3 Haziran 2008 Salı

Gönül Köprüsü Diyarbakır'da Başladı...

Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell’in işbirliğiyle hayata geçirilen Gönül Köprüsü projesi Diyarbakır’dan İstanbul’a ilk grubun gönderilmesiyle başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell'in işbirliğiyle hayata geçirilen Gönül Köprüsü projesi Diyarbakır'dan İstanbul'a ilk grubun gönderilmesiyle başladı. Projeyle 81 ilden 100 bin öğrenci farklı illeri ziyaret edecek.
“Gönül Köprüsü” projesinde ilk öğrenci grubu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Turkcell Süreyya Ciliv katıldığı törenle, Diyarbakır'dan İstanbul'a gönderildi. Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tarih, kültür, güneş ve güzellikler kenti olan Diyarbakır'dan ilk olarak gönül dolusu selamlar ilettiklerini söyledi. Çelik, “Bizim gönül köprüleri kurmamıza ihtiyaç var. Ülkemizin her bir köşesinin farklı güzellikleri var. Antalya Diyarbakırlınındır, Diyarbakır Antalyalınındır, Erzurum Bursalınındır, Bursa Erzurumlunundur. Bu sıradan bir gezi değil, hem turizm, hem coğrafya, hem tarih dersidir, hem de gönüller arası köprü inşa etmektir” diye konuştu. Projenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında bağ kuracağını kaydeden Çelik, “Diyarbakır'dan Antalya'ya giden çocuklarımız akranlarının, birilerinin olduğunu söylediği gibi farklı olmadığını görecekler” dedi.
Çelik, “Ben hiçbir Diyarbakırlının buradan ayrılmak isteyeceğini düşünmüyorum. Türkiye'de toprak bölünmesi olacağına inanmıyorum ama gönüllerde bölünmeyi sağlamaya çalışıyorlar. Gönüllerdeki bölünme toprak bölünmesinden daha kötüdür. Gönüllerimizi bölmeye çalışanlara müsaade etmeyelim” diye konuştu.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, Türkiye'nin gönül ve sevgi medeniyeti olduğunu kaydederek, proje kapsamında 780 Antalyalının Diyarbakır'a geleceğini, 3 bin 780 Diyarbakırlının ise Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul'a gideceğini anlattı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise, Gönül Köprüsü projesini çocukların vizyonunu genişletmesi ve Türkiye'nin sahip olduğu kültürel güzellikleri görmelerini sağlayacağını inandığını kaydetti.
Proje kapsamında 100 bin öğrencinin farklı illeri ziyaret ederek, Türkiye'yi daha iyi tanımaları ve kültürler arasında Gönül Köprüsü oluşturmaları planlanıyor. İlköğretimde 7 ve 8, ortaöğretimde 9 ve 10'uncu sınıftaki öğrenciler 5'er günlük seyahatlerle illeri ziyaret edecekler. Gezilerde öğrenciler bir okul müdürü ve iki öğretmen tarafından gezdirilecek. Seyahatlerin ilk 3 günü Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından, iki günü ise her öğrenciden sorumlu mihmandar aile tarafından planlanacak. Öğrenciler gittikleri illerdeki Yurtkur'a bağlı öğrenci yurtlarında konaklayacaklar.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Mili Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de proje kapsamında mihmandar aile olarak çocukları gezdirecekler. Proje toplam 8 hafta sürecek. 8 haftada 81 ilden 100 çocuk farklı illeri ziyaret etmiş olacak.

e- Kayıt Okulda Yapılacak...

TÜİK verileri ışığında yapılan e-kayıt’ta herhangi bir aksaklık olmaması için velilerin okullara giderek “e-kayıt” yaptırması gerekiyor.

İlköğretim okullarında kayıtlar dün başladı. TÜİK verileri ışığında yapılan e-kayıt'ta herhangi bir aksaklık olmaması için velilerin okullara giderek “e-kayıt” yaptırması gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl Büyükşehir statüsüne sahip 16 ilde başlattığı e-kayıt uygulamasına bul yıl tüm okullarda geçerken, e-kayıt uygulaması dün başladı. E-kayıt uygulaması TÜİK ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek.

-TÜİK İŞBİRLİĞİNDE E-KAYIT-

MEB yetkililerinden edindiği bilgiye göre, e-kayıt yaptırmak isteyen veliler, ikametgah adreslerine yakın olan okullara giderek buralarda kayıt yaptırmak durumundalar. TÜİK tarafından oluşturulan sistem yardımı ile kayıtlar alınırken, TÜİK verileri ile öğrencilerin verileri arasında farklılık yaşanması ihtimaline bir aksama yaşanmaması için, velilerin okullara gitmesi gerekiyor. e-kayıt sistemi ile “kayıt parası” alınmayacağını belirten yetkililer, e-kayıt ile kayıt işlemlerinin basit, pratik ve hızlı olduğunu söylediler.

-OKULA YENİ BAŞLAYANA ABİ-ABLA İZNİ-

Bakanlığın e-kayıt sisteminde öncelikli olarak öğrencilerin bulunduğu bölgelerdeki okullara kayıt yaptırması esas alınırken, üç halde bu durum göz ardı edilebilecek. İlk olarak veliler, çocuklarının çalıştıkları yere yakın bulunan bir okula gitmesini istemesi halinde, işyerlerinden bir belge alarak işyerine yakın bölgedeki okula başvurabilecekler. İkinci olarak, yeni kayıt yaptıracak olan öğrencinin abisi yada ablasının başka bir okulda olması halinde abisi veya ablasının okuluna kayıt yaptırmasına izin verilecek. Bakanlık ayrıca ilköğretime kayıt yaptıracak öğrencilerin mezun oldukları ana sınıfların bulunduğu okula gitmesine izin verecek. Bakanlık, söz konusu durumlara sahip öğrencilere sosyolojik olarak öğrencilerin ve ailelerin durumunu göz önünde bulundurarak izin verdi. Buna karşın Bakanlık, bu durumlar dışındaki hiçbir öğrenciye ikametgah adreslerinin uzağında bulunan okullara kayıt olmasına izin vermeyecek.

OKS Tercihleri 11-18 Temmuzda...

OKS girecek öğrenciler, tercihlerini veliler tarafından bireysel olarak ya da okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında yapacaklar

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na (OKS) girecek öğrencilerin ''tercihlerinin veliler tarafından bireysel olarak ya da okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında bir seferde 20 tercih olarak yapılacağını'' bildirdi.