9 Temmuz 2008 Çarşamba

'Çingene'ler Yeni Karşılığını Buldu...

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu, sözlüklerde ‘çingeneler’ kelimesinin anlam karşılığı, Çingenelerin isteği ile değiştirildi

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu, sözlüklerde 'çingeneler' kelimesinin anlam karşılığı olarak gösterilen “cimri, hasis” gibi ifadeleri çıkartarak yerine “göz alıcı, lezzetli” ifadelerini koyarken, söz konusu değişikliği okullarda bulunan eski sözlükler üzerinde de yapma kararı aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, sözlüklerde 'çingene' cümlesinin karşılığı içerisinde yer alan cimri, hasis gibi ifadeleri eski sözlüklerden de çıkarmak için çalışma başlattı. Bakanlık, tüm valiliklerin, okullarda bulunan sözlüklerde gerekli değişikliği yapmasını istedi.
Çingenelerin isteği doğrultusunda Türk Dil Kurumu, 22 Aralık 2003 tarihinde 'Güncel Türkçe Sözlük Çalışma Grubu'nu toplayarak, “çingene” ifadesinin anlam karşılıklarını değiştirme kararı aldı. Söz konusu karar neticesinde “göz alıcı, çiğ pembe renk” anlamına gelen 'çingene pembesi'nin anlam karşılığı “göz alıcı pembe” olarak değiştirildi. “Palamut balığının yavrusu” olan 'çingene palamudu'nun anlam karşılığı ise “palamut balığının eti lezzetli olan küçüğü” oldu. Çingeneleşme, çingeneleşmek, çingenelik gibi sözcüklerin karşılığı olarak eski sözlüklerin karşılığında yer alan 'cimri, hasis' gibi cümleler ise çıkarılarak yerine “çingene gibi olmak”, Çingene gibi davranmak”, “çingeneleşmek işi” olarak değiştirildi.

-BAKANLIK, 4 YIL SONRA GÜNCELLEŞTİRME KARARI ALDI-

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda eski sözlüklerin yer alması ve ilköğretim ve ortaöğretimde bulunan çocukların çingeneler hakkında 'yanlış' bilgi edinmesini engellemek amacıyla değişiklikten '4 yıl sonra', 2004 yılı öncesinde basılan sözlüklerde güncelleştirmelerin yapılması kararı aldı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Vekili Muammer Yıldız imzası ile valiliklere gönderilen 04 Temmuz 2008 tarihli ve 005173 sayılı genelgede, valiliklerin her kademedeki okullarda bulunan sözlüklerde gerekli güncelleştirmeler yapmaları istendi.

-AVRUPA'NIN EN BÜYÜK AZINLIK GRUBU-

Çingeneler Avrupa'da 15 milyon olarak tahmin edilen nüfuslarıyla en büyük azınlık grubu. Kökleri Hindistan'a dayanan Çingeneler göç ettikleri Avrupa'da hep dışlanmalarına rağmen ayakta kalmayı başardılar. Ama şu anda Avrupa'da en düşük eğitim, en yüksek işsizlik seviyesine sahip, en fakir ve en marjinal azınlığı oluşturuyorlar. Türkiye'deki Çingene nüfusu tam bilinmiyor. Çingenelerin arasında 2, hatta 5 milyon gibi rakamlar dolaşıyor.

Okullarda 'VSAT' Dönemi...

Milli Eğitimi Bakanlığı, Türksat Uydu AŞ ile birlikte yürütülen “Uydu Üzerinden İnternet Erişimi Sistem Merkezi”nin kurulumunun bitmek üzere olduğunu bildirdi.

Milli Eğitimi Bakanlığı, Türksat Uydu AŞ ile birlikte yürütülen “Uydu Üzerinden İnternet Erişimi Sistem Merkezi”nin kurulumunun bitmek üzere olduğunu bildirerek, bu çerçevede uydu üzerinden internete bağlanma hizmeti götürülecek okullara 'VSAT' sistemlerinin de kurulduğunu açıkladı.
MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik imzası ile valiliklere gönderilen “e-Dönüşüm Uygulamaları ve MEB İnternet Erişim Projesi” başlıklı genelgede, ADSL internet erişim hizmeti götürülemeyecek olar okullar için uydu üzerinden internet erişimi sağlanması konusundaki çalışmaların bitmek üzere olduğu bildirildi.


Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türksat Uydu AŞ ile birlikte yürütülen 'Uydu Üzerinden İnternet Erişimi Sistem Merkezi'nin (HUB Merkezi) kurulumunun bitmek üzere olduğunu bildirerek, bu çerçevede uydu üzerinden internete bağlanma hizmeti götürülecek okullara, 'VSAT' uydu internet erişimi sistemlerinin kurulumunun bitirilmek üzere olduğunu açıkladı.

-ADSL KURULABİLECEK YERLERE VDSL BAĞLANMAYACAK-

Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ankara Gölbaşı Tesislerindeki HUB merkezinin kurulumunun bitirilmesi ile ADSL hizmeti görülemeyecek olan okulların uydu aracılığıyla internete bağlanabileceğini kaydeden Çelik, uydu üzerinden internet erişiminin ise ADSL internet erişimine göre yüksek maliyette olduğuna dikkat çekti. Çelik, Türk Telekomünikasyon A.Ş. bölge müdürlükleri ile valiliklerin ortak çalışarak ADSL götürülebilecek yerlere VDSL bağlanmamasını istedi.
Çelik, söz konusu çalışmaların, internet bağlantısı bulunmayan okul kalmaması amacıyla yapıldığını kaydetti