21 Ocak 2011 Cuma

ODTÜ Vorteks'e Çare Buldu

Amsterdam Schipol Havaalanı'nda THY uçağının düşmesine neden olan rüzgar girdabına (vorteks) ODTÜ'lü araştırmacılar çare buldu.
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği uzmanları, uçakların rüzgar girdaplarını kontrol altına alarak, iniş ve kalkışlarında güvenlik sağlayan bir sistem tasarladı. Özellikle ticari yolcu uçaklarında yüksek kaldırma kuvvetinin sonucu olarak çok kuvvetli girdaplar oluştuğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Uzol, bu güçlü girdapların özellikle havaalanlarında birbiri ardısıra kalkış-iniş yapan uçaklar üzerinde tehlikeye yol açabildiğini belirtti. Uzol, bu girdaplar nedeniyle güvenliği sağlamak için kalkan ve inen uçaklar arasındaki mesafenin belli bir değerin altına düşürülmediğini ve bu durumun da havaalanlarının kullanım kapasitesini azalttığına işaret etti. Bu soruna çözüm olabilecek projelerini ABD'de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurduklarını açıklayan Uzol, geliştirdikleri sistemin mevcut yöntemlerde fazla yakıt harcanmasına ve uçakların daha hızlı uçmasını ve helikopterlerin de gürültüsüz uçmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Tekirdağ'ın sebebiydi...

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağı 2009'da Schiphol Havaalanı'na inişte piste ulaşamadan tarlaya düşmüş ve 3 parçaya ayrılmıştı. Kazada 3'ü pilot 9 kişi ölmüş, 84 kişi ise yaralanmıştı. Uzmanlar, birkaç dakika önce havalanan başka bir uçağın bıraktığı bozuk hava kütlesi yani �Vorteks� nedeniyle düşmüş olduğu açıklamıştı.

Boykot Yaptılar Okula Göndermediler

Boykot Yaptılar Okula Göndermediler

Afyon Beyyazı beldesi sakinleri taş ocaklarındaki çalışmalar nedeniyle zarar gördüklerini ileri sürerek çocuklarını okula göndermedi.

Beyyazı sakinleri, beldeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan 3 firmaya ait taş ocaklarındaki patlatmalar ve çalışmalardan dolayı zarar gördüklerini öne sürerek eylem yaptı.

Daha önce beldede toplanan ve aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi, taş ocaklarının bulunduğu alana giderek buralardaki barakaları ve iş makinelerini taşlamışlardı.

Belde sakinleri bugün de Beyyazı İlköğretim Okulunda öğrenim gören yaklaşık 700 öğrenciyi okula göndermeyerek eylemlerine devam ettiler.

Aileler, ''taş ocaklarındaki patlamalardan korktukları için çocuklarının okullarına kendilerinin gidip gelemediklerini'' iddia ettiler.

Öğrenciye 'Ben Eşeğim' Cezası

Öğrenciye 'Ben Eşeğim' Cezası

Diyarbakır'da bir lise öğrencisine okul müdiresi tarafından görülmemiş bir ceza verildi. .
Disiplin kuruluna gitmemek için isteneni yapan öğrencinin psikolojisi bozuldu. Öğrenciye doktor tarafından 1 hafta rapor verilirken, babası da savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır'daki bir lisede, akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Okul müdiresi İstiklal Marşı okunurken ses uyumsuzluğu yaşanması nedeniyle gülümseyen kız öğrenciyi tüm okulun önünde "Ben eşeklik yaptım, özür dilerim" diye bağırttı. Diyarbakır Muazzez Sümer Anadolu Kız Meslek Lisesi'ndeki olay pazartesi günü meydana geldi. İstiklal Marşı törenindeki ses uyuşmazlığı sebebiyle dili sürçen birinci sınıf öğrencisi Esra T. (15) önce tebessüm etti, ardından da toparlanıp okumaya devam etti. Bunu gören okul müdiresi Serpil Tekay, töreni yarıda keserek öğrenciyi yanına çağırdı. Esra T., diğer sınıflardan yükselen ses uyumsuzluğu nedeniyle dilinin sürçtüğünü ve tebessüm ettiğini belirterek özür diledi. Okul müdiresi, "Şimdi 'Ben bir eşeklik ettim, özür dilerim' diyeceksin, yoksa disipline veririm." diyerek kız öğrenciyi tehdit etti. Korkuyla tören alanındaki öğretmen ve öğrencilere dönen Esra, "Ben bir eşeklik ettim, özür dilerim." dedi. Okul müdiresi, sesin yüksek çıkmadığını, arka tarafa ulaşmadığını belirterek, aynı cümleyi iki kez daha tekrarlattı. Öğrenciler arasında gülüşmelere yol açan bu durum, Esra T.'nin psikolojisini bozdu.

Bir daha okula gitmek istemiyorum

Törende başka arkadaşlarının da güldüğünü ancak müdirenin sadece kendisini çağırdığını anlatan Esra T., bütün okula rezil olduğunu ve bir daha okula gitmek istemediğini söyledi. Liseli kız, "Müdürümüz beni önce disipline vermekle tehdit etti, sonra bana o sözleri söyletti. Çok sayıda kişi bana güldü. Ağlayarak sınıfa koştum. Okulda kimsenin yüzüne bakamaz hale geldim." dedi. Esra'nın babası Mahmut T. ise böyle çağdışı bir cezanın kabul edilemeyeceğini belirterek, "Toplum önünde birinin onurunu kırmak tamiri mümkün olmayan bir durumdur. 15 yaşındaki bir kız çocuğuna böyle bir cezanın verilmesi, kabul edilemez. En geri kalmış ülkelerde bile böyle insan onurunu kıran bir cezaya rastlanamaz." şeklinde konuştu.

Kızına 'psikolojisinin bozulduğuna' dair rapor verildiğini dile getiren T., raporla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Okulun Müdiresi Serpil Tekay olayı doğrularken öğrencinin gülerek İstiklal Marşı'na saygısızlık yaptığını savundu. Tekay, "Ben ısrarla gözlerine baktım ama beni dikkate almayarak gülmeye devam etti. Hava soğuktu, öğrencileri içeri almam gerekiyordu. Ben de çağırıp bunları söylettim, arkadaşlarından özür diledi." dedi. (Zaman)

MEB'den 12 Müdürün İstifasına Açıklama

MEB'den 12 Müdürün İstifasına Açıklama

MEB,116 milyon TL ödeneğin temizlik hizmeti alımı için tahsis edildiğini, illere gönderilen ödeneğin dağıtımının ise İl Özel İdareleri tarafından yapıldığını bildirdi.
Bakanlık yetkilileri, okulların temizlik hizmetleri için ilk kez 2010 yılında ödenek ayrıldığını belirttiler. Böylece Türkiye'de ilk kez okullarda ödenekle temizlik hizmetinin satın alındığını vurgulayan yetkililer, konuyla ilgili olarak, şunları kaydetti:

''Sadece ilköğretim okulları için 2010 yılında 50 milyon lira, 2011 yılı için 40 milyon lira olmak üzere 90 milyon lira ödenek ayrılmıştır. Tüm okullarımızla birlikte toplam 116 milyon lira ödenek, temizlik hizmeti alımı için tahsis edilmiştir. İllere gönderilen ödeneğin dağıtımını ise il özel idareleri yapmaktadır. Diyarbakır'da öncelik, taşımalı eğitim yapılan okullarımıza ve dezavantajlı bölgelere tanınmış, il özel idaresinin kararıyla ilk etapta Silvan'a temizlik hizmeti alımı için ödenek gönderilememiştir. İstifa eden 10 asil, 3 vekil yöneticinin yerine yeni görevlendirmeler yapılmıştır.''

Silvan'daki bazı okulların müdürleri, okullarında hizmetli personel bulunmaması ve ödenek yetersizliğini gerekçe göstererek, istifa etmişlerdi.