ÖSS'de Psikoloji Çıkmazı... - Eğitim Haberleri

21 Kasım 2008 Cuma

ÖSS'de Psikoloji Çıkmazı...

Eşit Ağırlık Puan Türü’nde ÖSS’ye giren öğrencilerin zorunlu dersleri arasında bulunan psikoloji dersi düzenlemeyle birlikte seçmeli dersler arasına alındı.

Ancak ÖSS'de seçmeli derslerden soru sorulmuyor. Eşit Ağırlık öğrencileri şimdi ÖSS'de psikoloji sorusu çıkıp çıkmayacağını merak ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kasım 2007'de yaptığı bir değişiklikle, liselerde öğrencilerin alanlara göre okuyacakları dersler yeniden düzenlendi. Yeni çalışma sonucunda, alanlara göre zorunlu ve seçmeli dersler belirlendi. Eşit Ağırlık Puan Türü'nde ÖSS'ye giren öğrencilerin zorunlu dersleri arasında bulunan psikoloji dersi düzenlemeyle birlikte seçmeli dersler arasına alındı. Ancak ÖSS'de seçmeli derslerden soru sorulmuyor. Eşit Ağırlık öğrencileri şimdi ÖSS'de psikoloji sorusu çıkıp çıkmayacağını merak ediyor.

Liselerde öğrenciler daha önceden belirlenmiş olan kapsamda zorunlu ve seçmeli dersler okuyor ve bu derslerden zorunlu olanlar alan dersi sayılıyor. Öğrenciler ÖSS'ye de bu alanlardan katılarak yine alanlarına göre düzenlenen yükseköğretim programlarını tercih edebiliyor.

Türkçe-matematik (ÖSS'deki karşılığı: Eşit Ağırlık Puan Türü) alanında yer alan öğrencilerin, alan dersleri olan matematik, geometri, edebiyat, Türkiye coğrafyası derslerinden soru çözmeleri gerekiyor. EA puan türünden sınava girecek öğrenciler için alan testi olan edebiyat-sosyal bilimler testinde psikoloji soruları da yer alıyor. Oysa yeni düzenlemeyle psikoloji dersi Türkçe-matematik öğrencileri için zorunlu değil, seçmeli ders.

ÖĞRENCİLER AÇIKLAMA BEKLİYOR

Sınavda psikoloji sorularına yer verildiği taktirde, öğrencilerin kendileri için alan dersi olmayan bir dersten soruyla karşılaşacaklarını belirten Uğur Dershaneleri ÖSS Koordinatörü Turgay Polat, “Bu alandan sınava girecek öğrenciler, psikoloji sorularının ne olacağı konusunda açıklama bekliyor. Çünkü ÖSYM hiçbir zaman seçmeli bir dersten soru sormadı” diyor. ÖSS'de EA puanı hesaplanan aday sayısının ortalama 400 bin olduğunu belirten Polat, “Psikoloji dersi gören ve sınavda çıkacak 5 soruyu doğru yanıtlayan öğrenci ile psikoloji dersi görmeyen ve soruları yanıtlayamayan öğrenci arasında en az 5 puan fark olur. Bu da 10 bin kişi demektir” diye konuşuyor.

Hiç yorum yok: