8 yıllık zorunlu ilköğretim yasası çıktığında bu hizmet açık açık ifade edilmişti. Hatta detaya girilerek, 8 yıllık zorunlu ilköğretimin ilk 5 yılının temel eğitim, kalan 3 yılının ise rehberlik öğretmenleri denetiminde alanlara yönlendirme olarak gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı, OKS adayları için de tercih rehberi hazırlarsa, hem uzun yıllardır ihmal ettiği “ilköğretimde rehberlik” hizmetlerini tekrar gündeme getirmiş olur, hem de yüzbinlerce öğrenci ve ailelerine çok önemli katkı sağlamış olur.

Üstelik OKS tercihleri de ÖSS kadar dikkat gerektiriyor. Hatta öğrencilerin ilköğretim düzeyinde olduğu ve yetişkin olmadıkları da dikkate alınırsa, OKS tercih rehberinin çok daha fayda sağlayacağı ortaya çıkar. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de vurgu yaptığı gibi, “tercih yapmak, sınavı kazanmak kadar önemli” bir süreç. OKS tercihleri bence ÖSS'den zor ve karmaşık. Bu karmaşık ve zor dönemde Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrenciler ve ailelerinin yanında olması çok önemlidi.

Haydi Milli Eğitim Bakanlığı, bir güzel iş de OKS adayları için yap.

“OKS bu sene nasıl olsa son defa yapıldı, tercih rehberi gerekmez” diye düşünenler olabilir. Böyle düşünmemek lazım. OKS son defa yapıldı ama, sınavlı sistem bitmedi. OKS'nin yerine artık herkesin bildiği gibi ilköğretimde okuyan öğrenciler Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girecekler. Hem de bir kere de değil. İlköğretim 6. sınıfta başlayacak SBS'ye, 7 ve 8.sınıflarda da girilecek.

Sınavlı süreç özetle daha da uzayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlayacağı OKS tercih rehberi, SBS'li düzende pek işe yaramasa da, yol gösterici özelliği olacak. Daha da önemlisi, OKS'ye son defa katılan yüz binlerce öğrenci ve aileleri Bakanlığın bu önemli hizmetini unutmayacaklar.

Hiç değilse, tercih döneminde de olsa, devlet okullarından rehberlik hizmeti alacaklar. Bir anlamda kendilerini “özel okul” ortamında görecekler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu duyarlılığı göstereceğine ben inanıyorum.