9 Haziran 2009 Salı

TSK'dan Öğrenci Ve Gazilere Gezi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Doğulu öğrencilere şehir yaşamını tanıttı, Kıbrıs gazilerine de anılarını tazelettirdi.

TSK Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri kapsamında, Şırnak'ta yaşayan 18'i kız toplam 41 öğrenci, 4 gün boyunca Ankara'yı gezdi. Şırnak Akçay İlköğretim Okulu 7'nci sınıfta okuyan öğrencilere Anıtkabir, Birinci ve İkinci TBMM Binaları, Hava Kuvvetleri Müzesi, Atatürk Orman Çiftliği, Harikalar Diyarı gezdirildi. Kültür gezisi, Genelkurmay'ın internet sitesinden de duyuruldu. Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılan 10 gazi de TSK davetiyle KKTC'yi ziyaret etti. Bilecik'ten gelen yaşları 50-60 arasındaki gaziler 5 gün boyunca anılarını tazeledi. TSK, 12-14 Haziran'da 40 özürlü ve ailesini Çanakkale Gelibolu'ya götürecek. Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde 7'nci sınıf öğrencisi 41 kişilik grup da 23-26 Haziran'da İstanbul ve Gelibolu'ya gidecek.

Türk Gençleri Dünyanın En Zekileri Arasında

İki Türk gencinin geliştirdiği robotlar, Intel-ISEF'in ABD'de düzenlediği ve''Uluslararası Gençler Bilim ve Mühendislik Yarışmasında'' üçüncülük ödülüne layık görüldü.

İstanbul Lisesinden iki Türk gencinin geliştirdiği robotlar, Intel-ISEF'in ABD'de düzenlediği ve 56 ülkeden bin 563 öğrencinin katıldığı ''Uluslararası Gençler Bilim ve Mühendislik Yarışmasında'' üçüncülük ödülüne layık görüldü.
İstanbul Lisesi öğrencileri Erdem Başeğmez ve Murat Aslan'ın ''altı ayaklı örümcek'', ''iki bacaklı'' ve ''tekerlekli'' robotların hareketlerinde, elektrik motoru yerine nikel ve titanyum tel kullanarak bir ilke imza atmaları, ABD'li jürinin de büyük beğenisini topladı.
Projenin tasarımcılarından Erdem Başeğmez, Nikel ve titanyumun ısıtıldığında daha küçük yapı haline geldiğini ve ortaya bir kuvvet çıktığını belirten Başeğmez, bu kuvveti robotların hareketini sağlamada kullandıklarını belirterek, ''Bu özelliği ile nikel ve titanyum alaşımının mikro ölçeklerde kullanılmaya en uygun aktivatör olduğunu iddia ettik'' diye konuştu.