2 Değil 5 Zayıfı Olan Gecebilecek... - Eğitim Haberleri

12 Haziran 2008 Perşembe

2 Değil 5 Zayıfı Olan Gecebilecek...

Ortaöğretimde sorumlu olarak bir üst sınıfa geçilebilecek ders sayısı, alt sınıflar dahil 2'den 5'e yükseltildi.

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Değişikliğe göre, doğrudan veya yıl sonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden 9'uncu sınıfta en fazla 3, 10'uncu ve 11'inci sınıflarda ise en fazla 2 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa devam edebilecek. Ancak, alt sınıflar dahil toplam 5'ten fazla sorumlu dersi bulunanlar, başarısız sayılacak. Alan değişikliğinden dolayı sorumlu olunan dersler ise bu sayıya dahil edilmeyecek.

Daha önce, doğrudan veya yıl sonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil, en fazla iki dersten başarısız olanlar bir üst sınıfa devam edebiliyordu.

Yeni düzenlemeyle, sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkarken, hazırlık sınıfından sorumlu olarak 9'uncu sınıfa geçilmeyecek.

Yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılan alan seçimi, bundan böyle ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılacak.

Ancak, alanını değiştiren öğrenci, yöneldiği yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü halde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulacak ve bu derslerden sorumluluk sınavları döneminde sınava alınacak.

Öğrenci, yeni alanında okutulmayan, önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulacak.

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de yeni ders yılının ilk bir ayı yerine Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın aynı sınıfı tekrar etmek şartıyla alanını değiştirebilecek.

Nakli yapılan öğrencilerden geldiği okulda alanı bulunmayanlar, önceden olduğu gibi, kendisinin ve velisinin isteği de dikkate alınarak uygun bir alana yönlendirilecek.

Daha önce birinci ve ikinci dönem başında gerçekleştirilen zümre öğretmenler kurulu toplantısı, dönem başlarının dışında, ders kesiminden sonra da yapılacak.

Yıl sonu başarısının tespitine ilişkin yeni düzenlemeye göre, bir dersin yıl sonu puanı, yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait puan bulunmaması halinde yetiştirme programından alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puan olacak.

Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait puan bulunmaması durumunda sorumluluk sınavında elde edilen puan, yıl sonu puanı olarak kabul edilecek.

Bir dersin yıl sonu notu ise yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait not bulunmaması halinde yetiştirme programı puanından elde edilen not olacak. Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait notun bulunmaması halinde sorumluluk sınavı puanından elde edilen not, yıl sonu notu olacak. Bir dönem notunun bulunması halinde ise bu dönem notu ile yetiştirme programı notunun aritmetik ortalamasıyla bulunacak.

Yönetmelikle, hazırlık sınıfına ilişkin maddede de değişiklik yapıldı. Buna göre, hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9'uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlik sınavından 5 gün önce okul yönetimine yazılı olarak başvuracak. Başvurusu alınan öğrenciler, birinci yabancı dil dersi ile Türkçe dersinden, ders yılının ilk haftası içinde yeterlik sınavına alınacak.

Yabancı dil dersi ile Türkçe sınavlardan en az "2" alan öğrenciler başarılı sayılacak. Başarısız olanlar ise bir yıl daha hazırlık sınıfına devam edecek.

Devamsızlık nedeniyle 12'nci sınıfta başarısız duruma düşen öğrenciler, aynı sınıfı tekrarlayacak. Ayrıca mezun olamayan 12'nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar da başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilecek.

Özürlü veya özürsüz devamsızlıklarla ilgili raporların okul yönetimine iletilmesi gereken süre "7" iş gününden "5" iş gününe düşürüldü.

Ortaöğretimde ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları yeniden düzenlendi.

Buna göre, öğrencilerin ortalama yükseltme sınavları döneminde devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 3 dersten girdikleri ortalama yükseltme sınav sayısı 4'e yükseltildi.

Öğrenciler, önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına alınacaklar. Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlayacak ve süresi üç haftayı geçmeyecek.

Hiç yorum yok: