25 Haziran 2009 Perşembe

Yabancı Okullar Sınavı Sonuçları;

Özel Yabancı Ortaöğretim Okullarına Giriş Sınavı sonuçları açıklandı.

Sınavda 52 öğrenci, soruların 100'üne de doğru cevap vererek tam puan aldı. Sınav Yürütme Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul, İzmir ve Tarsus'taki 14 özel yabancı okula girmek için başvuruda bulunan 18 bin 512 adaydan, 18 bin 55'inin 31 Mayısta yapılan Özel Yabancı Okullar Sınavı'na katıldığı hatırlatıldı. Sınav sorularının yüzde 90'ının Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ve sosyal bilgiler derslerini içerdiği, soruların yüzde 70'inin 8'inci, yüzde 30'unun ise 7. sınıfların öğretim programlarını kapsadığı bilgisine yer verilen açıklamada, sınav sorularının yüzde 10'luk diliminin ise dil öğrenme yeteneğini ölçen sorulardan oluştuğu kaydedildi. 18 bin 512 adaydan 457'sinin çeşitli nedenlerle sınava giremediği belirtilen açıklamada, özel yabancı okullar için başvuran adayların sınav sonuçlarının binlik sisteme göre Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce hesaplandığı, adayların sınav sonuçlarını bakanlığın "www.meb.gov.tr" adresinden kimlik numaralarıyla bugünden itibaren öğrenebileceği, zira adaylara sınav sonuç belgesinin gönderilmeyeceği bildirildi. Özel okullara girmek isteyen öğrencilerin 26 Haziran–15 Temmuz tarihleri arasında "www.meb.gov.tr" adresinden tercih işlemlerini gerçekleştireceği kaydedilen açıklamada, adayların en fazla 8 tercihte bulunabileceği ifade edildi. 52 BİRİNCİDEN 15'İ RESMİ OKULDAN Açıklamada, şunlara yer verildi: "Asil ve yedek listelerin ilanı 24 Temmuzda bakanlıkça yapılacaktır. Sınava giren 18 bin 55 öğrenciden 1667 öğrencimiz bir özel okulumuza asil olarak yerleştirilecektir. Özel okullarımıza kayıtlar ise asil liste kayıtları 3, 4 ve 5 Ağustos, yedek liste kayıtları 6 ve 10 Ağustos arasında, ön kayıtlar ise 12 ve 20 Ağustos tarihlerinde yapılacaktır. 2009 Özel Yabancı Ortaöğretim Kurumlarına Giriş Sınavı'nda tüm soruları doğru yapan adaylarımızın sayısı 37'si özel okullardan, 15 ise resmi okullarımızdan olmak üzere 52'dir. Bu öğrencilerimiz net 100 soru yaparak 1000 puan almışlardır." Açıklamaya göre, İstanbul'dan 29, İzmir ve Adana'dan 3'er, Aydın ve Denizli'den 2'şer, Ankara, Balıkesir, Bursa, Konya, Muğla, Samsun, Isparta, Kocaeli, Kırşehir, Kastamonu, Kırıkkale, Diyarbakır ve Afyonkarahisar'dan da 1'er birinci çıktı.

Haydi Çocuklar Ana Sınıfına!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın düşündüğü okulöncesi eğitim, 2013-2014 eğitim öğretim yılında tüm Türkiye'de uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), önümüzdeki dönemde 32 ilde başlatmayı düşündüğü okulöncesi eğitim, 2013-2014 eğitim öğretim yılında tüm Türkiye'de uygulanacak. MEB, okulöncesinde 5 yaş (60-72 ay) grubunun zorunlu eğitime dahil edilmesine ilişkin projesini beş yılda tamamlayacak. Bu çerçevede hazırlanan takvime göre ilk aşamada okulöncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 50'nin üzerinde olan 32 ilde gelecek yıldan itibaren 'zorunlu eğitim' uygulaması başlayacak. Proje 2010-2011 eğitim yılında Mersin, Antalya, Balıkesir, Aydın, Elazığ, Manisa, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Kocaeli, Denizli, Afyonkarahisar ve Yozgat'ta uygulanacak. 2011-2012 öğretim döneminde de Iğdır, Erzincan, Tekirdağ, Malatya, Aksaray, Siirt, Tokat, İzmir, Zonguldak, Kayseri, Kastamonu ve Ankara'da hayata geçirilecek. 2012-2013 sezonunda da Hatay, Çorum, Bursa, Bitlis, Sivas, Muş, Bingöl, Konya, Adıyaman, Batman, Ordu, Diyarbakır, Adana, Kahramanmaraş'ta tatbik edilecek. Son olarak da 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Şırnak, Kars, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Mardin, Van, Şanlıurfa, Hakkari ve Ağrı programa dahil edilecek. Bu illerdeki derslik, öğretmen, donatım ve materyal ihtiyacı eğitim-öğretim yılı başlamadan da ayrıca değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda gerekirse bazı iller daha önce, bazıları da daha sonraki eğitim-öğretim dönemlerinde zorunlu eğitim kapsamına alınabilecek. Okulöncesi eğitimin zorunlu olması öğretmen ihtiyacını da artıracağı için bu doğrultuda istihdam sağlanacak. 5 yaş grubunun okullaşma oranı yüzde 51 Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de bin 136 anaokulu var. İlköğretim okullarının bünyesinde de toplam 39 bin 481 ana sınıfı bulunuyor. Türkiye'de 4-5 yaş (48-72 ay) grubu arasında toplam 761 bin 350 çocuk öğrenim görüyor. Bu yaştakilerin nüfusu 2 milyon 340 bin 43 çocuktan oluşuyor. Nüfus içindeki çocukların ancak yüzde 33'ü okulöncesi eğitimden yararlanıyor. Ana okulundan faydalanan 5 yaş grubu (60-72 ay) çocuk sayısı 591 bin 122 iken çağ nüfusu 1 milyon 162 bin 951 olarak saptandı. 5 yaş grubunun okullaşma oranı da yüzde 51 olarak belirlendi. Bakanlık, gelecek dönem okulöncesinin zorunlu olduğu 32 ili ise söyle sıraladı: Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun

Yılın Kaliteli Okulu

2008-2009 eğitim-öğretim yılında yapılan "Yılın Kaliteli Okulu" değerlendirmesinde, Tekirdağ Anadolu Lisesi Türkiye genelinde birinciliği elde etti.

Milli Eğitim Bakanlığının Toplam Kalite Yönetimi sürecinde 2008-2009 eğitim-öğretim yılında yapılan "Yılın Kaliteli Okulu" değerlendirmesinde, Tekirdağ Anadolu Lisesi Türkiye genelinde birinciliği elde etti. İl Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek, yaptığı açıklamada, Anadolu lisesinin başarısının gurur kaynağı olduğunu, bu başarının bütün okullara örnek olmasını istediğini söyledi. Dilek, ayrıca Tekirdağ Anadolu Lisesinin "Üniversite ve Meslek Tanıtım Günü" projesiyle Ankara Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen 5. Paylaşım Toplantısı ve Ödül Töreni'nde "Yılın Kaliteli Ekibi" kategorisinde ilk 8'e girerek teşvik ödülü aldığını kaydetti. Tekirdağ Anadolu Lisesinin "Yılın Kaliteli Ekibi" ve "Yılın Kaliteli Okulu" dallarında Türkiye genelinde ilk 8'e giren tek okul olduğu bildirildi.