2 Haziran 2008 Pazartesi

"Bu Benim Eserim" Ödüllendi...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Siz gençleri, araştırmacı, yaratıcı gücü olan nesiller olarak yetiştirmek istiyoruz'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı(EARGAD) ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla düzenlenen ''Bu Benim Eserim Yarışması'' ödül töreni Başkent Öğretmenevi'nde gerçekleştirildi.

Sınav Görevlilerine Getirilen Kurallar...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS ile SBS'de görevli olan öğretmenlerin, sınavlar esnasında uyacakları kuralları anlattı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile Seviye Belirleme Sınavı'nda görevli olan öğretmenlerin, öğrencilerin dikkatini dağıtmaması için sınavlar esnasında öğrencilere gereksiz müdahalelerde bulunmaması ve kendi aralarında konuşmamasını istedi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ile SBS Güvenliği konusunda yayımladığı genelgede, OKS'nin 8 Haziran 2008 tarihinde son kez yapılacağını kaydetti. Genelgede, bu öğretim yılı başında uygulamaya konulan Ortaöğretime Geçiş Sistemi çerçevesinde ilk kez bu yıl yapılacak olan 6. ve 7. sınıfların SBS'lerinin 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde saat 10.00'da yapılacağı belirtildi. Genelgede, sınavlarla ilgili ayrıntılı açıklamalara ''http://www.meb.gov.tr'' ile ''http://oges.meb.gov.tr'' adreslerinde 2 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanacak Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'ndan öğrenilebileceği bildirildi.

-ÖĞRENCİLER FOTOKOPİ GİDERLERİ İÇİN 5'ER YTL ÖDEYECEK-

OKS yerleştirme puanlarının ilköğretim başarı puanı eklenerek hesaplanacağı kaydedilen genelgede, diploma notlarının ise e-okul sistemi üzerinden otomatik olarak hesaplanacağı açıklandı. Bakan Çelik imzası ile gönderilen genelgede, OKS tercihlerinin ise veliler tarafından bireysel olarak ya da okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında bir seferde 20 tercih olarak yapılacağı bildirildi. Genelgede, “Tercih onaylama işlemi bittikten sonra tekrar düzeltme hakkı olmayacak, daha sonra ayrıca tercih alınmayacak. İkinci yerleştirme ile tercihinde yükselme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak. Birinci ve ikinci yerleştirme ile tercihinde yükselme işlemleri 2008 OKS Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunda yer alan açıklamalara göre yapılacak” denildi.
Genelgede, birinci ve ikinci yerleştirme ile tercihinde yükselme için talepte bulunan adayların okul müdürlüğüne kırtasiye, internet bağlantısı ve fotokopi giderleri için her seferinde 5 YTL ödeyeceğinin de altı çizildi.

-SINAVDA ÖĞRETMENLER GEREKSİZ MÜDAHALEDE BULUNAMAYACAK-

Genelgede, bu yıl ilk defa yapılacak SBS ile birlikte ülke genelinde çok sayıda sınav merkezinin oluşturulduğu, bu merkezlerin önemli bir bölümünde ilk defa merkezi sınav yapılacağı kaydedildi. Bakan Çelik, sınavda herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını isterken, 'Özellike sınav görevlilerinin sınavlar esnasında öğrencilere gereksiz müdahalelerde bulunmamaları, kendi aralarında konuşmamaları ve öğrencilerin dikkatlerini dağıtacak diğer davranışlardan kaçınmaları, sınav bitiminde salonda bulunan öğrencilerin cevap kağıtlarının tamamının toplandığından emin olmadan, öğrencilerin sınav salonunu terk etmelerine izin vermemeleri hususunda duyarlı olmaları gerekmektedir” uyarısında bulundu. Çelik genelgesinde, özürlü veya sınav döneminde destek gerektirecek sağlık sorunları olan öğrencilerin de durumları ile ilgili daha önce gönderilen genelge ve yayımlanan kılavuzlarda yer alan hususlar ihmal edilmeyerek gerekli kolaylıkların sağlanacağını ifade etti.

YYÜ Öğrencilerinden Kampanya...

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri tarafından kütüphanesi olmayan okullara kitap yardımında bulunmak amacıyla kampanya başlatıldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri tarafından kütüphanesi olmayan okullara kitap yardımında bulunmak amacıyla ''Bir Kitap Bir Dünya'' isimli kampanya başlatıldı.

Öğretmen Açığı Çok Büyük...

Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırma Türkiye’de okulların ihtiyaçları karşılamadığını ortaya koydu.

Türk Eğitim-Sen'in Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Eğitim-Sen'in 24 ilde yaptığı araştırmayı açıkladı. Araştırma okulların yüzde 81'inde öğretmen açığı bulunduğunu, yüzde 87'sinde fiziki mekan eksikliği olduğunu, yüzde 84'ünde ise spor salonunun bile bulunmadığını ortaya koydu.
Türk Eğitim-Sen'in Genel Başkanı İsmail Koncuk, düzenlediği basın toplantısında Türk Eğitim-Sen'in Türkiye'de okulların mevcut durumunu tespit edebilmek amacıyla yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Koncuk, 24 ilde 3 bin 540 öğretmen ve idarecinin katılımı ile gerçekleştirilen anket çalışmasının, Türkiye'deki ilk ve ortaöğretim kurumlarının ihtiyaçlara cevap veremediğini ortaya koyduğunu bildirdi. Koncuk, ankete katılanların yüzde 65.7'si ilköğretim, yüzde 33.5'i ortaöğretim kurumlarında görev yaptığını, yüzde 61.6'sının öğretmen, yüzde 22.7'sinin müdür yardımcısı, yüzde 15.6'sının da müdür olduğunu anlattı.
Ankete göre, sınıfların yüzde 11.1'inin 15 - 25 kişilik olduğu, yüzde 41.4'ünde sınıf mevcudunun 26 ile 35 arasında değiştiği ortaya çıktı. Sınıfların yüzde 32'sinin mevcudu ise 36 ile 45 arasında değişirken, yüzde 13.8'inde ise mevcut 46 ile 60 öğrenci arasında değişiyor.

-OKULLAR BİLGİSAYAR VE KÜTÜPHARE FAKİRİ-

Ankete göre okulların yüzde 81.7'inde öğretmen açığı bulunurken, yüzde 87.3'ünde ise alt yapı ve fiziki mekanları yetersiz. Okulların yüzde 42'sinde okul kütüphanesi bulunmazken, kütüphanesi bulunan okulların yüzde 71.5'inde de kütüphaneler yetersiz. Okulların yüzde 38.4'ünde de bilgisayar destekli eğitim bulunmuyor. Ankete göre okulların yüzde 30.1'inde bir bilgisayar başına da 5 ile 15 arasında öğrenci düşüyor. Okulların yüzde 26.3'ünde bilgisayar başına 16 ile 35 arası öğrenci düşerken, yüzde 14.6'sına 36 ile 50 öğrenci, yüzde 6.8'ine 51 ile 70 arası öğrenci yüzde 3.3'üne de 71 ile 85 arasında öğrenci düşüyor. , yüzde 11.4'ü de 85'den fazla derken; yüzde 7.2'si ise okulunda bilgisayar bulunmadığını ifade etmiştir.
Ankete göre okulların 84.5'inde spor salonu bulunmuyor. Okulların yüzde 54.4'ünde müzik, tiyatro gibi sosyal aktiviteler için mekan bulunmazken, okulların sadece yüzde 35.2'sinin tepegöz, mikroskop, slayt, deney araçları gibi araçları bulunurken, yüzde 36.7'sinde ise sınırlı sayıda bulunuyor. Bu tür ders araçları bulunmayan okulların oranı ise yüzde 27.9'u buluyor.

-OKUL GİDERLERİNİ ÖĞRENCİ ÖDÜYOR-

Ankete göre okulların büyük bir kısmında elektrik, su ve yakıt paraları öğrencilerden toplanan paralar ile ödeniyor. Okulların yüzde 49.2'si bu giderlerinin tamamını il özel idare bütçesinden karşılarken, yüzde 35'i öğrencilerden toplanan paralardan, yüzde 12'si kayıt paralarından, yüzde 3.7'si ise öğretmen ve idarecilerden alınan paralar ile ödeniyor.
Araştırmada, okulların sadece yüzde 54.5'inde okulunda kadrolu hizmetli/temizlik personeli olduğu ortaya konurken, okullardaki hizmetlilerin sayısının da oldukça yetersiz olduğu belirtiliyor.

-TUVALETİ BULUNMAYAN OKULLAR VAR-

Araştırma, tuvaleti bulunmayan okulların da hala Türkiye'de mevcut olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 11.9'u bölgelerinde tuvaleti bulunmayan okullar olduğunu bildirdi. Okulların yüzde 36.3'ünde ise bulunan tuvaletler ihtiyacı karşılamaktan uzak. Ankete göre okulların yüzde 43.8'i hijyenik ortama sahip bulunmuyor. Okulların yüzde 14'ünde sular düzenli olarak akmazken okulların yüzde 40.3'ünün su deposu da yok.

AKP Af Sitesini Kapattırdı...

AKP Eğitim Komisyonu Üyeleri, öğrenci affı bekleyen gençlerin kurduğu ve on binlerce üyesi bulunan Eğitim Hakkı Platformu "www.af2008.org" adresini kapattırdı.

AKP Eğitim Komisyonu Üyeleri, öğrenci affı bekleyen gençlerin kurduğu ve on binlerce üyesi bulunan Eğitim Hakkı Platformu "www.af2008.org" adresini kapattırdı.
Öğrenci affı bekleyen gençler tarafından kurulan ve bir yılı aşkın süredir öğrenci affının çıkarılması amacıyla yoğun çalışmalar yürüten Eğitim Hakkı Platformu www.af2008.org'a AKP'den büyük darbe geldi. Öğrenci affı bekleyen gençlerin kurduğu ve on binlerce üyesi bulunan web sitesi AKP'li bazı vekillerin talimatıyla kapatıldı. ANKA'ya açıklamada bulunan Eğitim Hakkı Platformu temsilcileri, okullarından sonra ise hak arama mücadelesi verdikleri sitelerinden de "atıldıkları" için şaşkın olduklarını belirttiler. Platform yetkilileri, “Çözüm beklediğimiz Meclis'ten de darbe yemek bizim için çok kötü ve üzücü. Bizler haftalardır sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i il il, açılış açılış takip ederek taleplerimizi yazılı olarak kendilerine iletiyoruz. Bakanımız ve başbakanımız bizi dinleyip sorunun çözüleceğine dair sözler söylerken hatta başbakanımız verdiğimiz yazılı notların üzerine bizleri bizzat telefonla ararken, eğitim komisyonu üyeleri sitemizde yayınlanan cep telefonlarına gelen mesajlar üzerine, 'günde binlerce mesaj geliyor, af bekleyen öğrencilerden mesaj okumaktan iş yapamıyoruz' diyerek sitemizi kapattırmaları düşündürücüdür” dedi.
ANKA'nın edindiği bilgiye göre Eğitim Hakkı Platformu'nun www.af2008.com sitesinin kapatılmasını ise AKP Kahramanmaraş Milletvekili ve Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam ile AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ istedi. Sağlam ve Bozdağ'ın sitenin kapatılmasını kendilerine günde bine yakın mesaj geldiği için istediği öğrenildi.

-ÖĞRENCİ AFFINDA SEYİR DEFTERİ-

Öğrenci affı kapsamında en son 2005 yılı Mart ayında yasal düzenleme yapıldı. Ancak bu düzenleme, 2001-2005 tarihleri arasını kapsadı ve 644 bin üniversiteden ilişiği kesilen öğrenciden 200 bin öğrenci bu afla okullarına yeniden kavuştu. '2005 affı' ile ilgili mahkemeye başvuran bazı öğrenciler, mahkeme kararıyla okullarına geri döndü. Öğrenci affı, Türkiye'nin gündemine 1983'de girdi. Bu tarihten sonra 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997 ve 2000 yıllarında öğrenci affına ilişkin yasal düzenlemeler yapıldı.

Antkabir'i Mayıs Ziyareti Verileri...

Anıtkabir'i Mayıs ayı içinde 36 bin 278’i yabancı konuk olmak üzere, 839 bin 692 kişi ziyaret etti.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesindeki Anıtkabir ziyaretçi sayısına ilişkin verilere göre, 2008 yılının Mayıs ayında, 36 bin 278'i yabancı, 803 bin 414'ü yerli olmak üzere toplam 839 bin 692 kişi Ata'nın huzuruna çıktı. Mayıs ayı içinde en fazla ziyaret ise, Atatürk'ü Anma Gençlik be Spor Bayramı olarak kutlanan 19 Mayıs'ta gerçekleşti. 19 Mayıs'ta Anıtkabir'i 78 bin 543'ü yerli, 3 bin 814'ü yabancı olmak üzere 82 bin 357 kişi ziyaret etti.
Böylece Ocak ayının 182 bin 533, Şubat ayının 373 bin 445, Mart ayının 300 bin 799, Nisan ayının 567 bin 60 olan ziyaretçi sayısı Mayıs ayında geçilmiş oldu. 2008 yılının ilk 5 ayında ise toplam 2 milyon 263 bin 529 kişi Anıtkabir'i ziyaret etti.