21 Kasım 2008 Cuma

ÖSS'de Psikoloji Çıkmazı...

Eşit Ağırlık Puan Türü’nde ÖSS’ye giren öğrencilerin zorunlu dersleri arasında bulunan psikoloji dersi düzenlemeyle birlikte seçmeli dersler arasına alındı.

Ancak ÖSS'de seçmeli derslerden soru sorulmuyor. Eşit Ağırlık öğrencileri şimdi ÖSS'de psikoloji sorusu çıkıp çıkmayacağını merak ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kasım 2007'de yaptığı bir değişiklikle, liselerde öğrencilerin alanlara göre okuyacakları dersler yeniden düzenlendi. Yeni çalışma sonucunda, alanlara göre zorunlu ve seçmeli dersler belirlendi. Eşit Ağırlık Puan Türü'nde ÖSS'ye giren öğrencilerin zorunlu dersleri arasında bulunan psikoloji dersi düzenlemeyle birlikte seçmeli dersler arasına alındı. Ancak ÖSS'de seçmeli derslerden soru sorulmuyor. Eşit Ağırlık öğrencileri şimdi ÖSS'de psikoloji sorusu çıkıp çıkmayacağını merak ediyor.

Liselerde öğrenciler daha önceden belirlenmiş olan kapsamda zorunlu ve seçmeli dersler okuyor ve bu derslerden zorunlu olanlar alan dersi sayılıyor. Öğrenciler ÖSS'ye de bu alanlardan katılarak yine alanlarına göre düzenlenen yükseköğretim programlarını tercih edebiliyor.

Türkçe-matematik (ÖSS'deki karşılığı: Eşit Ağırlık Puan Türü) alanında yer alan öğrencilerin, alan dersleri olan matematik, geometri, edebiyat, Türkiye coğrafyası derslerinden soru çözmeleri gerekiyor. EA puan türünden sınava girecek öğrenciler için alan testi olan edebiyat-sosyal bilimler testinde psikoloji soruları da yer alıyor. Oysa yeni düzenlemeyle psikoloji dersi Türkçe-matematik öğrencileri için zorunlu değil, seçmeli ders.

ÖĞRENCİLER AÇIKLAMA BEKLİYOR

Sınavda psikoloji sorularına yer verildiği taktirde, öğrencilerin kendileri için alan dersi olmayan bir dersten soruyla karşılaşacaklarını belirten Uğur Dershaneleri ÖSS Koordinatörü Turgay Polat, “Bu alandan sınava girecek öğrenciler, psikoloji sorularının ne olacağı konusunda açıklama bekliyor. Çünkü ÖSYM hiçbir zaman seçmeli bir dersten soru sormadı” diyor. ÖSS'de EA puanı hesaplanan aday sayısının ortalama 400 bin olduğunu belirten Polat, “Psikoloji dersi gören ve sınavda çıkacak 5 soruyu doğru yanıtlayan öğrenci ile psikoloji dersi görmeyen ve soruları yanıtlayamayan öğrenci arasında en az 5 puan fark olur. Bu da 10 bin kişi demektir” diye konuşuyor.

YÖK Genel Kurulu Sona Erdi...

YÖK Genel Kurulu toplantısında, İstanbul'da Medipol Üniversitesi kurulmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığına teklif sunulması kararlaştırıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığındaki YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantıda, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, gözaltında bulunan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile ilgili durum hakkında YÖK üyelerine bilgi sundu.

Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmak istenen vakıf üniversitesine ilişkin sunumun ardından yapılan değerlendirmede, İstanbul Medipol Üniversitesi kurulmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığına teklif sunulması kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca bazı fakültelere dekan atandı.

Rektör Okudan Tutuklandı...

Konya'da Okyanus Operasyonu kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan tutuklandı.

Konya'da düzenlenen ve ''Final'' adı verilen operasyon çerçevesinde nöbetçi mahkemeye çıkarılan ve aralarında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da bulunduğu 17 kişi tutuklandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, operasyon kapsamında gözaltına alınan ve Adana'ya getirilen 30 kişiden 8'inin gece cumhuriyet savcılığı tarafından serbest bırakılmasının ardından, bu sabah nöbetçi mahkemeye çıkarılan aralarında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da bulunduğu 17 kişi tutuklandı.

Mahkeme, 5 kişiyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

Kene Okul Boşalttırdı...

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Pınarkaya Köyü İlköğretim Okulunda çatısında çok sayıda kene bulunması dolayısıyla okulda eğitime ara verildi.

İlçeye yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki 55 haneli Pınarkaya köyünde 24 öğrencinin eğitim gördüğü ilköğretim okulunda 5 kez ilaçlama yapılmasına karşın çok sayıda kene görülmesi üzerine Okul Müdürü Emrah Ortak, durumu kaymakamlığa bildirdi. Kaymakamlıkça görevlendirilen İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, okulun çatısında çok sayıda kenenin bulunduğunu tespit ederek, okulda ilaçlama yaptı. Ancak kenelerin ilaçlama sonrasında tekrar görülmesi üzerine kaymakamlık tarafından gerekli tedbirlerin alınması için okulun boşaltılması kararlaştırıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, bir hafta önce Pınarkaya İlköğretim Okulunda kene görüldüğü yönünde kendilerine bilgi ulaştığını ve bunun üzerine okulda 5 kez ilaçlama yapıldığını söyledi.

Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilerin geçici bir süre ilçe merkezindeki bir okula taşınması kararı aldıklarını ifade eden Armutoğlu, şöyle dedi:

“Veliler yaşları küçük olduğu gerekçesi ile öğrencileri taşımalı eğitim kapsamında başka bir okula göndermiyor. Öğrenciler 3 gündür okula gidemiyor. Kaymakamlıktan bu çocukların cuma gününe kadar okula gönderilmemesi yönünde talimat geldi. Cuma gününden sonra ilaçlamadan bir sonuç alamazsak ve okuldaki kene tehlikesi devam ederse öğrencileri taşımalı eğitim kapsamına alacağız. Okulun yanındaki lojmanı ana sınıfı olarak kullanıyoruz. Orada da aynı durum geçerli. Ana sınıfı öğrencilerini taşımamız zor. Amacımız ilaçlama yolu ile sorunu çözmek ve öğrencilerimizin bulundukları yerde eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktır. Okulun çatısında çok sayıda kene var. Çatıyı değiştirip, okulu ilaçlayacağız.”

KÖYLÜLER TEDİRGİN

Pınarkaya Köyü Muhtarı Yavuz Aslanoğlu da velilerinin çocuklarını taşımalı olarak bir başka okula göndermek istemediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Veteriner, bize çatıda kuş yuvaları olduğunu, kenelerin bu kuşlar vasıtası ile geldiğini söyledi. Okulun içini ilaçlıyoruz, temizliyoruz 2 gün sonra yeniden çatıdan kene geliyor. Çatıdan ve duvarlardaki çatlaklardan geldiğini düşünüyoruz. Başta çatı olmak üzere okulun onarılmasını istiyoruz. Köylülerde korktukları için çocuklarını okula göndermek istemiyor. Köye yayılmasından korkuyoruz.”

Aileleri tarafından okula gönderilmeyen öğrenciler, okulda kene gördüklerini, keneden korktukları için okula gidemediklerini belirterek, en kısa zamanda okullarının onarılmasını ve yeniden okula gitmeyi istediklerini söylediler.

Bu Kombi %20 Az Yakıyor...

Eskişehir Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri elektrikli kombi geliştirdi.

Altı ay süren bir çalışma sonucu üretilen elektrikli kombi, doğalgazla çalışan kombilere göre yüzde 20 tasarruf sağlıyor. 9 bin watt'lık güce sahip ve 3 ayrı ısıtıcıyla çalışan kombi, yüzde 97 verimlilik sağlayan kombide enerji ve ısı kaybı olmuyor. Doğalgazın kullanım süresinde bir kısmı çiğ olarak bacadan dışarı atılırken, elektrikli kombide ise bu tarz bir kayıp yok ve suyu direkt ısıtıyor. Doğalgazlı ürünlere alternatif olabilecek elektrikli kombide sistem seri olarak bağlı ve su hareket halinde iken çok kısa sürede ısınıyor. Gazdan zehirleme olasılığını da ortadan kaldıran kombi, lisenin atölyesinde kullanılmaya başlandı. Patent için başvuru hazırlığı yapan okul yönetimi, talep olması halinde seri üretim yapmayı planlıyor. Elektrikli kombinin artan doğalgaz fiyatlarına karşı bir alternatif olabileceği belirtiliyor.

Okulun Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alan Şefi Hasan Hüseyin Çanakçı, 4 öğretmen ile bir grup öğrencinin sözkonusu kombiyi 6 aylık çalışma sonrasında ürettiğini söylüyor. Cihazın çok amaçlı kullanıma sahip olduğunu kaydeden Çanakçı, şu bilgileri veriyor: "Elektrikli kombi ile her türlü ortamda 130-140 dereceye kadar su ısıtılabiliyor. Elektrikli kombideki sistem seriye bağlı olduğu için, suyun ısınmama ihtimali yok. Kombiyi evin her tarafına monte edebiliyorsunuz. Havanın durumuna göre otomatik olarak çalışan kombi okulda yalsızca bir adet üretildi."

Okul Müdürü İsmail Satekin de cihazın patentini alacaklarını belirterek, gerekli desteğin verilmesi halinde seri üretime geçebileceklerini ifade etti. Satekin şöyle konuştu: "Sadece kent merkezinde değil, doğalgazın ulaşamadığı merkezler için de elektrikli kombi alternatif olarak düşünülmektedir. Elektrikli kombi doğalgazlı kombiden daha ucuza mal oluyor ve vatandaşa tasarruf sağlıyor. Böylelikle vatandaşı hem maddi hem de ısı anlamında büyük fayda sağlıyor."

Belediyeler Doğrudan Burs Veremeyecek...

Belediyeler, yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi veremeyecek...

Anayasa Mahkemesi, 5102 sayılı "Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun"un, "Belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermelerini engelleyen" hükmündeki "belediyeler hariç" ibaresini oy birliğiyle iptal etti.

CHP, 5102 sayılı Kanun'un, 2, 5 ve geçici 3 ile 7. maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, bugünkü gündem toplantısında davayı esastan görüşerek karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasının, belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi vermelerini yasaklayan ancak bildirimde bulunacakları Yurt-Kur vasıtasıyla ödeme yapabileceklerine yönelik hükmün, "belediyeler hariç" ibaresini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi heyeti, diğer hükümlerin iptal istemini ise reddetti.

Yüksek Mahkeme'nin bu kararına göre artık belediyeler de öğrencilere doğrudan burs ve kredi veremeyecek, burs ve kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, yüksek öğrenim kredi ve yurtlar kurumuna bildirecek.

Ancak şu an itibariyle burs alan öğrencilerin burslarının devam edeceği, Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete yayımlanması zaman alacağından, bursların hemen yarın kesilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.