12 Eylül 2008 Cuma

KPDS Sınav Tarihi Belirlendi...

Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, Kasım dönemi için başvuruların tarih ve şartları belirlendi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinden (ÖSYM) yapılan yazılı açıklamaya göre, sınav 2 Kasım 2008 tarihinde, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir,İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri ile Lefkoşa'da yapılacak.


Sınava, yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'na göre çalışanlarla kadro karşılığı sözleşmeli personel ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3/c maddesine tabi sözleşmeli personel katılabilecek. Ayrıca, personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar da bu sınava katılabilecek.


Sınav, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılacak.
Başvuru evrakı, üniversite rektörlüklerinden ve ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerinden 2 YTL karşılığında alınabilecek. Başvuru merkezleri, ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenilebilecek. KPDS'ye başvurular elektronik ortamda alınacak.

İlköğretim Öğrencisi Okulda Bıçaklandı...

Balıkesir'de, 7 yaşındaki ilköğretim okulu 1. sınıf öğrencisi, okul bahçesindeki bir tuvalette 14 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçaklandı.

Hisariçi Mahallesi'ndeki Gazi İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi E. A. (7), teneffüste sınıf arkadaşı T. A. ile birlikte okulun bahçesindeki tuvalete gitti.

İddiaya göre, iki öğrencinin önünü kesen O.K. (14), öğrencilerden harçlıklarını istedi. Direnen öğrencileri darp eden O.K, E.A.'yı karnından bıçaklayarak kaçtı.

Arkadaşlarının haber vermesi üzerine öğretmenleri tarafından Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan E. A, burada yapılan müdahalenin ardından hayati tehlikeyi atlattı.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekipleri, olayla ilgili yaptıkları araştırmada, bıçaklama olayının faili olduğu öne sürülen O.K'nin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan, geçen eğitim-öğretim yılında aynı okuldan mezun olan O.K'nin, psikolojik tedavi gördüğü ve hakkında birçok olayla ilgili yasal işlem yapıldığı öğrenildi

ODTÜ'de Teknoloji Transfer Semineri...

ODTÜ'de akademisyenlere ve öğrencilere ''Nasıl Einstein Olunur ve Leonardo Gibi Nasıl Düşünülür?'' başlıklı bir seminer verildi.

State University of New York Teknoloji Transfer Biriminden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Yalçıntaş, Türkiye'nin Ar-Ge konusunda ABD'dekine benzer bir sistem kurması için öncelikle patent alım haklarını akademisyenlerden alıp üniversitelere vermesi gerektiğini ifade etti.

Yalçıntaş, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde akademisyenlere ve öğrencilere yönelik ''Nasıl Einstein Olunur ve Leonardo Gibi Nasıl Düşünülür?'' başlıklı bir seminer verdi.

ABD'de 1980'li yıllarda çıkarılan ''Bayh Dole Kanunu'' ile üniversite ve sanayi kuruluşları arasındaki ilişkinin giderek güç kazandığını ifade eden Yalçıntaş, bu kanunla birlikte ülkedeki Ar-Ge faaliyetlerinin ve patent alımlarının hızla arttığını belirtti.

Üniversitelerinin teknoloji transfer ofisinin ''üniversitenin araştırma ve geliştirme ürünlerini patentle ve diğer yasal mevzuatla koruma altına alma ve endüstri kuruluşlarındaki sıkı bağlantılarla pazara sunma konusunda görevler yaptığını'' anlatan Yalçıntaş, son derece iyi işleyen sistemlerindeki en önemli başarı kriterinin çıkarılan kanunlar olduğunu belirtti.

''Türkiye şu anda ABD'nin 1980'lerden önceki haline çok benziyor'' diyen Yalçıntaş, Türkiye'deki araştırmaların çok iyi olduğuna vurgu yaparak, ''Ancak Türkiye'nin Ar-Ge konusunda ABD'dekine benzer bir sistem kurması için öncelikle yapması gereken patent alım haklarını akademisyenlerden alıp üniversitelere vermesidir. 40 yıldır Türkiye'ye gelip gidiyorum ve bunların da Türkiye'de rahatlıkla yapılabileceğine inanıyorum'' dedi.

Yalçıntaş, ABD'de bir buluşla ilgili gelirlerin yüzde 40'ının buluş sahibine, yüzde 60'ının da yeni Ar-Ge araştırmaları için üniversiteye verildiğine işaret ederek, bu sistemle hem üniversitenin kazandığını, hem de üniversitenin sınai haklar konusunda çok daha güçlü hukuk savaşı verebildiğini ifade etti.

ABD'de yapılan hemen hemen her yeni gelişme için patent alımının çok yaygın olduğunu belirten Yalçıntaş, patent alımının yayın yapmaya çok benzediğini ve araştırmacıların da yayınlarından önce mutlaka patent başvurusu yapmaları gerektiğini kaydetti.

Seminere katılan araştırmacılara ''Siz de Einstein Olabilirsiniz. Ama öncelikle buna inanmalısınız'' diyen Yalçıntaş, buluş yapmak için öncelikle araştırmacının yanında bir not defterinin bulunması ve aklından geçen her şeyi bu deftere yazması gerektiğini söyledi.

''LABORATUVARDAN ÖNCE MUTFAĞA GİDİN''

Yalçıntaş, araştırmacılara buluş yapabilmek için şu önerilerde bulundu:''Öncelikle hayal dünyaları çok geniş olan çocuklar gibi düşünün. Onlar gibi meraklı ve öğrenmeye açık olun. Hata yapmaktan değil ancak yaptığınız hatayı yenilemekten çekinin. Önünüze çıkan engelleri aşmak için plan yapın. Size karşı olan her zorluğun size yeni bir fırsat yaratacağına inanın. Gün boyu zihninizi hep açık ve uyanık tutun. Az konuşup, karşınızdakini çok iyi dinleyin. Deniz kenarına oturun ve uzaklara bakın, dünyanın yuvarlak olduğunu görün ve düşünün.

Çok iyi buluşçu olmak için mutfağa girip kendi kendinize yemekler yapmayı deneyin. Mutfak, ilk deney mekanınız olsun, sonra laboratuvara girin.Her gün yaşamınızda bir komiklik bulun. Neşeli olun. Sonuca varmakta tereddüt etmeyin. Sağlığınıza dikkat edin. Kendinizle iftihar edin. Başkalarının görmediklerini birbirine bağlamaya çalışın.''

İTÜ'de Olaylı Açılış...

İTÜ'de eğitim-öğretim yılının açılış töreni sırasında protesto gösterisi yapan gruba müdahale edildi; 18 öğrenci gözaltında.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2008-2009 eğitim-öğretim yılının açılışı dolayısıyla düzenlenen tören sırasında protesto gösterisi yapan gruba polislerce müdahale edildi; 18 öğrenci gözaltına alındı.

İTÜ'nün 2008-2009 eğitim-öğretim yılı açılışı dolayısıyla üniversite yerleşkesinde yer alan Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı tören sırasında, kültür merkezinin yakınında ayrı ayrı gruplar halinde bir araya gelen Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile "İTÜ Öğrenci Kolektifi" üyeleri, çeşitli döviz ve pankartlar açtı.

Bir süre Başbakan Erdoğan ve üniversitenin rektörü aleyhine sloganlar da atan bu gruplardan TKP üyeleri, eylemin ardından dağıldı.

Polisin "dağılın" uyarılarına aldırmayan diğer gruba ise bölgede önlem alan polislerce müdahale edildi. Gösteri yapan öğrencilerden 18'i gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Başbakan'ın Gündemi Üniversiteler...

Başbakan Erdoğan: "Üniversitelerimizin dünya ile rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bütün üniversitelerimizin dünya ile rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeni eğitim ve öğretim yılının, tüm üniversite camiasına hayırlı olması diledi.

"Türkiye'de özellikle bir şeyin farklı yorumlandığı" anlatan Erdoğan, İTÜ'nün, Türkiye'ye cumhurbaşkanları, başbakanlar, çok sayıda siyaset adamı, teknokrat ve bürokrat yetiştirmiş olan bir üniversite, bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin yönetiminde hep 3 okulun mülkiye, harbiye ve tıbbiyenin etkili olduğunun söylendiğini, bunun hep böyle yorumlandığını anlatarak, "Ancak İTÜ'nün bu 3 okulu da gölgede bırakarak, oldukça mütevazı ve sessiz bir şekilde Türkiye'nin rotasını belirleyen devlet adamları yetiştirdiğini geçmişten bugüne biliyoruz ve görüyoruz" diye konuştu.

Geçen hafta ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında eğitim ve öğretim yılının başladığını hatırlatan Erdoğan, bu vesilesiyle de daha önce Gaziantep'te ifade ettiği gibi eğitim noktasında hükümet olarak asla ve asla mazeret ve sloganların arkasına sığınmadıklarını, tam tersine somut ve tarihi reformları imkanlar ölçüsünde kademe kademe hayata geçirdiklerini belirtti.

Milli eğitim bütçesi

Erdoğan, üniversite sıralarında olduğu dönemde bunun ötesinde hep "Eğitime bütçe" sloganının üniversite kantinlerinde, kampüslerde, bahçelerde, amfilerde ve koridorlarda yapılan her eylemde kullanıldığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi 7,5 milyar YTL seviyesindeydi. 2007 yılı itibariyle bunu 23 milyar YTL'ye yükselttik. Yani tam yüzde 207 oranında artış sağladık. Bundan daha da önemlisi eğitime ayırdığımız pay, tarihinde ilk kez bu dönemde bütçe kademleri arasında ilk sırada yer aldı ve almaya devam ediyor. Eğitim altyapısını yeni baştan ele aldık. Farklı bir anlayışla, farklı bir yaklaşımla Türkiye'nin genelini kapsayacak eğitimde fırsat eşitliğine zemin hazırlayacak bir reform programını uygulamaya koyduk. Bunu da başarıyla sürdürüyoruz."

Her ilde bir üniversite



Türkiye genelinde, son 6 yıl içinde, vakıf ve kamu olmak üzere toplam 53 yeni üniversite kurduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bugün artık her ilde bir üniversitenin kurumsal bazda henüz oluşmamış olsa bile yasal olarak kurulmuş vaziyette olduğunu ve şu anda da süratle kurumsal hale getirildiğini bildirdi.

Erdoğan, bunu eleştirenler olduğunu ifade ederek, "Üniversite sayısı çok dediler, altyapı yok, öğretim elemanı yok dediler. Haklı olabilirler fakat bizim süratle mesafe almaya ihtiyacımız var" dedi.

ABD'deki üniversite sayısının 4 bin 182, Türkiye ile aşağı yukarı aynı nüfusa sahip olan İngiltere'deki üniversite sayısının 114 olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'de ise bu sayının henüz öğrenci alacak durumda olmayan yeni 53 üniversite ile 130'a yükseldiğini kaydetti.

Üniversite öğrencilerinin yurt genelinde barınma ve yurt ihtiyaçlarını karşılama noktasında tarihi adımlar attıklarını ve atmaya devam ettiklerini anlatan Erdoğan, 2002 yılında üniversite öğrencilerine ödenen burs ve kredi miktarını 45 YTL'den bugün 160 YTL'ye çıkardıklarını ve bunun aylık olarak ödendiğini söyledi.

Erdoğan, yüksek lisans ve master öğrencilerinin aldıkları kredinin de 90 YTL'den 320 YTL'ye, doktora öğrencilerinin aldıkları kredi miktarını da 135 YTL'den 480 YTL'ye yükselttiklerini dile getirerek, 2008 yılında ilk kez ÖSS'de ilk 100'e giren öğrenciler ile amatör ve milli sporcu olan öğrencilere 480 YTL burs vermeye başladıklarını belirtti.

Yurt sorunu



Burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısının da 451 bin 550'den 762 bin 565'e yükseldiğini ifade eden Erdoğan, yurtlar konusunda da önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak bu konuda arzu edilen noktada olunmadığını söyledi.

Erdoğan, yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayarak, 2002 yılında 193 yüksek öğrenim yurdu bulunduğunu, bunların kapasitesinin 188 bin 187 olduğunu, bugün ise 228 bin yurt bulunduğunu ve bunların kapasitesinin 205 bin 847 olduğunu bildirdi.

Altyapı sorunlarını halletme konusunda da kararlı olduklarını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öğretim elemanı konusunda gerçekten bir açık var ama önce hedefleri büyük tutmak zorundayız. Eğer bu hedefleri büyük tutmazsak, neticeye de ulaşmamız mümkün değil. Küçük hedefleri olanların aldığı netice de kesinlikle yok olmaktan başka bir şey değildir. Bütün üniversitelerimizin dünyayla rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

Üniversitelerin Açılış Tarihleri...

Üniversitelerde yeni akademik yıl başlıyor. 42 üniversite 15 Eylül Pazartesi günü açılacak. Üniversitelerin yeni sezon takvimleri...

Üniversitelerde yeni akademik yıl başlıyor. 42 üniversite 15 Eylül Pazartesi günü açılacak.
Yeni eğitim-öğretim yılında bu yıl yeni kayıt yaptıran 505 bin öğrenci üniversiteyle tanışacak.


Üniversitelerin çoğunluğu açılış tarihlerini belirledi. Buna göre, Abant İzzet Baysal, Ahi Evran, Amasya, Anadolu, Ankara, Ardahan, Bingöl, Bozok, Cumhuriyet, Çanakkale Onsekiz Mart, Erciyes, Fırat, Gaziantep, Gaziosmanpaşa, Giresun, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Hitit, Iğdır, İstanbul, İstanbul Teknik, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kafkas, Karabük, Karadeniz Teknik, Kırıkkale, Kilis 7 Aralık, Marmara, Mehmet Akif Ersoy, Mersin, Muğla, Muş Alparslan, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Süleyman Demirel, Uludağ, Yalova, Bilkent, Koç, Ufuk ve Yeditepe üniversiteleri 15 Eylülde açılacak.


Mustafa Kemal ve Ortadoğu Teknik üniversiteleri 17 Eylül,

Yalova Üniversitesi 18 Eylül,

Adnan Menderes, Afyon Kocatepe, Aksaray, Bitlis Eren, Boğaziçi, Celal Bayar, Çukurova, Galatasaray, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kırklareli, Kocaeli, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Osmaniye Korkut Ata, Trakya, Yıldız Teknik, Yüzüncü Yıl, Çankaya, Doğuş, İstanbul Aydın ve Maltepe üniversiteleri 22 Eylül,

Artvin Çoruh, Atatürk, Balıkesir, Bayburt, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kastamonu, Ondokuz Mayıs, Selçuk, Sinop, İstanbul Kültür ve İzmir Ekonomi üniversiteleri ise 6 Ekimde eğitim-öğretime başlayacak.


Bu arada, Akdeniz, Mardin Artuklu ve Dicle üniversiteleri 8 Eylül,

Dumlupınar Üniversitesi de 11 Eylülde derslere başladı.


Üniversitelerde yeni akademik yılın başlaması nedeniyle eğitim-öğretime başlanıldığı gün veya başka bir tarihte açılış töreni düzenlenecek. Boğaziçi, Galatasaray ve Başkent üniversitelerinde tören yapılmayacak.


Türkiye'de 93'ü devlet, 36'sı vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 129 üniversite bulunuyor. Vakıf üniversitelerinden 6'sı henüz eğitim-öğretim yapmıyor.


Türkiye'de en fazla üniversite bulunan il İstanbul. İstanbul'da 23'ü vakıf, 6'sı devlet toplam 29 üniversite, Ankara'da 4'ü devlet 6'sı vakıf toplam 10, İzmir'de de 4'ü vakıf, 3'ü devlet üniversitesi olmak üzere toplam 7 üniversite bulunuyor.


2007-2008 akademik yılı verilerine göre, üniversitelerde lisans ve ön lisans programlarında toplam 2 milyon 345 bin öğrenci öğrenim görüyor.

Kim Nekadar Burs Veriyor?

Eğitim gönüllüsü binlerce vakıf, her yıl ekonomik durumu iyi olmayan ilk ve ortaöğretim öğrencileri ve üniversiteli gençleri maddi açıdan destekleyerek geleceğe hazırlamaya çalışıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu yıl da şehit ve gazi çocukları ile maddi durumu iyi olmayan 10 bin öğrenciye karşılıksız 50'şer YTL burs verecek.

Şehit/gazi yakını olduğunu ya da maddi durumunun yeterli olmadığını belgeleyen öğrencilerin bu ayın sonuna kadar, Vakıflar Bölge Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Başvuru sırasında, burs formlarının doldurulması, öğrenci belgesi, 2 adet vesikalık fotoğraf, başarı belgesi ve vukuatlı nüfus kaydı örneklerinin görevli memurlara verilmesi gerekiyor.

-BURS VEREN VAKIFLAR-

Yıllardır verdiği burslarla başarılı birçok öğrencinin meslek sahibi olmasına katkıda bulunan Türk Eğitim Vakfı, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencileri bu eğitim ve öğretim döneminde de desteklemeye devam ediyor.

Vakıf; teknik ve endüstri meslek lisesi, üniversite, yüksek lisans (master) ve doktora öğrencilerine burs veriyor. Bursiyerler, kendi öğretim kurumlarının oluşturduğu, TEV'den de bir temsilcinin katıldığı burs komisyonları aracılığı ile seçiliyor. TEV bu yıl 8 bin öğrenciye burs verecek. Meslek lisesi öğrencilerine 110 YTL, üniversite için 260 YTL, master için 450, doktora için 750 YTL veriliyor. Başvurular, 1-31 Ekim tarihlerinde ''www.tev.org.tr'' adresinden yapılabilir.

Sema Yazar Vakfı, her yıl üniversite öğrencilerine katkıda bulunmak amacıyla burs veriyor. Bursun devamlılığı için her yıl başarılı olma koşulu arayan vakıf, burs alan öğrenciden, herhangi bir kuruluştan burs ve yardım almama şartı arıyor. Burs talebinde bulunan başarılı ve maddi yönden desteğe muhtaç öğrencilerin vakıftan alacakları formu doldurarak Ekim ayı başına kadar müracaat etmeleri gerekiyor. Detaylı bilgiye, vakfın ''www.semayazar.org.tr'' adresinden ya da (312-284 44 00) numaralı telefondan ulaşılabilir.

Türk Diyanet Vakfı, bu yıl 200 öğrenciye burs veriyor. Burs verilecek öğrencinin babasının Diyanet İşleri personeli olması, anne ve babasından birisinin ya da ikisinin birden vefat etmiş olması, derslerinde başarılı olması koşulları aranıyor. Başvuruları, bu ayın sonuna kadar kabul edilen burslar için detaylı bilgi ''www.diyanetvakfi.org.tr'' adresi ya da (0312-417 12 35/557-558 numaralı telefondan alınabilir.

Yurt genelindeki burs veren vakıflara ilişkin adres ve telefonlara Vakıflar Genel Müdürlüğünün, ''www.vgm.gov.tr'' adresinden ulaşılabilir.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün, web sayfasında yer alan Ankara'daki bazı vakıfların adres ve telefon numaraları ise şöyle:

-Abdülkadir Özkan Eğitim Vakfı - Akıncılar Sok. No.21/2 Maltepe/Ankara (225 41 34)

-Adalet Mensupları Dayanışma Vakfı (ADYAV) - Atatürk Bulvarı No:143/30 Kızılay/Ankara (0312/425 47 02)

-Ahmet Yesevi Vakfı - 3. Etap Ufuk Sitesi T-1 Blok No:27 Bilkent/Ankara (266 30 85)

-Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı (ANAÇEV) - Kennedy Cad. No:53/3 K. Esat/Ankara (436 71 15)

-Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı - Emniyetçiler Mah. Afet Sok No:25 Gazi Mahallesi/ Ankara (232 39 19)

-Anadolu Üniversitesi Okuyanları ve Mezunları Eğitim Kültür Vakfı (AÇÖV) - Sümer 2. Sokak No:19/10 Kızılay/Ankara (413 74 13)

-Ankara Tıplılar Vakfı (eski adı Ankara Tıp Fakültesi Vakfı) - Talatpaşa Bul. Gevher İş Merkezi No:113/46 Samanpazarı/Ankara (310 69 40)

-Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı - Maraşal Fevzi Çakmak Bulvarı Çakmak Apt. No 31/1 Beşevler/Ankara (213 07 77)

-Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı - Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Cebeci/Ankara (319 77 14)

-Atatürkçü Düşünce Vakfı (Ata Vakfı) - Sedat Simavi Sok. No:60/1 Ankara (4416131)

-Atatürkçü Düşünce ve Laik Eğitim Vakfı (ADLEV) - Necatibey Cad. Yeşılırmak Sok. 8/9-10 Demirtepe/Ankara (231 96 36)

-Atılım Vakfı - Mithatpaşa Cad. No:13/16 Yenişehir/Ankara (435 96 41)

-Başbakanlık Mensupları Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Selanik Cad. Çiğdem Apt. 39/17 Kızılay/Ankara (417 18 45)

-Başkent Üniversitesi Geliştirme Vakfı - Taşkent Cad. 77 Bahçelievler/Ankara (212 51 63-64)

-Eğitim Dostları Vakfı (eski adı Ankara 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı) - Hilal Mah. 63. Sokak 17/7 Yıldız Ankara (440 23 44)

-Gazi Eğitim Enstitüsü Mezunları Eğitim Kültür ve Spor Vakfı - GMK Bulvarı 69/13 Maltepe/ Ankara (229 35 98)

-Gazi Üniversitesi Vakfı - GMK Bulvarı 112/32 Maltepe/Ankara (230 41 75)

-Gençleri Destekleme ve Koruma Vakfı - Güven Mahallesi Kuzgun Sokak 87/3 Ayrancı/Ankara (427 44 24)

-Gökçe Karataş Vakfı - Nenehatun Cad. 84/6 G.O.P/Ankara (446 18 28)

-Haberal Eğitim Vakfı - Taşkent Cad. 77 Bahçelievler/Ankara (212 51 63)

-Hacettepe Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfı - Ali Suavi Sok. Ak-Han İş Merkezi 23/63 Maltepe/Ankara (232 44 25)

-Hacettepe Üniversitesi Geliştirme Vakfı - Alper Sokak 4/5 Ankara (441 87 51-52) -İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı (eski adı Hacettepe Tıp Merkezi Vakfı) - Ortadoğu Mahallesi Şafak Sitesi 10. Cadde No: 2 Ankara (266 41 80)

-İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı (eski adı Hacettepe Üniversitesi Vakfı) - Ortadoğu Mahallesi Şafak Sitesi 10. Cad. No: 2 Ankara (266 41 80)

-İhsan Doğramacı Vakfı - Ortadoğu Mah. Bilkent Şafak Sit. 10. Cad. No: 2 Bilkent/Ankara (266 41 80)

-Mülkiyeliler Birliği Vakfı - Konur Sok. No: 1 Kızılay/Ankara (417 80 98)

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı (ODTÜ) - Merkez ODTÜ Kampüsü İnönü Bulvarı ODTÜ/Ankara (210 21 56)

-Öğretmenler Vakfı - Ziya Bey Cad. 4. Sok. No: 2/1 Balgat/Ankara (287 61 80)

-Silahlı Kuvvetler İşçileri Öğrenim ve Dinlenme Vakfı - İnkılap Sokak No: 20 Kat 5 Kızılay/Ankara (417 50 97)

-Siyasal Bilgiler Mezunları Yardımlaşma Dayanışma ve Araştırma Vakfı - Mediha Eldem Sokak No: 73/15 Ankara (431 91 71)

-TÜBİTAK - Münir Birsel Lisans Üstü Bursları Vakfı - Ihlamur Sok. No 6/34 Tuğaç Han Kızılay/Ankara (230 47 17)

-Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı (TED) - Taşpınar Köyü Yumrubel Mevkii/Ankara (586 90 00) Gölbaşı (586 90 13)

-Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı - Ziya Gökalp Caddesi No: 48 Kolej/Ankara

-Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) - Cinnah Cad. 48/6 Çankaya/Ankara (439 08 16) Çankaya (439 23 25)

-Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Vakfı (TSKEV) - GMK Bulvarı No: 166 Tandoğan/Ankara (231 67 26 - 232 34 86)

-Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı - Nasuh Akar Mah. 22. Sok. No: 28 Balgat/Ankara (284 19 70)

-Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV) - Ballı Sokak Benadam İş Merkezi No:8/5 Bakanlıklar/Ankara (425 09 23)

-Türkiye Öğretmenler Dayanışma ve Eğitim Vakfı (TÖDEV) - Sümer 2 Sokak No. 30/8 Kızılay/ Ankara (229 38 18)

-Türkiye Zeka Vakfı - ODTÜ Teknokent Yazılım Teknopark ODTÜ Halıcı Yazılımevi İnönü Bulvarı/Ankara (210 16 27)

-Türksoy Vakfı - Ferit Ricai Ertuğrul Caddesi No. 8 Oran Sitesi/Ankara (491 01 00)

-Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı - Paris Cad. No: 14 Kavaklıdere/Ankara (441 77 20)

-BURS VEREN BAZI DERNEKLER-

Vakıfların verdiği bursların yanı sıra bazı dernekler de öğrencilere burs sağlıyorlar.

Kızılay Derneği de her yıl ilköğretim çağındaki 3 bin 500 öğrenciye burs veriyor. Milli Eğitim Bakanlığının bildirdiği maddi durumu iyi olmayan öğrencilere ayda 100 YTL burs sağlanıyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Burs başvuruları Eylül ayı içinde alınıyor. Gerekli bilgiler, derneğin ''www.cydd.org.tr'' adresinden alınabilir.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) de maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs veriyor. Burs almak isteyenler, derneğin ''www.onder.org.tr'' adresinden bilgi alabilirler.

Rotary International tarafından da başarılı öğrencilere burs veriliyor. Başvurular, Reşit Galip Caddesi İlkadım Sokak No: 1 Gaziosmanpaşa/Ankara adresine yapılabilir veya 447 44 27 numaralı telefondan bilgi alınabilir.