7 Mayıs 2010 Cuma

Yüzlerce Öğrenciden Perküsyon Gösterisi

Çukurova Üniversitesi 6'ncı Bahar ve Spor Şenliği, Sabancı Holding'in katkılarıyla ilk kez yapılan Sabancı Bahar Etkinlikleri ile renk kazandı.


Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte dağıtılan tef, marakas, davul ve darbukalarla yüzlerce öğrenci 10 dakika eğitim aldı, ardından perküsyon şov yaptı.

Balcalı Kampüsü Şenlik Alanı içinde dev stant kuran Sabancı Holding'in görevlileri, etkinliğe katılan öğrencilere rüzgar gülü dağıttı. Bazı öğrenciler perküsyon şov sırasında dayanamayarak sahneye çıkıp, göbek şov yaparken, izleyenler ve katılımcılar da eğlencenin tadını çıkarttı. Üniversite öğrencilerinin, festivallerinde görmek istedikleri aktiviteleri 'facebook.sabanci.com' internet paylaşım adresine tıklayıp, belirlemesiyle oluşan Sabancı Baharı, çikolata, el sanatları, tasarım, müzik atölyeleri, karaoke, kariyer avı, langırt, guitar hero, nintendo wii gibi eğlenceli masa oyunlarıyla aktivitelere ev sahipliği yaptı.

Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, “Sabancı Holding olarak işlerimizde 'birlikte yaratmak' felsefesini benimsiyoruz. Sabancı Baharı da bu felsefenin bir sonucu. Bu sadece eğlendiren bir festival değil, aynı zamanda kültürel ve sanatsal olarak da gençlere katkıda bulunuyor” dedi.

İlki Adana'da yapılan Sabancı Baharı, İzmir, Ankara, Kayseri ve İstanbul'da üniversitelerin bahar şenliklerinde gerçekleştirilecek. (dha)

Okul Servisi Duvara Çarptı: 21 Yaralı

Okul Servisi Duvara Çarptı: 21 Yaralı

06 Mayıs 2010 14:17
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde freni boşalan okul servisinin bahçe duvarına çarpması sonucu araç sürücüsü ve 20 öğrenci yaralandı.

Merkez Yeniköy'den, Pazarköy İlköğretim Okuluna öğrenci taşıyan Murat Karagöz'ün kullandığı midibüsün freni Pazarköy girişinde boşaldı. Kontrolden çıkan midibüs yol kenarındaki bahçe duvarına çarptı.

Kazada sürücü Karagöz ile araçta bulunan öğrenciler Ethem, Betül ve Kübra Cömert, Gamze, Emine, Fatih, Ahmet ve Nebahat Bektaş, Mücahit ve Furkan Baştan, Mustafa Aydemir, Nilüfer Balcin, Sevgi Bostan, Havva Atakan, Ramazan ve Uğur Tongaz, Cihat Hızal, Mehmet, Meral ve Sedat Balci yaralandı.

Akyazı Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Düz Liseler Anadolu Lisesi Oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nca 81 ile gönderilen genelgeye göre, tüm düz liseleri ilgilendiren bir düzenlemeye gidildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca 81 ile gönderilen genelgeye göre, tüm düz liseler Anadolu Lisesi'ne dönüştürülecek.


Bakan Çubukçu, “kalite ve verimliliğin artırılması amacıyla” böyle bir uygulamaya gidileceğini belirtti

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun talimatıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle, tüm düz liseler Anadolu Lisesi'ne dönüştürülüyor.

KALİTE VE VERİMLİLİK İÇİN

Bakan Çubukçu, “Kalite ve verimliliğin artırılması amacıyla” genel liselerin de gerekli alt yapı ve öğretmen ihtiyacıyla ilgili tedbirlerin alınması suretiyle, kademeli bir şekilde Anadolu Lisesi statüsüne kavuşturulması yönünde çalışma başlattı. 81 il valiliğine gönderilen “Genel liselerin Anadolu Lisesi'ne dönüştürülmesi” konulu genelgede Çubukçu, şunlara dikkat çekti:

“Ortaöğretimde yüzde 47.2, mesleki ve teknik ortaöğretimde yüzde 52.8 olmak üzere ortaöğretim kademesinde yüzde 100 okullaşma oranına erişimin hedeflendiği dikkate alındığında; okullaşmanın ortaöğretimde yüzde 1.84, mesleki ve teknik ortaöğretimde yüzde 21.54, ortaöğretim toplamında ise yüzde 23.38 oranında 2012 yılına kadar arttırılması gerekmektedir.”

NÜFUSA GÖRE OKUL SAYISI

Çubukçu'nun tespitleri ve öngörüleri şöyle devam ediyor: “Anadolu Lisesi'ne dönüştürülen okullar dışında kalan genel liselerin binalarıyla her türlü müştemilatı valiliklerce uygun görülen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının hizmetine sunulacak.

Merkez nüfusu 10 bin ile 20 bin arasında olan yerleşim biriminde 1 Anadolu Lisesi, 20 bin ile 40 bin arasında olan yerleşim birimlerinde 2 Anadolu Lisesi, 40 bin üzerinde olan yerleşim birimlerinde öğrenci potansiyeli ve gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak uygun sayıda Anadolu Lisesi olacak şekilde planlanacak, diğer genel lise binaları ile mesleki eğitim desteklenecektir.”

Çubukçu imzalı genelgeye valilikler 17 mayıs tarihine kadar illerindeki duruma ilişkin bilgilendirmede bulunacak.

Girişi Olmayan Okul Yaptılar

Rize'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılan Anadolu Lisesi’nin girişi, 40 metre karelik arsa sorunu nedeniyle yapılamıyor. 


Rize'nin Hayrat Mahallesi'ndeki Rize Çay Hayrat Anadolu Lisesi yapımı işi Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanlığı tarafından 2006 yılında ihale ile bir firmaya verildi.

İlgili firma, 24 derslikli okulun inşaatına başlamasının ardından projenin 40 metre karelik bölümünün, Tatoğlu ailesine ait kamulaştırması yapılmamış arazi üzerinde olduğu anlaşıldı. Mahkemeye başvuran Kadir Tatoğlu, okul inşaatını durdurdu. Milli Eğitim Bakanlığı kamulaştırma sorunu sonrası okulun projesinde yenilemeye giderek 5 aylık aranın ardından okul inşaatının devam etmesini sağladı.

"PROJENİN YANLIŞ OLDUĞUNU GÖRÜNCE UYARIDA BULUNDUK"

İnşaat Mühendisi Ali Metin, ARAM İnşaat firması olarak okul inşaatının yapımını üstlendiklerini belirterek, "İnşaat çalışmaları sırasında projenin yanlış olduğunu görünce ilgili kişileri uyararak kamulaştırma sorununun giderilmesini istedik. Ancak bize sorun yaşanılmayacağı, inşaata devam etmemiz söylendi. Ardından arazi sahiplerinin mahkemeye başvurması sonucu inşaatı durdurduk" dedi.

Proje tadilatının ardından inşaata devam ettiklerini ifade eden Metin, "Okulu dört derslik küçülterek inşaata devam ettik. Okul bitme aşamasında. Ancak öğrenci giriş merdiveni, tören alanı vatandaşın arazisine denk geldiği için yapılamıyor. Engelli asansörü yapılamıyor. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, arabalar dokuz metrelik arka bahçe girişini kullanmak zorunda. Bu da çok sağlıklı olmayacak. Öğrencilerin ders arasında bahçeye çıkma imkanları olmayacak. Okul içinde hapsolacaklar" diye konuştu.

Arazi için "nasılsa kamulaştırırız" mantığı güdüldüğünü öne süren Metin, "Şimdi okul var, ancak girişi yok. Okulu küçülttük. Eğer kamulaştırma sorunu çözülmezse bu okulun eğitime açılabilmesi çok zor" dedi.

"ARSA SAHİBİ BİRAZ AKSİ ÇIKTI"

Binanın İnşaat Mühendisi Ali Metin, sözlerine şunları ekledi:

'Ancak okulun ön tarafında bulunan ana giriş bölümü, açık alan, öğrenci merdiveni gibi bölümlerin bir şahsa ait bin 600 metrekare arsa üzerinde yapılması planlandı. Nasılsa 'sonradan bu arsa sahipleri ikna edilir ve kamulaştırılır' diye düşünüldü. Ancak arsa sahibi biraz aksi çıktı ve bazı sıkıntılar oldu, arsasını vermedi. Böyle olunca binanın giriş merdivenlerini yapamadık” 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MAHKEMEYE BAŞVURDU

Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, kamulaştırma sorununun çözümü için anlaşma sağlayamadıklarını kaydederek, "Burada bir kamu yararı var. Vatandaşla anlaşamayınca biz de arazinin kamulaştırılması için mahkemeye başvurduk. İnşaat çalışmaları devam ediyor. Okul açılmadan mahkemenin karar vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu. (DHA)