ODTÜ Vorteks'e Çare Buldu - Eğitim Haberleri

21 Ocak 2011 Cuma

ODTÜ Vorteks'e Çare Buldu

Amsterdam Schipol Havaalanı'nda THY uçağının düşmesine neden olan rüzgar girdabına (vorteks) ODTÜ'lü araştırmacılar çare buldu.
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği uzmanları, uçakların rüzgar girdaplarını kontrol altına alarak, iniş ve kalkışlarında güvenlik sağlayan bir sistem tasarladı. Özellikle ticari yolcu uçaklarında yüksek kaldırma kuvvetinin sonucu olarak çok kuvvetli girdaplar oluştuğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Uzol, bu güçlü girdapların özellikle havaalanlarında birbiri ardısıra kalkış-iniş yapan uçaklar üzerinde tehlikeye yol açabildiğini belirtti. Uzol, bu girdaplar nedeniyle güvenliği sağlamak için kalkan ve inen uçaklar arasındaki mesafenin belli bir değerin altına düşürülmediğini ve bu durumun da havaalanlarının kullanım kapasitesini azalttığına işaret etti. Bu soruna çözüm olabilecek projelerini ABD'de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurduklarını açıklayan Uzol, geliştirdikleri sistemin mevcut yöntemlerde fazla yakıt harcanmasına ve uçakların daha hızlı uçmasını ve helikopterlerin de gürültüsüz uçmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Tekirdağ'ın sebebiydi...

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağı 2009'da Schiphol Havaalanı'na inişte piste ulaşamadan tarlaya düşmüş ve 3 parçaya ayrılmıştı. Kazada 3'ü pilot 9 kişi ölmüş, 84 kişi ise yaralanmıştı. Uzmanlar, birkaç dakika önce havalanan başka bir uçağın bıraktığı bozuk hava kütlesi yani �Vorteks� nedeniyle düşmüş olduğu açıklamıştı.

Hiç yorum yok: