20 Eylül 2010 Pazartesi

SETA'nın Yükseköğrenim Raporu

SETA'nın Yükseköğrenim Raporu

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), üniversitelerde kalite için YÖK'ün yetkilerinin azaltılmasını, akademisyenlerin özlük haklarının geliştirilmesini önerdi.
Prof. Dr. Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın danışmanlığını yapan Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür ve Prof. Dr. Talip Küçükcan'ın hazırladığı raporda, YÖK'ün gelişmiş yükseköğretim sistemlerine sahip ülkelere göre fazla yetkiye sahip olduğu belirtildi. YÖK Başkanı Özcan, YÖK dışında ayrı bir akreditasyon kurumu çalışması yaptıklarını ifade etmişti. Rapordaki öneriler şöyle:

MİLLİ EĞİTİM DENETLESİN

- Üniversiteler kanunla kurulduğu için bu kurumların daha sonraki kurumsal denetim süreçlerinde TBMM'yi temsilen hükümet (MEB, Maliye, DPT) paydaş olarak yer almalıdır.

- Yeni üniversitelere destek sürmeli. Personel ve fiziksel eksiklikler tamamlanmalıdır.

- Yurtiçi ve yurtdışı burs ve destek programlarının hacmini genişletmelidir. Ulusal, bölgesel küresel ölçekte projeler başlatmalıdır.

- Üniversiteler mezunları izlemeli ve sektörde deneyim kazanmış bireylerden eğitim süresince faydalanmalıdır.

- YÖK, üniversiteleri performans değerlendirmesine tabi tutmalı, ölçütleri sağlayamayan programlara ek süre verilmeli, bu süre sonunda da iyileşme sağlanamazsa yaptırımlar uygulanmalıdır.

- Sınırlı kaynakların verimsiz kullanımına yol açmamak için, üniversiteler program açarken, ilgili programa ülkenin ne derece ihtiyacı olduğunu ve mezunlarının istihdam edilebilirliklerini gözetmelidir.

Z. Kıvanç EL /AKŞAM

İstanbul'da Okullar Daha Güvenli

İstanbul'da Okullar Daha Güvenli

İstanbul'da 39 ilçede polis sorumluluk bölgesinde bulunan 2 bin 79 okula yönelik hazırlanan ''Okullarda Güvenli Ortam Projesi'' çerçevesinde, okulların dışında ve içinde güvenlik tedbirleri alındı.
Üsküdar'daki Çocuk Şube Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında bilgi veren Toplum Destekli Polislik ve Çocuk Şubeden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sıtkı Akgül, İstanbul'da 2.5 milyon öğrencinin bugün okullarına başladığını belirterek, alınan güvenlik tedbirleri hakkında bilgi verdi.

İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde okullarda güvenli eğitimin sağlanması, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasına ilişkin yapılan çalışmaları anlatan Akgül, İstanbul'da polis sorumluluk bölgesinde bulunan 2 bin 79 okulun tek tek tarandığını ve daha önce polise intikal eden olay sayıları, bulunduğu mekan ve çevre faktörlerine göre 3 derecede sınıflandırıldığını kaydetti.

Birinci derecede sınıflandırılan 285 okulun var olduğunu dile getiren Akgül, tüm okulları kapsayacak şekilde her okulun giriş ve çıkış saatlerinin 15 dakika öncesi ve 15 dakika sonrasında görev yapacak resmi bir ekip planladıklarını da ifade etti.

Akgül, okul yönetimiyle ilişki halinde olacak okul irtibat görevlileri uygulamasını da başlattıklarını dile getirerek, iki kişiden oluşan ekibin 20-25 okuldan sorumlu olacağını söyledi.

Okul dışında görev yapacak resmi ekibin okulun etrafını kontrol ederek, okulla ilgisi olmayan, eğitim ve öğretimi etkileyecek kişileri gözeteceğini ve gerektiğinde de yakalayacağını anlatan Akgül, çocuk birimlerinde çalışan polislerden planlanan okul irtibat görevlilerinin de okul idareleri ile iletişim halinde olacağını belirtti.

''Yeni eğitim ve öğretim döneminde çocuklarımızın kendilerini her türlü istismar ve mağduriyetten korumalarına yönelik afişler de hazırladık'' diyen Akgül, ''8 Güvenlik Kuralını Bilirim'', ''Farkındayım Aldanmam'' gibi başlıklarla hazırlanan bu afişlerin tüm anaokulu, ilk ve orta öğretim kurumlarına asılacağını söyledi.

Kızlar İçin Liseye Taşımalı Eğitim

Kızlar İçin Liseye Taşımalı Eğitim

Taşımalı eğitim, bu yıldan itibaren ilköğretimin yanı sıra liselerde de uygulanmaya başlanacak
Başta kızlar olmak üzere, bulunduğu yerde lise olmayan öğrenciler lise bulunan yerlere servislerle taşınacak. Bu öğrencilerin servis ve yemek ücretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan karşılanacak. Aralık ayı sonuna kadar 50 bin lise öğrencisinin yemek ve taşıma bedeli olarak 30 milyon TL kaynak tahsis edildi.

kaynak:milliyet

Kopyayı Böyle Çektiler

Kopyayı Böyle Çektiler

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin yaptığı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başta olmak üzere birçok sınavda kopya çektiği belirlenen çetenin 4 üyesi tutuklandı.
Ankara merkezli 12 ilde yapılan operasyonlarda toplam 58 kişi yakalanırken; emniyet, kopyayla ilişkili 13 kişiyi arıyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 'ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çeşitli sınavlarda organize şekilde kopya çekildiği'ne dair alınan ihbar üzerine harekete geçmişti.

Ankara, Adana, Bolu, Bursa, Elazığ, Erzurum, İstanbul, Konya, Malatya, Sakarya, Uşak ve Karaman'da yapılan operasyonlarda yakalanan 58 kişiden 39'u emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakılırken; 15'i de Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa'ya verdikleri ifadelerinin ardından serbest kaldı. Nöbetçi Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen ve aralarında çete lideri olduğu belirtilen Gazi Üniversitesi öğretim üyesi O.A.U.'nun da bulunduğu Ö.F., Z.B. ve S.G. tutuklandı.

POLİS BAZI ZANLILARI SINAVDA YAKALADI

Sınav çetesinin Mart 2010 ÜDS, Nisan 2010 YGS, Mayıs 2010 KPDS, Mayıs 2010 ALES, Haziran 2010 LYS, Temmuz 2010 KPSS sınavlarında kopya çektikleri tespit edildi. Emniyet yetkilileri, 6 aylık çalışma sırasında, kopya çektiği belirlenen zanlılar konusunda ÖSYM yetkililerini uyardı. Polis, savcılıktan alınan telefon dinleme izni ve teknik takip sonucu bazı şüphelileri sınavda kopya çekerken tespit edip müdahale etti.

Emniyet yetkilileri, yapılan bu operasyonun eğitim bilimleri testinin iptal edildiği KPSS ile bir ilgisinin bulunmadığına dikkat çekiyor. 71 kişilik kopya organizasyonundan ise halen aranan 13 kişinin olduğu bildirildi. Polis, örgütün "Sınavlara girecek uzman kişiler ile gözetmenlik yapacak ve sınavda kopyadan faydalanacak kişileri tespit ettikleri, bu tespitler doğrultusunda yine sınavda kullanılacak olan teknik malzemeleri (normal telefon ve kolye tipi telefon, sim kart, bluetooth kulaklık, küpe tipi kulaklık) tedarik ettikleri, sınav öncesinde sınavda kopya çekecek kişilere bunların dağıtıldığı, sınava giren uzman kişilerden alınan sınav cevap bilgilerinin dağıtılan küpe tipi bluetooth kulaklıklar ile sınava giren kişilere ulaştırılması yolu ile kopya çekildiği daha sonra başka sınavlarda da kullanılmak üzere dağıtılan bu malzemelerin toplatıldığını" tespit etmişti.