9 Nisan 2008 Çarşamba

7. Sınıf Öğrencisi Bakandan Yardım İstedi...

Osmaniye’de 7. sınıf öğrencisi olan ancak bir haftadır ailesi tarafından okula gönderilmeyen Mahmut Ülger, Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazarak Bakan Çelik’ten yardım istedi

Osmaniye'de bir haftadır ailesi tarafından okula gönderilmeyen Mahmut Ülger, Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe yazarak, Bakan Çelik'e “Okumak istiyorum, bana yardım edin” çağrısında bulundu. Ülger, yazısında “Size şu an erkek sözü veriyorum, okula gittiğimde derslerime çalışırım” sözü de verdi.
Osmaniye'nin Mehmet Akif İlköğretim Okulu 7-C sınıfı öğrencisi Mahmut Ülger isimli öğrenci, ailesinin okumasına izin vermemesi nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten yardım istedi. Bakan Çelik'e iki kez dilekçe gönderen Ülger'e Bakanlık yardım eli uzatırken, Osmaniye Valiliği'ne bir an önce Ülger'in okula dönmesi için gerekli işlemleri yapması talimatında bulundu.

-“ERKEK SÖZÜ VERİYORUM, DERSLERİME ÇALIŞACAĞIM”-

Mahmut Ülger isimli küçük öğrenci Bakanlığa gönderdiği yazıda, “Ben okumak istiyorum ama ailem bana karşı geliyor. Bir haftadır okula gitmiyorum. Beni okuldan çıkardılar. Şu an çalışıyorum. Bu dilekçeyi çalıştığım yerden gönderiyorum. Sevgili Milli Eğitim Bakanlığı'na sizden şunu istiyorum. Lütfen ben okumak istiyorum. Bana ardım ederseniz çok sevinirim” dedi. Ders notlarının “normal” olduğunu söyleyen Ülger, yazısında “Size şu an erkek sözü veriyorum, okula gittiğimde derslerime çalışırım” sözü de verdi. Ülger yazısını, “Lütfen size ricam bana yardım edin” diyerek bitirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Osmaniye Valiliği'ne talimat vererek Mahmut Ülger'in okula dönmesi için gerekli işlemlerin başlatılmasını istedi.

OKS sisteminde kimin hangi ortalamayla hangi okulu tercih edebildiği de önemli bir ayrıntı.

Fen lisesi ve özel fen lisesi tercihinde 8'inci sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden, 6 ve 7'nci sınıflarda Türkçe, matematik ve fen bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az "orta" ve bu derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının en az 4.00 olması gerekiyor.

Sosyal bilimler lisesi tercihinde 8'inci sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden, 6 ve 7'nci sınıflarda Türkçe, matematik ve sosyal bilgiler derslerinin her birinin yıl sonu notu en az 3.00 ve bu derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının 4.00 olması gerekiyor.

OKS'de geçen yıl uygulanmaya başlayan ilköğretim başarı puanının bu sınavda sonuçlar üzerinde hangi oranında etki yapacağı belirlendi.

OKS'de geçen yıl uygulanmaya başlayan ilköğretim başarı puanı bu sınavda da sonuçlar üzerinde yüzde 7 oranında etki yapacak..


Geçen yıl Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) ilk kez uygulanan öğrencinin okul başarısı yani diploma notu İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonuçlarını yüzde 7 oranında etkiledi.

Bu uygulama bu yıl da devam edecek. İlköğretim diploma notlarından elde edilecek ilköğretim başarı puanları sınav puanına eklenerek, yerleştirme puanı oluşturulacak. Bu amaçla öğrencilerin diploma notlarından İBP hesaplanacak. İBP hesaplanmasında sınava girsin girmesin bütün adayların diploma notlarından yararlanılacak. Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 - 500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana ortalama yüzde 7 oranında eklenecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İlköğretim Başarı Puanı'nı kullanmayacak. Bu yıl OKS'de değişmeyenlerden biri de soru sayısı, türleri, süresi ve puan hesaplaması. Sınav yine tek oturumda yapılacak. 120 dakika sürecek. Sınavda 25'er soruluk 4 test yani toplam 100 soru yer alacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile sosyal bilgilerden 25'er soru gelecek. Türkçe sorularından çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü ile ilgili olacak. Matematik sorularının 9'u geometriyi kapsayacak. Fen ve teknoloji sorularının 10'u fizik, 9'u biyoloji ve 6'sı da kimya sorusu olacak. Sosyal bilgilerdeki soruların da 14'ü tarih, 11'i coğrafya konularından çıkacak.

İKİ TÜR PUAN HESAPLANACAK
OKS'de iki tür puan hesaplanıyor. Bu puanlar okula yerleştirmede kullanılıyor. Bu puanlardan biri OKS-MF (Matematik fen) Puanı. Bu puan fen liseleri, fen ve teknoloji liseleri ve sağlık meslek liselerine yerleştirmede kullanılıyor. Hesaplanan ikinci puan ise OKS-TM (Türkçe matematik) puanı. Bu puan da OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8'inci sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk ve Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda kullanılıyor.

Milli Eğitim'de Skandal...

Bayrampaşa’da polis memuru E.S., 28 Mart Cuma günü 14.00’te, evinde, öğretmen eşiyle birlikte yakaladığı İstanbul Milli Eğitim Şube Müdürünü feci şekilde dövdü.

E.S.'nin şikáyeti üzerine Yıldırım Polis Merkezi'nde tutanak düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. Gaziosmanpaşa'daki bir ilköğretim okulunda anaokulu öğretmenliği yapan S.S. ile Mehmet Hayri Bilici açığa alındı. Mehmet Ali Bilici'nin, anaokulu öğretmeni S.S.'nin evinde bulunmasını "Tayinle ilgili bir konu vardı. Onun için buradaydım" diye açıklamaya çalıştığı öne sürüldü. 21 yıllık öğretmen S.S.'nin, daha önce Bayrampaşa'da bir anaokulunun müdürüyken, 2006 yılında 24 bin YTL'yi zimmetine geçirdiği iddiasıyla soruşturma geçirdiği, daha sonra Gaziosmanpaşa'da üç okulda anaokulu öğretmenliği yaptığı belirlendi. S.S.'nin, Gaziosmanpaşa'da son çalıştığı okulun tüm kadrosu, dün soruşturma için Cağaloğlu'ndaki Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağırıldı.

Yılda 100 Bin Kişi Bile Korkutmuyor...

Prof. Dr. Recep Akdur, sigaraya bağlı nedenlerden dolayı yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, tütün salgını yapay bir afettir dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, sigaraya bağlı nedenlerden dolayı yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Tütün salgını yapay bir afettir. Tarafları olduğu için yapay afetlerle mücadele doğal afetlerden daha zordur" dedi.

Ankara Üniversitesi'nde düzenlenen "Sigara ve Sağlık" konulu sempozyumda konuşan Akdur, sigara kullanımının dünyada ve Türkiye'de bir salgın haline geldiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2008 yılı Tütün Salgını Raporuna göre, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık 3'te 1'i olan, 1.25 milyar kişinin sigara içtiğini, 2025 yılında bu sayının 1.6 milyara ulaşmasının tahmin edildiğini anlatan Akdur, "Dünyada sigara tüketiminin 3'te 2'si 10 ülkede yoğunlaşıyor. Maalesef Türkiye de bu 10 ülke arasında bulunuyor" dedi.

Ülkede 17-20 milyon sigara tiryakisi bulunduğunu, saatte 12, günde 300-320, yılda 100-117 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerden yaşamını yitirdiğini anlatan Akdur, 2025 yılında ise 240 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybetmesinin beklendiğini bildirdi.

Kız öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu idiasıyla hakkında adli ve idari soruşturma başlatılan öğretmen Z.T. kaymakamlık tarafından görevinden alındı

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde, görev yaptığı köy ilköğretim okulunda kız öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu idiasıyla hakkında adli ve idari soruşturma başlatılan öğretmen Z.T. kaymakamlık tarafından görevinden alındı.

Karacaören Köyü İlköğretim Okulu'nda görevli öğretmen 55 yaşındaki Z.T. hakkında, yaşları 7 ile 9 arasındaki değişen kız öğrencileri kucağına oturtup, bacaklarını okşadığı ve dudaklarından öptüğü iddiasıyla 12 Şubat 2008 tarihinde, veliler tarafından ilçe milli eğitim müdürlüğü, jandarma ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Bunun üzerine evli, 3 çocuk babası öğretmen Z.T., hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştı.

Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, olayın ardından soruşturmanın selameti için öğretmen Z.T.'yi valiliğin de onayı ile görevinden aldı. Z.T., ilçe milli eğitim müdürlüğü emrine memur olarak görevlendirildi. Z.T.'nin yerine ise Karacaören Köyü İlköğretim Okulu'na öğretmen Kübra Demir atandı. Demir, görevine başladı.

Öte yandan, öğretmen Z.T., hakkında 'Taciz' suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasının 4 Haziran 2008 tarihinde Fethiye Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi.

Yeni Fikirlere 125 Bin YTL Ödül...

ODTÜ Teknokent’in, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda düzenlediği “Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması” girişimci gençlerin yenilikçi fikirlerini işe dönüştürme imkanı sunuyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile ODTÜ Teknokent'in, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda düzenlediği “Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması” girişimci gençlerin yenilikçi fikirlerini işe dönüştürme imkanı sunuyor. Yarışmada birinci seçilen ekibe 75 bin YTL, “Savunma Sanayii Özel Ödülü”nü alan gençlere ise 50 bin YTL değerinde ödül verilecek.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile ODTÜ Teknokent tarafından yeni fikirlerin ortaya çıkması amacıyla düzenlenen yarışmada, birinci seçilen ekibe projelerini hayata geçirmeleri için 75 bin YTL tutarında kuruluş sermayesi desteği sağlanacak ve üç yıl süreyle ODTÜ Teknokent içinde uygun ofis alanı ücretsiz olarak tahsis edilecek.
Yarışmada, 50 bin YTL'lik “Savunma Sanayii Özel Ödülü” kategorisine başvuracak ekiplerde ODTÜ'lü öğrenci bulunması şartı aranmıyor. Başvurular (www.yfyi.info) adresinden, 18 Nisan 2008 tarihine kadar yapılabilecek. Ekipler hazırladıkları proje önerilerini ODTÜ Teknokent'e ön eleme için sunacaklar. Proje önerileri jüri tarafından değerlendirilecek ve ikinci aşamaya geçmeye değer bulunan genel kategorideki 10 projeye ve Savunma Sanayii Özel Ödülü kategorisindeki 5 projeye 1000'er YTL teşvik ödülü verilecek. Projelerin jüri karşısında sunumunun yapılmasının ardından genel kategoride dört grup ve özel ödül kategorisinde 2 grup büyük finale katılmaya hak kazanacak.

-FİNALİSTLER MİLYON DOLARA KOŞUYOR-

Yarışmada, geçen yıl petrol arama çalışmalarında ve çevre kirliliğinin tespitinde kullanılabilecek bir teknoloji geliştirerek birinci olan “Jeotim” ekibi, ODTÜ Teknokent'teki çalışmalarına devam ediyor. Önceki senelerde finale kalarak ODTÜ Teknokent'te şirket kuran KADE ekibinin yıllık ciroları ise bir milyon dolara ulaştı.

-SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI SAHİP ÇIKACAK-

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) bu yıl yarışma bünyesinde yer alarak savunma alanında yeni projeler üretilmesini ve genç girişimcilerin savunma sektörüne ilgilerinin artmasını amaçladığını bildirdi. Bayar şu açıklamayı yaptı:
“Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın hedeflerinden biri de ülkemize teknoloji tabanlı yeni savunma sanayii projelerinin kazandırılmasıdır. Bu kapsamda girişimciliğin desteklenmesi ve teknoloji tabanlı projeler üretilmesi için Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın Müsteşarlığımız adına faydalı bir araç olacağı kanısındayız. Para ödülünün yanı sıra Müsteşarlığımız tarafından uygun bulunursa, projenin çeşitli yönlerden de desteklenme ihtimali olacak olması, eminim genç girişimcileri daha da motive edecektir.”

OKS'de soru alanı daraltıldı. İşte soru çıkmayacak konular ve velilerin dikkat etmesi gerekenleri Sait Gürsoy yazdı.

Bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) sorular müfredatın tümünden olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) gerekçe olarak bu yıl 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredatın uygulanmasını gösterdi. OKS'de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanı daraltıldı. Eski müfredatta var olan, yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan, eski müfredatta olmayan konular dışarıda bırakıldı. Pilot okullardaki öğrencilerin eski müfredattan bazı bölümleri görmediğinden, haksızlık olmaması için, sorular iki müfredatın da kesiştiği bölümlerden sorulacak.


Sorular günlük hayata daha yakın olacak. Bilgi yoklama şeklinde değil de, bilginin öğrenilip öğrenilmediği, davranışa dönüşüp dönüşmediği değerlendirilecek. Örneğin, Newton Kanunu nedir ya da İstanbul'un fethi hangi tarihte oldu şeklinde soru olmayacak. OKS'de, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltiliyor. Müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunuyor.

Soru çıkmayacak konular
Değerli dostum, Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar soru çıkmayacağı düşünülen dersler ve konuları şöyle sıraladı.
Matematik : İşlem ve Modüler Aritmetik. Geometri : Dik Üçgende Öklid Bağıntıları. Kimya : Kimyasal Tepkimelerden Katlı Oranlar Yasası. Biyoloji : Yönetici Moleküller konusunda; RNA ve protein sentezi, hücre bölünmesinin evre isimleri, bitkisel ve hayvansal dokular, bitkiler alemi, hayvanlar alemi, mikroorganizmalar. Tarih : Yakınçağ Avrupası'nda 1815 Viyana Kongresi.
Fizik, Türkçe ve Coğrafya derslerinde yeni 8. sınıf müfredatında olmayan konular, önceki sınıflarda işlendiğinden orta düzeyde soru çıkacağı düşünülüyor.
Gençler, tamam OKS'de dar alandan soru çıkacak iş kolay gibi gözüküyor. Buna aldanmayın. 8 Haziran'da son kez yapılacak OKS'ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldı. Ne yazık ki liselerin kontenjanlarında artış yok. Tercihlerde önemli olan, sizin puanlardaki başarı sıranızla, istediğiniz bölümün aldığı son aday sayısıdır. Bu konuyu ilk kez haber yaparak okuyucularımızı aydınlatan eğitim muhabirimiz Pervin Kaplan'ı da bir dost ve bir eğitimci olarak kutluyorum.
Sevgili veliler; 27 Nisan, saat 15.00'de, OKS-SBS'ye yönelik ve bu konuyu da içeren bir panele katılacağım. Çocuğunuzun geleceği için Bahçeşehir Belediyesi, Final Dergisi Dershaneleri işbirliği ile Önde Koleji konferans salonunda düzenlenecek olan bu panele katılın. Daha geniş bilgiyi 0212 669 83 00 no'lu telefondan alabilirsiniz. Nielsen'in Marka Araştırması'na göre SABAH gazetesi kendi kategorisinde % 22 ile ilk akla gelen marka oldu. Gazetemle gurur duyuyorum.

1 okulu, 2 otobüse sığdırdılar, veliler ve öğretmenler tedirgin...

Türkiye İkinci Lig Yükselme Grubu'nda mücadele eden Erzurumspor'a maddi destek sağlamak amacıyla sahneye konulanmaya başlanan 'Hacivat ile Karagöz' oyununu izlemek için 2'şer YTL ödeyen ilköğretim öğrencileri, okullarından Halk Eğitim Merkezi Salonu'na balık istifi gibi taşınıyor. Otobüs sayısının yetersiz kalması yüzünden bazen bir otobüse 150 öğrenci bindirilmesi, velileri ve öğretmenleri tedirgin ediyor.

Erzurum kent merkezi ve beldelerdeki ilköğretim okullarında eğitim- öğretim gören öğrenciler, 2 YTL'ye Hacivat ile Karagöz oyununu izliyor. Havuzbaşı Semti'ndeki Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda oynanan oyunu izlemek için öğrenciler, okullarından Atatürk Üniversitesi'ne ait iki ya da üç otobüsle taşınıyor. Otobüs sayısı az olunca, 38'i oturarak olmak üzere 65 yolcu taşıma kapasitesine sahip bir otobüse 150 öğrenci sığdırılıyor. Öğrenciler, koridor, kapı önleri ve merdivenlerde balık istifi gibi seyahat etmek zorunda kalıyor. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere her gün iki kez sergilenen her oyun için Halk Eğitim Merkezi'ne ortalama 500 öğrenci getiriliyor. Kalabalık yüzünden sürücüler, vites değiştirmekte bile zoralanırken, otobüste sıkışan, terleyen öğrenciler, araçtan inince “Oh şükür” diyor.

GEÇEN YIL DA YAŞANMIŞTI

Tiyatro oyunu izleyen Alparslan İlköğretim Okulu öğrencileri, “Okuldan yaklaşık 500 öğrenci, Halk Eğitim'e iki otobüsle geldi. Dönüşte otobüs sayısı üçe çıkınca sevindik” dedi.

Geçen yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından ilköğretim okullarına yönelik ücretsiz bir çocuk tiyatrosu oynatmıştı. 'Keloğlan Sevgi Yolu'nda adlı tiyatro oyununda da yine otobüs sayısının azlığı yüzünden benzer görüntüler yaşanmıştı.

ERZURUMSPOR 40 BİN YTL GELİR BEKLİYOR

Bursa'daki MGM Film Prodüksiyon firması ile anlaşan Erzurumspor yönetimi, kulübe gelir sağlamak için ilköğretim okulu öğrencilerini Hacivat ile Karagöz oyunuyla buluşturdu. Yaklaşık 1.5 ay sürecek oyun sonunda kulübe 40 bin YTL gelir sağlanması hedefleniyor. Erzurumspor yönetici Feridun Barutçu, “Karagöz ve Hacivat oyunuyla hem öğrenciler eğleniyor hem de kulübe gelir elde ediyoruz. Rehberlik dersinde üniversitenin otobüsleriyle okuldan alınan öğrenciler, Halk Eğitim Merkezi'ne getiriliyor. Oyundan sonra öğrenciler tekrar okullarına götürülüyor. Bir günde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oyun oynatabiliyoruz” dedi.

Oyunda ise Hacivatı'ı Rıfat Kantarcıoğlu, Karagöz'ü ise Savaş Ak canlandırıyor. Yaklaşık 45 dakika süren oyunun çok beğenildiğini belirten Rıat Kantarcıoğlu, “Erzurumspor'un teklifine hiç düşünmeden 'evet' dedik. Tüm oyunlarımız öğrenciler sayesinde kapalı gişe oynuyor” diye konuştu.

Kars'ta korkunç olay, yurtta kalan kıza tecevüz edip kayıda almışlar. Tecevüz edenlerin arasında...

Kars, yetiştirme yurdunda kalan lise öğrencisi kıza tecavüz olayıyla çalkalanıyor.

İddiaya göre, Halime- Arslan Yıldız Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'na, Trabzon'un Vakfıkebir İlçesi'nden koruma amaçlı olarak gönderilen 16 yaşındaki lise öğrencisi N.K.'ye, aralarında siyasetçi yakınları, gazeteci ve askerlerin de bulunduğu 10 kişi 8 ay boyunca tecavüz etti. Genç kızın dayanamayarak durumu öğretmenlerine anlatması sonucu polis tarafından yakalanan zanlılardan 8'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

2007 yılının Ağustos ayında başlayan olay, 2 Nisan 2008 tarihinde N.K.'nin arkadaşıyla buluşmaya gittiği sırada zorla bir otomobile bindirilerek götürülmek istenmesiyle ortaya çıktı. Yaşadığı olaylara dayanamayan N.K., otobilden atlayıp kaçaerak yurda döndükten sonra başından geçenleri öğretmenlerine anlattı. N.K.'yi dinleyen öğretmenleri durumu polise bildirdi. Yurttan alınarak Çocuk Şube Müdürlüğü'ne götürülen N.K., burada 2007 yılının ağustos ayından bugüne kadar başından geçenleri tek tek anlattı.

ÖNCE 2 ASKER TECAVÜZ ETMİŞ

N.K., polise verdiği dört sayfalık ifadesinde aylardır tehdit ve şantaJla kendisine tecavüz edildiğini belirterek şu iddialarda bulundu:

“2007 yılı Ağustos ayında Hafız Hakkı Paşa Kışlası'nda bana adını H.Ç. olarak söyleyen bir askerle tanıştım ve beni kalenin arkasındaki virane evlere götürüp zorla tecavüz etti. Daha sonra Şehit Yusufbey Caddesi üzerinde son rakam grubu 716 olarak gördüğüm askeri araca bindirerek dere içi mevkiine götürdü ve yine zorla tecavüz etti. H.Ç. gittikten sonra bu kez Askerlik Şubesi'nde asker olan V.A. isimli biri beni aradı ve tehditle götürdüğü parkta bana tecavüz etti. Aradan iki ay geçtikten sonra bir alışveriş merkezinde çalışan G.Y., beni annemin adına kayıtlı telefonla arayarak tanışmak istedi. Daha sonra beni bir bekar evine götürerek tecavüz etti.”

KAMERAYA KAYIT

Bu olaydan sonra tanıştığı Halil adlı kişinin kendisini gazeteci Ç.K.'nin bürosuna götürdüğünü anlatan N.K. iddialarını şöyle sürdürdü:

“Burada Ç.K. benimle zorla cinsel ilişkiye girdi Halil de bütün bunları kameraya kaydetti. Bu şahıslar sık sık beni yurttan arayıp rahatsız ediyordu. Bu olaylardan sonra bir arkadaşımla buluşmaya gittiğimde bana daha önce tecavüz eden iki kişi beni zorla araçlarına bindirdi. Beni üniversite civarında bulunan derenin kenarına götürerek aracı durdurdular. Beni taciz etmeye başladılar. Ben birinin cinsel organına vurarak araçtan inmeye çalıştım ancak başaramadım. Araç hareket etmeye başladı ve hareket halindeyken yolda atladım. Yurda gittim ve bu olayları hocalarıma anlattım. Onlar da polise haber verdiler. Benim bu olaylara göz yummamın sebebi zorla birlikte olduğum şahısların, ellerinde bulunan görüntülerimi hocalarıma göstermek ve benim adımı kötüye çıkarmakla tehdit etmeleridir. Ben artık bu duruma katlanamadığım ve beni 2 Nisan günü zorla araca bindirerek cinsel ilişkiye girmek istedikleri için polise başvurdum.”

CD'YE KAYITLI TECAVÜZ SAHNELERİ

N.K.'nin ifadesi üzerine polis, zanlılar G.Y., Ç.K., İ.D., İ.Ö, G.N., Y.U., V.D. ve F.T.'yi gözaltına aldı. Polis, Ç.K.'nin bürosunda yaptığı aramada, bilgisayarlarda N.K. ile çekilmiş seviyme görüntülerin kayıtlı bulunduğu çok sayıda CD ele geçirdi. 8 kişi polisteki ifadelerinin ardından Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarıldı. Tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Mahkeme'ye sevk edilen 8 zanlı tutuklanarak Kars Kapalı Cezaevi'ne konuldu. N.K.'ya ilk tecavüz eden askerler H.Ç. ve V.A.'nın ise terhis olup kentten ayrıldıkları ve arandıkları bildirildi.

İl MÜDÜRÜ:YURDUN DIŞINDA OLMUŞ

Kars Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Gül, N.K.'nin Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nde koruma altında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu öğrenci 5395 sayılı yasayla gelen bir öğrencidir. Sabancı Kız Öğrenci Yurdu'nda kalıyordu. Yurdun dışında olmuş bir olaydır. Yurttayken böyle bir şey yok. Başka bir yere göndereceğiz.”

N.K.'nin birinci dönem hafta içi Sabancı Kız Öğrenci Yurdu'nda, hafta sonları da Yetiştirme Yurdu'nda kaldığı, ikinci dönemde de yaklaşık bir ay devam ettiği Sabancı Kız Yurdu'ndan ayrılarak tamamen Kars Halime-Arslan Yıldız Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştiği belirtildi.

Bir Lisesi öğrencisi, ders saatinde okulunun karşısındaki lise binasının yangın merdiveninden düşerek öldü.

Malatya'da 2 ay önce babasını kaybeden güzel sanatlar lisesi öğrencisi, ders saatinde okulunun karşısındaki lise binasının yangın merdiveninden düşerek öldü.

Edinilen bilgiye göre, güzel sanatlar lisesi resim bölümü 4. sınıf öğrencisi Murat Kaya, ders saatinde okulunun karşısındaki lisenin ikinci katındaki yangın merdiveninden düşerek hayatını kaybetti.

Olayı gören okul bekçisi, jandarmaya, öğrencinin sırtının dönük olduğunu ve aniden düştüğünü söyledi. Yeşilyurt Cumhuriyet Savcısı, yaptığı 3 saatlik incelemenin ardından cesedi otopsi için Malatya Adli Tıp morguna gönderdi.

Olay yerine gelen Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, AA muhabirine, öğrencinin 2 ay önce babasını kaybettiği ve bunun ardından durgunlaştığı bilgisini aldıklarını söyledi.

Olayla ilgili öğretmenlerden detaylı bilgi almaya çalıştığını ancak olay anını gören çok fazla kişi olmadığını belirten Bulut, şunları kaydetti:

“Olayın öncesiyle ilgili bilgi almaya çalışıyorum. Jandarma soruşturmayı sürdürüyor. Öğretmen ve okul idaresinden aldığım bilgiler, ders zili çalınca tüm öğrenciler derse girmiş. Okul bekçisi, Murat'ı okulunun karşısında bulunan lisenin yangın merdiveninde sırtı dönük oturduğunu görmüş.”

Murat Kaya'nın, olaydan yaklaşık 1 saat önce cep telefonu, sim kartı, hafıza kartı ve spor ayakkabılarını arkadaşlarına verdiği öğrenildi. Soruşturmayı sürdüren jandarma, bu arkadaşlarının ifadelerine başvurdu.

Ayrıca öğrencinin, sınıf arkadaşlarıyla okulun yemekhane duvarlarına resim yaptığı, resmi ölümünden kısa süre önce tamamlandığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.