16 Eylül 2010 Perşembe

Mahkeme, SBS'de Öğrenciyi Haklı Buldu

Mahkeme, SBS'de Öğrenciyi Haklı Buldu

Konya'da lise ikinci sınıf öğrencisi Emet Altan'ın Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) kopya çektiği gerekçesiyle matematik testi cevaplarının hesaplanmaması üzerine, açtığı davada haklı bulundu.
Ankara 8. İdare Mahkemesi, 6 Haziran 2009 tarihinde yapılan 8. sınıf SBS'ye katılan Emet Altan'ın sınav sonuçlarının değerlendirilmesi aşamasında yapılan kopya analizlerinde, adayın matematik testinden ikili kopya olayına karıştığından dolayı matematik testi sonucunun hesaplanmamasına dair işlemin iptali istemiyle açılan davayı karara bağladı.

Mahkeme, dosyanın incelenmesinden sonra Altan'ın, geçen yıl yapılan SBS'ye katıldığı, sınavda oturma düzenine göre 9. sırada bulunduğu, aynı salonda 5. sırada sınava giren bir öğrenciyle 20 matematik sorusundan 9 soruya aynı yanlış cevabın verildiğini belirtti.

Sınav sonucunda bu durumun bilgisayar analiziyle saptanması üzerine söz konusu testin sonucunun iptal edildiğinin anlaşıldığı bildirildi.

Öğrencinin sınav sırasında kopya çektiğiyle ilgili somut ve hukuken geçerli kanıtların ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Mahkeme heyeti, bu nedenle öğrencinin eğitim hakkının ihlali sonucunu doğuracağından kopya iddiasının hukuka uygun görülmediğini belirtti.

Karara itiraz edildiği, dosyanın temyize gönderildiği bildirildi.


-''HAKLI MÜCADELENİN GURURUNU YAŞIYORUM''-


Dört çocuk babası Kenan Altan (40) yaptığı açıklamada, öğrenim hayatında başarılarından dolayı her dönem 'takdir', 'üstün başarı' ve 'onur' belgesi alan kızının SBS'de kopya çekmediğini ispatladıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Çocuklarının okuması için ellerinden gelen herşeyi yaptığını belirten Altan, ''Kopya muamelesi olmasaydı kızım istediği okula yerleşecekti. Bu durum bizi çok etkiledi. Kızımın bu durumdan dolayı psikolojisi etkilendi'' dedi.

Altan, tazminat davası açmaya hazırlandıklarını ifade etti.

Okuduğu düz lisenin ikinci sınıfına teşekkür belgesi ile geçen Emet Altan ise, kopya çekmediği halde bu muameleyi görmenin kendisini çok yıprattığını dile getirdi.

Kendisini insanlara inandırabilmek için çok çaba sarf ettiğine dikkat çeken Altan, şunları kaydetti:

''Kopya çekmediğim ispatlandığı için mutluyum. Haklı mücadelenin gururunu yaşıyorum. Ancak matematik puanım hesaplanmış olsaydı, istediğim okula yerleşecektim. Artık kopya damgası yemekten kurtuldum. Kopya çekmediğimi ispatladım. Başta ailem olmak üzere öğretmenlerim ve arkadaşlarımın yüzüne rahatça bakabileceğim. Bu durum beni daha çok cesaretlendirdi. Kendime olan güvenim arttı.''

Ailenin avukatı, dosyanın karara yapılan itiraz sonucu temyize gittiği, kararın onanmasından sonra Altan ailesinin yaşadığı zor günler için tazminat davası açacaklarını dile getirdi.


-OLAYIN GEÇMİŞİ-


Emet Altan, geçen yıl ilköğretim 8. sınıf öğrencisiyken SBS'ye girmiş, sınavdan bir süre sonra gelen sonuçlarda Altan, matematik testinin hiç hesaplanmadığını fark etmişti. Bunun üzerine Altan'ın ailesi, ilgili yerlere durumu anlatan bir dilekçe göndermiş, daha sonra aileye, Altan'ın ikili kopyaya karıştığı için matematik testinin iptalinin söz konusu olduğu bildirilmişti.

Altan ailesi, avukatları aracılığıyla durumu yargıya taşımış, Ankara 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

AÖF'de Kayıtlar 17 Eylül'de Sona Eriyor

AÖF'de Kayıtlar 17 Eylül'de Sona Eriyor

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonucuna göre Açıköğretim Fakültesi Dönemlik-Kredili Uzaktan Eğitim Önlisans programlarına yerleştirilen adayların, 13 Eylül'de başlayan kayıt işlemlerinin 17 Eylül'de son
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonucunda Açıköğretim Fakültesi bünyesinde bulunan "Eczane Hizmetleri", "Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi", "Kimya Teknolojisi", "Tıbbi Laboratuvar Teknikleri", "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler" ve "İlahiyat" Dönemlik Kredili Uzaktan Eğitim Önlisans programlarına yerleşen öğrencilerin 17 Eylül Cuma günü mesai bitimine kadar kayıt işlemlerini yapmaları gerektiği belirtildi.

Açıklamada, adayların http://kayit.anadolu.edu.tr adresinden 2010-2011 öğretim yılına ilişkin internet başvuru işlemlerini yaptıktan sonra, 2010-2011 Öğretim Yılı İnternet Başvuru ve Kayıt Kılavuzu'nda açıklanan kayıt belgelerini hazırlayarak Açıköğretim Fakültesi bürolarına bizzat başvurmaları gerektiğini kaydedildi.

Son kayıt tarihi olan 17 Eylül 2010'a kadar kaydını yaptırmayan adayların hiçbir mazereti kabul edilmeyeceği ve kayıt süresinin kesinlikle uzatılmayacağı belirtildi.

Müdürün Taciz Davası 'Ağır Cezalık' Oldu

Müdürün Taciz Davası 'Ağır Cezalık' Oldu

Tacizle suçlanan okul müdür vekili, 'kızın ruh sağlığının bozulduğu' raporu üzerine ağır cezada yargılanacak

Adana'da ilköğretim okulu 8'inci sınıf öğrencisi H.Ö'yü taciz ettiği iddiasıyla asliye ceza mahkemesinde tutuksuz yargılanan müdür vekili İ.G. ağır cezalık oldu.

Olay 2008'de meydana geldi. İddiaya göre kız öğrencilerden 13 yaşındaki H.Ö. kendini okul tuvaletine kilitleyerek ağlamaya başladı. Rehber öğretmen tarafından tuvaletten çıkarılan kız, nöbet çizelgesi için odasına gittiği müdür vekili İ.G.'nin "Çok tatlısın. Saç modelin çok güzel. Seni çok özledim'' dedikten sonra elle tacizde bulunduğunu iddia etti.

Öğrencinin ailesinin şikâyetçi olması üzerine hakkında adli soruşturma yapılan müdür vekili, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Cezaevinde 10 gün kaldıktan sonra itirazı sonucu tahliye edilen 55 yaşındaki İ.G, 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. "Çocuğun cinsel istismarı'' suçundan 12 yıla kadar hapsi istenen İ.G, "Öğrencim odama geldi ancak taciz yaşanmadı. Dışarıda ağlarken gördüm. Ailesi de gelmişti. Beni suçlayarak hakaret ettiler. Eğitimci olarak tüm çocuklara kendi çocuklarım gözüyle bakarım. Onların ahlaklı dürüst, olmaları için çaba gösteririm. Suçsuzum" dedi.

Ancak H.Ö'nün ruh sağlığının bozulduğu yönünde gelen adli tıp raporu üzerine 6'ncı Asliye Ceza Hakimi, davayla ilgili görevsizlik kararı verdi ve dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Sanık İ.G, ağır cezada yargılanacak.

Mezun Olamayan Öğrenciye Sınav Hakkı

Mezun Olamayan Öğrenciye Sınav Hakkı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, lise son sınıfta tek ders nedeniyle mezun olamayan öğrencilere sınav hakkı tanınacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'Tek Ders Sınavı' konulu yayınladığı genelgede bazı son sınıf öğrencilerinin tek dersten başarısızlık nedeniyle mezun olamadıklarını tespit ettiğini belirtti.


Çubukçu, yayınladığı genelgede, okulların 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başarı durumları ile ilgili yapılan değerlendirme sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun mezun olduğunu ancak, az sayıda da olsa bazı son sınıf öğrencilerinin tek ders nedeniyle mezun olamadığını tespit ettiğini kaydetti. Çubukçu genelgede şu ifadelere yer verdi:


Bu itibarla eylül ayında gerçekleştirilen sorumluluk sınavları ile 27.07.2010 tarihli genelge doğrultusunda yapılan sınavlardan sonra tek dersten başarısızlığı nedeniyle mezun olamayan son sınıf öğrencileri, dersin hangi sınıfa ait olduğuna bakılmaksızın valiliklerce belirlenecek tarihlerde sınava alınacaklardır.

ikinci Şans Sınav Hakkı, Mezun Olamayan Öğrenciye Sınav Şansı, Mezun Olmadan Diploma, Diploma Almadan Sınav Olun, Mezun Olamayan Öğrenci Hakkı, Tek Ders Sınavı, Liselerde Tek Ders Sınavı