12 Haziran 2008 Perşembe

2 Değil 5 Zayıfı Olan Gecebilecek...

Ortaöğretimde sorumlu olarak bir üst sınıfa geçilebilecek ders sayısı, alt sınıflar dahil 2'den 5'e yükseltildi.

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Değişikliğe göre, doğrudan veya yıl sonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden 9'uncu sınıfta en fazla 3, 10'uncu ve 11'inci sınıflarda ise en fazla 2 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa devam edebilecek. Ancak, alt sınıflar dahil toplam 5'ten fazla sorumlu dersi bulunanlar, başarısız sayılacak. Alan değişikliğinden dolayı sorumlu olunan dersler ise bu sayıya dahil edilmeyecek.

Daha önce, doğrudan veya yıl sonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil, en fazla iki dersten başarısız olanlar bir üst sınıfa devam edebiliyordu.

Yeni düzenlemeyle, sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkarken, hazırlık sınıfından sorumlu olarak 9'uncu sınıfa geçilmeyecek.

Yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılan alan seçimi, bundan böyle ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılacak.

Ancak, alanını değiştiren öğrenci, yöneldiği yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü halde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulacak ve bu derslerden sorumluluk sınavları döneminde sınava alınacak.

Öğrenci, yeni alanında okutulmayan, önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulacak.

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de yeni ders yılının ilk bir ayı yerine Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın aynı sınıfı tekrar etmek şartıyla alanını değiştirebilecek.

Nakli yapılan öğrencilerden geldiği okulda alanı bulunmayanlar, önceden olduğu gibi, kendisinin ve velisinin isteği de dikkate alınarak uygun bir alana yönlendirilecek.

Daha önce birinci ve ikinci dönem başında gerçekleştirilen zümre öğretmenler kurulu toplantısı, dönem başlarının dışında, ders kesiminden sonra da yapılacak.

Yıl sonu başarısının tespitine ilişkin yeni düzenlemeye göre, bir dersin yıl sonu puanı, yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait puan bulunmaması halinde yetiştirme programından alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puan olacak.

Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait puan bulunmaması durumunda sorumluluk sınavında elde edilen puan, yıl sonu puanı olarak kabul edilecek.

Bir dersin yıl sonu notu ise yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait not bulunmaması halinde yetiştirme programı puanından elde edilen not olacak. Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait notun bulunmaması halinde sorumluluk sınavı puanından elde edilen not, yıl sonu notu olacak. Bir dönem notunun bulunması halinde ise bu dönem notu ile yetiştirme programı notunun aritmetik ortalamasıyla bulunacak.

Yönetmelikle, hazırlık sınıfına ilişkin maddede de değişiklik yapıldı. Buna göre, hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9'uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlik sınavından 5 gün önce okul yönetimine yazılı olarak başvuracak. Başvurusu alınan öğrenciler, birinci yabancı dil dersi ile Türkçe dersinden, ders yılının ilk haftası içinde yeterlik sınavına alınacak.

Yabancı dil dersi ile Türkçe sınavlardan en az "2" alan öğrenciler başarılı sayılacak. Başarısız olanlar ise bir yıl daha hazırlık sınıfına devam edecek.

Devamsızlık nedeniyle 12'nci sınıfta başarısız duruma düşen öğrenciler, aynı sınıfı tekrarlayacak. Ayrıca mezun olamayan 12'nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar da başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilecek.

Özürlü veya özürsüz devamsızlıklarla ilgili raporların okul yönetimine iletilmesi gereken süre "7" iş gününden "5" iş gününe düşürüldü.

Ortaöğretimde ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları yeniden düzenlendi.

Buna göre, öğrencilerin ortalama yükseltme sınavları döneminde devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 3 dersten girdikleri ortalama yükseltme sınav sayısı 4'e yükseltildi.

Öğrenciler, önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına alınacaklar. Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlayacak ve süresi üç haftayı geçmeyecek.

Bu Yıl ÖSS'de Kaç Kişi Yarışacak?

Üniversitelerde okumak isteyen adayların katılacağı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 15 Haziran Pazar günü yapılacak. Sınava, 1 milyon 530 bin aday katılacak.

ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirilecek. Sınav günü binalarda 239 bin 191 kişi görev alacak.

Sınav saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda 195 dakika sürecek. Her bir adaya tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı verilecek. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla 10 tür basıldı.

Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor.

İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) olarak isimlendirildi. Bu testleri yanıtlayan adaylar, sınavın ikinci bölümünde alan dersleriyle ilgili testlere geçecekler.

Alan testleri de Edebiyat-Sosyal Bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 (Fen-2) olacak.

Sınavın, ortak müfredattan oluşan ilk bölümünde Türkçe testinde Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili sorular, Sos-1'de Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Tarih yüzde 43, Coğrafya yüzde 34, Felsefe yüzde 23 oranında), Mat-1'de matematiksel ilişkilerden yararlanma gücüyle ilgili sorular, Fen-1'de Fen Bilimleri'ndeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Fizik yüzde 43, Kimya yüzde 30, Biyoloji yüzde 27) yer alacak.

Sınavın alan testlerini kapsayan ikinci bölümünde de Ed-Sos alanında Türk Dili ve Edebiyatı (Edebi Metinler dahil-yüzde 57), Türkiye Coğrafyası (yüzde 27), Psikoloji (yüzde 16) sorulacak.

Sos-2'de Tarih (yüzde 43), Ülkeler Coğrafyası (yüzde 23), Sosyoloji (yüzde 17), Mantık (yüzde 17) olacak. Mat-2'de Matematik yüzde 70, Geometri yüzde 30 oranında sorulacak. Fen-2'de ise yüzde 43 Fizik, yüzde 30 Kimya ve yüzde 27 Biyoloji soruları yer alacak.

Dil alanında da Kelime ve Dil Bilgisi (yüzde 25), Çeviri (yüzde 15) ve Okuduğunu Anlama (yüzde 60) soruları olacak.

Sınav sonuçları, Temmuz ayının son haftasında açıklanacak. Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksekokullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), Açıköğretim ön lisans programlarını, Açıköğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Bu puanlar ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yükseköğretim programlarına (Mesleki Eğitim Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Ticaret ve Turizm Eğitimi Fakültesi, İlahiyat Fakültesi; Eğitim fakültelerinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Okul Öncesi, Anaokulu, Üstün Zekalılar, Zihin Engelliler, Görme Özürlüler ve İşitme Engelliler öğretmenlikleri; Sağlık Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve bu türdeki okullara yerleşmek amacıyla kullanılacak.

Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yükseköğretim programları ile Açıköğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 15 Haziranda yapılacak ÖSS'nin yanı sıra 22 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavı'na katılacaklar. Sınav sonuçlarının, 10-15 Temmuz 2008 tarihleri arasında açıklanması planlanıyor.

ÖSS Öncesi Beslenme Önerileri...

Uzmanlar ÖSS'ye gireceklere uyarı, 15 Haziran Pazar günü ÖSS'ye gireceklere, sınavdan önceki gece dışarıda yemek yememelerini önerdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, 15 Haziran Pazar günü ÖSS'ye gireceklere, sınavdan önceki gece dışarıda yemek yememelerini önerdi.

Doç. Dr. Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenci seçme sınavında başarı kazanılmasında öğrencilerin fiziki durumlarının da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Özellikle beslenme konusunda birkaç basit kuralın sınav sırasında yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldıracağını belirten Doç. Dr. Elmacıoğlu, öğrencilerin stressiz ve rahat bir ortamda sınava girmeleri için sınav öncesinde beslenmelerine dikkat etmelerini istedi.

Bilinçli beslenmenin bu anlamda önemli olduğunu bildiren Doç. Dr. Elmacıoğlu, şunları kaydetti:

''Özellikle sınav öncesi gece beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Öğrenciler, herhangi bir gıda zehirlenmesine karşı mutlaka evlerinde yemek yemeliler. Gece yatmadan en az 2 saat öncesinde hiçbir kafeinli, kolalı içecek, çay ve kahve tüketilmemelidir. Ayrıca fazla sıvı da tüketilmemelidir. Fazla sıvı gece kişiyi idrara zorlar ve uykusuz kalmasına neden olur. Tatlı ihtiyacını gidermek için de çikolata ve pasta yerine evde hazırlanmış sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca sınavdan bir gün öncede kesinlikle kuru baklagil, yağda kızarmış patates ve bulgur pilavı yenilmemelidir. Bunların sindirimi uzun sürer ve gaz yapar. Bu da sınav sırasında rahatsızlık verir.''

-KAHVALTI

Sınava gireceklere sınavdan 2,5 saat önce evlerinde kahvaltı yapmalarını öneren Doç. Dr. Elmacıoğlu, kahvaltıda asla hazır meyve suyu, poğaça ve çikolata yenilmemesi gerektiğini bildirdi.

Doç. Dr. Elmacıoğlu, bu gıdaların kan şekerinin hızla yükselmesine ve düşmesine neden olacağını, bunun da konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi ve uyku hali vereceğini belirtti.

-SIVI KAYBI-

Sabah kahvaltısında mutlaka üzüm ekmezi, peynir, yarı yağlı süt ve yumurtadan oluşan protein ağırlıklı bir kahvaltı yapılmasını öneren Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, şunları söyledi:

''Kahvaltıda sadece meyve yemek, meyve suyu içmek proteinsiz reçelli ekmek veya ballı ekmek yanlıştır. Sınav esnasında susamaya neden olacaktır. Sınav esnasında ise hiçbir besin mucize yaratmaz. Su ve evde sıkılmış meyve suyu en uygun içecektir. Sınav süresi uzun ve havanın da sıcak olacağı gözönüne alındığında sıvı kaybı meydana gelecektir. Sıvı kaybı hafızada karmaşa ve kararsızlık yaratır. Bunun için sıvı alınmalı, ancak bu da gerektiği oranda olmalıdır.''

Doç. Dr. Elmacıoğlu, sınav stresini azaltmak için sınav anında az miktarda kuru kayısı ve kuru üzüm de yenilebileceğini, ancak tüketilmesi gereken herşeyin fazlasından kaçınılması gerektiğini bildirdi.

Yeni düzenlemeler ile 10 Eylül 2007 Pazartesi günü başlayan 2007-2008 eğitim-öğretim yılı yarın sona eriyor.

Yeni düzenlemeler ile 10 Eylül 2007 Pazartesi günü başlayan 2007-2008 eğitim-öğretim yılı yarın sona eriyor.

15 milyon öğrenci ve 600 bine yakın öğretmen 3 aylık yaz tatiline hazırlanırken, 2008-2009 eğitim-öğretim dönemi ise 15 Eylül 2008 Pazartesi günü başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim-öğretimin kalitesini artırma çalışmaları çerçevesinde yaptığı yeni düzenlemeler ile başlayan 2007-2008 eğitim öğretim yılı yarın sona eriyor. İlk ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci, yarın 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. Okul öncesi eğitimdeki 650 bin öğrenci, ilköğretim okullarındaki 11 milyon öğrenci ile liselerdeki 3 milyon 500 bin öğrenci, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının başlayacağı 15 Eylül'e kadar tatil yapacaklar. Karne almasına karşın 2 milyonun üzerinde öğrenciyi ise 2 önemli sınav daha bekliyor. Bu yılın en önemli özelliklerinden biri de; MEB'in 2004 yılında genel liselerin eğitiminin 4 yıla çıkarması nedeniyle Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Anadolu Teknik Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liseleri dışındaki ortaöğretim kurumlarının mezun vermeyecek olması. Mezun sayısındaki azalma nedeniyle Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) katılımda bir miktar düşüş yaşandı. 15 Haziran'da yapılacak ÖSS'ye 1 milyon 643 bin genç katılacak. ÖSS'ye son sınıf düzeyinde katılan aday sayısı ise 221 bin 507 oldu. İlköğretim 6 ve 7. sınıflar için ilk kez yapılacak olan SBS de 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak. SBS'ye ilköğretim 6. sınıflardan 981 bin 37, 7. sınıflardan da 982 bin 378 aday katılacak. Bu yıl son defa yapılan OKS'ye ise 8 Haziran'da 913 bin aday katılmıştı. Yarın 15 milyon öğrenciyi karne heyecanı sararken, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise programının yoğunluğu nedeniyle bu yıl karne dağıtım törenine katılamayacak.

Miniklerde Karne Heyecanı...