4 Ekim 2010 Pazartesi

ÖSS'de Yerleştirilmeyen Ögrencilere Müjde

Yükseköğretim programlarına yerleştirilmek için boş kontenjanların belirlendiği '2010-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu' yayınlandı.

2010- ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlandı.

Ek yerleştirme kılavuz üniversite adaylarına ön bilgi amacıyla yayınladı. Tercih işlemlerinin başlayacağı 6 Ekim 2010 tarihine kadar zorunlu hallerde kılavuzda değişiklik yapılabilecek. Adayların tercihlerini yapmadan önce 6 Ekim 2010 tarihinde ÖSYM'nin internet adresinden güncellenerek yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
6 Ekim 2010 tarihinden sonra kılavuz bilgilerinde zorunlu olarak yapılması gereken değişiklikler ÖSYM'nin internet adresinden ayrıca duyurulacak. Kılavuz basılı olarak dağıtılmayacağından adayların ÖSYM"den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor

Üniversite Tercihini 'Ucuzluk' Belirliyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi'nce yürütülen 'Öğrenci Profili Araştırması' tamamlandı.
Araştırma, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) başarılı olan öğrencilerin tercihlerini kentlerin yaşam standartlarındaki ucuzluğu ve yaşadıkları bölgeye yakınlığına göre belirlediğini ortaya koydu.

MEÜ bünyesindeki 11 fakülte, 8 yüksekokul ve 11 meslek yüksekokulunda öğrenim gören 6 bin 4 kız ve 7 bin 748 erkek öğrenci olmak üzere toplam 13 bin 752 öğrencinin katıldığı Öğrenci Profili Araştırması'nda, öğrencilerin ard-yöresel özellikleri, üniversiteye geçiş süreci, barınma, geçim ve ders çalışma durumları, öğrenim görülen alan ve bölümü tanıma düzeylerinin yanı sıra üniversitenin olanaklarından yararlanma durumları, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılım düzeyleri ile genel memnuniyet

düzeyleri ve sorun alanları değerlendirildi. Araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 43.7'si öğrenim gördüğü bölümden memnun olduğunu dile getirirken, yüzde 47.2'si bölümlerini ilgi duyarak ve severek tercih ettiği, yüzde 45.3'ü de ÖSS puanı tuttuğu için ilgili bölüme geldiğini dile getirdi. Üniversite eğitimini büyük oranda meslek sahibi olmak, statü kazanmak ya da diploma sahibi olmak için aldığını belirten öğrenciler, akademik eğitim almalarındaki bir diğer nedeni de kişiliklerini geliştirmek ve

bağımsızlıklarını kazanmak olarak gösterdi.

MERSİN'İN 'UCUZ BİR ŞEHİR' OLMASI TERCİHLERİ ETKİLEDİ

Araştırmada, öğrencilerin geldikleri bölgelere yönelik bulguların MEÜ'nün önemli bir bölge üniversitesi olduğunu ortaya koyduğu yorumu yapılırken, özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nden üniversiteye öğrenim görmeye gelen öğrencilerin oranının yüzde 78.1 olduğuna dikkat çekildi. Bu bölgelerden gelen öğrencilerin yaşadıkları iller dikkate alındığında Mersin'in yanı sıra genellikle Mersin'e yakın illerden öğrenci geldiği vurgulandı.

Öğrencilerin MEÜ'de öğrenim görmeyi seçme nedenleri incelendiğinde ise; ailenin yaşadığı yere yakınlık önemli bir tercih nedeni olarak öne çıkarken, Mersin'in ucuz bir şehir olmasının da önemli bir etken olduğunun altı çizildi. ÖSS'den alınan puanın da öğrencilerin tercihini etkilediği yorumu yapılırken, öğrencilerin puanlarına göre üniversite araştırdıkları için MEÜ ile ilgili detaylı bir bilgiye sahip olmadıkları ve MEÜ'yü yeterince tanımadan tercih ettikleri ifade edildi.

ANNE-BABA EĞİTİM DURUMU GENELDE İLKÖĞRETİM DÜZEYİNDE

Araştırmaya göre il merkezi ya da büyükşehirlerden üniversiteye gelen öğrencilerle ilçe merkezi, köy ya da kasabalardan gelen öğrenci oranlarının eşit olduğuna (yüzde 54.5) dikkat çekilirken, MEÜ'de aylık ortalama geliri bin TL'nin altında olan ailelerin oranının da yüzde 59.7 olduğu belirlendi. Ailesinde bugüne kadar üniversite eğitimi alan başka birisi olmayanların oranı yüzde 45.2 olurken, MEÜ öğrencilerinin anne-baba eğitim durumlarının büyük oranda ilköğretim düzeyinde olduğu dile getirildi. Lise

mezunu annelerin oranı yüzde 16, babaların oranı yüzde 24 iken, lise üzeri eğitim düzeyine sahip babaların oranı yüzde 17.4, annelerin oranının ise sadece yüzde 8.2 olduğu belirtildi.

Öğrencilerin üniversite bünyesindeki hizmet birimlerinden yararlanma düzeylerine yönelik bulgular ele alındığında ise; yemekhane, kantin ve kütüphaneden 'çok' ya da 'oldukça' yararlananların oranının yüzde 50 olduğu kaydedildi. Bunun yanında spor tesisleri, öğrenci toplulukları, Bilgi İşlem ve Erişim Merkezi, Sağlık Merkezi ile Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi'nden 'çok' ya da 'oldukça' yararlanan öğrencilerin oranının yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değiştiğine işaret edildi. Öğrencilerin genel

olarak üniversitedeki sportif etkinliklere 'çok' ya da 'oldukça' katılım düzeylerinin yüzde 37.2, sosyal ve kültürel etkinliklere katılım düzeylerinin de yüzde 35 civarında kaldığının altı çizildi.

"ÖĞRENCİLERİMİZİ TÜM YÖNLERİYLE TANIMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Araştırma sonuçlarını değerlendiren MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, öğrencilerin ilgi, istek, beklenti ve ihtiyaçlarını dikkate alan kurumsal politikalar geliştirmenin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Aydın, "Günümüzde yüksek öğretim kurumlarının başarısı, öğrencilerinin kendilerini üniversiteleriyle tanımlamaları, kendilerini öğrenim gördükleri üniversitenin bir parçası olarak görmeleriyle değerlendirilmektedir. Bir başka ifadeyle öğrencilerinin akademik, sosyal ve kültürel yönlerden sürekli

gelişimini amaç edinmiş bir üniversite topluluğu oluşturan ve öğrencisinde bu topluluğa yönelik aidiyet duygusu geliştirebilen üniversiteler kurumsal olarak başarıyı da yakalamış olmaktadırlar. Biz, üniversitemiz bünyesindeki tüm akademik ve idari birimlerde çalışanlar ile öğrencilerimiz arasındaki eğitsel ve sosyal ilişkinin kalitesini artırmanın temelinde öğrencilerimizi çeşitli özellikleri açısından tanımanın yer aldığını düşünüyoruz" dedi.

ARAŞTIRMA KİTAP HALİNE GETİRİLDİ

MEÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi'nce yürütülen 'Öğrenci Profili Araştırması'nın üniversite bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin temel özelliklerinin değerlendirilmesine de yardımcı olacağını kaydeden Aydın, bunun yanında gelecekte öğrencilere yönelik yapılacak benzer nitelikteki araştırmalara da bir altyapı oluşturacağını vurguladı.

Öte yandan, kitap haline de getirilen 'MEÜ Öğrenci Profili Araştırması' sonucunda MEÜ bünyesinde rektörlüğe bağlı akademik gelişim birimi, psikolojik danışma ve rehberlik birimi, kariyer geliştirme birimi, engelsiz yaşam birimi, yabancı uyruklu öğren

ANNE-BABA EĞİTci birimi, krize müdahale birimi ve araştırma birimi gibi alt birimlerden oluşan bir Öğrenci Gelişim, Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması kararlaştırıldığı kaydedildi

Bahçe Kapısı Üzerlerine Devrildi

Trabzon'da, okulun bahçe kapısı üzerlerine devrilen 4 ilköğretim öğrencisi yaralandı.
Mahallesi'ndeki İsmetpaşa İlköğretim Okulunun arka kısmında kalan demir bahçe kapısı, dün bahçede oyun oynayan bir grup tarafından üzerinde hareket ettiği raydan çıkarıldıktan sonra yeniden yerine yerleştirilmeye çalışıldı.

Bu sabah durumu fark eden okul idarecileri, kapıyı yerine yerleştirmek ve kırılan bölümleri kaynak yapmak için Trabzon Belediyesinden yardım istedi.

Demir kapı, belediyeye ait kaynak aracının geldiği sırada, teneffüs nedeniyle bahçede bulunan 4 öğrenci ile aracın üzerine devrildi. Yaralanan ilköğretim birinci sınıf öğrencileri Ömürhan Çakır, Berkay Tekin, Berat Orhan Fundaoğlu ve Muhammet Ali Dülger, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Ayağı kırılan Ömürhan Çakır, ortopedi servisinde tedavi altına alındı. Diğer öğrencilerin durumunun iyi olduğu, bugün taburcu edilecekleri öğrenildi.

Bu arada, Okul Müdürü Ayhan Bulutoğlu, öğrencilerin üzerine devrilebileceğini düşünerek kapının yakınında nöbet tuttuklarını, kaynak aracına yol vermek için girişimde bulundukları sırada kapının, merak ederek yakına gelen öğrenciler ile aracın üzerine devrildiğini söyledi.

Erdoğdu Mahallesi Muhtarı Saim Kantarcıoğlu da pazar günü mahalleden bir grubun okulun bahçesinde oynadığını, bazı kişilerin de bahçede alkol aldığını, demir kapının bu kişiler tarafından üzerinde hareket ettiği raydan bazı parçaları kırılarak çıkarıldığını öne sürdü.

Muhtar Kantarcıoğlu, emniyet güçlerini bilgilendirdiklerini de kaydetti.

Alkollü Liseliler Cami Parkında Sızdı !

Alkollü Liseliler Cami Parkında Sızdı !

Kocaeli'nde 2 lise öğrencisi, öğle tatilinde aldıkları alkolün etkisi ile cami parkında uyuyakaldı.

Kocaeli'nde 2 lise öğrencisi, öğle tatilinde aldıkları alkolün etkisi ile cami parkında uyuyakaldı. Başucunda alkol şişesi ile sızıp kalan öğrenciler, vatandaşların ihbarıyla olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre; Kocaeli Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri, öğle tatilinde İzmit'e gelerek alkol almaya başladı. Öğrencilerden Y.T. ve M.Y., bir şişe votkayı içince Yeni Cuma Camii'nin parkında kontrolsüz hareket etmeye başladı. Y.T. ve M.Y.'yi sakinleştirmeyi başaramayan arkadaşları, okula dönünce, Y.T. ve M.Y. parkta alkol almaya devam etti.

Alkolün etkisiyle kusan öğrencilerden biri bankta diğeri de yerde sızıp kaldı. Öğrencileri başucunda alkol şişesi ile yerde sızmış vaziyette gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi. Zabıta ekiplerinin yardımı ile yerden kaldırılan öğrencilerin kimlikleri polis tarafından alınarak ailelerine haber verildi. Bu arada gençlerin kendileriyle konuşmaya çalışan ve isimlerini soran polislere, "Senin ismini nereden bileyim" cevabı vermesi çevredekileri güldürdü. Öğrenciler parka gelen ambülânsla Kocaeli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Öğretmeni Öldüren Zanlıya 25 Yıl

Öğretmeni Öldüren Zanlıya 25 Yıl

Adana'da özel dershanede görevli kadın öğretmeni oturduğu apartmanın önünde 10 bıçak darbesiyle öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanık 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, 7 Kasım 2009 tarihinde Pınar Mahallesi 74001. Sokak'ta, özel dershanede öğretmenlik yapan Demet Eygi'yi (24) evinden telefonla arayıp çağıran ve apartmanın önünde 10 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan sanık Hüseyin Ayyıldız (27) hazır bulundu. Müştekiler İbrahim Eygi ve Didem Eygi duruşmaya katılmadı.

Sanık Hüseyin Ayyıldız, ifadesinde, Demet Eygi ile olay tarihinden yaklaşık 1 yıl önce işletmeciliğini yaptığı lokantada tanıştıklarını söyledi.

Arkadaşlıklarının bir süre sonra duygusal ilişkiye dönüştüğünü ve birlikte olduklarını öne süren sanık Ayyıldız, ifadesini şöyle sürdürdü:

''Demet'i benimle amcasının kızı tanıştırmıştı. Demet'le evlenmeyi düşünüyordum. Bu nedenle gayriresmi olarak birlikte yaşadığım eşimden ayrıldım. 1 çocuğum var. Demet bir süre sonra benden ayrılmak istediğini söylemeye başladı. Nedenini sorduğumda beni daha önce birlikte olduğu erkekler gibi kullandığını söyledi. Olay günü de önce arkadaşımla bir yerde yemek yedik ve alkol aldık. Kendisini telefonla arayarak görüşmek istedim. Olay yerine yemek yediğimiz arkadaşımla gitmiştim. Arkadaşım biraz uzakta bekledi. Demet Eygi 'Erkekler keriz. Sen de kerizsin' diyerek beni istemediğini söyleyip küfür etti. Alkolün etkisiyle kendimi kaybettim. Ne yaptığımı hatırlamıyorum. Pişmanım. Bilinçli ve şuurlu şekilde meydana gelen bir olay değildi.''

Mahkeme heyeti, sanık Hüseyin Ayyıldız'ı önce müebbet, daha sonra duruşmalardaki iyi halini göz önünde bulundurarak 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İbrahim ve Didem Eygi'nin avukatları, karara itiraz edeceklerini ve olay sırasında yanında bulunan sanığın arkadaşı Cabbar K'nin de yargılanması amacıyla girişimde bulunacaklarını kaydetti

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ekim 2010 Eğitim Haberleri

2010-2011 merkezi yerleştirmelerde boş kalan kontenjanlara 2010-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına ek yerleştirme için başvurular 6-11 Ekim tarihleri arasında yapılacak.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) yaptığı açıklama ile 2010-2011 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve 2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandıktan sonra açılan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına 2010-ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacağını bildirdi.
Adaylar, 2010-ÖSYS ek yerleştirme tercihlerini, 6-11 Ekim 2010 tarihleri arasında başvuru merkezleri aracılığıyla veya internet üzerinden kendileri başvurabilecek. 2010-ÖSYS merkezi ilk yerleştirmede tercih işlemi yapılabilen tüm okul müdürlükleri, ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri ve büroları başvuru merkezi olarak görev yapacak. Başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacak.
Adaylar, 2010-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu ile Tercih Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM´nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.
ÖSYM, adayların tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla yaptıklarında 3 TL hizmet ücreti dışında başka bir ücret ödemeyeceklerini ve posta ile gönderilen tercih formları işleme almayacaklarını da kaydetti.
Ek yerleştirmede lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek.