17 Eylül 2008 Çarşamba

MEB'den Öğretmenlere Müjde...

Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeleri sonuca ulaştırırken, Aralık ayında yapılması planlanan öğretmen alımlarını Ekim ayına çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeleri sonuca ulaştırırken, Ekim ayında 10 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılacağını duyurdu. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, Ekim ayında alımı yapılacak 10 bin öğretmenin Kasım ayı itibariyle göreve başlayacağını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 10 bin öğretmen alımı ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki görüşmelerin sonuç aşamasın geldiğini söyledi. Yalçın, daha önce Aralık ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarının Ekim ayında yapılacağını bildirirken, ataması yapılan öğretmenlerin Kasım ayı itibariyle görevlerine başlayacağını söyledi.

-EĞİTİM ORDUSUNA 10 BİN ÖĞRETMEN-

Yalçın, gelecek hafta içerisinde tüm illere bir yazı gönderileceğini ve okullardaki tüm öğretmen açıklarının alanlarına göre kendilerine bildirilmesini isteyeceklerini kaydederek, “Bu sayede hangi alanda, kaç öğretmen ihtiyacı olduğunu, hangi ile kaç öğretmen göndermemiz gerektiğini öğreneceğiz. Eğitim ordusuna 10 bin öğretmen daha katacağız” dedi. Yalçın, Ekim ayında yapılacak atamaların Doğu ve Güneydoğu bölgeleri öncelikli olmak üzere Tüm Türkiye'ye yapılacağını söyledi.

Yuva Çocukları Almanca Öğrenecek...

Avusturya Dil Ensitüsü yuvalarda yaşayan çocukların Almanca ile tanıştıracak.

Avusturya Dil Ensitüsü (ADE) yuvalarda yaşayan çocukların Almanca ile tanışması için ilk adımı Bolluca Çocuk Köyü için attı. Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı tarafından yaşama geçirilen köyde yaşayan 110 çocuktan 29'u Almanca öğrenmeye başladı. ADE Eğitim Müdürü Ulrike Pavelka sosyal sorumluluk projesi olarak bu projeyi yaşama geçirdiklerini söyleyerek, "99 Derste Almanca" öğretmek için yola çıktıklarını belirtti. Projede görevli 5 eğitmenin kursa katılan 7-17 yaşları arasındaki 29 öğrenciye haftada iki gün 3'er saatlik Almanca dersi vermeye başladıklarını vurgulayarak, "Bu projenin sadece 99 ders ile sınırlı kalmasını istemiyoruz. Çocuklar istedikleri sürece onlara Almanca öğretmeye hazırız" diye konuştu.

Öğretmenler Göreve İade Olabilecek...

Anadolu Liselerine 2005/73 sayılı genelge kapsamında atanan ve daha sonra yargı kararıyla atamaları iptal edilen bazı öğretmenlerin görevlerine dönmesine olanak sağlandı.

Anadolu Liselerine 2005/73 sayılı genelge kapsamında atanan ve daha sonra yargı kararıyla atamaları iptal edilen bazı öğretmenlerin görevlerine dönmesine olanak sağlandı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, 2005/73 sayılı genelge kapsamında atanan ve atamaları iptal edilen öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atanmalarına İlişkinYönetmeliğin18.maddesine uyanların atama iptallerinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.


Eğitim-İş, 2005/73 sayılı genelge kapsamında atanan ve Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atanmalarına İlişkinYönetmeliğin18.maddesine uyan öğretmenlerin atama iptallerinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yargı yoluna gitti. 10. İdare Mahkemesi'nin gerekçeli kararında 01 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren ve 20 Ekim 2006 tarihine kadar yürürlükte bulunan “Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin” 2. maddesinde, “Hollandaca, Japonca, İspanyolca, İtalyanca Öğretmenleri ile meslekî ve teknik öğretim kurumlarının endüstriyel teorik ve endüstriyel uygulama öğretmenleri hariç. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki resmî Anadolu liselerinde görev alacak öğretmenleri” kapsayacağının belirtildiğine dikkat çekildi. Kararda, “Yeniden Atama” başlıklı 18. maddesinde; 'Kapsama dahil okulların öğretmenliğine atananlardan; daha sonra çeşitli nedenlere bağlı olarak 3 yıl ve daha az süreyle öğretmenlik mesleğinden ayrı kalanlar ile kapsam dışındaki okullarda 5 yıl ve daha az süreyle görev yapanlar, kapsama dahil okullara atanmak istemeleri hâlinde, bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyor olmaları koşuluyla, aynı türdeki okullara yeniden atanabilirler' hükmüne, geçici 1. maddesinde de 'Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kapsama dahil okullarda kadrolu öğretmen olarak görev yapmakta olanlar, durumlarının bu Yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığına bakılmaksızın görevlerine devam ederler. Daha önce kapsama dahil okullarda görev yapmakta iken herhangi bir nedenle bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce görevlerinden ayrılmış olanlardan, kapsama dahil okullara yeniden atanmak isteyenler hakkında bu Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır' düzenlemesine yer verilmiştir denildi.

-“TELAFİSİ GÜÇ ZARARLARA NEDEN OLABİLİR”-

Gerekçeli kararda, söz konusu hükümlerden esas itibari ile Anadolu liselerine seçme sınavı ile atama yapılacağı, ancak daha önce Anadolu statülü okullarda görev yapıp çeşitli nedenlerle kapsam dışı okullara geçiş yapan öğretmenler için belirli koşullarda sınav şartının aranmayacağının anlaşıldığı belirtilerek, “Açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararlara sebebiyet vereceği anlaşılan dava konusu işlemin 2577 sayılı Kanunun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesi hükmü uyarınca teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına” karar verildiği açıklandı.