1 Mart 2010 Pazartesi

'Hocabey'i Devlet Uğurladı...

YÖK'ün ilk başkanı, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinin kurucusu olan "Hocabey" lakaplı Prof. Dr. İhsan Doğramacı, devlet töreniyle uğurlandı.

YÖK'ün ilk başkanı, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinin kurucusu olan "Hocabey" lakaplı Prof. Dr. İhsan Doğramacı, devlet töreniyle uğurlandı. Türkiye'nin yüksek öğretimine damgasını vuran Doğramacı'nın cenazesi siyasi yelpazenin sağ ve sol kanadından birçok ismi buluşturdu. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı. Doğramacı, babası adına yaptırdığı Bilkent Doğaramacızade Ali Paşa Camisi'nin avlusundaki anıt mezara defnedildi.

İLK TÖREN YÖK'TE
95 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Doğramacı için ilk tören YÖK'te yapıldı. Saat 09.30'da başlayan törene Doğramacı ailesi ile akademi dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı katıldı. YÖK Başkanı Özcan, "Hocabey" diyerek andığı Doğramacı'nın gençlere örnek bir kişilik olduğunu söyledi, mirasını yaşatmak için YÖK olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti. Özcan, "Hocabey'in hatırasını yaşatmak amacıyla onun adına yarışmalar düzenlemek, ödüller vermek, belgeseller çekmek ve kuruluşuna öncülük ettiği nadide kurumları geliştirmek görevimiz olmalıdır. YÖK bu konuda üzerine düşeni yapacaktır" dedi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise Doğramacı için, "Ardında yeri doldurulamayacak bir boşluk bıraktı" yorumunu yaptı.

TAZİYE KUYRUĞU
Doğramacı için ikinci tören, cenaze namazının kılındığı Kocatepe Camisi'nde yapıldı. "Hocabey" devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Aileye taziye dileğinde bulunmak isteyenlerin oluşturduğu kuyruk caminin dışına taştı. Siyaset, asker-sivil bürokrasi, eğitim ve iş dünyasından isimler ile çok sayıda vatandaş aileye taziyelerini sundu. Doğramacı'yı son yolculuğunda kurucusu olduğu üniversitelerin öğrencileri de yalnız bırakmadı. Cenaze töreni için İstanbul'dan 11.15'te Ana uçağıyla Ankara'ya hareket eden Başbakan Tayyip Erdoğan da Kocatepe'ye geldi. Prof. Doğramacı'nın eşi Ayser Doğramacı'nın elini öpen Erdoğan, Doğramacı'nın oğlu ve Bilkent Üniversitesi rektörü Ali Doğramacı'ya sarılarak başsağlığı diledi. Bu arada yorgun düşen Ayser Doğramacı, sağlık sorunu yaşamamak için tekerlekli sandalye kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kocatepe Camisi'ne gelmesiyle cenaze namazına geçildi. Devlet protokolü naaşın başında hazır bulunurken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Şahin, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve CHP lideri Baykal cenaze namazını yan yana kıldı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise protokol sırasının ilerisinde durmayı tercih etti. Ankara Müftüsü Hakkı Özer, törende yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Doğramacı'nın ömrünü ilme adadığını vurguladı.

Miniklerden Büyük Projeler...

Fen, Teknoloji ve Matematik alanlarında düzenlenen ve ilki geçen yıl gerçekleştirilen şenlik için geri sayım başladı.

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından ilköğretim okulları arasında düzenlenen 'Bilim Şenliği'nde geri sayım başladı.


Fen, Teknoloji ve Matematik alanlarında düzenlenen ve ilki geçen yıl gerçekleştirilen şenlik, bu yıl ikinci kez yapılıyor. Ocak ayında yapılan duyuruyla başlayan süreçte, ilköğretim öğrencileri tarafından hazırlanan projelerin 5-9 Nisan tarihleri arasında ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslim edilmesi gerekiyor.

İlçeler tarafından 13 Nisan'a kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilecek projelerin değerlendirmesi neticesinde, sergilenmeye değer görülenler ise 26-30 Nisan tarihleri arasında ilan edilecek. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 5-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılacak olan şenlikte toplam 150 proje sergilenecek. Alanlarında ilk üç dereceye giren projeler ödüllendirilecek.

Geçen sene birincisi düzenlenen Bilim Şenliğinin öğrenciler açısından çok yararlı olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, öğrenci başarısı için eğitim sürecinin her aşamasında öğrencinin katılımının sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Gülsar, öğrencilerin ilgi, istek, beceri ve ihtiyaçlarını dikkate alacak biçimde öğrenme yaşantılarının düzenlenmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Bilimin ve araştırmanın öneminin, gün geçtikçe daha da arttığını belirten Atilla Gülsar, eğitimin her kademesinde zekayı geliştiren ve üretkenliği ön plana çıkaran bilimsel ve teknolojik faaliyetlerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.