22 Eylül 2008 Pazartesi

Okulöncesine Dört Yeni Proje...

Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'ndan sağlanan kredi ve hibelerle 4 yeni projeye daha başlıyor.

Yaklaşık 55 milyon Euro hibe kullanılan projelerin 2009'da hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu projelerden ilki 'Okulöncesi Eğitimin Güçlendirilmesi'. Bu çalışma, etkili okulöncesi eğitimi ve çocuk bakımını sağlamayı amaçlıyor. 'Özel Eğitimin Kapasitesinin Güçlendirilmesi' ise engellilerin eğitime erişimini ve toplumla bütünleşmesini hedefliyor. Diğer projelerden biri olan 'Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi' ile 'Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması' da eğitim imkânlarının farklı kesimlere taşınmasını içeriyor. Bu çalışmada farklı yaş grubu ve eğitim seviyesindeki insanlara, özellikle kadınlara nitelikli eğitimin kazandırılması öngörülüyor. Bugüne kadar AB gibi uluslararası organizasyon fonlarıyla 1 milyar 243 milyon dolarlık 9 proje koordine edildi.

15 Yıl Sonra Hatırladılar...

Şehit öğretmenin ailesi 15 yıl sonra hatırlandı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, eşi 15 yıl önce şehit olan öğretmeni ziyaret etti.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, eşi 15 yıl önce şehit olan öğretmeni ziyaret etti. Öğretmen Birgün Şenoğlu'nun eşi Zeki Şenoğlu, 1993 yılında Urfa Birecik Öğretmenevi'nin bombalanması sonucu şehit düşmüştü.

Kapılarını 15 yıldır hiçbir yetkilinin çalmadığını anlatan Şenoğlu, yıllar içinde çok zorluk çektiğini, üniversiteye giden çocukları için burs bile bulamadığını söyledi. Kamil Aydoğan ise geç de olsa devlet adına şehitlerin kapısını çalmayı görev bildiklerini ifade etti. 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne kadar şehit, gazi, yaşlı ve bakıma muhtaç öğretmenleri il genelinde ziyaret edeceklerini vurgulayan Aydoğan, şehit öğretmen Şenoğlu'nun mimarlıkta okuyan oğluna burs vereceklerini kaydetti. Aydoğan, bundan sonra da benzer şartlardaki öğretmen ailelerine desteklerini sürdüreceklerine dikkat çekti. Zeki Şenoğlu, 1993'te Birecik Lisesi'nde görevini tamamlayarak İzmir'in Menemen ilçesine tayin edildiği günlerde yerine gelecek öğretmeni beklerken Birecik Öğretmenevi'nin teröristler tarafından bombalanması sırasında hayatını kaybetmişti.

TAV Yıldız Teknik Ortaklığı...

TAV’ın desteklediği Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından başlatılan Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programının hedefleri.

TAV İnşaat, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından başlatılan, uygulama ağırlıklı Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı işbirliği anlaşması çerçevesinde geleceğin proje yöneticilerinin yetiştirilmesine katkı yapacağını açıkladı. Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı ile ayrıca inşaat sektörüne özel eğitilmiş 'Proje Yöneticisi' adaylarının yetiştirilmesinin hedeflendiği bildirildi.


Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ve programa destek veren kurumların üst düzey yöneticileri arasında “Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı işbirliği protokolleri” imzalandı. Program kapsamında sektördeki ihtiyaçlar belirlenerek oluşturulan yüksek lisans eğitim programı ile teorik eğitimin yanı sıra proje şantiyeleri ziyaret edilecek, gerçek uygulamalar yerinde tanıtılacağı kaydedildi.


TAV'dan yapılan açıklamada, bu program ile başarılı Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine TAV İnşaat kapsamında iş olanağı sağlanabileceği ve TAV İnşaat'ın sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde programdaki öğrencilere eğitim bursu da vereceği belirtildi. Verilen bilgiye göre, TAV İnşaat'ın kendi çalışanları arasından seçtiği adaylar da programdan yararlanabilecek.

-SANİ ŞENER : YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE İHTİYACIMIZ ÇOK-

İnşaat sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum'da, bugün gerçekleşen açılış töreninde bir konuşma yapan TAV İnşaat CEO'su M. Sani Şener, şu değerlendirmeleri yaptı:


“Sektörde tamamlanan ve devam eden projeleri ile yaklaşık 7 milyar Dolar'lık iş hacmine sahip olan TAV İnşaat bilgi birikimlerini ve deneyimlerini üç kıtada yedi ülkede uyguluyor. Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Katar, Tunus, Libya ve Gürcistan'daki havalimanı projelerinde TAV İnşaat'ın imzası bulunuyor. Körfez Ülkeleri ve Kuzey Afrika'da toplam 11 bin çalışanımız bulunuyor. Ancak sıkıntı çektiğimiz konu yetiştirilmiş insan gücü. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde hayata geçirilen programla yönetici kadromuza ülkemizin pırıl pırıl gençlerini de katacağımızı düşünüyoruz.”


Şener, konuşmasında ayrıca, uluslararası projelerde özellikle mühendislik eğitimlerinin tüm aşamalarını uygulayabilme yeteneğine sahip kişilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle dedi: “Programın farklılığının akademik altyapıya sahip adayların uygulamalı eğitimle teoriyi pratiğe dönüştürebilme şansı bulmaları olduğunu ifade ederek bu tür programlar sayesinde, bugün dünyanın birçok yerinde başarılı projelere imza atan Türk şirketlerinde mühendislik kalitesi daha da artacaktır.”


Programa inşaat mühendislerinin yanı sıra, makine ve endüstri mühendisleri, mimarlık ve işletme bölümlerinden de öğrenciler katılabiliyor. Yüksek lisans programında, yapı işletmesinin beş fonksiyonu olan "proje geliştirme, planlanma, uygulama, denetleme ve değerlendirme konuları yer alıyor.

ALES Başvuruları Yarın Başlıyor...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) Sonbahar Dönemi başvuruları yarın başlıyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, başvurmak isteyen adaylar, yarından itibaren "www.osym.gov.tr" internet adresinden kılavuz ve aday bilgi formuna ulaşabilecek. Ayrıca kılavuz dağıtımı yapılmayacak. Başvurular 15 Ekim 2008'de sona erecek.

Adaylar, başvuru işleminden önce 40 YTL sınav ücretini bankaya yatıracak.

Elektronik ortamda yapılacak başvurular, 2007-2008 ALES'e giren adaylarca internet aracılığıyla, bu sınava başvurmamış adaylarca ise başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. Başvuruda 3 YTL hizmet ücreti ödenecek.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girmek gerekiyor. Sınavda 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak.

Başarılı adaylar, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilen şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilecek. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmayacak.

Türkiye'de bir lisansüstü eğitim programında öğrenim görmek isteyenler de ALES'e girecek. Adayların ALES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (Lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekiyor.

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken ALES sonuçlarını kullanacak. ALES'e, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler ve lisans programlarını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar ile yabancı uyruklular da girebilecek.

2008-Sonbahar Dönemi ALES, 16 Kasımda Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak, Lefkoşa ve Bişkek'te yapılacak.

İmam Hatip'e Rahip Hoca...

İmam Hatip Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin bu yılki müfredatında çarpıcı bir açılım yapıldı..

Medeniyetler İttifakı açılımı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına da girdi. İmam Hatip Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liseleri'nin bu yılki müfredatında çarpıcı bir açılım yapılarak bu okullarda okutulan Karşılaştırmalı Dinler Tarihi dersinde imam adaylarının İslamiyet dışındaki dinleri bizzat temsilcilerinden dinlemelerinin yolu açılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, İmam Hatip Liseleri'nin 12. sınıfında görülen Karşılaştırmalı Dinler Tarihi dersinin programındaki etkinliklere bir ilke imza atacak uygulama örnekleri koydu. Bu derslerde imkan varsa Hıristiyan ve Musevi din adamlarının sınıflara davet edilerek bizzat dinlerini anlatması sağlanacak.

SİNAGOG VE KİLİSELERE GEZİ

“İnsanlığa gönderilen ve günümüzde de mensubu olan Yahudiliğin, Hıristiyanlığın ve İslamiyetin inanç, ibadet ve ahlakla ilgili öğretilerinin, sağlıklı bir şekilde öğretime konu yapılması önemli bir husustur. Karşılaştırmalı Dinler Tarihi dersinde böyle bir ünitenin yer alması bu amaca azami derecede katkı sağlayacaktır” denilen ders programında “Misafir Haham ve Rahip Hoca” etkinliği şu ifadelerle önerildi:

Dinlerde mabet konusu anlatılırken çevredeki kilise, sinagog (havra) ve camilere geziler düzenlenmeli, görevli din adamlarından bilgi alınmalıdır.

Mümkünse diğer dinlerin din adamları derse davet edilip konuyla ilgili görüşleri alınmalı veya öğrenciler bu kişilerle söyleşi yaptırmaya teşvik edilmelidir.

Hac konusu işlenirken Kudüs, Mekke, Roma, Benares gibi hac merkezlerinin ve orada hac yapan insanların resimleri temin edilip öğrencilere gösterilmelidir.

Öğrencilerin dinlerin ibadet mekânlarını tanımaları ve saygının öğretilmesi sağlanacak.

MİSYONER FAALİYETLERPROGRAMA ALINDI

Aynı dersin bir başka ünitesinde ise misyonerlik faaliyetleri ele alınacak. “Dini Çoğulculuk, Diyalog ve Misyonerlik” adını taşıyan ünitede ise İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Hıristiyan grupların, Yahova şahitlerinin, diğer grupların misyonerlik faaliyetlerinde hangi argümanları kullandıkları üzerinde bilgi sahibi olacaklar. Bu çerçevede, derste “İstismarcı misyonerlik kavramı ve Türkiye'de faaliyet gösteren misyoner gruplar hakkında bir araştırma yapılarak sınıf ortamında bunlarla ilgili ve misyonerlerin insanları ikna etmek için hangi yöntemleri kullandıklarına dair bir tartışma ortamı oluşturulur” konulu bir çalışma yapılacak.

Türkçe Sözlük Sanal Ortamda...

Türk Dil Kurumunun sanal ortamdaki "Genel Türkçe Sözlük"ü, yeni ve daha kapsamlı hale getirildi.

Türk Dil Kurumunun (TDK) sanal ortamdaki "Genel Türkçe Sözlük"ü, "Sesli Türkçe Sözlük" adıyla yeni ve daha kapsamlı hale getirildi. TDK'nin yeni sanal sözlüğünde, hem kelimelerin nasıl söylendiğini duymak mümkün olacak hem de yalnızca ilk harfleri kodlanarak sözcüğün doğru yazılımına ulaşılabilecek.