21 Nisan 2008 Pazartesi

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Halk Dansları Topluluğu, Ukrayna’da düzenlenen yarışmada, 52 topluluk arasında birinci oldu.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Halk Dansları Topluluğu, Ukrayna'da düzenlenen yarışmada, 52 topluluk arasında birinci oldu.
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Halk Dansları Topluluğu, ilgili bakanlıkların işbirliği ile Ukrayna Kiev'de 16-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “Misteria Dance” Çocuk Koreografi Yarışması'nda, 10-13 yaş grubunda geleneksel halk dansları kategorisinde iki ayrı program sergileyerek birincilik ödülünü kazandı.
Ukrayna'nın birçok bölgesinde daha önce yapılan yarışmalarda derece alan dans okullarının yanı sıra, Rusya, Özbekistan, Belarus Cumhuriyeti ve Polonya'dan 52 topluluğun katıldığı yarışmada, Türkiye en disiplinli ve geleneksel çocuk karakteriyle yansıtabilen en iyi topluluk olarak nitelendirildi.

Dünya Çocukları Köşk'te...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılan konuk ülke ve ev sahibi çocukların temsilcileri ile lider ve rehberlerden oluşan heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve beraberindeki TRT 30. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılan konuk ülke ve ev sahibi çocukların temsilcileri ile lider ve rehberlerden oluşan heyeti kabul etti.
Çankaya Köşkü'ndeki kabulde çocuklara seslenen Gül, kendilerini Türkiye'de görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, çocuklara ''Hoş geldiniz'' dedi. Gül, konuk çocukların Türkiye'ye gelmesini sağlayan TRT'ye de teşekkür etti.
TBMM'nin kurulduğu 1920'den bu yana 23 Nisan'ın Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'ün bu bayramı çocuklara armağan ettiğini anımsattı.
Dünyanın dört bir yanından yüzlerce çocuğun bayram dolayısıyla Türkiye'ye davet edildiğini ifade eden Gül, dünyada ilk defa böyle bir bayramın çocuklara armağan edildiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, çocuklara şöyle seslendi: ''Atatürk, çocuklara verdiği önemi göstermiştir. Geleceğin çocuklara ait olduğunu, çocuklara önem vermenin geleceğimizi ne kadar çok ilgilendirdiğini göstermek için bu bayrama biz, '23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı' dedik. O günden bu yana bu bayramı hep beraber kutluyoruz. Her 23 Nisan'da bütün okullarımız, sizler gibi Türkiye'deki bütün çocuklar, büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarız ve geleceğe ne kadar önem verdiğimizi gösteririz.''
Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından, 39 ülkeden gelen temsilci çocuklar, alfabetik sırayla Gül'e hediyelerini sundular ve fotoğraf çektirdiler. Cumhurbaşkanı Gül de çocuklara ''mp3 çalar'' hediye etti.

Liseli kızların "nitelikli yağma" davasında hapis cezası...

İzmir'in Gaziemir ilçesinde bir parkta, aynı lisede eğitim gördükleri 2 kız öğrenciden tehditle 1'er YTL aldıkları öne sürülerek haklarında "nitelikli yağma ve yağmaya teşebbüs" iddiasıyla dava açılan 5 kız öğrenciden birine 4 yıl 2 ay, diğerlerine 2'şer yıl 9'ar ay 10'ar gün hapis cezası verildi.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gizli yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Z.B, S.E, H.Ö. ile tutuksuz yargılanan Ş.B, E.A. ve avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, sanıkların kendilerinden daha küçük kız öğrenciler P.Ç. ve M.F'yi korkutarak 1'er YTL gasbettikleri kanaatine vardı.

Olay tarihinde 18 yaşında olan S.E'yi 2 kez 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan Z.B, Ş.B, E.A ve H.Ö'ye de 2 kez 1'er yıl 4'er ay 20'şer gün hapis cezası verdi.

Ayrıca, T.A'nın kolunun bükülmesi ve gömleğinin yırtılması nedeniyle Z.B'ye 7 bin 500, Ş.B. ve H.Ö'ye de 5'er bin YTL adli para cezası uygulandı.

Sanıkların kaçma şüpheleri olmayışını dikkate alan mahkeme heyeti, 68 gündür cezaevinde bulunan öğrencilerin karar onanıncaya kadar tahliyelerine karar verdi.

Türk Eğitim-Sen, Yönetici Atama Yönetmeliğinde bazı eksikliklerin giderilmesi halinde yönetmeliğin yargıdan dönmeyeceğini iddia etti.

Geçen yıl Nisan ayında Danıştay kararı ile yürütmesi durdurulan ve bir yıl olmasına karşın hala çıkartılmayan MEB Yönetici Atama Yönetmeliği taslağı bazı internet sitelerinde yayınlanmaya başladı.

Türk Eğitim-Sen söz konusu yönetmelik taslağında bazı eksikliklerin bulunduğunu bildirerek, "eksikliklerin giderilmesi" uyarısında bulundu.
Türk Eğitim-Sen yönetmelikte, Kurucu Müdür olarak görev yapanlara görev yaptığı kurumuna atanmak istediğinde 10 puan verilmesi, müdürlük görevini vekaleten veya görevlendirme suretiyle yürütenlere ise 5 puan verilmesinin eşitlik ilkesine uygun olmadığını belirtti. Sendika, “Asaleten ve vekâleten yönetici olarak geçirilen süreleri aynı puanla değerlendirmek, yandaş kayırmacılığını akla getirmesi bakımından eğitim çalışanlarından tepki görmektedir” uyarısında bulundu. Yöneticilikte asaleten geçirilen sürelerin puan değerinin artırılması gerektiği savunulurken, öğretmenlikte geçen sürelerin puan değerinin de artırılması gerektiği ifade edildi.

“EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ YÖNETMELİĞİN YARGIDAN DÖNMESİNİ ENGELLER”-

Değerlendirme komisyonunda mutlaka sendika temsilcisi bulunması gerektiğini ve bunun olmazsa olmaz olduğunu belirten Türk Eğitim-Sen, “Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 18'inci maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların yöneticilik görevi sona erdirilmemelidir. Sınav kazananların sınavlarının geçerlilik süresi yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 1 yıl uzatılmalıdır" önerilerinde bulundu. Türk Eğitim-Sen, “Söz konusu eksikliklerin düzeltilmesi, yönetmeliğin yargıdan dönme ihtimalini ortadan kaldıracaktır” şeklindeki değerlendirmesiyle yönetmeliğin bu şekliyle yargıdan döneceğini savundu.

17 Çocuktan 10.su Mucit Çıktı...

Ankara’nın Polatlı İlçesinde, "Genç Bilginler Yarışması"nda üçüncülük ödülünü "Sessiz Korna" çalışmasıyla 17 çocuklu ailenin 10. çocuğu olan Nuh Ötunç aldı.

Ankara'nın Polatlı İlçesinde, Milli Eğitim Müdürlüğüyle özel bir dershanenin birlikte düzenlediği "Genç Bilginler Yarışması"nda, üçüncülük ödülünü, soğan tarlalarında çalışmak için Urfa'dan Polatlı'ya göç eden bir ailenin 10. Çocuğu olan Nuh Ötunç aldı.


"Sessiz korna" adı verilen projeye göre, bir kablosu direksiyona diğeri radyoya bağlanacak alıcı-verici özelliğine sahip kutu, sürücü kornaya bastığında radyo dalgaları yardımıyla sinyal iletecek.

Polatlı İnönü İlköğretim Okulu 7. sınıfta okuyan Nuh Ötunç'un başarılı bir öğrenci olduğunu belirten okul müdürü İlhan Taş, 17 çocuklu ailenin 10'uncu çocuğu olan Ötunç'un zeki, çalışkan bir öğrenci olduğunu kaydetti.

Havva, Mehmet, Ötunç çiftinin 9'u kız, 8'i erkek, bunlardan biri de özürlü olan 17 çocuğundan onuncusu Nuh Ötunç'un "Sessiz Korna" projesiyle üçüncülük ödülü kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Taş, "Nuh başarısı sayesinde sınıf da atladı" dedi.


Korna sesinden kaynaklanan trafik gürültüsüne son vermek için böyle bir proje ürettiğini belirten Nuh Ötunç da diğer aile bireyleri gibi kendisinin de hafta sonları tarlalarda çalıştığını ve bir yandan da okuluna devam ettiğini söyledi.

Mucit öğrenci Nuh Ötunç'a yardımcı olan Okul Müdürü İlhan Taş ve Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Ertan Kötek, "Sessiz Korna" projesine ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Bir kablosu direksiyona diğeri radyoya bağlanacak alıcı-verici özelliğine sahip kutu, araç içine monte edilerek trafikte stres yaşayan sürücülerin imdadına yetişecek. Sürücü kornaya bastığında, etrafa ses yayılmayacak. Ama radyo dalgaları yardımıyla, sinyal iletecek. Bu araca 30-35 metre uzaklıktaki araçlar, açık radyoları vasıtasıyla korna sesini duyacaklar. Böylelikle etrafta gürültü olmayacak."


"Sessiz Korna"nın toplam ağırlığının ise sadece 120 gram olduğu bildirildi.

Şiddet Gören Çocuklara Tedavi...

Lüksemburg’da aile içinde şiddet, suistimal, cinsel taciz gibi sorunlar yaşadıkları gerekçesiyle mahkeme kararı ile ailelerinden alınan çocuklar, Antalya'da terapi görüyor.


Lüksemburg'da aile içinde şiddet, suistimal, cinsel taciz gibi sorunlar yaşadıkları gerekçesiyle mahkeme kararı ile ailelerinden alınan çocuklar, Türkiye'de insan canlısı yunuslarla terapi görüyor.

Antalya Ruhbilim Okulu, Lüksemburglu çocukları “Yunus Terapi” ile yaşadıkları ruhsal örselenmenin iyileşmesini sağlıyor.
Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında, Psikoterapist Murat Kemaloğlu tarafından başlatılan “Yunus Terapi” ile ruhsal ve fiziksel yönden zarar görmüş ve mahkeme kararı ile ailelerinden alınmış Lüksemburglu çocuklar, hayata yeniden umutla bakabilmeyi öğreniyor.


Psikoterapist Murat Kemaloğlu ANKA'ya yaptığı açıklamada, Lüksemburg'un 500 bin nüfuslu bir ülke olduğunu hatırlatarak bu nüfusta 980 çocuğun aile içinde şiddet, suistimal, cinsel taciz gibi sorunlar yaşadıkları gerekçesiyle mahkeme kararı ile ailelerinde alındığını ve Çocuk Esirgeme Kurumu benzeri kurumlara yerleştirildiğini belirtti.


Antalya Ruhbilim Okulu'nun, bu çocukların ruhsal yönden iyileşmesini sağlamak amacıyla “Yunus Terapi” çalışmalarına başladığını kaydeden Kemaloğlu, “Terapiye gelen altı çocuğun özgüvenlerinde gelişme, öğrenme süreçlerinde hızlanma ve iletişim becerilende belirgin artış kaydedildiğinin” altını çizdi. Kemaloğlu yıllar içinde Lüksemburg'ta kurumlarda yaşayan çocukların hepsinin Yunus Terapi programından yaralanmasının hedeflendiğini belirtti.


Yunus Terapi gören 6 çocuğun Lüksemburg'da kaldıkları sosyal hizmet merkezince belirlendiğini söyleyen Murat Kemaloğlu, “Bir arkadaşımın bilgilendirmesi sonucunda bu çocuklardan haberimiz oldu. Lüksemburg Aile Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasıyla, bu çocukları eğitmenleriyle birlikte okulumuza çağırdık. Çocukların maddi desteği ise Lüksemburg'da faaliyet gösteren bir derneğin topladığı bağışlarla sağlanıyor” dedi.
Şu an çeşitli yaş gruplarına dahil 6 çocuğun aralıklı olarak terapi gördüğünü, ancak hedeflerinin aile içi şiddet, suistimal ve cinsel taciz gören tüm çocukları tedavi etmek olduğunu kaydeden Kemaloğu şöyle devam etti:


“Çocuklar için bağış yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal hizmet görevlileri de yunus terapinin olumlu davranışlarda artış sağladığını gözlemledikleri için terapiye diğer çocukların da ulaşmasını istiyorlar. Yunuslarla yüzmek hastaları neşelendirerek huzur uyandırıyor, özgüveni arttırıyor. Şefkat duygusunu geliştirerek insan ilişkilerinden daha çok yararlanılır hale geliniyor. Bu durum da çocukların okuldaki öğrenme süreçlerine bile olumlu katkıda bulunuyor.”


Antalya Ruhbilim Okulu'nda Psikoterapist Murat Kemaloğlu önderliğinde gerçekleştirilen Yunus Terapi yöntemi ile ayrıca, İnsan canlısı yunuslar sayesinde, sık rastlanan Otizm ve Down Sendromu'ndan, ender rastlanan Tay-Sachs hastalığı ve Crouzon Sendromu'na kadar birçok hastalığın tedavisinde 4 kata varan hızlanma gözlenebiliyor.

Yunus terapiye 2 hafta süreyle psikologlar, pedagoglar ve diğer ilgili mesleki gruplarındaki kişiler de eğitimlerine katkı sağlaması amacıyla, stajyer olarak katılabiliyor.

Halk Dansları Yarışması Finali Yarın...

Bu yıl 16.sı düzenlenen Komple Nitelikli Halk Dansları Yarışması’nda finale kalan 10 topluluk, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla yarışacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Vakfı işbirliği ile bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Komple Nitelikli Halk Dansları Yarışması'nda finale kalan 10 topluluk, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde yarışacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Vakfı işbirliği ile bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Komple Nitelikli Halk Dansları Yarışması'na 20 topluluk 60 yöre ile başvurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, üç merkezde yapılan elemeler sonucunda 10 topluluk ise finalde yarışmaya hak kazandı. Komple Nitelikli Halk Dansları Yarışması'nın finalistleri, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde yarışacak. Finale kalan 10 topluluk, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca düzenlenen sanatsal organizasyonlar ile yurtdışından gelen talepler doğrultusunda görevlendirilecek, finalistlere ayrıca düzenlenecek törenle Sabancı Vakfı tarafından toplam 126 bin 500 YTL para ödülü verilecek.
Komple Nitelikli Halk Dansları Yarışması, halk dansları topluluklarını desteklemek ve çalışmalarına hız kazandırmak amacıyla, 1994 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Vakfı işbirliği ile düzenleniyor. Yarışmaya bugüne kadar 600 dernek, kulüp ve vakıftan 16-30 yaş grubuna dahil toplam 31 bin dansçı ve müzisyen katıldı.

30. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılacak dünya çocukları Anıtkabir'i ziyaret etti.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT 30. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılacak dünya çocukları ile Anıtkabir'i ziyaret etti. Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany'nin de katıldığı ziyarette Şahin, Venezuellalı Deffit Juliette ve Beyaz Rusyalı Miskevich Maryia adlı çocuklarla Atatürk'ün kabrine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.