6 Mart 2009 Cuma

Dervişoğlu Kürtçe Dersi Olsun Dedi

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu'nun başkanlığını yaptığı Bilgesam, okullarda Kürtçenin seçmeli dil dersi olarak okutulmasını önerdi.

Bu öneri dün İstanbul Sheraton Otel'de Bilgesam'ın açıkladığı 'Türkiye'nin bugünü ve yarını' başlıklı raporun 'Kürt Sorunu' başlığı altında yer aldı. Kuzey Irak bölgesel yönetimi ile çatışmacı değil barışçı ve yapıcı, iyi ilişkiler geliştirilmesi istenen raporda, "PKK terörünün teşkil edebileceği olumsuzluğa rağmen Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile iyi ilişkiler içinde bulunmak Türkiye'nin hem siyasi ve hem de ekonomik menfaatlerinin gereğidir." denildi. Salim Dervişoğlu, toplantıda gazetecilerin yönelttiği, "Görevdeyken niye seçmeli Kürtçe dersini gündeme getirmediniz?" sorusuna, "Asker kökenliyim. Görevdeyken Türkiye'nin bu konuları üzerinde beyanat vermek serbestisine sahip değiliz." şeklinde cevap verdi. Bilgesam'ın raporunda ayrıca yeni bir anayasanın Türkiye için ihtiyaç olduğu vurgusu yapılırken, ancak oluşturulacak kurucu bir meclis tarafından yeni anayasanın yapılabileceği ileri sürüldü. Raporu kaleme alan kurul üyesi emekli büyükelçi İlter Türkmen ise, "DTP'yi kapatmak siyasi hata olur." dedi. Kurulun diğer bir üyesi Sami Selçuk da yargıçların siyasi durumu düşünmeden kanuna göre hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Selçuk, "Yargıç siyasi durumu gözeterek karar verirse hukukî hata yapar. Yargıç, kanuna göre hareket eder." ifadesini kullandı. Selçuk, Türkiye'nin Fransız tipi laiklikten vazgeçip Belçika tipi laikliği öne çıkarması gerektiğini de dile getirdi: "Laiklik, inanç özgürlüğünün güvencesidir. Laiklik ile laisizm birbirine karıştırıldığında toplumsal barış sağlanamaz. Türkiye'de ikisi özdeş kullanılabiliyor."

Diyarbakır'da 40 Öğrenci Yolda Kaldı...

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi'nde yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan 40 İlköğretim öğrencisi, Köylere Hizmet Götürme Birliği ekiplerinin 5 saatlik çalışması sonucu kurtarıldı.

Doğu ve Güneydoğu'da etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Tipi ve kar yağışının etkili olduğu Diyarbakır'ın Kulp ilçesi'nde taşımalı eğitim servisi yapan araçlar yolda mahsur kaldı. Yuvacık, Kayacık, Akçasır, Aygün, Saltuk, Koçkar,Yuvacık Köyü taşıma servisi yapan araçlar kara saplanınca 40 öğrenci mahsur kaldı. Öğrencilerin cep telefonu ile yardım istemesi üzerine harekete geçen, Kulp Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleri 5 saatlik çalışmanın ardından yolları kardan temizleyerek donma tehlikesi geçiren öğrencilere ulaştı. Öğrenciler sağsalim evlerine ulaştırılırken sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

"Daha Hassas Olalım"

Denizli'de kent merkezi ile Sarayköy, Akköy, Honaz ve Babadağ ilçeleri okullarında eğitime bir gün ara verildi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, yaptığı açıklamada, dün gazetelerde bazı uzmanların Denizli'de büyük bir deprem meydana gelebileceği konusunda beyanatlarının bulunduğunu belirterek, küçük sarsıntıların başladığı 1 haftadan bu yana Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Pamukkale Üniversitesinden uzmanlarla gözlemler yapıldığını kaydetti.
Bu çalışmalara göre, deprem eğrisinde bir hareketliliğin bulunduğunu, ancak açıklamalardaki gibi 6-6.5 şiddetinde bir depremin beklenmediğini bildiren Erkmen, en kötü ihtimalle 4.5-5 şiddetini geçmeyen bir sarsıntının yaşanabileceğini söyledi. Vali Erkmen, okullarda daha önce deprem güçlendirme çalışmalarına başlandığını ifade ederek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından uzmanlarla bugün teknik kontrolün gerçekleştirilmesi amacıyla il merkezi ile Sarayköy, Akköy, Honaz ve Babadağ'da okullarda eğitime bir gün ara verildiğini kaydetti. Erkmen, “Bu incelemelerin çocukların gözünün önünde yapılmaması için 1 günlük tatil verdik. Bu çalışmada riskli görülmeyen okullarda yarın eğitime başlanacak. Riskli olanlar için de başka çözümler aranacak” dedi. Bugüne kadar 3500 binanın kontrol edildiğini dile getiren Vali Erkmen, kontrollerde riskli olarak tespit edilen Aşağıdere, Develi, Korucuk, Tosunlar, Adaköy, Cabar, Uyanık, Küçükdere ve Aşağışamlı'da 21 evin boşaltıldığını söyledi. Erkmen, Denizli'nin birinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle halkın bununla yaşamayı öğrenmesi, tedbirli olması, ama paniğe kapılmaması gerektiğini vurguladı. “BUGÜN NORMALDEN DAHA HASSAS OLALIM” Bu sabah Emniyet Müdürlüğü Kriz Merkezi'nde bir basın toplantısı da düzenleyen Vali Yavuz Erkmen, 28 Şubat tarihinden itibaren 3 ve üstü büyüklükte 80, 3'ün altında büyüklükte ise 100 sarsıntının meydana geldiğini söyledi. Erkmen, daha önce aralık ayında da bu hareketliliğin yaşandığını, ancak büyük bir deprem olmadan bittiğini anımsatarak, şöyle devam etti: “Bu sabah saatlerinden itibaren eğrilerde gözle görülür bir hareketlilik oluşması üzerine, en kötü ihtimalle, geçen yıl Honaz'da yaşanan 4.8 şiddetindeki depreme benzer bir depremin oluşabileceği ifade edildi. Bu, mutlaka bu şiddette bir depremin olacağı anlamına gelmez. Hareketlilik, beklenen depremi oluşturmayabilir de. Biz sadece, uzman arkadaşlarımızın uyarıları doğrultusunda bugün normalden daha hassas olunmasını tavsiye ediyoruz. Telaşa kapılmaya gerek yok. Bunları, illede bir deprem olacak diye kesinlikle söylemiyorum. Olumsuz bir durum da yaşayabiliriz. Hiç bir şey de olmayabilir.” Vali Erkmen'in basın toplantısına Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Daire Başkanı Bekir Tüzel ve Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Göngör de katıldı.