24 Temmuz 2008 Perşembe

Eymir Halka Açık Değilmiş...

Eymir Gölü'nün halka açık olduğunu söyleyen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut yanılıyor...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut arasındaki soğuk savaşa neden olan Eymir Gölü'nün "halka açık" olmadığı ortaya çıktı.

Gökçek ile Akbulut, önceki gün katıldıkları bir televizyon yayınında, ODTÜ'deki kaçak binaların durumunu tartışmışlardı. Gökçek, imar planlarında değişiklik yapacaklarını belirterek, "Eymir Gölü'nü halka açacağım" demişti. Akbulut ise "ODTÜ'nün hangi tesisi halka kapalı? Göle gelince dünyanın hiç bir yerinde doğal SİT alanlarına kontrolsüz giriş olmaz. Biz isteyene kart veriyoruz. Oraya kim giriyor, çıkıyor onu biliyoruz o kadar" karşılığını vermişti.

İnsiyatif Görevlide

Akbulut'un bu açıklamasının aksine Eymir Gölü'ne kimlerin gireceğine kendilerinin karar verdikleri gözlendi. Sabah Gazetesi muhabiri, önceki gün akşam saatlerinde Eymir Gölü'ne giderek, "Halk yararlanıyor mu? İsteyen Eymir Gölü alanına girebiliyor mu?" sorusuna yanıt aradı.

Prof. Dr. Ural Akbulut'un açıklamasının aksine Eymir Gölü'ne kimlerin gireceğine ODTÜ güvenlik görevlilerinin karar verdikleri gözlendi.

Sabah gazetesi muhabirinin bulunduğu görev aracını geri çeviren görevliler, giriş kartı olmadığı halde bir düğün arabasını içeri aldılar. Üye kartını gösteren Ankaralılar ise Eymir Gölü'ne girişte hiçbir zorluk çekmedi.

TOBB'dan Tercih Önerileri...

TOBB Başkan Yardımcısı Üzülmez, üniversite adaylarından gelecek vaat eden meslekleri seçmelerini istedi.

Üzülmez'e göre, sağlık ve perakendecilik eğitimi alanların işsizlik kaygısı olmayacak

TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Türkiye'de ağırlık verilecek 8 yeni teknoloji ile sağlık ve perakende eğitimi alan gençlerin gelecekte işsizlik kaygısı olmayacağını bildirdi. Üzülmez, bugünlerde tercih arifesinde olan üniversite adaylarının geleceğine yön verecek bölümleri tercih ederken, ufuklarını geniş, girişimci ruhlarını ön plana çıkarabilecekleri ve mutlak başarı elde edeceklerine inandıkları alanları seçmelerini istedi.

Yakın gelecekte son dönemlerde yeni yeni konuşulmaya başlayan mühendislik dallarının popüler olacağını ifade eden Üzülmez, teknolojik gelişmeye bağlı olarak ortaya çıkan mühendislik dalları arasında hayal gücü ve girişimcilik gerektiren mühendislik dallarının ön plana çıkacağını söyledi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) strateji belgesine göre ülkede 8 yeni teknolojiye ağırlık verileceğini belirten Üzülmez, şöyle konuştu:

GELECEĞİN MESLEKLERİ

''Buna göre, biyoteknoloji ve gen teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, nanoteknoloji, enerji ve çevre teknolojileri, mekatronik mühendisliği, üretim ve sayaç teknolojileri, malzeme teknolojileri ve tasarım teknolojileri ile sağlık ve perakendeyi geleceğin meslekleri arasında sayabiliriz. Bu teknolojilerle ilgili Türkiye'deki üniversitelerde yeni bölümler açılmaya başladı. Öyle görünüyor ki bu bölümlerden mezun olanların işsizlik kaygısı da olmayacak.''

Üzülmez, Türkiye'de bilgisayar bilimleri ve mühendislikleri, biyolojik bilimler ve biyo mühendisliği, makine ve elektrik tasarım ve üretim teknolojileri ile inşaat mühendislerinin de gelecek kaygısı olmayan meslekler olduğunu bildirdi. Üzülmez, ''Mühendis, var olmayan ürünleri hayalinde üretebilmek demektir. Mühendis, hayalinde canlandırdığı ürünleri fiziksel olarak üretebilendir. Bu nedenle artık mühendislik eğitimi de değişecek. Masa başında mühendislik dönemi artık sona ermektedir'' dedi.