11 Haziran 2008 Çarşamba

Yaşı Küçük Olan Birinci...

OKS sorularının zorluğu bugüne kadar öğrencilerin en çok şikayet ettiği konuydu. Milli Eğitim, OKS'de kolay sorular sordu yine problem oldu.

Yüzlerce birincinin çıkacağı ve öğrencilerin 90-100 net aralığında yığılacağını belirten uzmanlar bu durumun yerleştirmede sorun oluşturacağını savunuyor. Sadece İstanbul'da 100 sorunun tamamını doğru cevapladığını belirten 100'ün üzerinde öğrenci çıktı. İstanbul'da bazı özel liseler, sınavdan iki gün sonra sonuçları beklemeden öğrencilerinin birinci olduğunu basın toplantısıyla duyurdu. Diğer illerle birlikte OKS birincilerinin 200'ün üzerinde çıkması bekleniyor. Ayrıca 99 veya 98 net yapanların sayısının da binlerce olduğu ifade ediliyor. Ortaöğretim başarı puanları genellikle eşit olan birincilerin tercih ettiği okullar da aynı olunca kimin yerleştirileceği tartışması başladı. Sınav kılavuzuna göre yerleştirmelerde öğrencinin yaş durumu öne çıkacak. Puanı eşit olan adaylardan yaşı küçük olan istediği liseye öncelikli yerleştirilecek. Sıralama buna göre yapılacak.

Uzmanlara göre çok sayıda birincinin çıkması veya 95 netin üzerinde çok sayıda adayın bulunması yerleştirmelerde kaosa yol açacak. Yüksek puan çıkaran ve soruların tamamını doğru cevaplayanların genelde tercihleri de ortak oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir fen liseleri ile İstanbul Erkek, Galatasaray, Kabataş Erkek, Hüseyin Avni Sözen gibi okulları tercih eden adayların aynı anda bir yeri tercih etmesi durumunda nasıl yerleştirileceği tartışılıyor. Geçen yıl Galatasaray 93, İstanbul Atatürk Fen 90, Çapa Anadolu Öğretmen 81, Robert 91, Mümtaz Soysal Sosyal Bilimler 74 net ile öğrenci almıştı.

100 sorunun tamamını doğru cevaplayanların ilköğretim başarı puanları da aynı olduğu için OKS kılavuzuna göre yerleştirmelerde öğrencinin yaş durumu öne çıkacak. Puanı eşit olan adaylar arasında seçim yapılırken yerleştirmelerde yaşı küçük olan kazanıyor. Zirve Dergisi OKS Rehberlik Uzmanı İsmail Baran, geçmiş yıllarda "yaşı küçük olan adaya öncelik verilir" kuralına pek gerek kalmadığını belirterek "2008 OKS'de ortaya çıkan tablo bu kritere çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı ihtimali doğmuştur. Bu durum ne derece hakkaniyete uyar? Bu tablo zihinlerde soru işareti oluşturabilir." dedi. Bazı adayların gün veya ay farkıyla kaliteli okullara gideceğini ifade eden Fatih Dershaneleri Genel Müdürü Sezai Eyüboğlu, ise "Sınavın kolay olması başarılı öğrencilere zarar verdi. Herkes bu soruları çözecekse sınava gerek yok. Bu ortamda bir çocuğun 8 yıl okuması, yıllarca sınava hazırlanması anlamsızlaşıyor. Baştan yazı tura atarak öğrenci yerleştirilse daha iyi olur." diye konuştu.

Fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri, polis koleji ve özel okullara yerleştirme OKS sonuçlarına göre yapılıyor. Tercihler 11-18 Temmuz tarihleri arasında yapılacak ve adaylara sadece bir kez tercihte bulunma hakkı verilecek. Adaylar tercihlerinde 20 okul seçebiliyor. Bu yıl OKS'nin kolay olmasından dolayı 90-100 net arası yığılmanın geçen yıldan çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden okulların taban puanları yükselecek. Aynı netlere sahip, diploma notu aynı ve aynı puanı alacak öğrenci sayısının bir hayli fazla olması puanı eşit öğrencilerin yerleştirilmesindeki kriterleri gündeme getirdi. Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı İsmail Baran, bütün testlerden eşit puan alan adayların yaş durumunun dikkate alınacağını hatırlatarak yerleştirme kriterlerini şöyle sıraladı: "Fen liselerine ve sağlık meslek liselerine yerleştirmede; MF ağırlıklı standart puanların eşit olması durumunda matematik testi standart puanı yüksek olan adaya; matematik testi standart puanı eşit ise fen bilgisi testi standart puanı yüksek olan adaya; fen bilgisi testi standart puanı eşit ise Türkçe testi standart puanı yüksek olan adaya; Türkçe testi standart puanı eşit ise sosyal bilgiler testi standart puanı yüksek olan adaya öncelik verilir."

913 bin adaydan 251 bini kazanacak

Resmî fen liseleri: 6.144

Özel fen liseleri: 10.603

Anadolu liseleri: 100.510

Anadolu öğretmen lis.: 16.050

Sosyal bilimler liseleri: 792

Anadolu teknik lis.: 30.419

Anad. meslek ve An. kız meslek lis.: 22.112

Ana. ticaret ve turizm mes lis.: 30.660

Anadolu İHL: 19.620

Anadolu sağlık meslek lis.: 14.160

Toplam kontenjanlar: 251.070

En Çok Yayın Ankara'dan...

ULAKBİM hazırladığı 'Türkiye'nin Bilimsel Yayın Haritası' adlı çalışmada, Türkiye'nin en çok yayın yapılan ili 61 bin 458 yayın ve yüzde 34,3'lük katkı oranı ile Ankara oldu.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nin (ULAKBİM) hazırladığı 'Türkiye'nin Bilimsel Yayın Haritası' adlı çalışmada, Türkiye'nin en çok yayın yapılan ili 61 bin 458 yayın ve yüzde 34,3'lük katkı oranı ile Ankara oldu.

Başkenti 40 bin 6 yayın ile İstanbul izledi. Üçüncü sırada ise 12 bin 772 yayın ile İzmir yer aldı. Çalışmada, üniversitelerin yayınların toplamında yüzde 92'lik bir paya sahip olduğu tespit edildi. Türkiye toplamında yüzde 33,13'lük oranla en çok paya sahip ilk beş üniversite Hacettepe, İstanbul ve Ankara üniversiteleri ile ODTÜ ve İTÜ oldu.

TÜBİTAK'ın Thomson Institute of Scientific Information tarafından sağlanan verilere dayanarak hazırladığı çalışmada, 1981-2006 dönemi Türkiye adresli yayın toplamına katkıda bulunan ilk 17 ile ait yayın sayısı ve katkı oranları yer aldı. Listenin dördüncü sırasında yer alan Erzurum yüzde 2,40'lık katkı oranı ile İzmir'in üçte birine ulaşabildi. Böylece ilk üç şehir ile sonrakiler arasındaki fark açık şekilde ortaya kondu. Diğer yandan bir başka çalışmanın sonuçlarına göre Ankara'da üniversiteler ve sağlık kurumları dışında yayın yapan kamu ve özel kuruluşların başında, yüzde 5'lik pay ile TÜBİTAK yer aldı.

3 Aylık Tatil Başlıyor...

Yeni düzenlemelerle başlayan 2007-2008 eğitim-öğretim yılında sona geliniyor. Cuma günü 3 ay sürecek yaz tatili başlıyor


Yeni düzenlemeler ile 10 Eylül 2007 Pazartesi günü başlayan 2007-2008 eğitim-öğretim yılı Cuma günü sona eriyor. Milyonlarca öğrencinin kaderini de belirleyecek SBS, ve ÖSS sınavları da bu ay yapılacak. 2008-2009 eğitim-öğretim dönemi ise 15 Eylül 2008 Pazartesi günü başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim-öğretimin kalitesini artırma çalışmaları çerçevesinde yaptığı yeni düzenlemeler ile başlayan 2007-2008 eğitim öğretim yılında sona gelindi. 15 milyonun üzerinde öğrenci ve 600 binin üzerinde öğretmen 13 Haziran Cuma günü 3 aylık yaz tatiline çıkıyor. Karne almasına karşın 2 milyonun üzerinde öğrenciyi ise 2 önemli sınav daha bekliyor.

-ORTAÖĞRETİMDE 221 BİN ÖĞRENCİ ÖSS'YE GİRECEK-

Bu yılın en önemli özelliklerinden biri de; MEB'in 2004 yılında genel liselerin eğitiminin 4 yıla çıkarması nedeniyle genel liselerin mezun vermeyecek olması. Bu yıl sadece Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Anadolu Teknik Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liseleri mezun verecek. Bu nedenle Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) katılımda bir miktar düşüş yaşandı. 15 Haziran'da Öğrenci Seçme Sınavı, Yabancı Dil Sınavı ve meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için 1 milyon 643 bin öğrenci başvuruda bulundu. ÖSS'ye son sınıf düzeyinde katılan aday sayısı 2006 yılında 720 bin kişiyken, bu sayı 2007'de 801 bin olmuştu. Bu yıl ise son sınıf düzeyinde katılan öğrenci sayısı 221 bin 507 oldu.

-SBS'Yİ 2 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ BEKLİYOR-

Yeni dönemde en önemli değişikliklerden biri OKS sisteminde yaşandı. İlköğretim 6 ve 7. sınıflar için ilk kez yapılacak olan SBS de 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak. SBS'ye ilköğretim 6. sınıflardan 981 bin 37, 7. sınıflardan da 982 bin 378 aday katılacak. Bu yıl son defa yapılan OKS'ye ise 8 Haziran'da 913 bin aday katılmıştı.

-YENİ DÜZENLEMELERİN BAŞLATILDIĞI EĞİTİM DÖNEMİ BİTİYOR-

MEB'in, ortaöğretimde geçen yıl başlattığı 100'lük not sistemi bu dönem ilköğretim okullarına da uygulanmaya başlandı. Yapılan yeni bir düzenlemeyle, ilköğretimde sınavlara standart getirildi. Geçen yıl 5 ilde pilot uygulaması yapılan 'Medya Okuryazarlığı' dersi de bu yıl 6, 7 ve 8'inci sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. İlköğretim öğrencilerinin başarı durumunu izleyebilmesi amacıyla bu yıl başlatılan uygulama ile dördüncü sınıfından başlamak üzere karnelerde, öğrencilerin önceki sınıflardaki notlarının yılsonu ortalaması görülürken, bu yıl ilk defa e-karne uygulamasına geçildi.
MEB, 2008-2009 eğitim dönemi için de değişikliklere devam ederken, en önemli değişikliklerin sınıf geçme sisteminde ve ÖSS'de yapılması bekleniyor.

Derecelikler Kampa Girdi...

Deneme sınavlarında 150 bin kişi arasında ilk 40'a giren 33 öğrenci, ÖSS öncesi özel kampa alındı. Branşlarının en iyi öğretmenleri onlara ders verdi..

Onlar İstanbul'un da aralarında bulunduğu Batman, Kırşehir, Ankara gibi Türkiye'nin değişik kentlerinde okuyan son sınıf öğrencileri ve mezunları. 150 bin kişinin katıldığı ÖSS deneme sınavlarında ilk 40'a giren 33 kişi. 14'ü kız. Daha çok Anadolu, Anadolu Öğretmen ve Fen Liseleri öğrencileri. ÖSS'de ilk 100 içerisinde yer alacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Onların da hocalarının da beklentisi de derece yapmaları yönünde. Uğur Dershaneleri, çeşitli illerdeki bu öğrencileri bir hafta İstanbul'da otelde kampa aldı. Onlara hem meslekler ile ilgili bilgi verdi, hem de branşlarında en iyi 32 öğretmeni Türkiye'nin çeşitli illerinden onlar için getirtti ve özel ders aldırdı. Onların da hayalleri 1.5 milyonu aşkın genç gibi üniversiteli olmak ve istedikleri programlara kayıt olabilmek.

Fedakâr annem için kazanacağım

* Abdullah Arık: (Kayseri Fen Lisesi) : Annem çocukları için büyük fedakârlık yaptı. Annem için kazanacağım. ÖSS bizim hayatımızı belirleyecek, iyi bir hayat, iyi bir üniversiteden sonra başlıyor. Hacettepe Tıp istiyorum.

Tangoya geri döneceğim

* Gökçe Serez: (Galatasaray Lisesi): Bu sisteme ayak uyduruyoruz. Galatasaray Üniversitesi'ni istiyorum. Tango yapıyordum; sınav için ara verdim. Sınavdan sonra başlayacağım. Arkadaşlarımla da buluşacağım.

Ablamlar için kazanacağım

* Resul Demir: (Batman Fen Lisesi) : ÖSS benim için hayatın anlamı. Hayalim Cerrahpaşa Tıp. Köyden kente göç ettiğimizde üç ablam okuyamadı. Onlar için de bu sınavı kazanıp, okuyacağım.

Sayı çok fazla eleme olması lazım

* Ezgi Pınar. (İstanbul Aydın Menderes Anadolu Lisesi): ÖSS'ye çok kişi giriyor, eleme olması lazım. ÖSS, doğru bir sistem. Senenin başında kararsızdım şimdi tıp okumak istiyorum. Cerrahpaşa'yı istiyorum.

Başarı İçin 10 Tavsiye...

OECD birçok ülkede PISA sonuçlarında temel becerileri edinmede başarısız olduğunu" belirleyince 10 önemli tavsiyede bulundu.

OECD birçok ülkede PISA (Uluslararası Öğrenci
Değerlendirme Programı) sonuçlarında "kabul
edilemeyecek sayıdaki genç insanın temel becerileri
edinmede başarısız olduğunu" belirleyince
eğitimde başarının artırılması için 10 tavsiyede bulundu.
İşte tavsiyeler:
1. Akademik seçimi ileri yaşlara erteleyin.
2. Okul tercihlerini fırsat eşitliğine yönelik riskleri
dikkate alarak düzenleyin.
3. Ortaöğretimde meslekbeceri veya pratikte
üst öğrenime devam yeterliliği kazandırmayan seçenekleri
iptal edin.
4. Temel eğitimden ve becerilerden yoksun
olanlar için ikinci şanslar sunun.
5. Sınıf tekrarı yararsız. Başarısız öğrencilere
okulda destek programları uygulanabilir.
6. Okul ile ev arasında bağlantıyı güçlendirin.
7. Göçmenler ile azınlıkların mevcut eğitim sistemi
tarafından kucaklanmasını sağlayın.
8. Erken çocukluk eğitiminde az gelirliler için
düşük ücret ve ücretsiz eğitim olmalı.
9. Kaynaklar en fazla ihtiyacı olana yönlenmeli.
10. Fırsat eşitliğini sağlamak için okul terkleri
ve toplam eğitim yılının arttırılmasıyla ilgili somut
hedefler koyun.