18 Şubat 2009 Çarşamba

Öğretmenleri Askeri Helikopter Götürdü...

Muş'un Üçevler köyü yolunun kardan kapalı olması nedeniyle yörede görev yapan 5 öğretmen, askeri helikopterle köylerine götürüldü.

Muş'un güneyinde bulunan Üçevler köyü grup yolunun kardan kapalı olması nedeniyle yörede görev yapan 5 öğretmen, askeri helikopterle köylerine götürüldü. Muş'un dört köyünde, ikinci yarı yıl eğitim- öğretim çalışmaları 9 günlük gecikmeyle başladı. Muş'un 2 bin rakımlı Üçevler, Ağıllı, Ekindüzü ve Alaniçi ilköğretim okullarında görev yapan 5 öğretmen, bugün İl Jandarma Komutanlığı'na ait helikopterle, Üçevler Jandarma Komutanlığı bölgesine götürüldü. Öğretmenler Üçevler'den köylerine dağılarak ikinci yarı yıl için eğitim- öğretim çalışmalarına başladı. İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, ikinci yarı yılın başladığı 9 Şubat'tan beri öğretmenlerin köylerine karadan gidemediklerini ve Öğretmenevi'nde kaldıklarını bildirdi. Bayraktar, “150 öğrencinin okuduğu Üçevler, Ağıllı, Ekindüzü ve Alaniçi ilköğretim okullarında görevli 5 öğretmen, köy yollarının kardan kapalı olması nedeniyle, 9 Şubat'ta köylerine gidemediler. Öğretmenleri 18 Şubat'ta köylerine ulaştırdık” diye konuştu. Öte yandan Üçevler Köyü yolunun ulaşıma açılması için Özel İdare Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, 20 günden beri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Liseli Kız İntihar Etti!

Şanlıurfa'da lise öğrencisi genç bir kız, 5 katlı binanın çatısından atlayarak intihar etti.

Edinilen bilgiye göre, Karaköprü beldesinde yaşayan ve ailesiyle sorunları olduğu öğrenilen Şanlıurfa Fen Lisesi son sınıf öğrencisi Duygu Kutlu (17) ailesiyle tartıştı. Daha sonra kullanılmayan 5 katlı bir binanın çatısına çıkan Kutlu, kendisini aşağı attı. Hayatını kaybeden genç kızın cesedi ambulansla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Okul Kantininde Skandal!

Gaziantep'te kantinden satın aldıkları patates cipsi ve bisküviyi yiyen 19 ilköğretim öğrencisi zehirlendi. Hastaneye kaldırılan öğrencilerin midesi yıkandı.

Bu sabah, merkez Şehitkamil İlçesi'ndeki Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu'nun kantinden aldıkları bisküvi, patates cipsi alan ve tost yedikleri öğrenilen öğrenciler, bir süre sonra karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle rahatsızlandı. Öğretmenlerin olayı fark etmesi üzerine 19 öğrenci özel araçlar ve ambulanslarla hastaneye götürüldü. Şehitkamil Devlet Hastanesi'ne getirilen öğrencilerin mideleri yıkanarak serum bağlandı. Öğrencilerin kantinden yedikleri son kullanma tarihi geçmiş gıda maddelerinden zehirlendikleri belirlendi. Olay sonrası Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu'na gelen Şehitkamil Belediyesi zabıta ekipleri söz konusu gıda maddelerinden numune alırken, kantini de mühürlendi. Şehitkamil Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir de zehirlenme olayı üzerine hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Kredi Almak İsteyen Öğrenciler Dikkat!

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (YURTKUR) öğrenim veya katkı kredisi almak isteyen öğrenciler 20 Şubata kadar başvuru yapabilecek.

YURTKUR'dan daha önce öğrenim veya katkı kredisi almak üzere müracaatta bulunamamış öğrenciler için 11-20 Şubat 2009 tarihleri arasında süre tanınmıştı. Öğrenciler süre bitimine kadar kurumun ''www.kyk.gov.tr'' internet adresinden başvurabilecek. Başvurularını yapan öğrenciler, internet adresinden durumlarını takip edecek. Öğrenim veya katkı kredisi alabilmeleri için adlarına düzenlenmiş taahhüt senetlerini herhangi bir noterde tanzim ve tasdik ettirerek 27 Şubat 2009 mesai bitimine kadara YURTKUR'a teslim edecekler. Öğrencilere öğrenim kredileri 13 Mart 2009 tarihinde ödenecek.

Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı...

Yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim çalışmalarını düzenleyen Farabi Değişim Programı'na ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim esaslarını kapsıyor. Değişim programına katılmak isteyen ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4'lük sistemde en az 2.0, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının ise yine 4'lük sistemde en az 2.5 olması gerekiyor. Öğrencilere değişim programı kapsamında en az 1, en çok 2 dönem öğrenim hakkı verilecek. Öğretim üyelerine de 1 ya da 2 yarı yıl ders verme imkanı verilirken, daha önce değişim faaliyetlerinde yer almayan öğretim üyelerinden gelen başvurulara öncelik tanınacak.

İtalya'da Din Dersi Skandalı!

İtalya'nın Milano kentinde anaokullarından, liseye kadar tüm okullarda din dersi zorunlu oldu. Farklı dinden olan ailelere de "çocuklarınızı derslere gönderin" mesajı verilmesi, ülkede tartışmalara yol açtı..

Dinin ülkedeki etkisi, siyasetle bağlantısı sık sık tartışmalara konu olan İtalya, benzer bir skandalla çalkalanıyor... Ülkenin modayla adını dünyaya duyuran kenti Milano'da belediye, ilköğretimde din dersi eğitimi vermek üzere 46 kişiyi işe aldı. Bu kararla ülkede ciddi bir tartışma patlak verdi. Hem din eğitiminin anaokullarına kadar inmesi, o 46 öğretmenin hiçbir sınava tabi tutulmadan, sırf Vatikan önerdiği için işe alınması sert tepki çekti. UYUM İÇİN Ülkenin en büyük sendikalarından Cgil, mali kriz nedeniyle yıllardır ilkokullara öğretmen alınmamasına karşın ani bir kararla "46 din öğretmeninin sınavsız alınmasını" eleştirdi. Belediyeyle bu hamleyi organize eden Milano Piskoposluğu ise Katolikler dışındaki öğrencilere "Katolik din eğitimi almalarını" tavsiye eden mektuplar hazırladı. Topluma daha iyi uyum sağlamaları için din derslerine katılmalarını önerdi. 'BİZİ DAHA İYİ ANLARSIN' Mektupta "İtalya'da belki de kendini rahat hissetmiyorsun; insanları, dilimizi ve yaşam biçimimizi tanımıyorsun. Bizim tarihimiz 2 bin yıllık Katolik Hıristiyan tarihinin etkisinde kaldı" ifadesi kullanıldı. "Kilisenin tarihi ve düşüncesini" öğrenmenin kendisine yardımcı olacağı, istiyorsa derslere katılabileceği ve Hıristiyanlığa geçmek zorunda olmadığı da belirtildi. Bu kurs sayesinde kendi dinini de daha iyi anlayacağı, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük gibi problemleri daha iyi göğüsleyeceği de vurgulandı. Milano Belediyesi'nin, Vatikan'ın bölge piskoposluğu ile imzaladığı anlaşmaya göre 175 ilkokulda din eğitimi zorunlu olarak verilecek.

Bürokrasiyi Yendi, Öğretmenliğe Başladı...

Görme engelli olduğu için öğretmenliğe kabul edilmeyen Ramazan Koçak, çok sevdiği mesleğine başladı.

Bir hafta önce Edirne'de Uzunköprü Mehmet Arif Dilmen Ticaret Meslek Lisesi'nde rehber öğretmen olarak ders başı yapan Koçak, kendisiyle aynı durumda olan arkadaşlarının da sorunlarının çözülmesini istiyor. AK Parti milletvekili Lokman Ayva, Koçak'ın mağduriyetinin giderilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Ayva, "Koçak'ın sorunu çözüldü. Ümit ediyorum aynı durumda olan diğer engelli öğretmen adaylarının da mağduriyetleri en kısa zamanda giderilir." diye konuştu. Ramazan Koçak, Boğaziçi Üniversitesi'nden onur derecesiyle mezun oldu. İleri derecede İngilizce bilen Koçak, hedefi olan rehberlik öğretmenliğine yaklaşmıştı ki, özrü önüne engel olarak çıkarıldı. Edirne'de bir liseye ataması yapılan Koçak, geçici olarak çalıştığı rehabilitasyon merkezinden istifa ederek hazırlıklarını tamamladı. Evraklarını alıp tayininin yapıldığı ilçeye giden Koçak, raporunda 'Yurdun her yerinde, her iklimde öğretmen olur.' ibaresi yazmadığı için geri çevrildi. Koçak, hakkını aramak için hukukî yollara başvurdu. Beyazay Derneği'nde düzenlenen bir yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşmayı başardı. Koçak, "Başbakan, yanında bulunan İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'ya dönerek, "Lokman, bu meseleyi çözün. Çözemezseniz getirin ben çözeyim." dedi. Aradan bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen gelişme olmadı." diye konuşmuştu. Ayva, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, 'alınsınlar' diyerek yönetmelik çıkarttığına; fakat diğer yöneticilerin keyfî zorluk yaşattığına dikkat çekmişti. Ramazan Koçak'ın mağdur olduğunu anlatan Ayva, "Sorumluluklarımızı yerine getirmiyorsak niye varız? Adamlar keyfî olarak uygulamıyor." demişti.