19 Nisan 2008 Cumartesi

TÜBİTAK Yaz Bilim Kampı, ilköğretim 5. sınıfı bitiren genç bilim meraklılarını ağırlamaya hazırlanıyor.

Öğrencileri bilimin güleryüzüyle tanıştırmayı hedefleyen TÜBİTAK, bu yılki kampını Gebze'de bulunan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) gerçekleştirecek. 6 dönem halinde yapılacak kampın ilk dönemi 29 Haziran'da başlıyor.

TÜBİTAK Yaz Bilim Kampı, ilköğretim 5. sınıfı bitiren genç bilim meraklılarını ağırlamaya hazırlanıyor.

Öğrencileri bilimin güleryüzüyle tanıştırmayı hedefleyen TÜBİTAK, bu yılki kampını Gebze'de bulunan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) gerçekleştirecek. 6 dönem halinde yapılacak kampın ilk dönemi 29 Haziran'da başlıyor.

922 Yöneticinin Sadece 5'i Kadın...

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kadın yönetici sayısını açıklayan Bakan Hüseyin Çelik, eğitim yönetiminde kadının yerinin olmadığını gözler önüne serdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kadın yönetici sayısını açıklayan Bakan Hüseyin Çelik, eğitim yönetiminde kadının yerinin olmadığını gözler önüne serdi. 922 İlçe Milli Eğitim Müdüründen sadece 5'i kadın.
Milli Eğitim Bakanı Çelik'in CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin soru önergesine verdiği yanıt, eğitimde kadın yöneticiye yer olmadığını gösterdi. 81 İl Milli Eğitim Müdürü arasında hiç kadın yönetici olmadığını ortaya çıkarken 922 ilçe milli eğitim müdüründen ise sadece 5'inin kadın olduğu açıklandı. Bakanlık'taki müsteşar yardımcılarının da tamamı erkek. Bakanlığı bağlı 16 Genel Müdürlük arasına da sadece Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü kadın.

-EĞİTİM ERKEK YÖNETİCİYE EMANET-

Bakanlığa bağlı Genel Müdür Yardımcıları arasında da durum farklı değil. 40 Genel Müdür Yardımcısı'ndan sadece 3'ü kadın. Bağımlı 77 Daire Başkanı arasında ise kadın daire başkanı sayısı 8. Bakanlığa bağlı 422 Şube Müdürü'nün 354'ü erkek, 69'i ise kadın yöneticilerden oluşuyor. Milli Eğitim Bakanı Çelik ayrıca, 644 bin 160 kadrolu öğretmen arasında 338 bin 727 erkek öğretmen, 305 bin 433 bayan öğretmen bulunduğunu bildirdi.

-"AKP'NİN ÖZGÜRLÜKTEN ANLADIĞI TÜRBAN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR"-

Önergenin sahibi CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, söz konusu tablonun AKP'nin kadın hakları konusundaki "samimiyetsiz tutumunu" açıkça ortaya koyduğunu savundu. İnce, "AKP, türban konusunda güya kadının örtünme özgürlüğünü savunurken kadını yönetici yapmaktan özellikle kaçınmaktadır. Çünkü sayın Başbakan'ın da üç çocuk önerisi ile ortaya çıkması, onların bir kadına çocuk doğuracak, ev işi yapacak ve istismar edilecek birisi gibi baktıklarını ortaya koşmaktadır. AKP'nin kadın haklarından ve kadın özgürlüğünden anladığı sadece türban hakkı ve özgürlüğündür” diye konuştu.

Hayalini Cumhurbaşkanı Gerçek Yaptı...

Şanlıurfa'da 8. sınıf öğrencisi Aysel Keser, çaresiz kalınca Cumhurbaşkanı Gül'e mektup yazdı ve...

Şanlıurfa'nın Yaylak Beldesi 8. sınıf öğrencisi Aysel Keser, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazıp, ilköğretim sonrası okutmayacağını söyleyen babasını şikáyet etti.

Aysel mektubunda, "Eğitim hayatımın son 23 Nisan'ın da hiç görmediğim Anıtkabir ve Çankaya Köşk'ünü ziyaret etmek istiyorum. Hep ekonomik durumu iyi, şehirde yaşayan öğrencileri davet ediyorsunuz" dedi. Mektuptan etkilenen Gül'ün talimatıyla, Aysel 23 Nisan törenleri için Köşk'e davet edildi.

Büyük sevinç yaşayan küçük Aysel, "Mutluluğumu anlatamam. İlk kez Şanlıurfa dışında bir yeri göreceğim. Babamın beni okutmak istemediğini Cumhurbaşkanımıza da söyleyip yardım isteyeceğim. Okumak istiyorum" dedi. Aysel'in yol parasını da okul müdürü Mahmut Boybay üstlendi.

Öğretmen Olmayanlar Ders Vermesin...

Özel Eğitim Kurumaları Yönetmeliği’nin, “öğretmen olmayanların” ders vermesine izin veren ve kadrolaşmaya neden olabilecek maddelerinin iptali için dava açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumaları Yönetmeliği'nin, “öğretmen olmayanların” ders vermesine izin veren ve kadrolaşmaya neden olabilecek maddelerinin iptali için dava açıldı. Türk Eğitim-Sen tarafından açılan davada, öğretmenlerin çalışma alanını okullara kadar daraltan maddelerin de iptali istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8 Mart 2008'de çıkartılan Özel Eğitim Kurumaları Yönetmeliği'ne bir dava da Türk Eğitim-Sen tarafından açıldı. "Atatürk Köşesi" zorunluluğunu ortadan kaldırması ve özel okulları "cemaatlere teslim ettiği" iddiası ile daha önce davalık olan yönetmeliğe, bu sefer de özel eğitim kurumlarını "öğretmen olmayanlara emanet edecek" maddelerinin iptali için dava açıldı.

“MEB, ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞMA ALANINI OKULLARLA SINIRLI TUTUYOR”-

Türk Eğitim-Sen'den Danıştay'a yapılan dava başvurusunda Yönetmeliğin 41. Maddesi'nin 1 ve 2. fıkralarının iptali istendi. Yönetmeliğin 41. maddesinin 1. fıkrasında resmi okullarda görevli öğretmenlerin, ihtiyaç halinde çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda ücretli ders verebileceği ifade edilirken, dava gerekçesinde bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi. Gerekçede, “Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı eğitim çalışanlarımıza bir taraftan özel eğitim kurumlarında çalışabilirsin gibi bir imkan yaratıyor olarak gözükse de, diğer taraftan çalışma alanını sadece okullarla sınırlı tutması bir çelişkidir” denildi.

ÖĞRETMEN OLMAYANLAR ÖZEL EĞİTİM KURUMUNDA DERS VEREBİLİYOR-

Türk Eğitim-Sen, yönetmeliğin 41. maddesinin 2. fıkrasındaki “Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer devlet memurları ile eğitim sektörü dışındaki özel sektörde görev yapanlara özel öğretim kurumlarında haftada 10 saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir” ifadelerinin de iptalini istedi. Söz konusu yönetmelik ile öğretmen olmayanların özel eğitim kurumlarında ders vermesine izin verildiğine işaret edilirken, bu durumun Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğu belirtildi. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmenlik mesleğinin “özel bir ihtisas mesleği” olarak açıklandığına dikkat çekilen gerekçede, “Özel eğitim kurumlarında öğretmen olmayan kişilerin ders vermesi, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunması hukuka aykırıdır” denildi.