16 Nisan 2009 Perşembe

Kumbaradaki Paralar Okul Olacak

Milli Eğitim Bakanlığı ve Ziraat Bankası'nın desteği ile başlatılan 'Biriktiriyorum, Arkadaşıma Okul Yaptırıyorum' kampanyası ilk meyvesini verdi.

Yoksul bölgelere okul yaptırmak amacıyla Türk Kızılayı'nın önderliğinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Ziraat Bankası'nın desteği ile başlatılan 'Biriktiriyorum, Arkadaşıma Okul Yaptırıyorum' kampanyası ilk meyvesini verdi. İlk olarak Bahçeşehir Süleyman Demirel İlköğretim Okulu öğrencileri, Kızılay'ın ücretsiz olarak dağıttığı ve harçlıklarından artırarak doldurdukları 500 Kızılay Kardeşlik Kulübü Kumbarası'nı, Bahçeşehir Ziraat Bankası Şubesi'ne teslim etti. İlköğretim okullarında öğrencilere Türkiye genelinde bir milyon 500 bin kumbara dağıtıldığını söyleyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, ihtiyaç duyulan bölgelerde kura ile her yıl bir okul yaptırmayı planladıklarını söyledi. Kumbara teslim törenine katılan Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Elif Erül de kampanyaya ilk destek veren okul oldukları için okul öğretmenlerine ve öğrencilere teşekkür etti. Erül, proje ile öğrencilerde yardımlaşma duygusunun yanı sıra tasarruf ve yardımlaşma bilincini aşılamış olduklarını dile getirdi. Kumbara teslim töreni öncesinde öğrencilere hitap eden Türkiye Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, bir yıl sonra tekrar bir araya gelerek okulun temelini beraber atacakları ve okul açılışında da kurdeleyi yine beraber kesecekleri sözünü verdi. Projeye destek veren ve öğrencilerle bir araya gelen Ahmet Mete Işıkara, öğrencilere, "Siz bugün çok önemli örnek davranışta bulundunuz. Siz çok iyi fırsatlara sahipsiniz ve ihtiyacı olan kardeşlerinize yardım ediyorsunuz. Bir gün diyeceksiniz ki 'Orda bir okul var uzakta, gitmesek de görmesek de o okul bizim okulumuzdur." dedi.

Tatil 24 Eylül'e Kadar Uzadı...

Önümüzdeki yıldan itibaren okulların 24 Eylül'de açılacağını belirten Bakan Günay, ailelerin artık bayram sonrası da tatilden yararlanabileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, iç turizmi hareketlendirmek için okulların açılış tarihini önümüzdeki yıldan itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla 8 Eylül'den 24 Eylül'e aldırdıklarını söyledi. Günay, erken rezervasyon ağırlıklı bir kampanya düzenleyerek, yerli turistlerin de yabancıların yararlandığı ucuz turizm hizmetlerinden yararlandırılması yoluna gideceklerini ifade etti. Turizm sezonunu açmak üzere Çeşme'ye giderken İzmir'e de uğrayan Bakan Ertuğrul Günay, İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) sektör temsilcilerine hitap etti.
SON DAKİKA REZERVASYONU ARTTI Günay, okulların aynı tarihlerde açılması ve kapanmasının turizm sezonuna olumsuz etkisini ortadan kaldırmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla açılışın Ramazan Bayramı sonrasına bırakılmasının kararlaştırıldığını belirterek, eylül ayının bayramdan sonra bir haftasını daha iç turizmin hizmetine sunduklarını vurguladı. Kriz dolayısıyla Avrupa, Rusya ve Ukrayna'da, erken rezervasyon yerine son dakika tercihlerine dönüldüğünü anlatan Günay, yine akılda kalan ve tercih edilen bir ülke olma yolunda yaygın ve etkili bir tanıtım kampanyası için Maliye Bakanlığı'nı zorladıklarını kaydetti. Günay, İzmir'i Antalya'daki "her şey dahil" kitle turizmi modelinden farklı, butik turizme yönelik çabalarda ön plana almayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Kayıtlar İnternet Üzerinden

E-Kayıt başvuruları ilköğretimde 1 Haziran, liselerde 1 Ağustos 2009 tarihinde başlayacak.

2009-2010 eğitim-öğretim yılı kayıt başvuruları, internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu kayıt döneminden itibaren şehit ve gazi çocuklarının yanı sıra özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar da istedikleri okula kaydolabilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarına e-kayıt uygulaması konusunda bir genelge yayımlayarak, öğrenci yerleştirme komisyonlarının çalışmalara başlamalarını istedi. Genelgede, konuyla ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine işaret edilerek 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarına öğrenci kayıtlarının Ulusal Adres Veri Tabanı'ndaki adresler ve çocukların MERNİS nüfus bilgilerinin esas alınarak elektronik ortamda gerçekleştirileceği vurgulandı. Ortaöğretim Ortaöğretimde de sınavla öğrenci alan fen ve anadolu ile sosyal bilimler liseleri dışındaki liselere kayıt başvuruları 1 Ağustos 2009'da başlayacak. Ortaöğretimde de kayıt başvuruları internet üzerinden gerçekleştirilecek ve ilköğretim okullarındaki yöntem aynen izlenecek. Bu çerçevede il ve ilçelerde kurulacak "Öğrenci Yerleştirme Komisyonları" her okulun kayıt bölgesini ve kontenjanını belirleyecek. Belirlenen kayıt bölgeleri okul müdürlüklerine bildirilecek. Okul müdürlükleri, kontenjanlarındaki öğrenci sayısı kadar kayıt yapacak. İnternet üzerinden kayıt İnternet üzerinden okula kayıt uygulaması, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre öğrencilerin, velilerin ikametlerine en yakın okullara yerleştirilmesini esas alıyor. Bu çerçevede veliler, internet aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığının web sitesinden form doldurarak kayıt başvurusu yapabiliyor. Velilerin başvuruları değerlendirildikten sonra öğrenciler, öğrenci yerleştirme komisyonlarınca ikametgahlarına en yakın okula yerleştiriliyor. Öğrencilerin hangi okullara yerleştirildikleri listelerle ilan ediliyor. Öğrencilerin kesin kayıt işlemleri ise ilan edilen bu listelere göre okul müdürlüklerince gerçekleştiriliyor.

Öğrencilerin Şakası Kanlı Bitti...

Eskişehir'de bir lise öğrencisi, şakalaştığı sınıf arkadaşını bıçakla bacağından yaraladı.

Alınan bilgiye göre, meslek lisesi 11. sınıf öğrencisi öğrencisi Y.D. (17), elindeki bıçakla sınıfta arkadaşlarıyla şakalaşırken, M.K'yı bacağından yaraladı. Yaralanan M.K, arkadaşlarının yardımıyla Özel Anadolu Hastanesine götürüldü. Hafif yaralanan M.K, tedavisinin ardından taburcu edildi. Arkadaşını bıçakla yaraladığı iddia edilen Y.D, olay yerine gelen Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekiplerine teslim edildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.