16 Mayıs 2008 Cuma

Üniversitelilerin Silahlı Partisi...

Edirne'de silah ve bıçakların konuştuğu disko kavgasında 5 kişi yaralandı. Olaya karışan 20 kişi gözaltına alındı.

İstanbul yolu üzerinde bulunan Arda Tesisleri'nde Trakya Üniversitesi öğrencileri, gençlik partisi düzenledi. Kızlı erkekli öğrencilerin katıldığı partinin yapıldığı yere, kız arkadaşları olmayan bir grup girmek istedi. Tesisin özel güvenlik görevlileri, şahısların içeri girmesine izin vermedi. Bunun üzerine disko görevlileri ile gruptaki şahıslar arasında tartışma başladı. Disko görevlisi C.Y., R.K., M.Y., O.Ş., Ö.D., ile N.P., A.A., S.A. arasındaki tartışma, kısa süre içinde kavgaya dönüştü. Silahların çekildiği kavgada disko görevlisi C.Y., R.K. ile gruptaki N.P., A.A. silahtan çıkan mermilerle yaralanırken, S.A. ise bıçakla yaralandı. Polis olaya müdahale ederken, yaralılar ambulansla Trakya Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olay yerinde ve kent merkezinin değişik noktalarında yaptığı operasyonda olaya karışan 20 kişiyi gözaltına aldı. Polisin yaptığı olay yeri incelemesinin ardından öğrencilerin çıkışına izin verildi.

Yeni Kurucuları YÖK Belirleyecek...

Yeni kurulan üniversitelerde Yüksek Mahkeme'nin istediği oldu kurucu rektörleri YÖK belirleyecek.

Hükümet 2005 ve 2006 yıllarında tartışmalara sebep olan yeni üniversitelere kurucu rektör atama sistemini yeniden gündemine aldı. Yeni üniversitelere rektör atamasını düzenleyen kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis'e gönderildi.

Tasarıya göre, üniversitelere rektör olmak isteyen profesörler YÖK'e başvuracak. YÖK Genel Kurulu bu adayları 3'e indirerek içlerinden birini ataması için cumhurbaşkanına sunacak. Kurucu rektörler 4 yıl görev yapacak.

YÖK Kanunu'nda net olarak açıklanmadığı için farklı yorumlara neden olan 'kurucu rektörlerin' atanmasını sisteme oturtmak isteyen hükümet, YÖK Kanunu'nun rektör atamalarını düzenleyen maddesine ilave yapacak. AK Parti hükümetinden önce kurulan üniversitelerin rektörleri, hükümetin önerdiği 3 isimden birinin cumhurbaşkanı tarafından atanmasıyla belirlenirken, son dönemde bu durum sorun oluşturmuştu. Bugüne kadar 22 devlet üniversitesi kuran hükümet, rektörleri de eskisi gibi atamak isteyince kanun, iki kez Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmiş, iki kez de Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Yüksek Mahkeme'nin iptal kararından sonra ise YÖK inisiyatifi eline almış, 15 yeni üniversitede az sayıdaki öğretim üyelerine seçim yaptırarak rektörleri belirlemişti. Halen 17 yeni üniversitenin rektörü bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde 9 yeni üniversite daha kurulması da Meclis'te ele alınacak.

Anayasa Mahkemesi 'rektör atamak YÖK'ün yetkisinde' demişti

Meclis'e sevk edilen kanun tasarısının 'Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gerekçeleri' doğrultusunda düzenlendiği öğrenildi. Yüksek Mahkeme'nin iptal gerekçesinde kurucu rektörlerin atanmasında 'YÖK'ün dışlanamayacağı ve üniversite özerkliği nedeniyle rektör adaylarını belirleme yetkisinin Anayasa gereği YÖK'te olduğu' vurgulanmıştı. Kanun tasarısının gerekçesinde de bu duruma atıf yapılarak, 'yeni kurulan devlet üniversitelerinde kadrolu yeterli öğretim üyesinin bulunmaması nedeniyle mevcut YÖK Kanunu'ndaki rektör seçimine ilişkin hükümlerin uygulanma imkanı bulunmadığı' kaydedildi. Kanun tasarısının 9 yeni üniversite kurulmadan önce yasalaşması bekleniyor.

Öğretmene 3 Ayrı Kanundan Soruşturma...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, disiplin suçu işleyen öğretmenler hakkında 3 ayrı kanuna göre soruşturma açılacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, disiplin suçu işleyen öğretmenler hakkında 3 ayrı kanuna göre soruşturma açılacağını ve 3 ayrı kanuna göre ceza alacağını bildirdi. Bakan Çelik, Danıştay'ın kararı nedeniyle bu tür bir uygulamaya gidildiğini belirtirken soruşturmalarda 'birleştirme' uygulamasına artık gidilemeyeceğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Çelik'in imzası ile valiliklere ve müfettişlere gönderilen genelgede, Danıştay 12. Dairesinin 26 Aralık 2006 tarihli kararı nedeniyle "tevhiden cezalandırma" yönteminin artık uygulanamayacağını belirtti. Bakan Çelik, daha önce disiplin suçu işleyen öğretmenler hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi Taltif ve Cezalandırılmalarına Dair Kanun kapsamında birleştirilmiş soruşturma yapıldığını anımsattı. Çelik, Danıştay'ın bu tür birleştirilmiş soruşturma yönteminin "yasal olmadığını" açıkladığını bildirerek, bu nedenle her suç için her kanuna göre ayrı teklifte bulunulacağını anlattı.

-DİSİPLİN CEZALARININ UYGULANMASINDA BİRLİK VE BERABERLİK SAĞLANACAK-

Çelik söz konusu yargı kararı nedeniyle yapılan soruşturmalarda; getirilen tekliflerde her bir eylem için hukuki gerekçenin yazılacağını, suç konusu eylem, işlem, tutum ve davranışların da tek tek suçlanan kişiye bildirilerek savunmasının alınacağını söyledi. Çelik, disiplin cezası tekliflerinin uygulanmasında birlik ve beraberliğin sağlanması için disiplin soruşturma raporlarında her bir eylem için 3 ayrı kanuna göre hukuki nitelendirilmesinin yapılarak disiplin cezası teklifinde bulunulmasını istendi.