12 Kasım 2008 Çarşamba

Genç Yöneticileri Yetiştirecekler...

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin öğrenci patronlar yaratmak için başlattığı Embryonix Projesi, şimdi de yönetici yetiştirmek için okul kurdu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin öğrenci patronlar yaratmak için başlattığı Embryonix Projesi, şimdi de yönetici yetiştirmek için okul kurdu. Embryonix Limited Şirketi'nin müdürü Özge Can Özenç, yeteneklerini geliştirmek isteyen genç yöneticileri okula beklediklerini ifade etti.

İmza Kavgası Kanlı Bitti...

Konya’nın Beyşehir İlçesi’ndeki Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtta 28 yaşındaki Arda Karadağ, imza sırasını isteyen 20 yaşındaki Hüseyin Akalın tarafından bıçaklandı.

Akalın, tutuklandı. Yaralı Karadağ da, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Karadağ'ın annesi Nesrin Filiz Mesci, “Devlet yurdundaki idareciler bunun önlemini neden almadı. Bu nasıl korumadır. Öğrenciler buna nasıl cesaret edebiliyor. Çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkalım” dedi.

Rafting rehberliği yapan Arda Karadağ, ek kontenjanla kazandığı Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu Turizm Rehberliği bölümüne kayıt yaptırdı. 3 Kasım'da Konya'ya gelerek okuluna başlayan Karadağ, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı devlet yurdunda kalmaya başladı. 8 Kasım Cumartesi saat 22.30 sıralarında Karadağ, yurt giriş saatinde atılan imza sırasına girdi. İddiaya göre, bu sırada aynı yurtta kalan, aynı yüksek okul öğrencisi 20 yaşındaki Hüseyin Akalın, Karadağ'dan sırasını istedi. Karadağ, sırasını vermedi. İmza işlemi bittikten sonra Karadağ'ın yanına yaklaşan Akalın, “Adam gibi sıranı istiyoruz. Neden vermiyorsun?” dedi. Bunun üzerine Karadağ, “Ben de adam gibi sıramı vermiyorum dedim” diye cevap verdi. Akalın, tuvalete çağırdığı Karadağ'ın gelmemesi üzerine, yürümeye başlayan gencin etrafını arkadaşlarıyla birlikte çevirdi. Çıkan tartışmada Akalın, Karadağ'ı karnından bıçakladı. Ardından arkadaşları ile birlikte olay yerinden kaçtı.

Yere yığılan Karadağ, yurt görevlileri tarafından farkedilerek, olay yerine çağırılan ambulansla Beyşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradaki ilk müdahalenin ardından Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Karadağ, Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alındı. Karadağ'ın bağırsaklarında iki kesik, bir de delik bulunuyor.

Yaşanan olaya sitem eden Karadağ'ın annesi Nesrin Filiz Mesci, oğlunun 3 Kasım'da okula başladığını söyledi. Mesci, “Arda, geçtiğimiz Pazartesi günü okula başladı. Olay günü itibariyle 5 günlük okul geçmisi var. Şu an yoğun bakımda. Dün ameliyat oldu. Devletin yurdunda bu olay nasıl oluyor. Bir haftalık öğrenci. Bu olayı düşmanlık olarak kabul etmiyorum. Kıskançlık olarak kabul ediyorum. Çocuklar bunu nasıl yapabiliyor. Kesici aletlerle yurtta bulunabiliyor. Eşkiyalar şehirden yurda geldi. Bu nasıl eğitimdir. Nasıl gençliktir. Ben 31 yıllık öğretmenim. Oğlumu bir hafta önce okula gönderdim. Şimdi komada. Susmak istemiyorum. Bu nazıl düzendir. Devletin yurdunda nasıl korumadır. İdareciler nerede? Bunun önlemi neden alınmadı. Bu öğrenciler buna nasıl cesaret ediyor. Ben de susarsam bu olaydan başka bıçaklanacak veya öldürülecek çok kişi olabilir” dedi.

KIZ ARKADAŞIMIN YANINDA RENCİDE ETTİ

Öte yandan, ihbar üzerine olay yerine gelen Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, yaptığı çalışmada şüphelinin Hüseyin Akalın olduğunu tespit ederek, suç aleti bıçakla gözaltına aldı. Jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen Akalın, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Akalın'ın ifadesinde, “Yanımda kız arkadaşım vardı. Ona imza attıracaktım. Sırasını istedim, vermedi. Kız arkadaşımın yanında beni rencide etti” dediği öğrenildi.

Finale Üç Gün Kaldı...

ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nın dördüncü yıl finali için geri sayım başladı.

ODTÜ Teknokent tarafından üniversite öğrencilerini yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirmeye teşvik etmek ve yarının teknoloji firmalarına ilk adım desteği sağlamak amacıyla düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın dördüncü yıl finali için geri sayım başladı.

Bu yıl yaklaşık 500 başvuru arasından finale kalan dört proje, 75 bin YTL'lik Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü'nü ve 50 bin YTL'lik Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ödülü'nü kazanabilmek, ODTÜ Teknokent'te üç yıl "şirket" statüsünde ücretsiz faaliyet gösterebilmek için 15 Kasım'da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek büyük finalde yarışacak.

"İş bulan değil iş kuran mezun" ilkesini benimseyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Türkiye'nin ilk ve en büyük teknoparkı ODTÜ Teknokent'in Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteğiyle düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması, üniversiteli genç girişimcilerin fikirlerini işe dönüştürme imkanı sunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda finalist beş grup, bugün ODTÜ Teknokent'te başarılı şirketler olarak milyon dolarlık cirolarla faaliyet gösteriyor. Finalistlerin başarı ve performansları yarışmayı diğerlerinden ayıran en büyük özellik olarak anılıyor.

Öğrencilerden büyük ilgi gören yarışmaya bu yıl 500 online başvuru yapılırken 107 grup proje önerisini teslim etti. Elemelerin ardından 17 proje ikinci aşamaya geçebildi. Projelerin jüri karşısında sunumunun yapıldığı yarı finalde ise aralarında Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerin bulunduğu dört grup, büyük finale katılmaya hak kazandı.

Büyük finalde ekipler, projelerini hem stantlarda sergileyecek hem de sunumları aracılığıyla projelerini kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulacak.

Yaratıcı projeler

Finalistler, birbirinden yaratıcı projeleri ile dikkati çekiyor. Biyolojik Mayın Tespit Sistemi adlı proje, genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların uçaktan toprağa serpilmesi ile toprakta gömülü bulunan mayınların gözle görülecek biçimde ışımasını sağlıyor. Sistem ile mayınların tespit edilmesi hem büyük bir maddi tasarruf sağlıyor hem de can ve mal kayıplarına son veriyor.

İki Boyutlu Barkod Sistemi, kullanıcıların kameralı cep telefonu yardımı ile barkodlarda saklanmış bilgiye GPRS (internet) yolu ile ulaşmasını hedefliyor. Bu sayede gazete, ürün ambalajı gibi durağan içeriğe sahip fiziki nesnelerin dinamik içerik sunar hale gelmesi amaçlanıyor.

Terahertz Spektrometre Projesi kimyasal ve biyolojik harp ajanlarının kompakt terahertz spektrometre ile tanımlanmasını sağlıyor. Terahertz Spektrometre ile bir kutu içerisindeki kimyasal biyolojik harp ajanları belirlenebiliyor. Proje kapsamında patlayıcı maddeler, biyolojik ve kimyasal savaş ajanlarını belirleyebilen kompakt bir cihaz geliştirilmekte.

Geliştirilmiş Su Kültürü adlı proje Nutrient Film Tekniği ile su kültüründe sudan en üst düzeyde tasarruf ederek organik ürün alınabilecek bir sera kurulmasını amaçlıyor. Oluşturulan 5 katlı seradan 4 ay içinde yüzde 70 su tasarrufu ve en az düzeyde ısıtma gideri ile 30 tonluk geleneksel yöntemle aynı kalitede ürün alınması hedefleniyor.

Çevre kirliliğine yeni teknoloji

ODTÜ Teknokent'in Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda geçen yıl Jeotim ekibi jüri tarafından birinci seçilmişti. Proje, petrol arama ve çevre kirliliğinin tespitinde kullanılabilecek yeni bir teknoloji içeriyordu.

Rektör Kampüste Koyun Otlatmış...

Rektör Önce'nin uyguladığı ticaret yöntemleri değme tüccarlara taş çıkartacak cinsten. Kapmüste kurbanlık koyun otlatmak ve daha neler neler...

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Güner Önce'nin, üniversiteyi ticarethaneye çevirdiği ileri sürülüyor. İddialar arasında, kampüste koyun otlatmak, öğrencilere 100 TL'ye zorla ferdi kaza sigortası var.

Rektör Prof. Dr. Güner Önce'nin uyguladığı ticaret yöntemleri değme tüccarlara taş çıkartıyor. İddialara göre rektörün koyun otlatarak, öğrencilerden para toplayarak üniversitenin döner sermaye gelirini 25 bin YTL'ye çıkartığı belirtiliyor. Üniversiteyle ilgili iddialar önce yerel Akis Gazetesi'nde yer aldı. İşte o iddialar.

1- Koyunlar bayramda satışa çıkacak

Üniversitenin ahırında, üniversiteye ait atlar besleniyor. Ancak bu atlarla birlikte Mehmet M. isimli bir şahsa ait koyunlar da besleniyor. Atlar için devletin parasıyla alınan samanların koyunlara da yedirildiği belirtiliyor. Koyunlar her sabah saat 08.00 civarında ahırın arka kısmından çıkartılarak üniversitede bulunan Hüsnü Özyeğin Öğrenci Yurdu'nun arka kısmındaki yamaçta otlatılıyor. 250- 300 civarındaki küçükbaş hayvanların bu yıl kurban bayramından önce satışa sunulacağı iddia ediliyor.

2- Sigorta yaptırmayana kayıt yok

Eğitim dönemi başında öğrenim harcı yatırmak için bankaya giden Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetiminin uygulamaya koyduğu 100 TL "grup ferdi kaza sigortası" ödemesiyle karşı karşıya kaldı. Öğrenciler parayı ödemeyen arkadaşlarının kaydının yapılmadığnı söyledi.

Yapılan incelemelerde ferdi kaza sigortasının, Dumlupınar Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Şirketi'ne yaptırıldığı ortaya çıktı. Şirketin ortaklarının Yüksek Öğrenim Destekleme ve Sosyal Yardım Derneği, Özel 30 Ağustos Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri şirketiyle, S.K. isimli bir kişi olduğu iddia ediliyor. 25 bin TL sermaye ile kurulan şirketin S.K isimli ortağının yüzde 10 hissesinin olduğu belirtiliyor. Bu uygulama sayesinde söz konusu şirketin kasasına 2,5 - 3 milyon TL arasında para giriyor.

3- 135 bin YTL'lik makam aracı

Hafta sonları İzmir'e gitmek için üniversite vakfının kaynaklarından, 135 bin TL'ye Audi marka makam aracı aldığı ortaya çıkan rektör Önce'nin gizemli uygulamaları da dikkat çekiyor. Rektör Önce, 8 Nisan 2005'te, kendi imzasıyla öğretim üyelerine yazdığı talimatnamede, "Özel kaleme benim kiminle görüştüğüm veya nereye gittiğim gibi sorular sorulmasın. Randevu almadan kapıma gelmeyin" diyor. Rektör Prof. Dr. Önce'nin aynıca 2006 yılı Haziran ayında 10 bin YTL döner sermaye gelirinin bu yıl 25 bin YTL'ye çıkardığı da iddia ediliyor.

İSTEYEN PARASINI GERİ ALABİLİR

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, hakkındaki bütün iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Önce, "Üniversitenin içinde koyun otlattığımı söylemişler. Kesinlikle böyle bir şey yok. Üniversitenin eğitim bloklarının 2 - 3 kilometre ötesinde bir ağır var. Bizim bahçıvan orada birkaç koyun besliyor. İki üç koyunun ticaret amaçlı beslenmesi düşünelemez" diye konuştu.

Öğrencilere 100 YTL karşılığında ferdi sigorta yaptırmadıklarını iddia eden Önce, "Öğrencilerden dönem başında 75 YTL aldık. Bu parayla onları sigorta yaptırdık. Bu uygulama öğrencilerin isteğiyle olmuştur. İsteyen öğrencinin parasını geri veririz” dedi. Alınan her paranın öğrencilere burs olarak geri döndüğünü savunan Önce, "Öğrencilerimize bir şey olduğu zaman ailelere ödeme yapıyoruz. Bugüne kadar 400 milyar ödedik" ifadesini kullandı.

SİGORTA İSYANI FACEBOOK'TA

Zorunlu ferdi sigortası uygulamasına tepki gösteren öğrenciler Facebook'ta grup kurdu:

B. Ö: Arkadaşlar yapılan usulsüzlüğe karşı imza toplanmalı ve Cumhurbaşkanlığına göndermeli.

A. B: 2005 girişliyim, tek dersim kalmasına rağmen harcımı vermediğim için kayıt yaptıramadım.

Bi Porche alalım

A.A: Arkadaşlar birleşip bi de Porsche hediye edelim. Yazık Mercedes'te sürünmesin

M. Ö: Biz ucuz komünistlikte değiliz, olayın 75 YTL muhabbetini de yapmıyoruz. Bizim olayımız göz göre göre yasadışı yoldan bizlerden zorla alınan paralar ve kayıt yaptıramazsınız diye alınan paralar. Adam 300 milyarlık arabayla canı nereye isterse gitsin diye mi ben onun parasını vereceğim?