12 Eylül 2009 Cumartesi

Ders Zili Pazartesi Çalıyor

Okul öncesi ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri için ders zili pazartesi günü çalacak.

2009-2010 öğretim yılı 24 Eylül Perşembe günü açılacak. Okul öncesi ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri ise 14 Eylül'de öğretime başlayacak. Bu yılki eğitim-öğretim yılı Ramazan Bayramı'nın ardından 24 Eylül Perşembe günü başlayacak. Okul öncesi ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri, uyum sağlayabilmek için bir hafta erken okula gidecek. Okul öncesi ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri ise okula 14 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 2009-2010 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, 22 Ocak 2010 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat arasında yapılacak. İkinci dönem, 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 18 Haziran'da yaz tatiline girilecek. Çalışma takvimi, bu tarihler dikkate alınarak, 'Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarının Çalışma Takvimi' örneği esaslarına göre, valiliklerce düzenlenecek. 2010-2011 eğitim-öğretim yılının da 13 Eylül 2010 Pazartesi günü başlaması kararlaştırıldı.

Van'da Liseye Ahmedi Hani'nin İsmi Verildi

Milli Eğitim Bakanlığı Van'da yapımı yeni tamamlanan liseye Kürt tarihçi ve edebiyatçı Ahmedi Hani'nin ismini verdi Milli Eğitim Müdürü başkanlığında toplanan ad verme komisyonunun aldığı karar Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından da onaylandı.

Okulun tabelası önümüzdeki günlerde asılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis ziyareti sırasında Güroymak ilçesinden eski ismi 'Norşin'i kullanarak söz etmesinin ardından gündeme gelen Kürtçe yer isimleri tartışmalara neden oldu. Bazı ilçe ve beldeler eski Kürtçe isimlerini almak için belediye meclislerinde karar alırken, Van'da bir liseye Hakkârili Kürt edebiyatçı ve tarihçi Ahmedi Hani isminin verilmesi kararlaştırıldı. Eylül ayının ilk haftasında Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır başkanlığında toplanan okullara ad verme komisyonu geçen yıl yapımına başlanan ve bu yıl tamamlanan 16 derslikli liseye bu ismin verilmesini karar bağlayarak Van Valisi Münir Karaloğlu'na gönderdi. Akköprü Mahallesi'ndeki lisenin ismi için alınan kararı Vali Münir Karaloğlu da onayladı. 'Mem-u Zin'in yazarı Ahmedi Hani, 17'nci yüzyılda, divan edebiyatının, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesine uyarlanmış şekli olan 'Mem-ü Zin'i yazan, Hakkârili tarihçi, edebiyatçı ve mutasavvıf olarak tanınıyor. Doğubeyazıt medreselerinde müderrislik ve saray kâtipliği yaptı. İlk derslerini kadı babası Babası Şeyh Elya'dan alan Ahmedi Hani daha sonra çevre medreselerde İslam felsefesi üzerine geniş bilgiler edindi. Özellikle Suriye medreselerinde Antik Yunan felsefesini, İran medreselerinde de tasavvufu, astronomi, şiir ve sanat tekniğini öğrendi.

Kürtçe Yabancı Dil Olarak Okutulamaz

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan:"Kürtçe Yabancı Dil Olarak Okutulamaz" dedi.Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK'ün, üniversitelerde Kürtçenin okutulmasının önünü açan kararını değerlendirdi ve “Türkiye, 'Kürdistan' diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan 'Kürdistan'ı' tanımışlarsa bilemem” dedi. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK'ün, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde "Yaşayan Diller" adı altında bir enstitü kurulmasını onaylamasını ANKA'ya değerlendirdi. Prof. Dr. Ayhan, eğitim ve öğretim hürriyetinin Anayasa'ya olan sadakat borcunu ortadan kaldırmayacağını ifade ederek, “Esas olanın birlik ve beraberliğin bölünmemesidir. Fikir hürriyeti vardır. Düşünce hürriyeti vardır. Fakat bu hürriyetlerin Anayasa'da sınırları da vardır. Anayasa'nın başlangıç hükümleri, hiçbir faaliyetinin Türk varlığını bölmesine izin vermez. Anayasa'nın 3. maddesi dili Türkçedir diye söylüyor. Bu da değiştirilemez hükümlerden. Anayasa'nın 42. maddesi var. Gene 42. maddenin 9. fıkrası diyor ki 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.' Bütün bunlar bir arada mütalaa ettiğimizde Kürtçenin anadil olarak okutulması mümkün değildir” diye konuştu. -“YÖK'ÜN KARARI ANAYASA'YA AYKIRI”- Prof. Dr. Ayhan, YÖK'ün verdiği kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu ve “Seçmeli ders olsun diyorlar, madem öyle neden seçmeli? Anadil anadan öğrenilir. Seçmeli olarak değil. İşte 'İngilizce, Sümeroloji ve Yunanca nasıl öğretiliyor' diyorlar, onlar devlet dilidir. Öğretilmesinde sakınca yoktur. Ama şu anda Türkiye, Kürdistan diye bir devleti kabul etmediğine göre, Kürtçenin de yabancı dil olarak okutulması hukuken mümkün değildir. Ama bizim haberimiz olmadan Kürdistan'ı tanımışlarsa bilemem. Anayasa'nın 42. maddesine aykırı bir karar vardır” şeklinde konuştu. -“ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİ YOK SAYILIYOR”- Üniversiteyi diğer eğitim ve öğretim kurumlarından ayıran en önemli özelliğinin özerkliği olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ayhan şöyle konuştu: “Eğer açılacaksa, bunu üniversite olarak biz açarız. Yani senatomuz bir araya gelir, karar verilir ve biz açarız. YÖK'ün bu şekilde üniversite özerkliğine doğrudan doğruya müdahaleden bir tarzda, 'şunu açacaksınız' diye dayatması son derece yanlıştır. Tabi ben bilemiyorum üniversitelerin özerkliği kalktıysa onu bilemiyorum. Ama üniversite özerkliği mevcut ve Anayasal teminat altında. YÖK'ün bu şekilde bir karar almaması gerekir. Bu durumun hukukende Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na aykırıdır.”

15 Bin Öğretmen Atanacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yapacağı 15 bin 800 öğretmen ataması için başvurular bugün sona erecek. MEB, 4 bin 800'ü kadrolu, 11 bini sözleşmeli toplam 15 bin 800 öğretmen atayacak. Öğretmen atamaları 2008 ve 2009 KPSS10 puan üstünlüğü esasına göre yapılacak. Adaylar, '2009-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu'na bakanlığın 'http://personel.meb.gov.tr' adresinden ulaşabilecek. Atamalar, 14 Eylül 2009 Pazartesi günü saat 10.00'da Bakanlık merkez binasında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun katılımıyla yapılacak. Sonuçlar aynı gün Bakanlığın 'http://personel.meb.gov.tr' adresinden duyurulacak. Kadrolu öğretmenliğe atananlardan kılavuzda belirtildiği üzere göreve başlama esnasında istenen belgeleri hazır olanlar 15 Eylül 2009 tarihinden itibaren atandıkları il milli eğitim müdürlüklerine başvurarak görevlerine başlayabilecek.